Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak uruchomic bootowanie w powerbook g4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#26 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 20:45

6,

jak zwykle jestem szybszy w piśmie niż w myśli. Jednak nie jest to bynajmniej atak ad hominem. Nie sugerowałem, że jesteś winna zaistniałej sytuacji.

Ale miałem już przykre doświadczenie z kupowania PB z Allegro dla kolegi. Sprzedawca uprzedził, że jest nowy dysk i odpowiedział, że nie ma płyt instalacyjnych. Niestety, po pytaniu o numer seryjny już się nie odezwał.

Gratuluję krzepkiego potomka !

I zauważ, że naprawdę staram/staramy się Ci pomóc.

#27 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 20:54

ok!Wiec tak. POWERBOOK G4 -1,5GHZ -512RAM-80HDD-2004rok produkcji! PO URUCHOMNIENIU KOMPUTERA POJAWIAJA SIE 2 STRZALKI POLEWEJ STRONIE POJAWIA SIE KOLKO ZE STRZALKĄ A PO PRAWEJ STRONIE STRZALKA POZIOMA W PRAWO SLYCHAC ZE KOMPUTER PRACUJE!TO JESLI GLOWNA ROLA GRA W TYM SYSTEM TO MOZE KTOS POWIE JAKI DOKLADNIE POWINIEN BYC ZAINSTALOWANY??BO JUZ SAMA NIE WIEM!DZIEKUJE Z GORY ZA POMOC!:(

#28 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 21:04

Nie musisz tak krzyczeć....

Niestety, są takie wyjścia;

1sze - znajdzie się kolega/koleżanka z takim samym Pb w Twojej okolicy i zgodzi się z Tobą spotkać i zainstalować system MacOS X 10.2 na Twoim PB

2gie - kupisz MacOS X 10.4 Tiger, na przykład w tym sklepie

3cie - z dowodem kupna PB od firmy X, poprosisz firmę X o dostarczenie systemu, uprzednio udowadniając, że utrata płyty systemowej nastąpila na skutek wadliwego działania urządzeń peryferyjnych :smile:

Jeśli chodzi o instalację Linuxa na Twoim PB, to mam takie pytania;
-czy rozumiesz różnicę między systemem operacyjnym MacOS X, a systemem operacyjnym Linux
-czy chciałabyś mieć raczej Linuxa

#29 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 21:25

JEST MI OBOJETNIE JUZ JAKI BEDZIE SYSTEM,NARAZIE CHCE ZEBY DZIALAL.

#30 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2006 - 21:27

Nie krzycz. Nacisnij strzalke w prawo i powiedz co sie dalej dzieje.

#31 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 21:32

Nic

#32 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 21:34

JEST MI OBOJETNIE JUZ JAKI BEDZIE SYSTEM,NARAZIE CHCE ZEBY DZIALAL.

Ale CO dzialal ? :wink:

#33 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 21:44

Moj powerbook zeby dzialal bo teraz to marny z niego pozytek.

#34 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 28 listopada 2006 - 21:54

Ewelina. Na forum jest troche ludzi ze Slaska. Wez z nimi pogadaj. Spotkajcie sie, napijcie piwka, sprobojcie razem rozwiazac problem. Widocznie masz za malo doswiadczenia, zeby rozwiazac go sama, a Twoje krzyczenie na forum jak widac od 4 stron tego tematu, nic nie daje.

#35 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 21:57

no moze masz i racje ale do ślaska to mam daleko!nawet i moze bardzo daleko a pifa nie pijam:)no a doswiadczenia jak widac brak mi !!!!Jak to mówią być kobietą być kobietą:)

#36 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 28 listopada 2006 - 21:59

no moze masz i racje ale do ślaska to mam daleko!nawet i moze bardzo daleko a pifa nie pijam:)no a doswiadczenia jak widac brak mi !!!!Jak to mówią być kobietą być kobietą:)

No. Grzeczna dziewczynka ;) Poszukaj wiec kogos blisko Twojego miasta. Na forum jest ok 3 000 facetow, na bank, ktorys Ci pomoze ;)

Ewentualnie wez PowerBooka pod pache i 27 grudnia przyjedz z nim na YABOLa :D

#37 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2006 - 21:59

Przepraszam, ale czy w ogóle istnieje Mandrivia 2007 na procesory PPC? Przejrzałem kilka FTP-ów i wszędzie pustka. Ostatnią dystrybucję Linuxa jaka chodziła na PowerBookach to były chyba Fedora Core 4 i Yellow Dog (chyba, że coś mi umknęło :-) )
Tak że Ewelino podejrzewam, że twój powerbook nie widzi płyty z Mandrivią dlatego, że nie jest do dystrybucja przeznaczona dla niego.
Dlatego jeżeli chcesz, żeby działał, musisz najpierw zdobyć płytę instalacyjną z "obojętnie jakim" systemem operacyjnym, po warunkiem, że przeznaczony będzie dla procesorów PPC. I tyle.
Koledzy Linuksowcy na pewno podpowiedzą jaki będzie najlepszy, natomiast jak zdobyć Mac OS X to już kokos napisał wyżej...

