Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konwersja do ATv i napisy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 bzyqu

bzyqu
  • 170 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:15

Szukam szybkiego programu / sposobu do konwersji filmów w formacie m4v I mov z wbudowanymi polskimi napisami przez Submerge do formatu apple tv tak zeby dalo się je poprawnie odtwarzac ( w obecnej postaci apple tv tego nie potrafi ) Próbowalem juz za pomoca wymienianego submerge, QuickTime (trwalo to ok 12 godzin na macbooku a film zajmuje 2 razy wiecej miejsca niz przed konwersja), handbreakiem (ok 3 godzin, ale napisy zniknęly). Czy jest sposób by trwało to krocej i skutecznie? Nie usmiecha mi się konwertowac kilkudziesieciu filmów w tak powolnym tempie.

#2 iPawelski

iPawelski
  • 224 postów
  • SkądAberdeen

Napisano 05 stycznia 2010 - 16:58

Ja wszystko robię w następujący sposób:
-wszystkie filmy i płyty dvd konwertuje w Handbreak do m4v
-za pomocą Sublera dorzucam "miękkie" napisy srt
Wrzucam do itunes, ipoda i apple tv.
Dzięki miękkim napisom mogę je sobie wygodnie włączać a nawet mieć 2 wersje językowe.

---- Dodano 05-01-2010 o godzinie 19:05 ----
Trochę jeszcze szczegółów:
Handbreak jest już w wersji 64 bitowej więc jest naprawdę szybki.
Subler przyjmuje napisy w srt. Więc jeżeli masz w innym formacie przekonwertuje np. PYM Playerem.
Aby napisy działały na apple tv trzeba je uaktywnić w ustawieniach.

#3 bzyqu

bzyqu
  • 170 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 21:54

Sprawdziłem Twój sposób i jest rzeczywiście szybszy i działa. Dzięki za pomoc. Tylko teraz niestety muszę konwertować na nowo filmy, ale przeżyję :)

#4 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 20 stycznia 2010 - 20:14

No ja to robię tak: przerabiam jeśli to konieczne napisy do srt w srtool, konwersja filmu w handbrake (profil Appletv), zmiana rozszerzenia z mp4 na m4v (konieczne, żeby itunes zobaczył "softowe" napisy), w programie muxa dodaję*napisy jako angielskie (ATV nie ma wyboru polskiego języka napisów), dodanie do itunes, synchronizacja z ATV i voila.

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 20:25

Ja mam na to łatwiejszy sposób.

#6 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 21 stycznia 2010 - 10:44

No dobra seb235, ja mam patchsticka ale szczerze mówiąc wolę wszystko w jednym miejscu (wygoda). Podcasty, muzyka, filmy (kupione, ripowane) - wszystko synchronizowane przez itunes. A o czas konwersji jakoś się nie martwię - handbrake bardzo ładnie dociąża wszystkie rdzenie ;)

#7 OwcaSeba

OwcaSeba
  • 1 postów

Napisano 21 lutego 2010 - 20:16

Napisy Czy ktos wie dlaczego kiedys w handbraker mozna bylo scalic napisy z avi a teraz po scaleniu itunes nie widzi napisow?

#8 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 22 lutego 2010 - 10:59

Zmieniłeś przed importem do itunes rozszerzenie z mp4 na m4v?

#9 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 04 marca 2010 - 20:39

hm, co zrobić aby napisy po konwersji miały polskie znaczki? (po wyjściu z Handbreak są krzaczki, choć wcześniej napisy były OK).

#10 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 13 maja 2010 - 11:57

Witam, jestem nowy na forum, być może moje pytanie będzie idiotyczne... no cóż spróbuję: Czy mając Apple TV da się oglądać filmy .avi, .mpeg, .mkv znajdujące się nna zewnętrznym dysku, np dysku sieciowym, czy też tzreba wszystko konwertować do formatu Apple TV? W zasadzie wystarczy mi odpowiedź "tak" lub "nie" i wtedy już na forum się dowiem co i jak. Przypuszczam, że trzeba, ale wolę się upewnić. Pozdrawiam,

#11 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 13 maja 2010 - 12:12

Da się, ale... Po podłaczeniu nowego Apple TV da się oglądać tylko filmy synchronizowane przez itunes (czyli pozostaje konwersja). Żeby rozszerzyć możliwości będziesz musiał "złamać" ATV i zainstalować Patchsticka lub ATV Flash (ten drugi płatny). Ale pamiętaj, że o 1080p możesz zapomnieć.

#12 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 13 maja 2010 - 13:19

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Znalazłem program boxee, na razie testuję na PC. Czy "pociągnie" wszystko (divx itd) na ATV?

#13 wbogusz

wbogusz
  • 1 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 11:01

Znalazłem najszybszy sposób: PYM Player - pobiera napisy sam i konwertuje automatycznie do srt , mozna w dwóch klikach wyeksportować do formatów ipod, ipad itp. - wszystko działa i jest szybko. jeżeli jest zainstalowany perian to wszystko chodzi pod fron row itp.

#14 czarny_mc

czarny_mc
  • 173 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 czerwca 2010 - 15:27

Ja wszystko robię w następujący sposób:
-wszystkie filmy i płyty dvd konwertuje w Handbreak do m4v
-za pomocą Sublera dorzucam "miękkie" napisy srt
Wrzucam do itunes, ipoda i apple tv.
Dzięki miękkim napisom mogę je sobie wygodnie włączać a nawet mieć 2 wersje językowe.

---- Dodano 05-01-2010 o godzinie 19:05 ----
Trochę jeszcze szczegółów:
Handbreak jest już w wersji 64 bitowej więc jest naprawdę szybki.
Subler przyjmuje napisy w srt. Więc jeżeli masz w innym formacie przekonwertuje np. PYM Playerem.
Aby napisy działały na apple tv trzeba je uaktywnić w ustawieniach.

Robię tak jak piszesz, najpierw Heandbreake do .mp4 i następnie scalam napisy w Subler.
W Subler zaznaczam że napisy są po angielsku i w iTunes włączam napisy w jezyku angielskim, i wyskakują krzaczki.
Widze że ktoś miał podobny problem tutaj i trzeba gdzieś coś zmienić na UTF-8 tylko gdzie.

Jak w Subler zmienie na PL napisy to iT ich nie otwiera.

Proszę o pomoc :)

#15 velchinaski

velchinaski
  • 329 postów
  • SkądNowa Alexnadrya

Napisano 29 października 2010 - 08:19

Ja konwertuje handbrake jednak gdy dodaje napisy UTF-8 są na moim appleTV malutki i nie mogę ich w żaden sposób zwiększyć, jak dodam napisy ISO-8859-2 to sa ok ale mam krzaczki, jak dobrze ustawić napisy by nie było krzaczków i wielkość była ich ok ? Moj system to SL 10.6.4 a QT mam 10 w nim jest funkcja udostępnij do itunes jednak nie każdy film da sie przekonwertowac tylko ten którego objętość nie będzie przekraczać wielkości oryginału w innym wypadku funkcja konwersji do appleTV jest nie widoczna ;(

#16 JARIK

JARIK
  • 323 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 20:00

Mam podobny problem. W ATV 2 napisy dodane za pomocą sublera są miniaturowe i nie sposób ich powiększyć. W starym ATV wszystko działało idealnie. Czy jest rozwiązanie tego problemu?

#17 velchinaski

velchinaski
  • 329 postów
  • SkądNowa Alexnadrya

Napisano 16 listopada 2010 - 20:03

Jest jeden super program RoadMovie ustawiesz UTF-8 i masz super napisy

#18 JARIK

JARIK
  • 323 postów

Napisano 17 listopada 2010 - 09:20

Jest jeden super program RoadMovie ustawiesz UTF-8 i masz super napisy

RoadMovie jest w porządku (przetestowałem na wersji trial). Niemniej zanim wydam 25 USD chciałbym wiedzieć, czy może jest jeszcze jakiś inny który działa dobrze z ATV 2?

#19 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 17 listopada 2010 - 09:38

a ja dodaje napisy programem submerge i potem daje export do formatu AppleTV - trwa wsio ok 10 min

#20 JARIK

JARIK
  • 323 postów

Napisano 17 listopada 2010 - 10:39

a ja dodaje napisy programem submerge i potem daje export do formatu AppleTV - trwa wsio ok 10 min

Ja niestety nie mam Quad-Core i eksport z Submerge trwa duuuużo dłużej. W Sublerze trwało to moment, niestety w nowym ATV napisy są malutkie i żadne jak dotąd ustawienia tego nie zmieniły

#21 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 17 listopada 2010 - 11:31

Ja niestety nie mam Quad-Core i eksport z Submerge trwa duuuużo dłużej. W Sublerze trwało to moment, niestety w nowym ATV napisy są malutkie i żadne jak dotąd ustawienia tego nie zmieniły

no musimy poczekac , juz na dniach bedzie nowa wersja ATV-Flash i wsio bedzie dzialac ( no prawie wsio :) )

#22 velchinaski

velchinaski
  • 329 postów
  • SkądNowa Alexnadrya

Napisano 17 listopada 2010 - 18:06

No nie wiem czy na dniach do 2 tygodni i ukaże sie pierwsza beta wersja ,wiec nie wiem czy tak szybko :P

#23 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 17 listopada 2010 - 22:06

tak sobie czytam ten wątek ale nie nadążam: czy jest jakis soft pod PC, zeby przerobic nie tylko film na m4v ale tez dograc do niego napisy? Ja uzywam handbrake i total converter pro ale nie wiem, co zrobic, zeby mi napisy dzialaly w filmach zsynchronizowanych przez iTunes (tak zeby byly w AppleTV i w ipodzie touch). Czy ktoś mógłby to łopatologicznie wyjaśnić, jak to zrobic? jak format filmu, napisów, jak zsynchronizowac? itd, bede wdzięczny. Druga kwestia to taka, ze do niektych filmów oryginalnych z itunes w jakosci HD mam napisy, ale jak je wgrać, zeby ogladac film z itunes z napisami "dogranymi"?

#24 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 18 listopada 2010 - 11:14

No nie wiem czy na dniach do 2 tygodni i ukaże sie pierwsza beta wersja ,wiec nie wiem czy tak szybko :P

juz w tym tygodniu maja wypuscic bete

#25 velchinaski

velchinaski
  • 329 postów
  • SkądNowa Alexnadrya

Napisano 18 listopada 2010 - 12:39

z tego co czytam na tym blogu wpis jest z 12tego i pisze od 1-2 tygodni z reszta beta to beta nie sadze ze bedzie dostepna dla uzytkownikow bo program byl za dolce sprzedawany wiec... z reszta nie usmiecha sie mi testowac cos na moim ATV :P POZDR

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych