Cinema 4D, Blender, 3DS Max?
Napisano 06 grudnia 2009 - 22:24
Napisano 06 grudnia 2009 - 22:41

Napisano 06 grudnia 2009 - 23:10

Napisano 06 grudnia 2009 - 23:40
Napisano 06 grudnia 2009 - 23:56

Napisano 07 grudnia 2009 - 00:03
Napisano 07 grudnia 2009 - 00:18
bo teraz mam 15 lat
)
Sorry za OT, ale masz 15lat??? Ja dzięki Tobie kupiłem dwa Maki oraz ostatnio świetny program do konwersji wideo. Wielki szacunek, poważnie wielki.
Napisano 07 grudnia 2009 - 01:17
Troszkę w błąd wprowadzasz- był soft 3d jak było 3ds- Lightwave, Houdini, maya i 3ds max używają w większości studiów w polsce- Platige Image np. To świetny program. W modo nie zrobisz tego co w maxie bo to do innych rzeczy softCo do 3Ds - to program dla starych zgredów, którzy swoją przygodę z 3d zaczynali w latach '90 kiedy nic innego nie było i teraz nic innego nie umieją. Mnie próbowali na uczelni zmuszać na tym pracować ale nie byłem w stanie - odbiłem się od interface'u. Daruj sobie lepiej. Będziesz miał łatwiej w życiu.
Z ciekawego softu na MAC'a mogę polecić MODO - znajomy używa i robi w nim niesamowite rzeczy.
nie trzeba wykupić subskrybcji acz bardziej się to opłaca- roczna subskrybcja to około 2k iw przeciągu tego okresu nie musisz nic płącić- soft Ci przysyłają. Jeśli wolisz upgradeować Twoja wola- nie musisz kupić subskrybcji ale normalny update drożej kosztuje więc jest słabiej opłacalny a raczej jest dla tych co "śa ze dwie wersje w stecz" bo normalny człowiek woli wykupić tę subskrybcję i mieć nowy soft na czas.Najwiecej tutoriali bedziesz mial na krzywye studio.
Mimo to polecam ci Cinema4D. Wspanialy program, potezny, prosty w obsludze, tanszy od 3DStudio (zarowno przy kupnie, jaki i dalszej eksploatacji -nie trzeba wykupywac subskrypcji, zeby mozna bylo upgradowac do nowszej wersji).
.
Co do softu:
Blender- inny niż wszystkie acz nie tak jak Houdini.
Softimage- doskonały logika zbliżona do innych
Maya- to co wyżej
Max- mnóstwo tutków dobry i równierz nie "za inny"
Lightwave- niezły troszkę niżej do niedawna niż trzy softy wyżej
Cinema- półka niżej acz nie za wysoka- niewiele odbiega i jest na mac'a jak też maya
Houdini- jest na mac'a ale to soft zupełnie inny mimo obecnie upodobnionego interfejsu.
Kolega bzdety pisał o maxie za przeproszeniem a tej "zgrzybiałości"- jest najbardziej popularny, mayę sobie możesz triala zassać z autodesku na mac'a XSI też ale na pc, houdiniego możesz zassać na mac'a z sidefx, blender darmo niezły ale na prawdę mocno inny fejs i praca.
Dobra rada:
zassij kilka z nich i popróbuj- inaczej się możesz wtopić- trzeba podejść do kilku i zobacz co choćby intuicyjnie bardziej "pasi".
pzdr
T
Napisano 07 grudnia 2009 - 02:03

Napisano 07 grudnia 2009 - 06:04
Napisano 08 grudnia 2009 - 00:54

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych