Słuchawki - AKG, Denon, BOSE...
Napisano 08 listopada 2009 - 12:19
Napisano 08 listopada 2009 - 12:21
A czy ja gdzieś napisalem, że słuchawki w tej cenie są audiofiilskie?Nie zgodzę się. Po pierwsze słuchawki w cenie 100-150$ to middle-level a nie sprzęt audiofilski
To chyba bawiliśmy się różnymi iPhonami. Miałem okazję testować 3GS jak i toucha 1gen/2gen. Każde z tych urządzeń generowalo mocno dający się we znaki poziom szumów i to już na zwykłych epkach. Nie wiem jak sprawa się ma z iPohnem 1gen i 3G, nigdy ich nie słuchałem.Po drugie iP wcale nie generuje szumów o których piszesz - oczywiście zależy to m.in. od czułości słuchawek.
No więc właśnie, przynajmniej się w jednym zgodziliśmyPo trzecie wspominane przez Ciebie EPki to naprawdę stosunkowo słabe "IEMy", wystarczające dla mało wymagającego słuchacza, lub osoby która nie ma poza oryginalnymi "pchełkami" żadnego punktu odniesienia.
Zgodzę się tylko z tym że faktycznie inwestycja w słuchawki kosztujące 800 czy 1000$ (do iP) to trochę nierozsądny wybór
Moim zdaniem epki spokojnie stykną do tych urządzeń. Audiofil, który siedzi w temacie i zaopatruje sie w słuchawki droższe niż 100-200$ będzie i tak omijał iPhone/iPod szerokim łukiem.
Napisano 08 listopada 2009 - 12:22
(...) iPohne/iPod touch moim zdaniem i z tego co czytałem na wielu recenzjach/testach w necie nie jest sprzętem godnym słuchawek droższych niż 150zł.
No i to właśnie jest opinia niezgodna z prawdą. Najprawdopodobniej recenzenci albo mają drewniane ucho albo są uprzedzeni do produktów Apple zaś faworyzują inne marki, ot co.
Poza tym skoro sam przyznałeś, że gdy nawet do iP podłączymy lepsze słuchawki to dźwięk będzie lepszy, bogatszy, bardziej szczegółowy to niby skąd te detale mają się wziąć? Słuchawki same je tworzą czy jednak źródło potrafi je zagrać?
Napisano 08 listopada 2009 - 12:32
No popatrz, mam słuchawki za $400 i miałem IEMy za $300 i używam iPhone'a za odtwarzacz przenośny. :< Poza tym, Head-Fi.org: Headphones, iPod earphones, portable audio, MP3 players, high-end audio - zobaczysz ile osób używa iPod'y i iPhone'y za źródła dla wzmacniaczy i słuchawek znacznie droższych od $200.Moim zdaniem epki spokojnie stykną do tych urządzeń. Audiofil, który siedzi w temacie i zaopatruje sie w słuchawki droższe niż 100-200$ będzie i tak omijał iPhone/iPod szerokim łukiem.
Napisano 08 listopada 2009 - 12:32
Z high-endem miałem styczność jedynie w dedykowanych salonach sprzedaży, które się zajmują dystrybucją tego typu sprzętu. Niestety nie stać mnie na wydatek kilkudziesięciu-kilkuset tys zł, żeby mieć takie audio w domu. To nazywam high-endem właśnie.Rzecz w tym, że rzucasz ogólnikami, a jak się Ciebie spyta o coś dokładniejszego to już się gubisz. Prosiłem Cię o wymienienie innych odtwarzaczy, które według Ciebie brzmią lepiej od Toucha i iPhone'a i słuchawek, których używałeś podczas testów. Ty natomiast pewnie nigdy nie widziałeś ich na oczy (bo sam masz Touch'a, prawda?) i opierasz się na opinii, że brzmią lepiej "bo tak".
Poza tym, bardzo lubisz posługiwać się pojęciem high-end'u, mogę spytać z jakim "high-end'em" miałeś styczność?
Różnych playerków miałem sporo, 2 Cowony, 1 iRiver + kilka innych marek. Na toucha zdecydowałem się z o wiele innych względów niż jakość audio. Przekonał mnie interfs, internet, aplikacje/gry, video. Jest to fajna zabawka, ale żadne urzędzenie audio wysokiej klasy, podobnie jak iPhone 3GS. Mój stary wysłórzony iAudio G2 (1gb) bije jakością dźwięku na łeb na szyję iPhone'a i iPoda i już tylko to mi pozwala stwierdzić, że te zabawki Apple to nie jest żadna wysoka liga, jesli chodzi o dźwięk.
---- Dodano 08-11-2009 o godzinie 12:34 ----
A nich używają, nikt im nie broni, mogą używać nawet i najdroższych na świecie. Tak samo jak nikt mi nie broni stwierdzić, że to nie ma sensu podpinać takich słuchawek do takiego sprzęcikuNo popatrz, mam słuchawki za $400 i miałem IEMy za $300 i używam iPhone'a za odtwarzacz przenośny. :< Poza tym, Head-Fi.org: Headphones, iPod earphones, portable audio, MP3 players, high-end audio - zobaczysz ile osób używa iPod'y i iPhone'y za źródła dla wzmacniaczy i słuchawek znacznie droższych od $200.
---- Dodano 08-11-2009 o godzinie 12:38 ----
Bzdura. Nie można do tego tak podchodzić. Najwyraźniej Twoje ucho jest usatysfakcjonowane, ale to, że uszy testerów słyszą co innego to jeszcze nie powód, aby im odbierać kompetencje i sie z nich nabijać. W końcu ocena dźwięku to bardzo subiektywna sprawa każdego z nas.No i to właśnie jest opinia niezgodna z prawdą. Najprawdopodobniej recenzenci albo mają drewniane ucho albo są uprzedzeni do produktów Apple zaś faworyzują inne marki, ot co.
Owszem, na takiej samej zasadzie jak podłączenie najdroższych Shure do playerkach no-name z marketu za 59zł też da nam lepszy dźwięk niż słuchanie go na słuchaweczkach za 10zl dostarczonych wraz z odtwarzaczem. To jeszcze nie znaczy, że źródło jest super.Poza tym skoro sam przyznałeś, że gdy nawet do iP podłączymy lepsze słuchawki to dźwięk będzie lepszy, bogatszy, bardziej szczegółowy to niby skąd te detale mają się wziąć? Słuchawki same je tworzą czy jednak źródło potrafi je zagrać?
Napisano 08 listopada 2009 - 12:43
Napisano 08 listopada 2009 - 12:51
Wiesz, ktokolwiek nie będzie Ci tu doradzał to jest to i tak sprawa bardzo subiektywna. Każdemu się podoba co innego, nie ma uniwersalnych słuchawek dla każdego. Ze swojej strony polecam Ci wizytę w jakimś specjalistycznym sklepie audio, np mp3store. Tam można przed zakupem przetestować, posłuchać sluchawki, nawet dokanałowe. Nie ma lepszej metody na dobór najbardziej Ci pasujących słuchawekEj, opanujcie się trochę!!!
Z boku to trochę głupio wygląda.... Ja chciałem tylko opinię na temat Denon'ów AD-H501... no i tych AKG K 530 też.
Poza tym, skąd Ty żeś wytrzasnał takie ceny na te słuchawki? AD-H501 znalazlem na necie za 213zł
Słuchawki Denon AH-D501
Napisano 08 listopada 2009 - 12:53
Ok, chcę tylko nadmienić, że cena nie świadczy o klasie sprzętu (tym bardziej na polskim rynku), dlatego nie można ściśle określić, że np. high-end zaczyna się od 50k zł. Ale to tak poza tematem.Z high-endem miałem styczność jedynie w dedykowanych salonach sprzedaży, które się zajmują dystrybucją tego typu sprzętu. Niestety nie stać mnie na wydatek kilkudziesięciu-kilkuset tys zł, żeby mieć takie audio w domu. To nazywam high-endem właśnie.
Twierdzisz, że bije SQ (to akurat prawdopodobne, bo stare iAudio i iRivery grały całkiem OK), ale równie dobrze mogą to być niedopasowane słuchawki. Dlatego dopytuję się o to, jakich używasz. Ja na "przesiadkę" zdecydowałem się z podobnych powodów, ale 3GS gra naprawdę dobrze.Różnych playerków miałem sporo, 2 Cowony, 1 iRiver + kilka innych marek. Na toucha zdecydowałem się z o wiele innych względów niż jakość audio. Przekonał mnie interfs, internet, aplikacje/gry, video. Jest to fajna zabawka, ale żadne urzędzenie audio wysokiej klasy, podobnie jak iPhone 3GS. Mój stary wysłórzony iAudio G2 (1gb) bije jakością dźwięku na łeb na szyję iPhone'a i iPoda i już tylko to mi pozwala stwierdzić, że te zabawki Apple to nie jest żadna wysoka liga, jesli chodzi o dźwięk.
Pewnie, że nie broni, ale wypowiadanie się o czymś czego się nie słuchało jest "trochę" nie na miejscu.A nich używają, nikt im nie broni, mogą używać nawet i najdroższych na świecie. Tak samo jak nikt mi nie broni stwierdzić, że to nie ma sensu podpinać takich słuchawek do takiego sprzęciku
W Warszawie z odsłuchem nie powinieneś mieć problemów, wybierz się do salonu Denona i iSpotu i posłuchaj. A jak spodobają ci się Denony AH-D1001 to kup CAL!. I tak będzie najlepiej.Ej, opanujcie się trochę!!!
Z boku to trochę głupio wygląda.... Ja chciałem tylko opinię na temat Denon'ów AD-H501... no i tych AKG K 530 też.
Napisano 08 listopada 2009 - 12:55
Wiesz, ktokolwiek nie będzie Ci tu doradzał to jest to i tak sprawa bardzo subiektywna. Każdemu się podoba co innego, nie ma uniwersalnych słuchawek dla każdego.
Poza tym, skąd Ty żeś wytrzasnał takie ceny na te słuchawki? AD-H501 znalazlem na necie za 213zł
Słuchawki Denon AH-D501
Wytrzasnąłem z naszego polskiego iSpot'u.
Napisano 08 listopada 2009 - 12:57
Napisano 08 listopada 2009 - 12:58
Ja się nie wypowiadałem o twoich słuchawkach, tylko o 3GS. To, że ktoś podepnie nieznane Ci słuchawki, nawet bardzo drogie do lipnego playera no-name z marketu, to nie znaczy, że nie wolno nikomu stwierdzić, że player jest lipny.Pewnie, że nie broni, ale wypowiadanie się o czymś czego się nie słuchało jest "trochę" nie na miejscu.
Co do reszty się zgadzam.
Napisano 08 listopada 2009 - 13:11
Nie chodzi mi o to.Ja się nie wypowiadałem o twoich słuchawkach, tylko o 3GS. To, że ktoś podepnie nieznane Ci słuchawki, nawet bardzo drogie do lipnego playera no-name z marketu, to nie znaczy, że nie wolno nikomu stwierdzić, że player jest lipny.
Napisano 08 listopada 2009 - 13:24
Wiesz, ale ja nie mam potrzeby w przypadku iPoda misji pt "znajdźmy jak najlepsze sluchawki", ponieważ uważam, że ten sprzęt (źródło) nie jest tego wart. iPoda nie słucham do delektowania się muzyką, sprzęt tej klasy nigdy nie był nie jest i raczej takim nie będzie. Służy mi jedynie do "casual listening" + wszystko inne co oferuje. Używam z nim EP-630 i uważam, że są aż zanadto dobre do tej klasy sprzętu. Mam też nauszne sanki HD650, ale nigdy bym nie pomyślał, aby ich słuchać z iPodem.Nie chodzi mi o to.
Kilka par słuchawek podczas swojej krótkiej przygody z audio słuchałem i wydaję mi się, że byłoby prawdopodobieństwo, że Twoich także, a wtedy mógłbym się konkretnie wypowiedzieć i ewentualnie doradzić coś być może lepszego w podobnej cenie. No, ale jak to jakaś tajemnica to nie naciskam.
Napisano 08 listopada 2009 - 13:37
Spoko.Wiesz, ale ja nie mam potrzeby w przypadku iPoda misji pt "znajdźmy jak najlepsze sluchawki", ponieważ uważam, że ten sprzęt (źródło) nie jest tego wart. iPoda nie słucham do delektowania się muzyką, sprzęt tej klasy nigdy nie był nie jest i raczej takim nie będzie. Służy mi jedynie do "casual listening" + wszystko inne co oferuje. Używam z nim EP-630 i uważam, że są aż zanadto dobre do tej klasy sprzętu. Mam też nauszne sanki HD650, ale nigdy bym nie pomyślał, aby ich słuchać z iPodem.
A tak swoją drogą - racja, IEMów z podobną sygnaturą jak HD650 to nie słyszałem. A to czy się to komuś podoba, czy nie to inna sprawa.
Napisano 08 listopada 2009 - 14:00
Tobie wystarczą EPki ja zaś np. dopiero dzięki Phonakom czuję się usatysfakcjonowany, ot co.
Napisano 08 listopada 2009 - 14:20
Napisano 08 listopada 2009 - 22:28
Napisano 08 listopada 2009 - 22:39
Napisano 08 listopada 2009 - 23:16
Napisano 09 listopada 2009 - 01:30
Napisano 10 listopada 2009 - 02:08
Napisano 10 listopada 2009 - 02:18
Napisano 10 listopada 2009 - 02:22
Napisano 10 listopada 2009 - 02:47
Napisano 10 listopada 2009 - 16:39
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych