Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy mozna kupic Maca na raty 0%?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#26 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 22 grudnia 2009 - 09:07

Jeśli ktoś Ci mówi, że kupujesz na raty 0% to znaczy, że ktoś inny może Ci sprzedać to samo znacznie taniej. .

pozwolę sobie nie zgodzić z tym twierdzeniem - zanim kupiłem iMaca w MM szukałem w różnych sklepach (łacznie z tymi, kóre oferują się tutaj) i różnica w cenie była znikoma, bo ok. 100-150 zł. Przy 5k nie ma to aż takiego znaczenia. Poza tym wszędzie jeśli były raty, to ich koszt (prowizja i odsetki) były prawie 800 zł. Więc co mnie obchodzi jak MM rozlicza się z bankiem, kiedy dla mnie, jako odbiorcy końcowego ważne jest, że kupiłem wymarzony komputer nowiutki, z gwarancją, na całkowicie nieoprocentowane raty, które spłacę sobie kiedy będę chciał. A nie będę dawał zarabiać Lukasowi czy Żaglowi kilkaset złotych na odsetkach. Normalnie nie kupuję w MM, bo ceny najniższe to mają tylko w reklamie, ale zdarzają im się promocyjne towary, które faktycznie można kupić taniej i w dodatku rozbić to sobie na prawdziwe raty.
A co do dawania kredytów, to faktycznie banki nei udzielają ich tak jak kiedyś. Kupując iMaca przed nami stał Pan z wnuczkiem i chciał dla niego wziąć Xboxa w zestawie za ok. 1000 złotych, więc rata wyszłaby niewiele więcej ponad 30 zł, a mimo tego odszedł z kwitkiem - Pani stwierdziła, że bank odrzucił jego wniosek.

#27 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 22 grudnia 2009 - 16:30

Kupując na raty w MM możemy również liczyć na rabat. Fakt, dużo zależy od "kreatywności" kierownika działu czy sklepu. Warto znaleźć jakiś punkt odniesienia np. iSpot na tym samym piętrze, który oferuje taką i taką cenę ;) Ale zdarza się też i tak, że płacąc gotówką nie możemy liczyć na upust. Ostatnio kupowałem duży dębowy stół do aneksu jadalnego w BRW. Płaciłem gotówką. Próbowałem się targować - stół z ekspozycji etc. Jak grochem o ścianę... Zero upustu... Właściciel nie pozwala. Kropka.

#28 domeen

domeen
  • 270 postów
  • Skądja to znam?

Napisano 22 grudnia 2009 - 22:30

duży dębowy stół do aneksu jadalnego w BRW.

nie wiedziałem, że w BRW można kupić dębowe (czytaj drewniane) meble?
Obsługuję serwisowo firmę produkującą meble dla BRW w małopolsce i z tego co widziałem na ich hali to mebel czy to sosnowy czy dębowy czy hebanowy ma taką samą konstrukcję czyli kupa płyty wiórowej powleczona milimetrową warstwą okleiny drewnianej...

coś jak IKEA tylko zamiast kartonu używa się płyty wiórowej :)

przepraszam za OT.

#29 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 22 grudnia 2009 - 23:52

Dobrze wiedziałeś może oprócz zestawu "Bawaria" (fronty dębowe). Stół sprzedawany w sklepie BRW jako asortyment uzupełniający kolekcję od innego producenta. Ale chociaż płaciłem gotówką nie mogłem liczyć na rabat. IKEA stosuje karton, płytę wiórową oraz lite drewno (zależy od dostawcy i ceny produktu) :)

#30 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 23 grudnia 2009 - 01:38

Dla mnie zamożność to m. im. umiejętność sprawnego posługiwania się interpunkcją ;)

Moja rodzina jest zamożna, a i tak większość rzeczy kupujemy na raty bo pieniądze nie wydane, zarabiają na siebie przez okres "spłacania". Więc pierdy o zamożności i kartach z rachunków bieżących raczej zostawmy...

To się nie nazywa "zamożność" tylko brak umiejętności inwestowania, tudzież złe doradztwo finansowe.

Jesli uwazasz to inwestowaniem to ok ja inwestuje w nieruchomosci bo z tego mam wieksze zyski niz z kilu tysiecy wydany na elektronike ktora za 2-3 miesiace straci na wartosci jak samochod dlatego tez auta mam w leasingu i nie chwale sie ze moja rodzina jest zamozna

PS. Troche skromnosci

#31 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 23 grudnia 2009 - 01:42

Jesli uwazasz to inwestowaniem to ok ja inwestuje w nieruchomosci bo z tego mam wieksze zyski niz z kilu tysiecy wydany na elektronike ktora za 2-3 miesiace straci na wartosci jak samochod dlatego tez auta mam w leasingu i nie chwale sie ze moja rodzina jest zamozna

PS. Troche skromnosci

Widocznie nie przyjmujesz do wiadomości, że elektronika potrafi przez te 2-3 miesiące na siebie bardzo dobrze zarobić czy się spłacić.

PS. Właśnie trochę skromności i mniej kompleksów Panie sancruz3 :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych