Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Właśnie kupiłem w iSpot AppleTV 40GB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#26 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 07 listopada 2009 - 19:43

co więcej nie wiem jak ty i inni użytkownicy ale u mnie płyty CD czy DVD są używane coraz rzadziej.

Ooo.... kolega się*przyznaje do piractwa? ;)

#27 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 07 listopada 2009 - 19:51

Co ma wspólnego nieużywanie DVD/CD z piractwem? Nie oszukujmy się - płyty jako nośniki informacji/filmów/muzyki nieuchronnie wychodzą z użycia. Poza tym nawet jeśli ktoś ma kolekcję to ATV odtwarza obrazy płyt z filmami. Jest itunes store, youtube, jamendo, last.fm. Nie trzeba kraść żeby oglądać ulubione filmy czy słuchać ulubionej muzyki bez płyt.

#28 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 07 listopada 2009 - 19:56

Co ma wspólnego nieużywanie DVD/CD z piractwem? Nie oszukujmy się - płyty jako nośniki informacji/filmów/muzyki nieuchronnie wychodzą z użycia. Poza tym nawet jeśli ktoś ma kolekcję to ATV odtwarza obrazy płyt z filmami. Jest itunes store, youtube, jamendo, last.fm. Nie trzeba kraść żeby oglądać ulubione filmy czy słuchać ulubionej muzyki bez płyt.

Jasne, że tak - jeśli o muzykę*chodzi - zgadzam się.
A skąd pobrać legalnie filmy bez nośnika nie posiłkując się np. VOD w TV n? Gdybym chciał oglądnąć na ten przykład "Gladiatora" a nie potrzebował posiadać*go na DVD, to skąd go wziąć.. legalnie? iTunes? Last.fm? Może na Youtube jest? A może da się kupić*w Amazon.com nie posiadając TiVo DVR? Da się*to zrobić*przez Apple TV?

#29 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 07 listopada 2009 - 20:01

Da się - itunes store. Co prawda akurat w Polsce o legalności takich zakupów można dyskutować (nie płacisz haraczu ZAIKSowi i musisz mieć konto na US it store) ale np. z darmowych podcastów czy itunesU korzystam dość często. I tak - da się to zrobić bezpośrednio na ATV - jest to IMHO nawet wygodniejsze niż w "dużym" itunes. Edit: A akurat Gladiatora na itunes store nie ma. Jest soundtrack ale filmu brak.

#30 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 07 listopada 2009 - 20:12

Da się - itunes store. Co prawda akurat w Polsce o legalności takich zakupów można dyskutować (nie płacisz haraczu ZAIKSowi i musisz mieć konto na US it store) ale np. z darmowych podcastów czy itunesU korzystam dość często. I tak - da się to zrobić bezpośrednio na ATV - jest to IMHO nawet wygodniejsze niż w "dużym" itunes.

Edit: A akurat Gladiatora na itunes store nie ma. Jest soundtrack ale filmu brak.

Hmm.. chyba sam sobie odpowiedziałeś co ma w Polsce nieużywanie DVD z piractwem. Nie mamy dostępu do filmów na życzenie, sciąganych legalnie poprzez sieć. Kupno Apple TV dla oglądania darmowych podcastów.. hmm. jeśli kogoś stać, czemu nie. Rippowanie swojej kolekcji i pakowanie jej na 40 GB.. hmmm.. opłaca się? Nie oszukujmy się*jak to u nas jest ;)

#31 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 07 listopada 2009 - 21:06

Akurat nie uważam kupowania na amerykańskim it store filmów za moralnie naganne a z prawnego punktu widzenia jakoś nie bardzo wiem kto mógłby wnieść pozew. Twórca filmu kasę dostał, dystrybutor swoją dolę też. Jedynie pazerny ZAIKS się nie napasł. I jakoś go mi nie szkoda.

#32 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 00:21

A czy nie jest czasem tak, ze jest nielegalne, zgodnie z zapisem regulaminu amerykanskiego itunes store, "eksportowac" utwory tam zakupione poza USA?

#33 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 08 listopada 2009 - 00:25

A nie jest przypadkiem tak, że jest to indywidualna sprawa kto co i jak ogląda, a cała ta dyskusja nie ma żadnego związku z tematem?

#34 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 00:28

Oczywiscie ze nie ma. Trzeba zalozyc nowy watek i podyskutowac, bo to jednak ciekawa sprawa.

A co do tematu, to wlasnie zainstalowalem zalecany update OS w AppleTV 160GB, bo byl jakis blad podobno. Mail wyslali:

"Dear Customer,
If you've installed the Apple TV 3.0 software update, you should immediately update to version 3.0.1. This prevents content from temporarily disappearing until it is resynced.
To update your Apple TV software:
1. Reboot your Apple TV (unplug the power cord and plug it back in)
2. Select Settings > General from the main menu
3. Select Update Software
4. Select Download and Install
Note: Your Apple TV will conduct a restart, which is followed by the Apple logo and a status bar.
For more information, please refer to this article:
Apple TV 3.0: Update to Apple TV 3.0.1 or later to prevent content from temporarily disappearing until re-synced
If you need further assistance with your Apple TV, contact AppleCare.
Sincerely,
Apple TV Team"

#35 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 listopada 2009 - 14:26

No i urządzenie wraz z najnowszym oprogramowaniem już w domu :)

---- Dodano 09-11-2009 o godzinie 22:07 ----
Właśnie dostałem maila z informacją o wysłaniu mojego Apple TV i z numerem listu przewozowego DHL, najlepsze jest to że przesyłka została wysłana w piątek a dzisiaj rano już ją dostałem :D Tylko nie rozumie po co mi teraz numer listu przewozowego ? XD

#36 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 listopada 2009 - 21:29

Mam takie pytanie czy pobiera wam normalnie podcasty na HDD ? Bo ja mogę sobie uruchomić i obejrzeć z neta ale jak dam aby pobierał na HDD to nie ma zamiaru tego zrobić i nie wiem o co mu chodzi. Wypisał że zostanie pobrany do XXX zatwierdziłem i myślałem że wszystko oki ale minęły już 3 godziny a on nawet nie próbuje zacząć pobierać. Co robie nie tak ?

#37 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 11 listopada 2009 - 11:07

Ha, nie sprawdzałem - podcasty mam ściągnięte przez itunes na kompa i tylko synchronizowane z ATV. Ale sprawdzę dzisiaj i dam znać.

#38 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 15:16

No i nie pobrał nic mimo że przeleciała cała noc a net jest na poziomie 9Mbit/s, do pobierania dałem MacWorld 2007 z tego co pamiętam, w każdym razie obejrzeć się dało ale pobrać już nie.

#39 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 11 listopada 2009 - 18:30

Sprawdziłem - żeby nie było rozbieżności to zassałem podcast Macworld Video odcinek "Writing Tools" - chwila i ściągnięte. Żadnych problemów. Swoją drogą nie bardzo wiem jak zasubskrybować na ATV jakiś podcast. Po synchronizacji z itunes oczywiście mogę na komputerze włączyć subskrypcję. Może masz jakieś ograniczenia na routerze?

#40 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 18:59

Nie mam żadnych ograniczeń ani firewalli, jedyna usługa jaką pełni router to QOS potrzebny do tego aby wszystko chodziło tak jak powinno, nie wiem o co chodzi ale będę to sprawdzać :)

#41 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2009 - 10:07

Mimo iż lubię produkty Apple, w tym wypadku nie kupiłbym za 700 zł ATV.. za dużo kombinacji. Poza tym nie obsłuży mi to 1080p mkv. Lepiej już dołożyć 100 zł i kupić sobie jakiegoś NMT, np Popcorn Hour A110 - sam mam - może brzydszy niż ATV, ale możliwościami bije na głowę - Wkładasz dysk jaki chcesz (SATA albo 3.5 albo 2.5). Można odtwarzać filmy z lokalizacji sieciowych (1080p itp, wsparcie nawet dla egzotycznych kodeków, napisy to nie problem), obsługa youtube, wbudowany transmission, serwer DLNA itp itd.. Do tego fantastyczne wsparcie ludzi. No ale nie wszystkim trzeba takich funkcjonalności. To takie małe OT z mojej strony:D

#42 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 12 listopada 2009 - 10:27

Fajna sprawa ten Popcorn. Dla mnie ma tylko dwie wady: - brak obsługi itunes, czyli nie mogę sobie oglądać podcastów, ściągać, kupować. Musiałbym ręcznie przenosić z kompa pliki. - brak WiFi OOTB. Na ATV sporo da się zrobić po odblokowaniu. Transmission, nitoTV, ssh, ftp natomiast faktycznie wada to dysk ATA.

#43 john.doe

john.doe
  • 100 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 18:22

Ja też kupiłem AppleTV z wyprzedaży powystawowej (sprzęt nigdy nie otwierany, więc ciekawe jest to stwierdzenie "powystawowy"). Jak na razie jestem zadowolony z designu ;) Poza tym walczę z alternatywnym softem (nie za bardzo mi to idzie, ale nie od razu Kraków zbudowano). W każdym razie jestem dobrej myśli co do tego sprzętu. Miałem Popcorna A100 i nie spodobał mi się, nie tylko pod względem designu ale jakoś takoś, choć przyznam że możliwości ma ogromne. Pozdrawiam :)

#44 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 20:16

Tak po kilku dniach zabawy już z Apple TV mogę przyznać że jestem z niego zadowolony, na razie jeszcze nie modyfikowałem mu softu ale to na pewno zrobię. Filmy odtwarza mi ładnie youtube wygląda świetnie na plazmie 42" a radia internetowe zsynchronizowałem sobie z iTunes i mogę sobie wybrać moje ulubione, co do podcastów to nie bardzo rozumie zasadę ich działania i z kąd są one pobierane bo np MacWorld mogę obejrzeć bez zacięcia a inne podajże startcooking rwie co chwile tak jak by łącze nie wyrabiało z 3 minutowym filmikiem a jak by nie było 9Mbit to nie jest mało jak na polskie warunki i do takiego badziewnego podcastu powinno starczyć. W każdym razie wiedziałem co kupuje, kupiłem za 50% ceny i jestem zadowolony :)

#45 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 20:50

Kurcze szkoda ze juz ich nie ma :( za te 600 czy 700zl naprawde bylo warto ...

#46 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 listopada 2009 - 21:02

Ja też kupiłem AppleTV z wyprzedaży powystawowej (sprzęt nigdy nie otwierany, więc ciekawe jest to stwierdzenie "powystawowy"). Jak na razie jestem zadowolony z designu ;) Poza tym walczę z alternatywnym softem (nie za bardzo mi to idzie, ale nie od razu Kraków zbudowano). W każdym razie jestem dobrej myśli co do tego sprzętu. Miałem Popcorna A100 i nie spodobał mi się, nie tylko pod względem designu ale jakoś takoś, choć przyznam że możliwości ma ogromne. Pozdrawiam :)

A100 jest gorszy od A110 ;]

#47 john.doe

john.doe
  • 100 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 22:32

A100 jest gorszy od A110 ;]

Minimalnie ;)

#48 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 14 listopada 2009 - 00:07

Witam w klubie :) Kupiłem w tej samej promocji. Wpisz w google hasło 'hacking Apple tv' i dowiesz się wszystkiego. Przede wszystkim zaopatrz się w pendrive 512MB-4GB

Ewentualnie na Apple TV możesz postawić odtwarzacz DVD z obsługą Divx i płytki za 50gr sztuka z reala i masz tą samą funkcjonalność.

#49 filemoon

filemoon
  • 137 postów
  • SkądDublin

Napisano 19 listopada 2009 - 15:07

Moim zdnaiem AppleTV to pomylka. Pomysl trak samo trafiony jak obecnie wycofywana myszka (z kulka). Nie spelnia fuknkcji ktorych przecietny uzytkownik oczekuje, spelnia te ktore apple mu zalozylo (kupuj w Itunes i ogladaj) nie dosc ze nie pociagnie 720p (mkv) nie mowiac o 1680p to jeszcze trzeba kombinowac by zewnetrzne dyski wydzialo to :) (napisy itd). Porazka (ale w ladnej obudownie).

#50 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 19 listopada 2009 - 15:10

Moim zdnaiem AppleTV to pomylka. Pomysl trak samo trafiony jak obecnie wycofywana myszka (z kulka).
Nie spelnia fuknkcji ktorych przecietny uzytkownik oczekuje, spelnia te ktore apple mu zalozylo (kupuj w Itunes i ogladaj) nie dosc ze nie pociagnie 720p (mkv) nie mowiac o 1680p to jeszcze trzeba kombinowac by zewnetrzne dyski wydzialo to :) (napisy itd).

Porazka (ale w ladnej obudownie).

bo to jest "apple TV" nie "apple ogladaj kradzione filmy hd"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych