Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polskie czasopismo o Mac-ach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
135 odpowiedzi w tym temacie

#101 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 sierpnia 2005 - 17:42

logo produktru moze tak, ale w gazecie nie ma "kwadratowych " tytułow (czytaj nazwy gazety) ;]

#102 janek

janek
  • 236 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 sierpnia 2005 - 20:06

hm, niby niewielkie zmiany w porównaniu z poprzednią makietką, a już dużo lepiej! Podoba mi się (co prawda nie bez pewnych szczegółów, ale BigMac pewnie doskonale zdaje sobie z nich sprawę, podkreślając, że sklecił to "na prędce"). Nie jest to lyout wypracowany na maksa, ale zwrócicie uwagę, że to nie druk, a pdf - i to BigMac wziął pod uwagę dobierając wielkości. Mam natomiast uwagę do formatu - propozycja Heidiego przeszła tu bez większego echa. Skoro to na razie tylko pdf to może możnaby pokombinować z wygodniejszym formatem do czytania na monitorze?

Co do loga, nawet najdłuższy prostokąt także może wynikać z kwadratu - jednego, dwóch, trzech, i nie ma tu większego znaczenia format okładki. Przykład najprostrzy - Wyborczak - 3 kwadraty, także ich logo internetowe, stopka redaktorska na pierwszej stronie. Słowem TomkOx ma rację

#103 kaliope

kaliope
  • 74 postów
  • SkądUK

Napisano 25 sierpnia 2005 - 23:23

ok,to mam kobinować z tym logo czy ktoś się tego podejmuje????czy jest już coś ustalone?dajcie znać :D

#104 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 25 sierpnia 2005 - 23:31

ok,to mam kobinować z tym logo czy ktoś się tego podejmuje????czy jest już coś ustalone?dajcie znać Very Happy

Kombinuj dziewczyno :D . Jak coś sklecisz to wrzuć to tutaj, żeby każdy mógł zobaczyć.

#105 shogun

shogun
  • 151 postów

Napisano 26 sierpnia 2005 - 07:42

Ja się jednak upieram przy swoim. Kwadrat będzie pomyłką. Na pewno wszyscy wiedzą, co to jest złoty podział i tego typu logotyp byłby najlepszy. Faktem jest, że znak produktu może być na planie kwadratu i zdaje egzamin, ale należy wziąć pod uwagę, że jest to zwykle znak, a w przypadku tytułu czasopisma mamy do czynienia z napisem. Moim zdaniem lepszy będzie prostokąt z zachowaniem złotego podziału.

#106 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 26 sierpnia 2005 - 09:44

Nad logiem mozna popracowac tylko NADAL nie wiem jak ma byc nazwa czasopisma. Niestety ale dosyc trudno jest stworzyć logoty bez nazwy :shock:

#107 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 26 sierpnia 2005 - 09:45

MacFan :-)

#108 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 26 sierpnia 2005 - 09:57

Ogryzek :mrgreen:

#109 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 26 sierpnia 2005 - 09:58

ACS - Apple Computer Studio :mrgreen:

[ Dodano: 2005-08-26, 11:49 ]
jest nowe logo od G.S.

plik: makowka_poziom.pdf

#110 shogun

shogun
  • 151 postów

Napisano 26 sierpnia 2005 - 14:00

Interesujący projekt. Szczerze mówiąc podoba mi się. Prosty i z pomysłem. Tylko "Magazyn Użytkowników Apple" trochę razi. Wiem, że jest mało miejsca, a Apple samych komputerów nie robi, ale wypadałoby dorzucić coś między "użytkowników" a "apple". Może "Magazyn Użytkowników Komputerów Apple" - jeśli czasopismo ma mieć w zamierzeniu charakter profesjonalny. Albo [Makówka] "dla fanów Apple" - jeśli czasopismo idzie torem dawnych publikacji dotyczących Amigi (magazyn dla fanów i "fanatyków" ;))

#111 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 26 sierpnia 2005 - 14:04

Logo palce lizać. Świetna robota. Dla mnie pasuje :D .

#112 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 26 sierpnia 2005 - 14:55

Tylko "Magazyn Użytkowników Apple" trochę razi.

Tekst jest przykladowy (czekam na propozycje), chodzi głównie o kolory i sam pomysł.

#113 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpnia 2005 - 18:25

jest nowe logo od Grzegorza Stanisławskiego

Świetne, naprawdę bardzo dobra propozycja. Odrobinę trzeba dopracować światła międzyliterowe (szczególnie liter "ka" na końcu, bo ostatnia litera odkakuje od reszty przez dużo większe światło) i zejścia szeryfów, ale to jest zdecydowanie ten kierunek.
Co do podtytułu to może "magazyn użytkowników komputerów Macintosh"? Albo "... produktów Apple", to załapią się również pecetyczni z iPodami :mrgreen:

#114 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 26 sierpnia 2005 - 18:37

jest nowe logo od Grzegorza Stanisławskiego

Świetne, naprawdę bardzo dobra propozycja. Odrobinę trzeba dopracować światła międzyliterowe (szczególnie liter "ka" na końcu, bo ostatnia litera odkakuje od reszty przez dużo większe światło) i zejścia szeryfów, ale to jest zdecydowanie ten kierunek.
Co do podtytułu to może "magazyn użytkowników komputerów Macintosh"? Albo "... produktów Apple", to załapią się również pecetyczni z iPodami :mrgreen:

Tak teraz też zauwazyłem ze "ka" jest krzywe, ale to mały pikus. Trzeba ustalic podtytył ale to juz nalezy do Was :twisted: Ustalcie i dzis zrobimy poprawke.
jesli chodzi oszeryfy to chmmm efekt był zamierzony taki "filmowy" i "patetyczny" miał byc :wink:

#115 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpnia 2005 - 18:56

jesli chodzi oszeryfy to chmmm efekt był zamierzony taki "filmowy" i "patetyczny" miał byc :wink:

Nie, nie, sam efekt jest OK. Chodzi mi jedynie o drobne falowanie, które szczególnie widoczne jest u zbiegu "MA" - jak gdyby jeden z szeryfów schodził o włos niżej.

#116 BigMac

BigMac
  • 535 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 26 sierpnia 2005 - 19:02

Poprawimy, poprawimy :wink:

#117 janek

janek
  • 236 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 sierpnia 2005 - 19:10

Logo b. fajne, naprawdę mi się podoba! Uważam, że nie ma co się dalej zastanawiać nad jego "zrębem" bo to kawał dobrej roboty. Widoczne, niecodzienne, w tłumie się wybije, Ó świetnie się sprawdzi jako logotyp (i jest na planie kwadratu, jakby ktoś nie bardzo widział). Może jeszcze tylko kolorki :roll:

[ Dodano: 2005-08-26, 20:12 ]
to Ó to nawet trochę z QT się kojarzy i to też w pewnym sensie jego plus

#118 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 26 sierpnia 2005 - 19:36

Coraz ciekawiej, gratulacje... wygląda to coraz lepiej :-)

#119 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 26 sierpnia 2005 - 20:14

ja moge w czynie spolecznym robic korekte tekstu (swego czasu pracowalam w wydawnictwie) --> gdyby zaszla taka potrzeba :)

#120 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 26 sierpnia 2005 - 20:22

ja moge w czynie spolecznym robic korekte tekstu (swego czasu pracowalam w wydawnictwie) --> gdyby zaszla taka potrzeba :)

przyda się każda pomoc!
...a dla gazetki na początek jest atrakcyjna domena :) www.apple.webpark.pl

#121 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 26 sierpnia 2005 - 20:34

...a dla gazetki na początek jest atrakcyjna domena :) www.apple.webpark.pl

co do atrakcyjności, to nie jestm taki pewien.... te reklamy... mam miejsce na swoim serwerze mogę użyczyć, pozatym domena prv. teź nie jest zła, ale w sumie na to smao wyjdzie...

zastanawiam się jak mogę pomóc... ogrania mnie niemoc twórcza...

#122 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 26 sierpnia 2005 - 21:07

oki, wielkie dzięki ... jak tylko będzie potrzebna to napewno skorzystamy :) ....webpark.pl - chodziło mi coś żeby na początek złapać, reklamy da się przeżyć :)

#123 kaliope

kaliope
  • 74 postów
  • SkądUK

Napisano 26 sierpnia 2005 - 22:09

yyyyy..nie wydaje Wam się,że ten font nie pasuje?!Myślę,że czcionka powinna być jednoelementowa.Sądzę,że kazdą treść można wyrazić za pomocą kroju pisma.Trzeba pamiętac że pismo wywiera wpływ na ludzi.Powagę wzbudzającą zaufanie,dystans,odprężenie-wszystko to można wyrazić pismem....Może warto nad tym popracować??To ja w takim razie jak już znam nazwe ostateczną gazety,pobawię się tym:)

[ Dodano: 2005-09-15, 15:34 ]
Hej:) Przepraszam,że nie dawałam znaku życia ale wybyłam:)ale już JESTEM:)zrobiłam pare projektów na logo,komu to podesłać?

#124 EnderTKD

EnderTKD
  • 351 postów

Napisano 11 listopada 2005 - 13:54

i skonczylo sie tylko na pomyslach ....

#125 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 18 listopada 2005 - 20:50

skonczylo sie tylko na pomyslach ....

wczoraj o tym samym myslalem :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0