Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Magic mouse dla Architekta?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#26 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 26 listopada 2009 - 15:45

ej no ja mam snow leo i mi srodkowy przycisk nie dziala na tabsach w safari! to ciekawe! Jobs lubi se klikac i celowac:>

#27 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 listopada 2009 - 16:32

ludzie, jak już pracujecie z myszką w safari, to zainstalujcie sobie w niej gesty i tyle - wystarczy wtedy tylko drugi przycisk myszki poguglać: SafariGestures

#28 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2009 - 22:22

Możliwe że niedługo będziemy mieli w pracowni MM, potestuję to dam znać. Chyba że w międzyczasie nie wytrzymasz i ją kupisz.

#29 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 28 listopada 2009 - 22:35

A propos szybkości przewijania, czy nie można tego w preferencjach ustawić ? W każdej inej myszce to działało, czy w najnowszej nie ?

#30 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 29 listopada 2009 - 10:04

przewijanie jest z tym takim momentum czy jako to sie zwie, wiec predkosc zalezy od tego jak szybko se "śliźgniesz":) 1084 - ja chce na gwiazdke sama se nie kupie w zyciu myszy za 300PLN, ale jak ma mi rodzinka kupowac pelno dupereli na laczna kwote 500zl to wole jedna taka mysz zamiast tego:) Wiec koniecznie napisz jak testy przebiegna. Ja chyba sie udam z moim macbookiem i zainstalowanym na nim arhcicadem + bettertouchem i potestuje na wslanym kompie:D Haha!:D

#31 tadeo

tadeo
  • 10 postów
  • Skądkraków

Napisano 13 grudnia 2009 - 11:28

Mam MM od czerech dni i ArchiCADa 13.. brak 3 przycisku to porażka... przewijanie klikanie itp super, jednym słowem jak stary dobry Logitech,., ale brak 3 klawisza dyskwalifikuje tą mysz.. :( może pojawi się jakiś sofcik który naprawi tą wadę fabryczną... ? przesuwanie ekranu kursorami... średniowiecze :)

#32 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 grudnia 2009 - 11:39

tadeo - jest już co najmniej kilka sofcików, które to naprawiają niektóre z nich nawet są w tym temacie wymienione ba! nawet linki do nich są wystarczy tylko poszukać

#33 nixon123

nixon123
  • 486 postów
  • SkądGliwice

Napisano 13 grudnia 2009 - 11:55

Dawna MM, którą posiadam jest super urządzeniem do codziennych zajęć, ale podczas dłuższej pracy ręka się męczy. Na minus mm jest to iż jest nie precyzyjna, np. czasem zdarza mi się grać w WC3 i wtedy podpinam logitech mx1000, która w sumie ceną nie wiele odbiega od MM, ale mam ją już 4? lata chyba i nic się z nią nie dzieje.

#34 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 12:11

ej no ja mam snow leo i mi srodkowy przycisk nie dziala na tabsach w safari!
to ciekawe!
Jobs lubi se klikac i celowac:>

Na FF działa środkowy przycisk.
Przez to właśnie zarzuciłem Safari i jeszcze przez kilka innych ważnych dodatków.

Jobs powinien już dawno na emeryture przejść, bo zaczyna być przysłowiową kulą u nogi Apple!

...
Ja chyba sie udam z moim macbookiem i zainstalowanym na nim arhcicadem + bettertouchem i potestuje na wslanym kompie:D Haha!:D

Dokładnie.
Polecam osobiste testy ze swoimi programami.
Kilka razy testowałem Magic Mouse zanim zawitała u mnie na biurku. Wydawało się, że jest fajnie.
Ale jeden dzień pracy na własnym kompie wystarczył, żeby wrócić do Logitecha.

Mała dokładność, brak w standardzie 3 przycisku, a najgorszy jest wysoki, nieergonomiczny skok przycisku.
Powyższe wady, pomimo wielu zalet (wygląd, bajeczne przewijanie) niestety dyskwalifikują tą mysz według mnie.
Jeśli komuś to nie przeszkadza, na pewno będzie zadowolony.

#35 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 grudnia 2009 - 12:19

Na FF działa środkowy przycisk.
Przez to właśnie zarzuciłem Safari i jeszcze przez kilka innych ważnych dodatków.

Final Fantasy! yay!
Firefox bez dodatków jest do niczego
z Safari jest podobnie
tyle.
ogólnie klikanie w taby to trochę dziwna praktyka w świecie gestów ;)

Jobs powinien już dawno na emeryture przejść, bo zaczyna być przysłowiową kulą u nogi Apple!

no chyba nie do końca (wystarczy popatrzeć na ich akcje)

#36 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 16:29

Firefox bez dodatków jest do niczego
z Safari jest podobnie
tyle.
ogólnie klikanie w taby to trochę dziwna praktyka w świecie gestów ;)

Mnie się sprawdza.
Jak chcę zamknąć kartę, klikam gdziekolwiek w taba środkowym przyciskiem myszy i zamyka się. Nie muszę celować w x. To bardzo wygodne. Jak byś trochę korzystał z tego, to też byś docenił.

no chyba nie do końca (wystarczy popatrzeć na ich akcje)

Mnie wystarczy poczytać o jego akcjach :lol:

#37 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 grudnia 2009 - 16:42

goły Fx? nawet bez adblocka? czy klikanie się sprawdza? korzystałem. ba! nadal mogę i jednak bardziej doceniłem gesty 'gdziekolwiek w taba' - wolę gdziekolwiek niż celować w taba Jakbyś trochę korzystał z tego, to też byś docenił.

#38 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 20:39

Podrzucam pomysł tabletu Wacom Touch.
Ten: Wacom Europe GmbH - Produkty - Bamboo - Przegląd jest w cenie MM lub nieco tanszy (o ile pamietam)

#39 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 23:00

Podrzucam pomysł tabletu Wacom Touch.
Ten: Wacom Europe GmbH - Produkty - Bamboo - Przegl�d jest w cenie MM lub nieco tanszy (o ile pamietam)

Dokładnie.
Zamiast niedorobionej myszy, Apple powinno MultiTouch na USB i na BT wypuścić.

#40 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 grudnia 2009 - 23:08

tylko niestety do wacoma nikt nie pisze alternatywnych sterowników i programów rozszerzających możliwości a sam touch to IMO marny deal lepiej już pen & touch tylko nie wszyscy będą się też chcieli przesiąść na piórko

#41 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 13 grudnia 2009 - 23:08

Iro Na USB? Haha nie wyobrażam sobie magic mouse na kablu :)

#42 tadeo

tadeo
  • 10 postów
  • Skądkraków

Napisano 14 grudnia 2009 - 00:11

tadeo - jest już co najmniej kilka sofcików, które to naprawiają
niektóre z nich nawet są w tym temacie wymienione
ba! nawet linki do nich są

wystarczy tylko poszukać

Dzięki za oświecenie :)
Dzieki Tobie MM pozostanie w domu.
Jak sprawdza się w ArchiCADzie ? rewelacyjnie :)
ktoś coś skrobał o braku ergonomii..ja mam kawał łapska i z ergonomią wszystko jest ok
14 godzina i jakoś leci .
i jest naprawdę precyzyjna.

#43 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 10:05

ja juz zakupilam. Testowalam w sklepie Apple, na wlasnym macbooku. Rewelacja. Przewijanie bije wszystkie wasze logitechy etc na glowe, a trzeci przysk to poezja! moge sobie ustawic wszystko tak jak chce. MM faktycznie jest rewolucyjna. Ja bym tam tylko dodala aktywny touchpad - wtedy to by byla precyzja i jazda!:D Ale moze jakis thirdparty program sie o to pokusi kiedys.

#44 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 14 grudnia 2009 - 13:17

Jak jest tak super u architekta to pewnie u filmowca też się sprawdzi ;) Jestem już przekonany do zakupu.

#45 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 14:12

dvcam - potestuj, nigdy nie wiadomo a to spory wydatek. Inna sprawa z ejak ci nie przypasuje to sprzedaz bez problemy praktycznie nie tracac kasy:D

#46 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 02 stycznia 2010 - 09:58

A propos szybkości przewijania, czy nie można tego w preferencjach ustawić ? W każdej inej myszce to działało, czy w najnowszej nie ?

Kursor przy ustawieniu max prędkości w istocie porusza się dość wolno.
Można go przyspieszyć np. takim progamikiem:
Ben Net - MouseZoom OS X Official Site

Tomek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych