A wiesz przynajmniej o co pytasz? VPN sluzy do ( bezpiecznego) laczenia sie z prywatnymi sieciami. Konfiguracje powinien Ci podac administrator sieci do ktorej sie laczysz. JB nie jest potrzebny. VPN na iP uzywam dosyc czesto - dziala bez problemu. Lacze sie do sieci mojej firmy.
pzdrw
//T
No własnie nie wiem czy do końca tak jest... To co podałeś to jest jedno z rozwiązań które zazwyczaj się stosuje.
Wczoraj pogooglowałem troszkę i znalazłem wiele informacji (niestety niewiele nt. ustawień) dotyczących łączenia przez VPN z internetem przez sieć komórkową. Nie chodzi tutaj o to, żeby połączyć się z siecią prywatną, lecz po to żeby ominąć kompresję np. obrazków.
Żeby to zrobić trzeba się skontaktowac z operatorem, który zmieni nam rodzaj połączenia co w przypadku orange następuje zmiana APN i zamiast internet należy bodajże wpisać vpn. Z tego co zrozumiałem to również był sposób na uzyskanie zewnętrznego IP u providera oraz jakiś czas temu można było dzięki temu ominąć limity transferu danych w orange. Niestety bez JB ciężko się dobrać do ustawień APN.
Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale jeśli znajdzie się jakiś spec to prośba o korektę mojej wypowiedzi.