#38 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 22:03

Napiszę ci po kolei jak to wygląda "poprawnie" 1) wkładasz CD/dvd 2) włączasz komputer "naduszasz" alt 3) wybierasz osx na dvd/cd 4) jeśli to tygrys po szarym jabłku, ładowaniu się systemu pojawi się lista języków, jeśli to starszy osx to się nie pokarzą języki. 5) z górnego paska menu wybierz untility/disk untility 6) za pomocą tego narzędzia zakładką erase sformatuj dysk 7) zamknij ten program(górny pasek menu [disk until] [quit]) i wróć do instalera, 8) tam w zasadzie wszystko polega na klikaniu dalej... 9) po zainstalowaniu systemu kolega odpali się w intro gdzie dokonujesz registracji, tworzysz użytkownika, kartę w adres book i dalej komputer zaprasza cię do nowo postawionego systemu.

#39 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 22:04

A co to jest te PPC?? No mogę dojechac do jakies miejscowosci ktora jest nie daleko Okloic gorzowa wlkp!Nie ma problemu jak jest ktoś w stanie rozwiązac problem mojego powerbooka dojade ale tak jak napisalam wyzej:( [edit] czy ja gdzieś nie zauważyłem że chodzi o linuxa? dobrze zauwazyles No dzięki.Teraz muszę zdobyc odpowiedni system:)

#40 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2006 - 22:11

PPC = Power PC procesor, czyli "serce" płyty głównej twojego PowerBooka G4. Nie można zainstalować na nim systemu operacyjnego (czyli np. Mandrivii) przeznaczonego dla procesorów Intela, jak w najnowszych komputerach Apple, czy też komputerów PC (Personal Computer), standardowo utożsamianych z "komputerami na których działa Windows".

#41 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 22:26

Dzieki wszystkim za podpowiedzi i POMOC!!!!!!!

#42 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 29 listopada 2006 - 14:35

Jedno zasadnicze pytanie: Gdzie są orginalne płytki od tego komputera? Drugie zasadnicze pytanie co się stało ze starym dyskiem? Pierwsza sprawa wygląda tak że do tego modelu był dołączony jakiś osx więc jeśli masz te CD to nie powinno być problemu. Druga: ze starego dysku można by przekopiować system przez obudowe FireWire może to by pomogło...

#43 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 29 listopada 2006 - 16:08

Owszem pomoglo by !ale nie wiem czy czytales strone blizej co sie stalo z plytka a dysk wymnienilam na wiekszy wiadomo ze im wiekszy tym lepiej!!a starego nie mam przydal sie innej osobie

#44 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2006 - 16:09

Nie pozostaje nic innego jak sprobowac ustalic wersje systemu, ktora przynalezy do tego komputera a nastepnie probowac ja zdobyc ;) Ewentualnie wejsc na strone www.apple.pl i zakupic OS X Tiger, to jest rozwiazanie najszybsze i najdrozsze zarazem.

Lub:

koniecznie namierzyc kogos z forumowiczow i naklonic do zlozenia wizyty :>

#45 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 29 listopada 2006 - 16:22

pewnie masz racje os x tiger jest odpowiednim systemem ale i tez drogim jest nawet taki za ponad 4.000 za tyle to mozna komputer drugi kupic!no sa tez za 800 nie wiem jaka jest roznica mniedzy nimi:)

#46 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 29 listopada 2006 - 16:27

tygrys kosztuje jakieś 569zł
http://cortland.pl/g...7t67go5t6aim8p3

na allegro czasem można kupoć poniżej 400zł ale trzeba uważać żeby nie kupić wersji nie pudełkowej

#47 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2006 - 16:27

4k??? To chyba na kilka stanowisk albo serwer ;] 559 zl w sklepie Apple. Na allegro pewnie taniej ale chwilowo brak.

#48 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 29 listopada 2006 - 16:28

napewno to byl moj ostatni zakup takiego wynalazka!!!!mam innego noteeboka i tez zmnienialam kiedys dysk na wiekszy i nie mialam takiego problemu co z powerbookiem g4.moze i fajny sprzet ale zbyt skomplikowany!!!!Byc kobieta,byc kobieta!

#49 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 29 listopada 2006 - 16:31

no co ty? a gdybys miala pc, nie miala plytki z windowsem i wymienila dysk - to co bys zrobila?

#50 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2006 - 16:31

Bez systemu to i komp z Biedronki nie ruszy :D Nie zalamuj sie tylko szukaj uzytkownika Apple w swojej okolicy.

http://www.frappr.com/macmapa

A potem PW.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych