Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak uruchomic bootowanie w powerbook g4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#1 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 24 listopada 2006 - 22:59

Witam!Jestem tu po raz pierwszy i mam pewien problem z powerbookiem g4-wymnienilam dysk nie potrafie wlączyc botowania zeby zainstalowac system!!!!:( Ludzie prosze pomozcie!!!!!!!ewelina.Bardzo dziekuje!!!

#2 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 listopada 2006 - 23:03

Trzymaj wcisnięty klawisz 'C' w trakcie uruchamiania PB.

#3 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 24 listopada 2006 - 23:10

dzieki!ale to nie dziala:(dalej to samo moze masz inny sposob??dzieki prosze o pomoc!!!!!

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 24 listopada 2006 - 23:38

6, po restarcie, gdy wybrzmi dżingla ton, przytrzymaj klawisze alt+jabłko+p+r Trzy razy restartuj w ten sposób masynynę, a po trzecim razie, gdy puchacz zahuka, wciśnij i przytrzymaj klawisz c Nie zapomnij wpierw zdrowaśki odmówić

#5 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 listopada 2006 - 23:40

Tylko dla doprecyzowania: naciaksz Power i zaraz potem C. C trzymasz aż do momentu, kiedy system poprosi Cię o wybór języka. Proszę mnie nie zjeść: nie zapominamy o płycie z systemem dla dokładnie tego komputera w wewnętrznym napędzie :)

#6 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 24 listopada 2006 - 23:43

raz miałem w domu ibooka, który miał podobny problem... bootował raz na 30-40 razy, to samo z uruchomieniem openfirmware.... poszedl na allegro na cześci... niestety... ale może po prostu jakieś klawisze żle trzymasz ....

#7 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 24 listopada 2006 - 23:45

senior member!a dziekuje napewno wyprobuje twoja opcje:)

njet!dzieki napewno skorzystam z opcji!!!!!juz sama nie wiem co robic!

kokos!!!!dzieki wyprobuje tej opcji moze zadziala ale przed tym pojde ksiedzu na tace rzucic:)

maniacco!!O nie na czesci nie oddam bo szkoda jeszcze dobrze sie nim nie nacieszylam !:)ale dzieki za pomoc

#8 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 25 listopada 2006 - 00:13

@ewelina-08
po 1. Jeśli piszesz coś w krótkich odstępach czasu, to edytuj swój poprzedni post, a nie dodawaj nowe.
po2. Jeśli zakładasz temat to przemyśl dokładnie dział, w którym go umieszczasz, to ułatwi ludziom znalezienie go i pomoc w rozwiązaniu problemu.
po3. Nie ma potrzeby zakłądać dwóch wątków na ten sam temat, to wprowadza tylko zamieszanie
po4. Witamy na forum :)

i bardzo cię proszę pisz bardziej treściwe posty niż "hmm"

Przeniosłem twój watek do właściwego działu i połączyłem posty.
/MF elrobsono

#9 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 25 listopada 2006 - 00:17

elrobsono!!!Wiesz nawet podziekuje ci za to!!!!Ale jestem tu poraz pierwszy wiec wybacz!!!!!a te hmm!to z przyzwyczajenia:( Dalej nie moge uruchomic botowania!!Pomozcie prosze z powerbookiem g4!:(

#10 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 listopada 2006 - 18:14

Zobacz czy Twój nowy dysk jest na tej liście http://forums.xlr8yo...h.drivedb.lasso i czy jest kompatybilny z Twoim komputerem.

Nie pamiętam czy na tej liście są też dyski twarde, więc napisz proszę co tam nowego zamontowałaś (pełną nazwę).

Czytałem ostatnio o wymianie dysku w MacBooku i koledzy potem mieli podobny problem. Nie mogli włączyć komputera. Dlaczego? Dysk nie miał sensora ruchu.

#11 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 25 listopada 2006 - 19:33

Pojawil mi sie nowy problem z moim powerbookiem g4 1.5ghz-512ram-80hdd.rok produkcji 2004!Przy probie botowania,mam niebieskie tlo po lewej stronie jest strzalka zawroc(spowrotem)z prawej strony strzalka dalej!JESLI KTOS MOZE TO PROSZE O WYJAŚNIENIE CO TO WOGÓLE OZNACZA?CZY TO JEST BOTOWANIE??PROSZE O POMOC!!!!!!WSZYSTKIM GORĄCO DZIEKUJE!!!Ewelina. njet.Dysk jest fujitsu z identycznego powerbooka takze nie w dysku nie tkwi problem ,co oznaczaja te strzalki czy to jest botowanie???dzieki za odpowiedz.

#12 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 listopada 2006 - 23:58

Witaj twoja opcja pomogla mi ale tylko w tym ze odpalila sie matryca ale botowania dalej nie otwiera..Moze znasz inna opcje???

A czy masz oryginalną płytę z systemem dołączoną do Twego Powerbooka ? Widzę, że zbootowałaś się do poziomu, w którym Firmware umożliwia wybranie urządzenia do startu (niebieski ekran, dwie strzałki - nad nimi powinna ukazać się płyta DVD z systemem) . Ale, chyba OF nie widzi żadnego urządzenia z systemem.

Jeśli masz oryginalną płytę systemowo-instalacyjną to spróbuj jeszcze poresetować kompa, OF i NVRAM kombinacjami z drugiego wą†ku, w którym opublikowano cały zestaw kombinacji klawiszy.

Jeśli nie masz oryginalnej płytki to jedyna droga dalej prowadzi do zakupu wersji Retail MacOS Tiger.

Poza tą opcją możesz wsadzić stary dysk w obudowę Firewire, połączyć PB kablem FW z dyskiem i próbować boot z tego zewnętrznego dysku.

#13 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 18:27

Witam!!!!!teraz mam problem z zainstalowaniem systemu do powerbooka!!!!Pomozcie prosze!!!!przez wymiane dysku pomieszalo sie wszystko najpierw nie moglam wlaczyc botowania a teraz nie moge systemu wgrac!!

#14 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2006 - 18:30

Czytasz komunikaty i wciskasz okej.

#15 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 18:36

Ludzie, to jakaś agonia, czy nikt nie mieszka tam gdzie Ewelina i nie może się z nią umówić na pifko?

#16 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 18:39

Ewelina-08 - błagam, podawaj więcej informacji o tym
-co robisz krok po kroku
-co widać na ekranie
-jaką wersję systemu próbujesz zainstalować
-czy masz oryginalną płytkę instalacyjną do Twego modelu PB

Wyobraź sobie, że usiłujesz mi pomoć z następującym problemem:
"Mam nowy sztyft i jak probuję sobie pociągnąć rzęsy to mi kapie na dywan.."
Co robić - błagam pomóżcie

#17 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 18:43

Wlasnie mam problem w tym ze nie mam komunikatow zadnych!!!tak bardzo chcialam ten komputer ale chyba bede musiala go sprzedac bo po zmnianie dysku nic nie idzie a starego dysku nie mam :(.boze pomozcie jak wiedziec co zrobic!!! jak ktos wie jak to zrobic to prosze o numer gg tam bedzie lepiej sie dogadac!!!!!!plis!

#18 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 19:17

CZY MASZ ORYGINALNĄ PŁYTĘ INSTALACYJNĄ

#19 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 19:32

Nie mam .mam pozyczona od kolegi mandriva 2007-jak ktos mieszka nie daleko okolic gorzowa wlkp to moge przyjechac zeby mi uruchomil sprzet i oczywiscie nie za darmo!!!!!!

#20 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2006 - 19:34

Hmm... A ta na Mandriva aby na pewno jest w wersji PPC? Co sie stalo, ze Twoj pb nie ma oryginalnych plyt instalacyjnych? Powinny byc w zestawie do Twojego Mac'a, kazdy komputer Macintosh ma dolaczony system.

#21 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 20:00

Jeśli masz legala to przepraszam ale... Wymiany dysków w laptopach najczęściej sygnalizują walony sprzęt. Bez urazy.

#22 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 28 listopada 2006 - 20:03

Jeśli masz legala to przepraszam ale...

Wymiany dysków w laptopach najczęściej sygnalizują walony sprzęt.

Bez urazy.

co zo bzdura... wychodzi na to ze wszystkie moje laptopy walnalem sobie sam i to na dzien dobry ;)

#23 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 20:06

Na to wychodzi...

I co, również nie miałeś płytek instalacyjnych do wszystkich swoich kompów ?

Bez urazy

Uderz w stół...

Dlaczego tak się denerwujesz ? :smile:

Ewelina-08 Chyba ta instalka nie pójdzie...

#24 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 28 listopada 2006 - 20:29

Przepraszam bardzo ale moj sprzet nie jest walony (jak to ktos nazwal).czy tak ciezko pojac ze ktos potrzebuje pomocy bo sam sobie poradzic nie moze??A plyta byla orginalna ale niestety nie mam jej dziecko mi polamalo:(

#25 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2006 - 20:44

Ewelino, nikt Ci nie pomoże (jeśli jeszcze nie zauważyłaś) jeśli nie odpowiesz na to pytania, które zadał kokos chyba z 10 postów wyżej. Nie wiemy jaki masz komputer, nie wiemy jaki masz system (no mandriva, ale jaka?), nie wiemy czy na pewno chcesz mandrivę (bo to nie jest system, który działał na tym komputerze zawsze). Dlatego spokojnie napisz nam (stawiając spacje po wykrzyknikach, jeśli już stawiać je musisz) co i jak z system oraz jaki to komputer. Piszesz, że bardzo chciałaś ten komputer, a powiedzm nam proszę czy ze względu na wygląd czy na wygląd i system, który na nim kiedyś zobaczyłaś? Bo jeśli ze względu na to drugie, to mandriva nie jest tym system, to OS X.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych