Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co wybrać ? iphone 2g czy 3g?

• This topic is locked This topic is locked
51 replies to this topic

#1 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 15 November 2009 - 11:31

Witam. Od niedawna uzywam telefonu zastepczego, i zbieram jakies tam pieniadze na nowy telefon. Zadecydowalem, że bedzie to iphone. Lecz teraz nasuwa sie pytanie. Co wybrac? Odrazu powiem ze bede mial ograniczone fundusze, i teraz nie wiem na co sie zdecydowac. Bez gps da sie zyc... ale co z 3g? prosze jakis ludzi co są w temacie, zeby napisali tu kilka zdan, dodam ze telefon bede uzywal glownie do słuchania muzyki, rozmow, sms, mailowania , i uzywania konta bankowego. A telefon bedzie w mix plusie :P bede bardzo wdzieczny jesli ktos mi podpowie, i napisze tu cos z sensem... pzdr.

#2 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 November 2009 - 11:44

tak jak napisałeś "bez GPS da sie żyć" a to jedyna zauważalna różnica pomiędzy 2G a 3G co z tego że nowszy 3G obsługuje sieć 3G i szybszy transfer jak i tak na 100% to wyłączysz bo to ciągnie baterie w bebechach te telefony sie nie różnią, jedyny problem z 2G to jego dostępność w dobrym i nie zjechanym stanie

#3 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 15 November 2009 - 11:46

myślałem nad kupnem jakiegos case'a na tył, bedzie lepiej wyglądac. a nowa szybka, to z tego co kolega mi mówil, to 50 PLN.

#4 Buebaka

Buebaka
  • 586 posts

Posted 15 November 2009 - 12:10

Jeśli wchodzi w grę czynnik ekonomiczny - koniecznie 2g ;-) Tańszy w serwisowaniu, bardziej solidna obudowa (podobno) kosztem w sumie niewielu ubytków. Śmiało! ;-)

#5 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 15 November 2009 - 12:18

czy ktoś może powiedzieć coś więcej ?

#6 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 November 2009 - 12:29

iPhone i iPhone 3G. Możesz kupić oba i się zastanawiasz? iPhone 3G jest nowszy i więcej potrafi - to chyba wystarczy.

#7 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 15 November 2009 - 12:35

nowszy nie zawsze znaczy lepszy. oczekiwalem jakiejś rozpiski na ten temat, no ale widze, że bedzie cięzko... no wlasnie ze bedzie ciezko kupic mi 3g.... jak ktos mi udowodni ze 3g jest naprawde lepszy, i bardziej pasowałby mnie, to dozbieram na 3g i go kupię, na ta chwile stac mnie na 2g....

#8 Buebaka

Buebaka
  • 586 posts

Posted 15 November 2009 - 12:42

Dane techniczne iPhone, iPhone 3G oraz iPhone 3GS : porównanie

Tu masz porównanie obydwu telefonów.

"Móc" to niekoniecznie "chcieć" ;-) Z wypowiedzi wynika, że kuterq kupi 3G jeśli okaże się znacznie lepszy - wówczas poświęci dodatkowe środki. Stąd też "nowszy i więcej potrafi" nie wystarczy ze względu na czynnik ekonomiczny.

Ps. Moim zdaniem zawsze warto bardziej "dozbierać" do lepszego (najchętniej poleciłbym Ci 3GS).

#9 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 posts

Posted 15 November 2009 - 12:44

Jezeli nie potrzebujesz GPS-a to biez bez zastanawiania sie 2G.. potrafi to samo co 3G... mniej problemow z obsluga ( nie aktualizuje sie BB ) i duzo lepsza obudowa w porownaniu do 3g. Pozdrawiam

#10 ed00c

ed00c
  • 2404 posts
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Posted 15 November 2009 - 12:47

Ja ci powiem, że tragedii przez EDGE nie ma, sam nigdy nie kupiłbym 3G bo to strata kasy, GPS + 3G i kupa kasy więcej za telefon. Według mnie 2G ma też lepszą obudowę, sam go mam i sobie chwale, chociaż 3GS'em bym nie pogardził, to na razie jest za drogi ;]. pozdrawiam, ed00c

#11 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 15 November 2009 - 12:47

Ja bym wybrał 2G, niestety jest mi potrzebne te całe 3G do Interentu. 2G ma lepszą obudowę (aluminiowa).

#12 adrianopel

adrianopel
  • 1451 posts

Posted 15 November 2009 - 13:14

Ja posiadam iPhona 2G i powiem szczerze. Gdyby ktoś zaproponował mi jego wymianę na 3G w takim samym stanie jak mój telefon (tzn bardzo dobrym) to bym się nie zdecydował. EDGE jest spoko, jak ktoś ma nie wiem jakie wymagania odnośnie szybkości mobilnego internetu to pewnie będzie za mało ale dla mnie jest to zupełnie wystarczające, żeby czuć się komfrotowo podczas przeglądania netu. 3G z tego co wiem działa tylko w większych miastach. Kiedyś się to pewnie zmieni ale kiedy? Do tego czasu pewnie zmienisz telefon. Poza tym szybkość netu zależy też od operatora z jakiego korzystasz. U jednego jest trochę lepiej, u jednego trochę gorzej. Co do GPS'a to 2G go nie ma ale jako, że wyszło roqyGPS to dokupiłem Nokie LD-3W i poprzez bluetooth działają mi wszystkie nawigacje (Sygic, Navigon). Z tego co czytam na forum ludzie często narzekają na słaby sygnał w wbudowanym GPSie. Ja z tym problemów nie mam, sygnał jest bardzo stabilny i silny. Nie wymieniłbym zatem tego modułu na moduł wewnętrzny zainstalowany w iPhonie bo widać, że są z nim problemy. Wada jest taka, że dochodzi Ci dodatkowe urządzenie do noszenia (mój moduł ma wielkość mniej więcej połowy iPhona) ale wiadomo, że nie korzysta się z tego codziennie. Poza tym moduł może leżeć w samochodzie. Kolejna sprawa to obudowa i wykonanie telefonu, o której tutaj piszą ludzie. Dużo lepsza jest w iPhonie 2G. Jeśli popatrzysz w dział POMOC to zobaczysz, że awarie dotyczące iPhona 2G dotyczą przede wszystkim pękniętego ekranu w skutek upadku. W 3G występują ponadto jakieś problemy z prześwitami, z przełącznikiem od wyciszenia, który odpada, z innymi przyciskami tez się chyba zdarza. Ogólnie jest to na pewno bardziej awaryjny model. Z tego co wiem iPhona 3G ma lepsze głośniki. W jak duzym stopniu dokładnie nie wiem ale podobno muzyka nie charczy tak na basach jak w 2G. Odnośnie simlocka to specjalistą nie jestem ale z tego co często czytałem z iPhonem 2G nie ma pod tym względem żadnych problemów. W 3G trzeba bardziej uważać z aktualizacjami softu. Jesli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Zaletą 3G jest natomiast to, że jest on nowszy tzn, że możesz kupić nieużywany model. Z 2G chyba jest dużo gorzej. Nawet jeśli telefon jest w bardzo dobrym stanie to bateria w nim może nadawać się już do wymiany. Ja swojego mam 2 lata i czuję, że w tej chwili działa ona na około 70% i pewnie z czasem ją wymienię. Trochę się tego boję choć podobno nie jest to takie trudne jak się wydaje. Warto też zwrócić uwagę na politykę Apple, która już powoli omija iPhona 2G kosztem nowych modeli. Za rok pewnie 2G jeszcze bardziej dostanie po du*ie choć pewnie niemniej niż 3G. To chyba tyle jeśli chodzi o moje spostrzeżenia. Ktoś ma się prawo nie zgadzać. To jest tylko moje zdanie.

#13 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 15 November 2009 - 13:15

"3G jest na razie najlepszy w stosunku Cena > Funkcjonalność" tak słyszałem... no ale slysze ze ludzie w iP 3g wylaczaja wlasnie ten 3g, dlateog nie patrzac na gps to dla mnie jest to samo co 2g.... dziekuje za link do tego porównania...

#14 vt9st

vt9st
  • 169 posts

Posted 15 November 2009 - 13:27

Ostatnio założyłem podobny temat [4 strony ma, więc poczytaj sobie] i co? Wybrałem 2G i jestem zadowolony, wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciach. Aluminium naprawdę świetnie wygląda, plastik przy tym to tandeta.

#15 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 15 November 2009 - 13:34

super, dziekuję !! wlasnie zaczynam czytać.

#16 imbackingame

imbackingame
  • 640 posts

Posted 16 November 2009 - 09:16

Internet EDGE to żart, bez 3G ani rusz jeśli chcesz używać*sieci. No i BATERIA... Na 3G lepsza, choc i tak slaba. MMS - jest na 3G a nie ma na 2G (niby mozna ale skraca zywotnosc baterii). akurat z ipodami i iphonami czym nowszy model tym lepszy

#17 nuggie

nuggie
  • 249 posts

Posted 16 November 2009 - 11:11

Dobry EDGE lepszy od słabego 3g ;)

#18 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 16 November 2009 - 11:49

zdecydowałem się na 2g ;) anyway w 3g niby bateria lepsza, ale w 3g bedzie ona lepsza jak wylacze 3G wiec w sumie na jedno mi wyjdzie....

#19 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 November 2009 - 12:00

Przemyśl to. Jest iPhone 3G, iPhone 3GS, najprawdopodobniej jakieś pół roku z kawałkiem wyjdzie kolejny model, a Ty będziesz miał 2G, który z czasem tylko traci na funkcjach.

#20 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 16 November 2009 - 12:30

czemu tracic? i na jakich funkcjach ?

#21 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 November 2009 - 12:55

chodzi pewnie o notyfikacje push wprowadzone od wersji softu 3.0 za wyjątkiem 2G są na to oczywiście rozwiązania skuteczne i pół skuteczne skutecznym jest kupno generowanego klucza za 5$, a pół skuteczne darmowy push fix z cydi można też podciągnąć bluetooth stereo A2DP, tego też nie dodali dla 2G również w Cydi pojawiła sie na to rada i można podłączyć słuchawki stereo na BT

#22 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 16 November 2009 - 13:05

szczerze to nie wiem o co chodzi... ;)

#23 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 November 2009 - 13:11

jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase :) apple chce zmusić do przesiadki na wyższe modele Push to powiadomienia np. w programie TV Guide - ustawiasz sobie na 1 min przed serialem TV i ci wyskoczy okienko A2DP to strumieniowe przesyłanie dzwięku, np. przez bezprzewodowe słuchawki stereo do słuchania muzyki - nie mylić ze zwyczajną słuchawką BT bo ta działa, tu chodzi o te stereo do np. mp3

#24 imbackingame

imbackingame
  • 640 posts

Posted 16 November 2009 - 13:15

zdecydowałem się na 2g ;)

anyway w 3g niby bateria lepsza, ale w 3g bedzie ona lepsza jak wylacze 3G wiec w sumie na jedno mi wyjdzie....

nie trzeba mieć*ciągle włączonego/wyłączonego 3g. Włączasz jak używasz. A co do tracenia na funckjach, tak jak juz napisane, nie ma push, nie ma nagrywania video itp itd. Ja bym poczekał pare miesięcy i kupił 3gs..

#25 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 16 November 2009 - 13:25

za trudne to wszystko... coraz bardziej się zniechęcam z braku pieniedzy... ;) cóż poradzić, jestem tylko biednym polskim maturzystą :P

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users