ebook - jaki CZYTNIK (urządzenie)?
Napisano 10 stycznia 2010 - 16:44
Napisano 10 stycznia 2010 - 17:20
Napisano 11 stycznia 2010 - 19:37
Gość_soyerski_*
Napisano 11 stycznia 2010 - 20:00
Napisano 12 stycznia 2010 - 10:45
Your international shipment is subject to VAT. This is the same VAT rate you pay when you buy products in your country. There are NO customs duties or any other fees. We will show you the estimated VAT upon checkout.
I w końcu nie wiem czy jest cło czy nie ma. Na zdjęciach z allegro mniejszych kinle na opakowaniach widnie naklejka CŁO...
Czy jest ktoś kto zna nowe przepisy? Bo pewnie się zmieniły od 1 stycznia.
Napisano 12 stycznia 2010 - 16:06
Gość_soyerski_*
Napisano 12 stycznia 2010 - 16:33
Napisano 12 stycznia 2010 - 16:53
Napisano 12 stycznia 2010 - 18:50
Czesc!
Uzywam kindle 2 international juz od jakiegos czasu i nie jest tak jak mowisz.
Swoj region mozesz zmienic w dowolnym momencie (tu chodzi o kupowanie ksiazek i glownie sklep). Dostep do sieci bedzie niezalezny od kraju do ktorego wysylales sprzet. Czesto podrozujac sciagam ksiazki w roznych krajach w Europie i nie ma problemu.
Mozna sprawdzic tez do jakis sieci GSM urzadzenie ma prawo sie podlaczyc (wpisanie kodu, nie pamietam juz teraz bo nie uzywam).
Gdzie ktos pisal jeszcze o gazetach / magazynach w tym watku - nie ma problemu z subskrypcja i doreczniu ich w Europie. Roznica w stosunku do US jest taka ze... nie mamy zdjec i ilustracji.
O ile ktos ma jakies pytania - piszcie smialo.
Pozdr,
-Magic.
Napisano 12 stycznia 2010 - 19:28
Napisano 12 stycznia 2010 - 20:42
Napisano 12 stycznia 2010 - 20:45

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:05
Napisano 12 stycznia 2010 - 22:19

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:21
Napisano 12 stycznia 2010 - 22:33

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:08
Nie ma problemu. Ciesze sie ze moglem pomoc.
Jeszcze tak dla informacji - osobiscie kupilem futeral belkin'a. Podobno te orginalne maja dwa problemy (podkreslam, podobno - jako ze sam tego nie zweryfikowalem organoleptycznie):
1. klipsy rysuja Ci kindle
2. brudzi sie i kurzy jak wrzucisz do plecaka etc... (to rozumiem jako ze nie jest zamkniete)
Plus jest taki ze orginalne amazonowe rozwiazanie moze sluzyc jako 'okladka' - chociaz osobiscie trzymanie urzadzenia w reku jest chyba nawet wygodniejsze (moja prywatna opinia).
olivia,
DX jest zdecydowanie lepszy gdy bedziesz przegladala pdf'y czy dokumentacje ze schematami i rysunkami. W przypadku gdy kindle bedzie glownie sluzyl do czytania ksiazek nie ma to znaczenia, a... wielkosc ma :-) Szczegolnie gdy wkladasz go do 'pekatego' pleczk / malej walizki. Duza powierzchnia zwieksza prawdopodobienstwo 'powyginania'. Nawet do duzej kieszeni tez go nie da rady zmiescic. Wszystko wiec zalezy od potrzeb. Tez myslalem nad DX'em i zaczekaniem na niego (international), ale chlodna kalukacja wykazala ze na moje potrzeby lepsza bedzie mniejsza opcja.
Zycze Wam udanych zakupow (czy kindla czy innych) i wiele radosci z czytania!
Pozdr,
-Magic.
PS. moze jeszcze jedna uwaga. przy slabym oswietleniu gorzej sie czy czyta niz ksiazke (tak moze o 5% gorzej - osobiste odczucie). Natomiast skrzydla tego rozwiazania rozwiaja sie na sloncu - na pelnym sloncu jest super i nie mamy efektu 'odbicia od kartki' wiec mozna czytac nawet bez okularow slonecznych - co w moim przypadku jest klopotliwe jako ze nosze korekcyjne :-)
Normalne oswietlenie - bez znaczenia. Dziala 'jak ksiazka' :-)
---- Dodano 12/01/2010 o godzinie 22:15 ----
Jeszcze jeden komentarz.
W porownaniu do konkurencji amazon ma jedna duza zalete. Kupujac ksiazke dostajemy od razu kilka licencji na nia. Oznacza to ze mozna zarejstrowac kilka urzadzen na ktorych mozna ta ksiazke czytac.
Otwiera to mozliwosci typu:
1. Czytanie roznymi czytnikami (iphone / notebook - takie sobie rozwiazania, ale dziala. pelna synchronizacja bookmarkow i gdzie przestalismy czytac).
2. Dokupienie drugiego kindla dla innych domownikow, rodziny, przyjaciol :-)
3. 'Pozyczenia' ksiazek. Jako ze Ty decydujesz jakie urzadzenia moga byc 'podlaczone' do Twojego konta - mozesz je dodawac i usuwac istnieje mozliwosc dodania 'sasiada' i umozliwienie mu czytania Twoich ksiazek. 'Sasiad' moze odwzajemnic sie tym samym :-) Tak tez robie ze znajomym - o ile chcecie o tym porozmawiac (pozyczanie) to tez zapraszam.
---- Dodano 12/01/2010 o godzinie 22:31 ----
Ostatni (?) komentarz :-)
Widzialem pytanie 'z kim amazon ma umowe w PL' - zapomnialem na nie odpowiedziec.
Z tego co sie orientuje, amazon ma umowe z firma 3cia ktora to ma umowy z operatorami GSM. Ogolnie patrzac na sieci dostepne w UK, Hiszpani, ROI, Belgi - sa to wszyscy dostepni operatorzy.
Mysle ze bedzie tak samo w PL, chociaz... nie wiem dlaczego podobno (informacja ze strony amazona sprzed okolo 1 miesiaca) w PL jest tylko EDGE, a nie ma 3G. Nie zmienia to funkcjonalnosci urzadzenia, ale warto wiedziec (i prosze poprawcie mnie o ile cos sie zmienilo).
Pozdr,
-Magic.
Napisano 12 stycznia 2010 - 23:34
Czesc!
Uzywam kindle 2 international juz od jakiegos czasu i nie jest tak jak mowisz.
Swoj region mozesz zmienic w dowolnym momencie (tu chodzi o kupowanie ksiazek i glownie sklep). Dostep do sieci bedzie niezalezny od kraju do ktorego wysylales sprzet. Czesto podrozujac sciagam ksiazki w roznych krajach w Europie i nie ma problemu.
Mozna sprawdzic tez do jakis sieci GSM urzadzenie ma prawo sie podlaczyc (wpisanie kodu, nie pamietam juz teraz bo nie uzywam).
Gdzie ktos pisal jeszcze o gazetach / magazynach w tym watku - nie ma problemu z subskrypcja i doreczniu ich w Europie. Roznica w stosunku do US jest taka ze... nie mamy zdjec i ilustracji.
O ile ktos ma jakies pytania - piszcie smialo.
Pozdr,
-Magic.[/QUOTE]
w komentarzach na amazonie, użytkownicy w usa także wymieniają brak zdjęć, więc to raczej nie kwestia lokalizacji.
Jutro zamawiam. Nie wydaje mi się, żeby zwrócili całe import fees. Policzą 2,9 za dolara?
Co do obszernych pdf'ów. Udało Ci się w jakiś rozsądny sposób wrzucić np. moje jabłuszko? Szkoda, że Kindle nie ma zoomu przy pdf'ach. Jak wygląda pdf po konwersji do mobi np. calibri?
Napisano 12 stycznia 2010 - 23:40
Amazon Kindle, Kindle 2 And Kindle DX Blog
Nie jest to tylko o kindle - omowione sa tez inne nowosci na rynku e-book reader'ow.
Moze jeszcze jeden link - dotyczy pierwszej wersji, ale wiele rzeczy jest aktualnych:
Reversing Everything: Hacking the Kindle part 3: root shell and runtime system
PS. pamietajcie aby zrobic upgrade do najnowszego firmware gdy juz dostaniecie swoje czytniki (!!!)
-Magic.
---- Dodano 12/01/2010 o godzinie 22:50 ----
[QUOTE=haro;1141769][QUOTE=Magic_;1141466]
w komentarzach na amazonie, użytkownicy w usa także wymieniają brak zdjęć, więc to raczej nie kwestia lokalizacji.
Jutro zamawiam. Nie wydaje mi się, żeby zwrócili całe import fees. Policzą 2,9 za dolara?
Co do obszernych pdf'ów. Udało Ci się w jakiś rozsądny sposób wrzucić np. moje jabłuszko? Szkoda, że Kindle nie ma zoomu przy pdf'ach. Jak wygląda pdf po konwersji do mobi np. calibri?[/QUOTE]
Wiec tak - cytuje za amazonem:
'Newspapers and magazines delivered outside the U.S. will not include photos and other images.'
Zrodlo (dowolna gazeta - przyklad): Amazon.com: Daily Mail: Kindle Store
Co do zoom'a - tylko i wylacznie manipulacja pion / poziom w wyswietlaniu.
Nigdy nie konwertowalem pdf'a do mobi wiec moze ktos inny bedzie w stanie odpowiedziec. Chociaz przyznam szczerze ze mnie zaciekawiales (jednak od czasu do czasu dobrze by bylo moc robic notatki w pdf'ach :-)
Pozdr,
-Magic.
---- Dodano 12/01/2010 o godzinie 22:52 ----
I jeszcze... nie - nie problwalem mojego jabuszka.
Uzywalem za to do dokumentacji do XEN'a i innych technicznych opisow - w poziomie czyta sie dobrze (chociaz dzieli strony). W pionie jest za male (tylko do szybkiego przerzucania sie nadaje)
-Magic.
Napisano 12 stycznia 2010 - 23:57
Napisano 15 stycznia 2010 - 18:38
Napisano 15 stycznia 2010 - 18:58

Napisano 17 stycznia 2010 - 20:21

Napisano 17 stycznia 2010 - 20:23
Gość_soyerski_*
Napisano 17 stycznia 2010 - 20:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych