Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co wybrać ? iphone 2g czy 3g?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
51 odpowiedzi w tym temacie

#26 JFP

JFP
  • 90 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 listopada 2009 - 13:51

... coraz bardziej się zniechęcam z braku pieniedzy... ;)

I słusznie IMO. Jak uzbierasz tą kasę, to z większym pożytkiem pojedź sobie na tydzień do jakiegoś ciepłego kraju!

#27 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 listopada 2009 - 14:00

MMS, A2DP, problemy z powiadomieniami (Push Notifications). Wszystko można mieć, a jednak Apple z tego rezygnuje, a to nie wróży świetlanej przyszłości iPhone’a 2G. Poza tym, jak go kupisz, będziesz musiał zrobić jailbreak, a niektórzy nie chcą go robić, albo rezygnują po jego zrobieniu. W takiej sytuacji jest to kolejna przeszkoda. Niedługo może wyjść oprogramowanie X.0 - "3G & 3GS only”. iPhone 2G to świetny telefon, dobrze wykonany i trwały, u mnie dawał sobie radę przez ponad rok, ale jego czas się skończył.

#28 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 16 listopada 2009 - 14:07

I słusznie IMO. Jak uzbierasz tą kasę, to z większym pożytkiem pojedź sobie na tydzień do jakiegoś ciepłego kraju!

to po maturze.
nie moge siedziec z nokią 6230 ;)
muszę coś kupić....
napisalem temat czy kupic 2g czy 3g, a wychodzi powoli powoli to ze nie mam tego w ogole kupowac :PP

---- Dodano 16-11-2009 o godzinie 20:37 ----

nie trzeba mieć*ciągle włączonego/wyłączonego 3g. Włączasz jak używasz. A co do tracenia na funckjach, tak jak juz napisane, nie ma push, nie ma nagrywania video itp itd. Ja bym poczekał pare miesięcy i kupił 3gs..

po co mi ten caly push
a swoja droga to telefon sluzy do sms i rozmow, ew. do muzyki a nie do nagrywania filmow. a iphonowy aparat szału nie robi ....

#29 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 15:52

znow mnie napadly mysli o tych iphone... naprawde ten 2g jest/ bedzie taki ograniczony w uzytkowaniu ??

#30 DudusCSE

DudusCSE
  • 2 899 postów
  • Skądz Polski

Napisano 19 listopada 2009 - 16:01

A masz w ogóle kasę ? Jak będziesz mieć to napisz - szkoda pisania, sam musisz zdecydować. Moim zdaniem już dostałeś odpowiedź.

#31 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 16:40

Może mnie się uda jakoś pomóc:) Mniej niż dwa lata temu kupiłem dawno oczekiwanego iPhone 2G 16Gb, który dotarł do mnie z USA. Pierwsze co, musiałem oddać do do odblokowania - nie był dostępny w Polsce, więc nie dało rady korzystać z funkcji telefonu;p Po odblokowaniu służył mi bardzo długi czas. W miarę upływu czasu nauczyłem się samemu robić unlock i jailbrake (teraz pełno jest tutoriali, gdzie możesz się nauczyć). Służył mi wiele czasu, dzięki niemu zakochałem się w produktach Apple`a. Używałem go do sms, dzwonienia, słuchania muzyki, sporadycznie do internetu, czasem do gier czy nawet filmów:) Był wręcz idealnie wystarczający do pewnego czasu.. Jechałem sobie na motorze, telefon był w kieszeni.. Jakimś dziwnym trafem wysunął się, wypadł na asfalt. I co prawda był w jednym kawałku, lecz przestał reagować na 'touch' :/ ubolewałem strasznie nad tym, sprzedałem go jako uszkodzonego na allegro. Następnie posiadałem Nokię N95, lecz jak to nokia, szybko się znudziła. I takie me szczęście, że akurat tacie przypadł koniec umowy, a co z tym idzie wymiana telefonu:) więc nie myśląc długo dałem tacie n95 a dla siebie wziąłem iPhone 3G:) z niego również jestem baardzo zadowolony, lecz brakuje mi tego aluminiowego tyłu;p uważam że 2G jest ładniejszy:) Sczerze mogę Ci polecić kupno iPhone 2G, bo wydaje mi się, że Ci wystarczy:) Wiem, że ciężko jest znaleźć 2G w dobrym stanie lecz kto szuka ten znajdzie;)

#32 vt9st

vt9st
  • 169 postów

Napisano 19 listopada 2009 - 17:31

Dlaczego nie chcesz kupić 2G? Nie rozumiem za bardzo.

#33 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 17:50

@3 wyzej, tak mam. dlaczego nie chce kupic ? bo ludzie pisza ze niedlugo ten telefon stanie sie bardzo ograniczony bo nie ma czegos o czym nawet nigdy nei slyszalem.... wiec sie waham i mysle.....

#34 bubu13

bubu13
  • 88 postów
  • SkądTarnów

Napisano 19 listopada 2009 - 18:32

Bierz 2G albo 3Gs według mnie 3G nie ma sensu

#35 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 18:42

strasznie trudno mi dogodzić, nadal czytam, czytam, czytam i nie moge sie zdecydowac.... kazdy ma plusy i minusy, sam nie wiem naprawde...

#36 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2009 - 18:51

Jakie minusy ma iPhone 3G w porównaniu do iPhone’a 2G? Obudowa? Faktycznie - obudowa jest warta rezygnowania z GPS, 3G, MMS, A2DP, powiadomień i „jako takiej" przyszłości związanej z aktualizacjami oprogramowania. :rolleyes: Możliwe, że gdybym miał teraz iPhone’a 2G to za nim bym obstawał, ale tak jak mówiłem - nie oszukujmy się, to dobry telefon, ale jego czas MINĄŁ. Ten kto ma iPhone’a 2G powinien ZDECYDOWANIE przeskoczyć na nowszy model, a ten kto się zastanawia nad kupnem - nie powinien w ogóle brać go pod uwagę.

#37 bubu13

bubu13
  • 88 postów
  • SkądTarnów

Napisano 19 listopada 2009 - 18:59

GPS może jest mu nie potrzebny a i tak nie jest ten gps jakis spoko 3G spoko rzecza ale pochłania baterie MMS można uruchomić na 2G , A2D2 też można uruchomić na 2G

#38 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 19 listopada 2009 - 19:05

GPS też da się podpiąć i z pewnością można liczyć na lepszy sygnał niż w tym wbudowanym. Na 2G w tej chwili jest praktycznie wszystko co na 3G (za wyjątkiem właśnie 3G). Jesli komuś na tym nie zależy to jedyna niewiadoma to kiedy Apple zupełnie oleje 2G. Z pewnością kiedyś to nastąpi ale na pewno nie dużo wcześniej niż będzie to z 3G. Oba modele pod względem parametrów nie różnią się tak jak 3G i 3GS. Skoro więc pójdzie olewka na 2G to i 3G prawdopodobnie do niego dołączy.

#39 vt9st

vt9st
  • 169 postów

Napisano 19 listopada 2009 - 19:13

Jeżeli wybierać pomiędzy iPhonami, to właśnie między 2G a 3GS jak już...

#40 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2009 - 19:20

Jasne - lepiej kupić iPhone’a 2G i instalować jakieś rozszerzenia, by uzyskać STANDARDOWĄ funkcjonalność iPhone’a 3G (kosztem stabilności i zużycia baterii). Do tego doczepiany GPS i mamy komplet. Przepraszam - jeszcze nie, bo jeszcze trzeba dokupić obudowę imitującą model 3G. ;)

3G spoko rzecza ale pochłania baterie

Jestem gotów stwierdzić, że iPhone 3G w sieci 3G wytrzyma dłużej od iPhone’a 2G z MMS-ami. Przykładów daleko szukać nie trzeba - temat o „dramatycznym zużyciu baterii” jest na pierwszych stronach działu iPhone. Wystarczy chwila, by zauważyć, że iPhone 3G bez jailbreaka po 3 dniach używania ma tyle baterii co iPhone 2G... po nocy nieużywania. :) Ale ja wiem, wiem - może jemu nie jest potrzebny GPS, nie są potrzebne MMS-y i nie jest potrzebna sieć 3G... Dlatego kupiłbym iPhone’a 3G i powyłączał te opcje, zyskując jeszcze więcej na długości działania telefonu. :)

#41 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 19:28

Jakie minusy ma iPhone 3G w porównaniu do iPhone’a 2G? Obudowa? Faktycznie - obudowa jest warta rezygnowania z GPS, 3G, MMS, A2DP, powiadomień i „jako takiej" przyszłości związanej z aktualizacjami oprogramowania. :rolleyes: Możliwe, że gdybym miał teraz iPhone’a 2G to za nim bym obstawał, ale tak jak mówiłem - nie oszukujmy się, to dobry telefon, ale jego czas MINĄŁ. Ten kto ma iPhone’a 2G powinien ZDECYDOWANIE przeskoczyć na nowszy model, a ten kto się zastanawia nad kupnem - nie powinien w ogóle brać go pod uwagę.

jego czas minął bo wyprodukowali to samo tylko z 3g?
jak dla mnie to śmieszny jestes...
chyba raczej czas 3G sie nigdy nie zaczął, bo wrzucili bajery w plastikowej owijce...

#42 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2009 - 19:35

Doradzam Ci, ale skoro zaczynasz atakować (co mnie bardzo dziwi), wyłączam się z tematu. Życzę miłych zakupów - obyś nie żałował. Odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz w moich postach. Przynajmniej powinieneś.

#43 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 19 listopada 2009 - 19:52

Ja Davvido rozumiem. Sam model 3G oferuje więcej ale w moich oczach większa awaryjność i gorsze wykonanie go dyskwalifikują. Jeśli chodzi o mnie to w życiu wysłałem dwa MMSy więc ta funkcja generalnie totalnie nie ma dla mnie znaczenia. Bardziej zalezało mi na GPSie ale że pojawiała się opcja podłączenia modułu przez bluetooth to 3G przestal się dla mnie liczyć w kwestii wymiany modelu telefonu. Pozostałe funkcje różniące 2G od 3G nie mają u mnie zastosowania (EDGE jest dla mnie zupełnie wystarczający). Wniosek jest oczywisty. Trzeba się zastanowić z czego się będzie korzystać. Ja nie widzę sensu wydawania kilku stów więcej (przy założeniu, że nie miałbym 2G i dopiero rozważałbym zakup iPhona) dla 3G i MMSów (GPS pomijam bo tak jak mówiłem. Można kupić osobny moduł lepszej jakości za niecałe 100zł). Patrząc jednak przyszłościowo to rzeczywiście można być pewnym, że 2G pójdzie niedługo w odstawkę. Jednak z racji tego, że nie kosztuje on już tak dużo to gdybym był na miejscu założyciela tematu kupiłbym 2G na "przeczekanie" i do lipca uskładał na nowy model, który na 99% się pojawi. Dużo na takim zabiegu się nie straci bo cena 2G chyba nie spadnie zbyt dużo w ciągu pół roku. Już teraz w końcu wynosi ona 1/3 a czasem mniej tego co było na początku.

#44 vt9st

vt9st
  • 169 postów

Napisano 19 listopada 2009 - 20:05

Zgadzam się w 100%. Jednak dla mnie ważna była też obudowa. Po prostu wygląda ona znacznie lepiej, lepszy materiał. No chyba nikt mi nie powie, że plastik 3G jest trwalszy. Wygląda on tandetnie [w mojej opinii, nie zmuszam do takiego myślenia innych], a sam iPhone jest droższy. 3G dla mnie jest bezużyteczne, niestety nie mam na to, a tam gdzie zazwyczaj jestem [szkoła, dom, centrum miasta] jest WiFi.

#45 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 20:21

Doradzam Ci, ale skoro zaczynasz atakować (co mnie bardzo dziwi), wyłączam się z tematu. Życzę miłych zakupów - obyś nie żałował. Odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz w moich postach. Przynajmniej powinieneś.

nie zaczynam atakowac, tylko twoje posty wprost denerwują, ja patrze na telefon pod wzgledem ekonomicznym a nie technicznym. zamiast mi pomóc, to robisz reklame 3G i pozostawiasz 2G na miejscu przegranego bo nie ma jakże "ważnego" gps (ktore jest sux) i 3G ktore sie nie przydaje (np. w moim miescie zalezy gdzie i jak wiatr zawieje, a ma ponad 70 tysiecy) oraz dlatego ze jest z 2007 roku.

#46 DudusCSE

DudusCSE
  • 2 899 postów
  • Skądz Polski

Napisano 19 listopada 2009 - 20:28

. Osoby które mają 3G bronią 3G, Ci którzy mają 2G bronią 2G - tak wnioskuje po wypowiedziach.
kuterq - po co się pytasz jak wiesz lepiej.

#47 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 20:36

pytam bo chce sie upewnić. a nie lubie ludzi nieobiektywnych..

#48 DudusCSE

DudusCSE
  • 2 899 postów
  • Skądz Polski

Napisano 19 listopada 2009 - 20:37

To wyraził Ci ktoś opinie, a Ty swoje..

#49 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 20:49

nie zaczynam atakowac, tylko twoje posty wprost denerwują, ja patrze na telefon pod wzgledem ekonomicznym a nie technicznym. zamiast mi pomóc, to robisz reklame 3G i pozostawiasz 2G na miejscu przegranego bo nie ma jakże "ważnego" gps (ktore jest sux) i 3G ktore sie nie przydaje (np. w moim miescie zalezy gdzie i jak wiatr zawieje, a ma ponad 70 tysiecy) oraz dlatego ze jest z 2007 roku.

i właśnie sądząc po tej wypowiedzi, uznaję, że dokonałeś wyboru i nie ma się nad czym więcej rozczulać:)

#50 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 listopada 2009 - 21:08

i właśnie sądząc po tej wypowiedzi, uznaję, że dokonałeś wyboru i nie ma się nad czym więcej rozczulać:)

brawo ! ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych