Napiszę czym się kieruję przy wyborze pomiędzy Win Xp a Win 7.
1.Cena - xp 250, win 7 350. Na allegro często pojawiają się aukcje z widą za 50-100zł gdzie sprzedają niezarejestrowanego win z jakiegoś innego kompa. Na poprzedniej stronie wspomniano o licencjach. Jak to teraz wygląda, czy użycie OEM na innym komp. pomimo, że łamie licencję nie jest niezgodne z prawem?
To jest niezgodne z licencja, i tak naprawdę, postawienie takiego systemu, na komputerze niededykowanym, jest nielegalne.
W sumie, masz system który się aktywuje, ale jest "piratem", czyli z polskiego na nasze - masz to samo jakbyś postawił pełnego pirata na korporacyjnym numerze.
2.Łatwość instalacji. Jest taka sama w przypadku obu tych systemów?
3.Sterowniki. Czy po zainstalowaniu Win 7 lub Win XP na którymś z nich lepiej działają te sterowniki pozwalające obsługiwać gładzik, podświetlanie klawiatury i ekranu, sieci wifi?
Win7 jest lepszy, wersja Pro jest kompatybilna z większością programów starszych. Wszystko działa, Apple zapewnia pełne drivery dla sprzętu dla XP/W7.
4.Cztałem o NTFS i FAT, będę musiał wybrać NTFS ze względu na wielkość przeznaczonego miejsca na dane. Czy któryś z tych systemów jakoś wspiera bardziej Mac OS i pozwala uzyskać efekt jak w przypadku FAT?
Niestety musisz posłużyć się programami zewnętrznymi np. MacDrive na W7, aby osiągnąć pełna wymianę (zapis/odczyt) dla obu systemów.
5.Wind będzie służył do nauki, będę pobierał różne programy, które wiem, że działają na 100% pod XP. Czy mam pewność, że programy działające na XP będą działały na Win 7?
Było - wyżej. W wersji W7Pro na pewno.
6.Załóżmy, że wybiorę Win 7. 32 czy 64b przy tej samej cenie? Nie rozumiem za bardzo różnicy - chodzi tylko o różnicę w ilości pamięci RAM, którą widzi?
Osobiście wybrałem W7 32 bity, ale tylko ze względu na niekompatybilność z moimi opłaconymi programami antywirusowymi.
Nie mam zamiaru ponownie płacić za wersje 64 bitowa
Używam zarówno Office 2010 (na W7), jak i iWork (na Mac) jak i OpenOffica (na obu) - i mam problemy z odczytem, edycja na dokumentach.
One jednak nie są do końca kompatybilne ze sobą.
Tak wiec decyzja zależy wyłącznie od tego co i dla kogo piszesz.
Jak na zewnątrz, dokumenty, prace itede - MS Office.
Jak coś mniej oficjalnego, gdzie formatowanie i style nie są ważne - OpenOffice.