Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mysz i klawiatura - USB czy BT?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 20 listopada 2006 - 23:35

Jako, ze jest to moj pierwszy post, chcial bym na wstepie przywitac sie z forumowiczami :) A teraz do rzeczy ;) Stoje przed zakupem iMaca i mam maly dylemat, ktorego niestety nie rozwiali panowie z iSpotu. Dylemat tyczy sie wyboru klawiatury i myszki. Zastanawiam sie nad zmiana standardowych na bezprzewodowe. Chcial bym sie jednak zapytac jaka jest zywotnosc baterii w codziennej pracy i czy wystepuja jakies zaklocenia podczas ich dzialania? Ogolnie chodzi mi o opinie osob, ktore mialy stycznosc z przewodowa i bezprzewodowa wersja tych urzadzen. Przy komputerze pracuje po 8h i wiecej. Zalezy mi na nieco wiekszej swobodzie pracy ale nie jest to tez dla mnie pryiorytet, wiec chcial bym sie dowiedziec co mozecie mi w tej kwestii doradzic.

#2 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 20 listopada 2006 - 23:41

Więc tak. Mam MM bt i klawiaturę apple też na bt. Kupiłem to z imaciem we wrześniu na drugi dzień po pojawieniu się imaców c2d. Komp doszedł do mnie gdzieś w okolicach 5 października. W zestawie z klawiaturą i myszą były baterie Energizer. 4 do klawy i 2 do myszy. Ciągle na nich pracuję. W sys pref w opcjach bluetooth pokazuje mi 4 na 5kresek naładowania baterii w klawiaturze i 5 na 5 kresek baterii myszy. Klawiaturę i mysz wyłączam na noc i jak jestem w szkole. Ogólnie polecam takie bezprzewodowe rozwiązanie. Klawiatura się nie zacina, reaguje natychmiastowo. Nie miałem jeszcze przypadku rozłączenia, ani klawiatury ani myszy. Pozdrawiam

#3 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 21 listopada 2006 - 00:35

Szybko piszesz? Czy jest jakaś prędkość pisania, przy której klawiatura BT zaczyna "nie łapać" niektórych literek?

#4 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 21 listopada 2006 - 00:39

Nie wiem czy szybko piszę. Hehe są ludzie co piszą szybciej i są co piszą wolniej. Różnie mi to wychodzi, zależy czy używam dużych liter, znaków interpunkcyjnych i polskich literek. Type trainer raz pokazuje mi prędkość 40 czegoś tam na minutę a raz 190. Nigdy jeszcze nie zauważyłem żadnego opóźnienia. Wszytko mi łapie jak dotąd, może jak będzie słabsza bateria to będzie gorzej. edit. Właśnie zrobiłem taki mini test :) pisałem coś w stylu blabalablala..... i nie zauważyłem żadnego opóźnienia, a na pewno z taką prędkością normalnie nie piszę.

#5 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 21 listopada 2006 - 01:18

Pisząc coś przypadkowego raczej nie sprawdzisz, czy wszystkie klawisze załapały :) Ale dzięki, chodziło mi o to, czy ta klawiatura wyrabia przy intensywnym pisaniu, taki mam zawód, że piszę dużo, a też myślałem o tej klawiurze.

#6 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 21 listopada 2006 - 01:47

Przypadkowe, ale nie bezmyślne. Wiem, które klawisze wciskałem. Nie było to tylko takie walenie w klawiaturę byle więcej/szybciej ;)
  • voitek lubi to

#7 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 22 listopada 2006 - 22:15

Dzieki za opinie. Chyba sie skusze na BT :)

#8 Wookasch

Wookasch
  • 306 postów
  • SkądBerlin

Napisano 23 listopada 2006 - 11:41

Bezprzewodowe rozwiazanie skresla w moich oczach koniecznosc myslenia o bateriach.

#9 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 23 listopada 2006 - 12:15

Ja już wolę te bateryjki niż tak, jak jest w Wacom Graphire BT -- ładowarka z kablem!

#10 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 23 listopada 2006 - 13:37

Bezprzewodowe rozwiazanie skresla w moich oczach koniecznosc myslenia o bateriach.

Heh przeczytaj moją*wcześniejszą*wypowiedź i zobacz czy to naprawdę takie uciążliwe.

#11 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 listopada 2006 - 13:41

Mi Energizer'y te w zestawie z klawiaturą wytrzymały 10miesięcy, więc też nie widzę tutaj zabawy z bateryjkami zbytnio :) Co innego Myszka.

#12 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 23 listopada 2006 - 14:47

W Mighty na BT Panasoniki trzymaja jakis tydzien, gora 2 (uzytkowanie srednio 18 godzin na dobe), na Duracelach chodzi ponad miesiac.

#13 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 23 listopada 2006 - 17:25

a akumulatorki ?? próbował ktoś ?

#14 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 23 listopada 2006 - 17:37

Jak mi padną baterie z zestawu to dam akumulatorki :)

#15 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 listopada 2006 - 17:48

http://mac.chwilami....-w-mm-bluetooth

I tylko w kwestii wyjaśnienia "połykania literek". Bluetooth w wolniejszym wydaniu, to chyba jakieś 12KB/s jeśli się nie mylę.

To:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Phasellus dignissim orci a felis aliquet pulvinar. Donec enim nulla, bibendum nec, sollicitudin sed, feugiat ac, leo. Nullam enim. Aliquam sed purus. Suspendisse purus. Pellentesque orci massa, malesuada eu, egestas at, posuere a, orci. Ut tempus convallis nunc. Sed vel justo eget velit tristique tristique. Curabitur odio. Nulla euismod semper lacus. Duis justo risus, bibendum tempor, luctus a, elementum vel, nulla. Nullam consectetuer quam pulvinar tortor.

Donec lorem purus, sodales at, suscipit vel, pellentesque non, nibh. Fusce ac eros eget turpis tincidunt fermentum. Quisque sem. In sit amet ipsum. Donec gravida, quam vel faucibus laoreet, neque nisl consequat nunc, quis auctor justo nibh sed dolor. Sed in diam sollicitudin mi ultrices volutpat. Suspendisse potenti. Suspendisse at nunc. Suspendisse convallis, libero in tincidunt malesuada, tortor lacus condimentum metus, ac imperdiet erat velit at orci. Suspendisse cras amet.

Jest jeden KB. Czy musimy dalej rozmawiać kto i jak szybko pisze?

#16 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 24 listopada 2006 - 18:48

Pytałem, czy problem występuje, a nie jaka jest szybkość transmisji, dochodzą przecież zakłócenia i inne czynniki. Spotkałem się z kiepskimi klawiaturami na kablu, które potrafiły nie zarejestrować wszystkich naciśnięć, ale ok, kwestia już rozstrzygnięta. Dzisiaj kupiłem bezprzewodówkę Apple'a, z MacBookiem działa wyśmienicie i jest super. A, i nie wiedziałem, że jest taka ciężka! Mam inny problem, trochę od czapy, ale napiszę już tutaj. Może ktoś z Was podłączał tę klawiaturę do XP-ka? Wiem, że jest to możliwe (przynajmniej na niektórych kompach) Przyznam, że jest to dosyć ważne, bo nadal muszę dużo korzystać z winzgrozy (acer tm4600). Problem w tym, że sys widzi klawiaturę, ale nie potrafi się z nią sparować. Każe wpisać pin, ale nie widzę jaki, i w sumie nie reaguje na to pisanie. Próba wpisania PIN (8-cyfr) pokazywanego w macbooku na xp też nic nie daję. Ile cyfr powinien mieć ma PIN tej klawiatury w XP-ku? Czy komuś się udało, czy mieliście podobny problem?

#17 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 listopada 2006 - 20:09

Wiesz co raczej Ci się nie uda taki numer, bo parowanie polga właśnie na połączeniu 2 użądzeń, więc jeśli będziesz się chciał ciągle przełączać między komputerami przy pomoce tej samej klawiatury, to będziesz musiał ciągle parować. No chyba, że czegoś nie wiem.

Zainstaluj XP na MacBooku przez Parallels i zapomnij o problemach :)

[edit] w sumie zainstalujesz sobie wtedy jeden problem, ale zapomnij o innych problemach :)

#18 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 listopada 2006 - 20:24

Mi się udało, na starym celeronie 525MHz i na XP przez Boot camp, wpisujesz pin z klawiatury numerycznej? Bo ona jest wyłączona w windzie domyślnie. Nie miałem żadnych problemów z Parowaniem.

#19 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 24 listopada 2006 - 22:02

Wiesz co raczej Ci się nie uda taki numer, bo parowanie polga właśnie na połączeniu 2 użądzeń, więc jeśli będziesz się chciał ciągle przełączać między komputerami przy pomoce tej samej klawiatury, to będziesz musiał ciągle parować. No chyba, że czegoś nie wiem.

Zainstaluj XP na MacBooku przez Parallels i zapomnij o problemach :)

Za dużo sobie dopowiedziałeś. :) Wiem co to jest parowanie i Parallels też mam, chodzi o to, że macbook jest mojej żony, a ja wciąż korzystam z acera i klawiaturę kupiłem, bo takie mam stanowisko pracy, że chciałem mieć bezprzewodową, a jednocześnie wiem, że za jakiś miesiąc kupię sobie maca. Plan póki co nie do końca wypalił, bo nie mogę sparować. I proszę, nie potrzebuję rad w stylu "pozbądź się pieca", bo i tak mam zamiar to zrobić. Teraz jednak wolę rozwiązać konkretny problem. :)

Hex: próbowałem i normalnie i na numerycznej. Zdaje się enter załapywać, bo jak tylko nacisnę przy parowaniu, to zaraz pojawia się komunikat, że nie może sparować, natomiast nie wyświetla PIN-u, jaki mam rzekomo wpisać na klawiaturze.

Załączam screeny, jak to wygląda.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych