Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Magic mouse dla Architekta?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 21:27

Pragne tej myszy ale mam dylemat. Czy bedzie dzialac/jak toto bedzie dzialac w ArchiCadzie/Artlantisie? Czy moze ktos z szanownej inteligencji tegoz forum mial do czynienia/testowal? Prosze o opinie.

#2 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 21:45

Mam. IMHO jest super-hiper-mega-wypasiona i na dodatek śliczna. Do długiej zawodowej pracy jednak bym nie polecał.

#3 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 listopada 2009 - 21:47

Chyba jako przycisk do papieru zeby sie projekty po biurku nie rozp***ły

#4 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 22:12

buahaha:D dobra, plebs prosze o zamlkniecie, wypowiadac sie maja tu tylko swiatli ludzie (architekci) tacy jak ja;) wiem ze trzeci przycisk tak istotny w tych programach mozna zalatwic dlatego tez padlo nowe swiatlo nadziei dla mnie na uzywanie tej myszy:) Podnieca mnie mysl o tym wysublimowanym przewijaniu ta mysza w projektach:>

#5 ogórek

ogórek
  • 7 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 22:27

Hehe, nic tylko kupowac, zaraz lece kupic ładną myszkę za 3 stówy, a swoją bardzo dobrze działającą za 50zł wywale bo to wstyd i hańba, nie ma to jak mychy za 3 stówy.

#6 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 22:35

ogorek zamilknij, nie ja kupuje tylko pisze list do mikolaja i nie wiem czy zawrzec MM:>

#7 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 24 listopada 2009 - 23:02

buahaha:D

dobra, plebs prosze o zamlkniecie, wypowiadac sie maja tu tylko swiatli ludzie (architekci) tacy jak ja;)

wiem ze trzeci przycisk tak istotny w tych programach mozna zalatwic dlatego tez padlo nowe swiatlo nadziei dla mnie na uzywanie tej myszy:)
Podnieca mnie mysl o tym wysublimowanym przewijaniu ta mysza w projektach:>

Po tym komentarzu odnoszę wrażenie, że już dawno podjąłeś decyzję. Liczysz że wszysscy Ci przytakną i zaklaszczą? kupuj co chcesz.

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 listopada 2009 - 23:15

problemem może być brak 3 przycisku w takich programach raczej? tzn są jakieś programy 'rozwijające' możliwości MM, ale jednak...

#9 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 23:21

przy duzych projektach potrzebne beda minimum 2 ew. 3 sztuki... zeby przynajmniej od gory papier przycisnac, albo zeby sie w rulon nie zwijal....

#10 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 25 listopada 2009 - 00:24

przy duzych projektach potrzebne beda minimum 2 ew. 3 sztuki... zeby przynajmniej od gory papier przycisnac, albo zeby sie w rulon nie zwijal....

:lol:

Dokładnie.
Mam tą mysz od kilku dni.
Niestety jest bardzo wolna, kiepska i niedokładna.
Bardzo męczący jest wysoki skok przycisku.
Jedyne zalety to, że jest ładna i przewijanie można polubić.
Po za tym nie wiedzieć czemu capi okropnie.
Z czego oni to g... zrobili?
Ostatnio podobny smród walił ze środka iBooków po rozebraniu.

#11 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 25 listopada 2009 - 00:41

a moja jest szybka, dokładna i ma tonę pożytecznych gestów.

#12 DeeCann-ca4ccd16fc

DeeCann-ca4ccd16fc
  • 39 postów
  • SkądWPR

Napisano 25 listopada 2009 - 07:33

Jeden lubi pomarańcze, a drugi jak mu nogi śmierdzą ... ot co. Mam MM, nie narzekam ... nie podoba się ?. To sprzedaj i kup M$ za 30 zeta. I nie będzie problemu. Co do Architekta ... możesz mieć problemy. Niestety 3 przyciski to 3. Ja używam Majki i dzięki bogu że w prawym rogu ma sześcian do obrotu sceny bo inaczej byłaby bida. Sytuacja z Blendera: obrót sceny albo ze środkowym przyciskiem myszy (MM nie ma) albo klawiatura numeryczna (nowe Mac'i nie mają), no i paradoks. Dlatego osobiście myślę nad Wacom Bamboo Fun. Ale zawsze uważam że jeśli ktoś chce to sobie poradzi ... w końcu po to właśnie żeśmy parę milionów lat temu zeszli z drzew.

#13 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 25 listopada 2009 - 10:51

Widze ze nadal zaden architekt sie nie wypowiedzial. W zasadzie kwestia jest to jak "wygodne" bedzie uzycie 3go przycisku.

#14 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 25 listopada 2009 - 10:59

Znajma architektka (?) mowi ze nie uzywa w ogole srodkowego guzika w archicadzie.

#15 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 listopada 2009 - 11:03

vendisse - którego w MM 'normalnie' nie ma niestety... ale programy firm trzecich pomagają ;)

#16 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 listopada 2009 - 11:42

better touch tool

SecondBar & BetterTouchTool Blog

#17 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 25 listopada 2009 - 17:29

no tyle to ja wiem!:D przeciez o to sie rozchodzi, sama poki co uzywam Steer Mouse bo bez tego sie nie obejrzie:> feuerfest - znajoma ma za duzo czasu czy zna jakies magiczne sztuczki? Nie wiem, moz eglosem tego archicada steruje?:D 3ci przycisk jest niezbedny w tego typu programach podobniez jak i rolka. Chociaz widzialam ludzi ktorzy przyblizaja lupa no ale...:) Ja mam malo czasu:>

#18 demarca

demarca
  • 301 postów
  • SkądLegnica

Napisano 25 listopada 2009 - 17:43

Chociaz widzialam ludzi ktorzy przyblizaja lupa no ale...:) Ja mam malo czasu:>

Co prawda głos to z niearchitektonicznego plebsu, ale może warto zerknąć: SpaceNavigator 3D

Bawiłem się, polubiłem, ale nie kupiłem, bo nie było wsparcia dla Indyka (Vista).

#19 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 25 listopada 2009 - 18:23

Ergonomia, ergonomia i jeszcze raz ergonomia... Za całym szacunkiem, ale wy tu dywagujecie nad 3 przyciskiem i innymi bajerami podczas gdy MMouse NIE NADAJE się do długiej, wielogodzinnej pracy z powodów ergonomicznych. Po jaką cholerę się katować godzinami dziennie, używając MM skoro na rynku jest wiele bardziej wygodnych myszek i to z przyciskami w prawie dowolnej ilości? Po co architektowi 3 przycisk w MM i tłumaczenie jak ma zrobić by działał, skoro po 2 godzinach będzie miał jej serdecznie dość. No chyba że to architekt-masochista. Skoro ktoś używa myszki jako narzędzia pracy przez wiele godzin dziennie (mnie to nie dotyczy dlatego mnie MM pasuje) to powinien kupić i używać czegoś wygodnego. A nie ?

#20 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopada 2009 - 19:42

Jakiś tydzień przed premierą MM, zakupiliśmy do biura Razer Deathadder'y więc nie wypowiem się nad ergonomią urządzenia Magic Mouse, jednak opierając się na informacjach o tej myszce i opiniach innych, również nie polecałbym jej do pracy. Lepiej zakupić porządną klasyczną mysz (choćby rzeczone Deathaddery - w pracowni spisują się znakomicie - i mają sterowniki pod OSX). SpaceNavigator, który polecił(a?) demarca nie zastąpi myszy, gdyż nie steruje kursorem w systemie. Posiadam to urządzenie zarówno w domu jak i w pracy i gorąco polecam. Praca bez niego jest jak praca bez ręki.

#21 demarca

demarca
  • 301 postów
  • SkądLegnica

Napisano 25 listopada 2009 - 20:01

SpaceNavigator, który polecił(a?) demarca nie zastąpi myszy, gdyż nie steruje kursorem w systemie. Posiadam to urządzenie zarówno w domu jak i w pracy i gorąco polecam. Praca bez niego jest jak praca bez ręki.

Oczywiście że nie zastąpi, ale jest świetnym uzupełnieniem, kiedy się do tego przyzwyczaić. Człowiek, który mi to pokazywał, też twierdził, że już nie może bez ;)

Co do myszek, jestem wierny prostym Logitechom i takie polecam. Symetryczne, bez udziwnień. Przy komputerze siedzę sporo i mam startą Ultra-X, a w torbie z laptopem VX Nano. Nowa MM mi nie leży (po jednym spotkaniu, ale może mógłbym się przyzwyczaić).

Pozdrawiam,
demarca, dla znajomych Marek - rodzaju męskiego ;)

#22 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 25 listopada 2009 - 23:22

Sprobuje znalezc chwyle zeby sie tym pobawic. teraz mam i tak mala mysze i dziala sprawnie ale chce blututa. No i chce normalne przewijanie tzn nie wymagajace tysiaca pacniec w rolke - a takie cos zapewnic moze poki co tylko MM.

#23 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2009 - 00:11

w takim razie wcale nie poszukujesz wydajnej myszy do ArchiCADa tylko bezprzewodowego gryzonia do internetu ;) edit: no fakt - zerknąłem na początek wątku. Tam wcale nie ma pytania o porządną mysz tylko czy MM będzie działać z powyższym programem....a to - TAK, będzie ;)

#24 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 26 listopada 2009 - 12:19

Tak, bedzie, tylko pytanie brzmi - co z 3przycikiem ktorego sie uzywa nagminnie, jak to bedzie niewygodne to cala idea pojdzie w cholere;D A nie moge tego sprawdzic w sklepie bo ani nie maja cada ani tymbardziej programow trzecich do myszy. Swoja droga wstyd zeby apple tego nie dalo samemu

#25 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 listopada 2009 - 14:44

wstyd i hańba bo jak bez 3 przycisku uzywac jakiejkolwiek przegladarki! nie te czasy ze chce mi sie klikac 100razy jak w windowsie mysz do archicada na bluetoth: Magic albo Mighty, niestety alternatywy nie ma chyba jest razer orochi, ale jakis taki dziwnie wysoki i jeszcze drozszy od MM logitech ma v470 ale za mała jest, poza tym logitecha mam dosc poza tym kompletnie nic.... dramat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych