Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

filmy z napisami

• Please log in to reply
44 replies to this topic

#1 Wojtas1

Wojtas1
  • 89 posts

Posted 10 November 2009 - 19:01

Witam, kupiłem córce MB z systemem SL. I mamy mały kłopot - ponieważ nie wiemy jak uruchomi oglądanie filmów z napisami. Pozdrawiam...

#2 Sallazar

Sallazar
  • 93 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 November 2009 - 19:06

pobierz darmową wtyczkę do quicktime PERIAN - jest to paczka najpopularniejszych kodeków. pamietaj, że plik z napisami musi być w tym samym katalogu (folderze) co film i mieć identyczną nazwę. I na koniec: odtworzysz tylko napisy w formacie srt, a nie txt. Jeśli masz odpowiednie napisy - zsymchronizowane dla Twojej wersji filmu wszystko powinno działać.

#3 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 10 November 2009 - 19:13

albo
VideoLAN, Free streaming and multimedia solutions for all OS!
http://www.mplayerhq...ign7/dload.html

i nie musisz nic konwertować na .srt, te dwa wyżej odtwarzacze nie mają problemów z napisami .txt

#4 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1492 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 November 2009 - 19:17

Polecam polski PYM Player. Jest całkowicie bezobsługowy i sam pobiera napisy z napiprojektu. Polecam.

#5 Wojtas1

Wojtas1
  • 89 posts

Posted 10 November 2009 - 19:50

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.

#6 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 10 November 2009 - 21:45

ja z kolei zamiast VLC proponuję:
Zainstalować perian (paczka najpopularniejszych kodeków) - Perian - The swiss-army knife of QuickTimeŽ components
Zainstalować Flip4Mac (paczka kodeków dla windows media player) - Telestream Flip4Mac WMV - Overview
Zainstalować, uruchomić raz i potem usunąć niceplayer (ma lepszą obsługę MKV jak Perian i dodaje ją do obsługowanych formatów QuickTime po pierwszym uruchomieniu, więc można usunąć) - niceplayer - Project Hosting on Google Code

Taki zestaw powinien ruszyć 99% formatów (poza Real Player właściwie) wewnątrz QuickTime, czyli też wewnątrz FrontRow

Jako zapasowy odtwaracz (na wypadek gdy QuickTime X sobie nieradzi lub gdy nie obsługuje należycie napisów) zainstalować Mplayer OS X Extended - MPlayer OSX Extended
Doinstalować binarne kodeki do Mplayer OS X Extended (należy wybrać paczkę zgodną z procesorem Mac OS X x86 20060611 dla Intel Core Duo / core 2 Duo lub Mac OS X PPC 20041107 dla G3/G4/G5 - http://www.mplayerhq...l#binary_codecs

#7 Sallazar

Sallazar
  • 93 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 November 2009 - 12:52

mam dodatkowe kodeki Perian oraz Flip4Mac i jeszcze nie było sytuacji aby sobie z czymś nie radził, a preferuję systemowy quicktime X, z uwagi na frontrow i fakt, źe jest taki jakiś...przyjazny i w sam raz. Oczywiście wyjąkiem są niektóre filmiki na onecie, ale to już inna historia...

#8 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 11 November 2009 - 14:28

Zdecydowanie polecam Movist. Naturalnie wymaga on napisów w formacie *.srt, ale nie stanowi to większego problemu w sytuacji, kiedy coraz częściej format ten jest obsługiwany przez portale z napisami. Program jest bardzo prosty w obsłudze, posiada przyzwoite możliwości konfiguracji, ładnie wyświetla napisy, czego nie mogę powiedzieć o VLC czy MPlayerze Extended oraz wygląda bardzo makowo, elegancko. Nie zauważyłem wad, poza utrata kontroli przez Apple Remote pod 10.6, ale to już inna bajka...

#9 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1492 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 November 2009 - 14:35

Co do apple remote na sl to polecam candelair.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 12 November 2009 - 11:35

A jest coś dobrego i sensownego do przerabiania txt do srt? Próbowałem SRTool któregoś z forumowiczów, ale działa z 10% napisów - co do reszty, uparcie mówi, że 'Unknown format'. Napisy w większości ściągam przez qnapi, jakby to było ważne.

#11 hooki

hooki
  • 52 posts
  • SkądJaworzno

Posted 12 November 2009 - 19:06

ja przerabiam wszystkie SRTool'em i dosłownie 1 raz miałem "unknown format". ostatnio przewaliłem wszystkie txt z całego x-files na srt i było tym programem ok. tylko napisy w txt muszą mieć taką samą nazwę jak film (i być w tym samym katalogu).

#12 terran

terran
  • 269 posts
  • SkądKraków

Posted 12 November 2009 - 21:30

Czemu nikt nie wspomina o MovieTime imo jest bardzo dobry program. Wady to brak wsparcia dla napisów w formacie [...][...] oraz tylko tryb pełnoekranowy.

#13 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1492 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 November 2009 - 21:40

A jest coś dobrego i sensownego do przerabiania txt do srt? Próbowałem SRTool któregoś z forumowiczów, ale działa z 10% napisów - co do reszty, uparcie mówi, że 'Unknown format'. Napisy w większości ściągam przez qnapi, jakby to było ważne.

Też polecam do tego PYM player. T>przekształć napisy.

#14 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 12 November 2009 - 23:14

Do przerabiania formatu *.txt na *.srt najbardziej odpowiada mi Jubler. Na początku może wydawać się trochę skomplikowany, ale dzięki mnogości ustawień, jakie oferuje nigdy się na nim nie zawiodłem, czego nie mogę powiedzieć o SRTool. Osobiście korzystam z wersji 4.0 i unikam aktualizacji proponowanych po zainstalowaniu programu, bo w nowszych wersjach nie mogę ustawić domyślnych ustawień dla otwieranych i zapisywanych plików.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 13 November 2009 - 01:07

Nie chcę PYM-a.

#16 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 13 November 2009 - 01:12

również polecam Jublera, brak automatyki, ale szybko można zrobić dobre napisy .srt i nie tylko =]

#17 ogórek

ogórek
  • 7 posts

Posted 13 November 2009 - 20:33

Słuchajcie, dla tych co kochają konsole (tak jak ja):
$ mplayer -sub -dumpsrtsub

Film zacznie się odtwarzać, ale można go od razu przerwać

W katalogu powstanie plik dumpsub.srt.

Jeśli nie macie mplayera w PATH do możecie zrobić sobie linka, np. tak:

$ ln -s "/Applications/MPlayer OSX.app/Contents/Resources/External_Binaries/mplayer.app/Contents/MacOS/mplayer" /usr/local/bin/mplayer

Zakładając że macie zainstalowany MPlayerOSX.app.

Pozdrawiam,
Mam nadzieję że wam się taki sposób spodoba ;)

#18 nrm

nrm
  • 27 posts
  • SkądSilesia

Posted 14 November 2009 - 03:08

Niestety są napisy przy których Jubiler a już tym bardziej SRTools się wykładają :/ Czym bu tu jeszcze je skonwercić?

#19 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 14 November 2009 - 07:39

PYM Player (MPlayer OSX Extended konieczny),albo VLC Player,oba bardzo dobrze radzą sobie z napisami

#20 Krzesicki

Krzesicki
  • 81 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 14 November 2009 - 09:33

W sytuacji kiedy plik z napisami nie chce współpracować z Jublerem najczęściej przyjmuję, że osoba która je zrobiła nie miała na ten temat zbyt dużego pojęcia. Wówczas albo szukam innego pliku, albo film odtwarzam MPlayerem Extended, odczytującym *.txt i dobrze radzącym sobie z plikami *.rmvb.

#21 nrm

nrm
  • 27 posts
  • SkądSilesia

Posted 14 November 2009 - 11:01

Odtwarzanie na maku nie wchodzi w grę (szkoda oczu). Seriale puszczam na TV a ten tylko czyta SRT. Więc muszę zawsze przerobić txt=>srt. Napisy akurat wyglądają OK więc tym bardziej mnie zdziwiło, że owe programy się na nich wykładają :/ BTW: żeby już nie robić nowego wątku -> gdzie się ustawia w systemie skojarzenia plików z programami? Qnapi mi się przypisał do wszystkich .mkv i mnie teraz krew zalewa ;)

#22 Mutii

Mutii
  • 242 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 14 November 2009 - 11:46

Dlaczego zawracacie sobie głowę konwertowaniem txt na srt przecież na stronie z napisami od razu można ściągnąć napisy w srt.

#23 nrm

nrm
  • 27 posts
  • SkądSilesia

Posted 14 November 2009 - 12:12

dlatego, że wyszukiwanie tego ręcznie trwa wieki.

#24 Mutii

Mutii
  • 242 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 14 November 2009 - 19:57

nie wydaje mi sie na stornie napisy.info klika sie tylko na przycisk gdzie jest napisane więcej i tam są juz do wyboru wersje napisów srt, microcoś tam i txt

#25 ogórek

ogórek
  • 7 posts

Posted 14 November 2009 - 20:24

nie wydaje mi sie
na stornie napisy.info klika sie tylko na przycisk gdzie jest napisane więcej i tam są juz do wyboru wersje napisów srt, microcoś tam i txt

Ależ samo dopasowanie napisów do filmu trwa długo i dlatego w większości używamy qnapi, albo innego programu bazującego na napiprojekcie, z którego napisy są pobierane tylko .txt.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users