Czy nie wydaj wam się że 13,3" to za mało do komfortowej pracy?
Rozpoczęty przez
528eae9968
, 06 gru 2009 23:10
30 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 grudnia 2009 - 00:02
Też mam 13,3 i nie narzekam. Uważam , że jest wystarczający do pracy , ale faktycznie jak powiedzieli poprzednicy do obróbki grafiki czy muzyki już się nie nadaje. Myślę ze 15,4 tak samo , ale już nie co lepiej

Napisano 09 grudnia 2009 - 00:20
Zależy do czego, co prawda nie mam Maca ale na co dzień "pracuje" znaczy przeglądam sieć itp. na HP mini 2133 z ekranikiem 8,9cala, w pracy (głównie exel) mam 17" i to chyba jest idealny rozmiar do pracy biurowej. Jednak kiedy muszę się zabrać za (mimo tego że amatorską) obróbkę video, obejrzeć film lub gdy chce sobie w coś zagrać to korzystam z PC podłączonego do 42" TV
doskonałe do Spore

Napisano 09 grudnia 2009 - 11:04
Do grafiki i projektow oczywiscie za maly. Ale do tego to i 19 cali jest za maly.
Tak wiec nie widze sensu kupowania laptoka 15 cali. Zreszta znaomy ma, i w zasadzie nie jest to duzo wiecej. Takie optimum. W 13 bywa ciasno, ale do codziennej pracy jest wysmienita (www, itp duperele).
Taki laptok jest mobilny, wezmiesz i ustawisz wszedzie, wiekszego juz nie.
Idea laptopa i to powtorze po raz wtory jest mobilnosc, nie wielkosc. Jak pracujesz w domu to dokup najlepiej monitor porzadny 20cali lub wiecej.
Wydawac kase po to aby miec pare pixeli wiecej jest bezsensem.
Pozatym dochodzi sposob korzystania - jak sie uzywa paska na dole, aska na gorze itp to jasne ze bedzie za malo.
A wystarczy docka na lewo, najlepiej jeszcze schowac, palety itp lewo prawo (ja bym najchetniej zakladki w safari np jeszcze na lewo przerzucila - wugodnije by bylo owiele). W ogole nie rozumiem podejscia projektantow softu, caly czas zachowuja sie jakbysmy mieli monitory zwykle (800x600, 1024x768 itd), a od lat juz kroluje panorama i jest standardem.
Wiec nie rozumiem czemu nie mozna wykorzystac do cholery miejsca po bokach ktore przy takich rzeczach jak Safari zostaje, tylko ci debile dalej zajmuja to co najcenniejsze - czyli wysokosc ekranu....
Napisano 09 grudnia 2009 - 12:11
Ja się przesiadłem z 10 calowego MSI Winda (Hackintosha) na MacBooka 13,3 - na początku oczywiście różnica ogromna i miałem tyyyyyle miejsca do pracy
Teraz, mogę powiedzieć że do studenckiej pracy (pisanie prac, esejów, czasem updejt strony, bloga i podstawowe prace domowe) - spokojnie starcza. Czasem ciachnę jakiś plakat na uczelnię - i też starcza. Pulpit mam czysty, więc miejsca jest sporo.
Generalnie - MBP 17 to już nie jest laptop
Kupiłbym sobie - jak miałbym teraz wybierać - raczej MBP 15'', ze względu głównie na głośniczki.

Napisano 09 grudnia 2009 - 12:28
Kiedyś do laptopowych 15,4 podpinałem jeszcze płaską
19 i było super. Mialem na jednym wszystkie palety w ps, ai a na drugim wielkie puste pole robocze. Teraz mam tylko lapka. Generalnie jest ok. Paletami można troche żąglować i jest nie najgorzej. Teraz po mału myślę o jakimś 20-24 dodatkowym monitorze. Wtedy znowu by wróciła przestrzeń.
Czemu mówicie że 13,3 do pracy się nie nadaje. I co rozumiecie przez 'pracę'? Spakowanie laptopa do torby, wyslanie raportu do firmy ze zdjęciami. Tam 17 a nawet 15 cali to za dużo. I tam do pracy duże laptopy nie mają sensu.
Zależy od indywidualnych potrzeb. Jednemy 13,3 będzie za dużo, innemy 17 za mało. Proste.
Dla mnie 15,4 jest idealne na laptopa. 13,3 też dobre.

Napisano 09 grudnia 2009 - 13:35
Ja "siedze" w sieciach, WWW itp i mi do pracy 13 caly spokojnie starcza. Czasem nawet 80x60 terminala wystarcza
Expose & Spaces wystarczają po stokroć...
Generalnie jedyne czego sobie naprawde nie wyobrazam na 13'' to obrobka audio i video. TimeLine zdecydowanie "im dluzszy tym lepszy" - poza tym ulatwia prace.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych