Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słuchawki - AKG, Denon, BOSE...

• Zamknięty Temat jest zamknięty
54 odpowiedzi w tym temacie

#1 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2009 - 00:11

Witam szanownych Mac user'ów ;)

Dochodzą święta, czas prezentów!! :D... Może od razu przejdę do sedna, a więc po grudniu (mam nadzieję) będę miał w kieszeni około 500zł. A potem może iPhone'a. :D Za tą kaskę chciałbym kupić sobie porządne słuchaweczki... Modele, które mnie interesują to:
-Denon AH-D501 320zł
-AKG K 530 360zł
-BOSE Around-Ear 599zł

Cały czas się zastanawiam i chcę zebrać jak najwięcej inf.. Audiofilem nie jestem, ale cenię sobie jakość dźwięku i przyda się dobry bas.
BOSE i Denon słyszałem i spodobały mi się w iSpocie, więc postanowiłem, że się nad nimi zastanowię. AKG szczerze jeszcze żadnych nie słyszałem, ale mam nadzieję, że wy tak i możecie mi pomóc. :D
Które wybrać?

pozdrawiam
oloSS96

PS Będą grały z iPhone'm zapewne w tym super Apple Lossless. ;)

PS2 Gdzie mogę obejrzeć (dotknąć włączone) AKG??

#2 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 06 listopada 2009 - 00:25

AKG prawdopodobnie będziesz mógł obejrzeć, a może i posłuchać w mp3store na jerozolimskich. Jeżeli się tam wybierzesz to polecam też posłuchać Sennheiesery HD555

#3 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 06 listopada 2009 - 11:09

AKG z iPhone'a nie zagrają, Bose sobie odpuść od razu. Warte uwagi są Denony AH-D1001 (ok. 600zł) albo ich kopie - Creative Aurvana Live! (dosłownie to samo, a za 250zł). Na Twoim miejscu, kupiłbym Creative'y. Sam posiadam kilka par słuchawek, w tym najwyższy model AKG - K701, ale one (i K530 również) wymagają porządnego sprzętu stacjonarnego. Z CAL! natomiast iPhone sobie radzi i gra całkiem przyjemnie. Sennheiserów HD555 i HD595 też nie polecam - nie dość, że z iPhone'a to nie zagra, to ogólnie grają średnio ciekawie. Aha, ALAC do iPhone'a to też przerost formy nad treścią. Szkoda miejsca, MP3 lub AAC o dużym bitracie w zupełności starczy.

#4 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 06 listopada 2009 - 12:50

Ja mam AKG K514 - grają świetnie, a kosztują koło 200 zł.

#5 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2009 - 20:37

A co myślicie o Creative Aurvana Live? Dobre słuchaweczki? :D

#6 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 listopada 2009 - 21:12

2 posty wyżej jeycam je opisał ;) Podobno dobrze zgrywają się z iPodami.

#7 4motion

4motion
  • 337 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 06 listopada 2009 - 22:27

Witam, mam podobny problem jak kolega na samej górze. Szukam słuchawek zastanawiam się nad Sennheiser HD 555 może bym się szarpnął na HD595. Będę na nich słuchał w domu. Możecie mi polecić jakieś inne lepsze słuchawki w tych przedziałach cenowych? Nie ukrywam że sympatyzuje z Sennheserem i lubię bass niestety nie mam możliwości przetestowania sprzętu a Sennki słuchałem i było nieźle. Drugie pytanko mam zamiar dużo słuchać muzy z lapka. I teraz pewnie będę potrzebował wzmacniacza słuchawkowego. Jaki byście mi polecili? Czy w zestawie głośnikowym 2+1 do kompa wyjście słuchawkowe ma wzmocniony sygnał? pozdrawiam Łukasz

#8 kubuszek

kubuszek
  • 136 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 listopada 2009 - 22:44

Słuchałem AKG na iPod Nano 1G. Model AKG bodajże k414 p. Słaby dół, słaba góra. Bose nigdy nie słuchałem. Denon- mam AH-P372, kosztują 299, są w ispotach. Bardzo dobra góra, środek, bas też niczego sobie(dla mnie idealny, nie czuć go tylko słychać).

#9 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 listopada 2009 - 22:47

Słuchałem AKG na iPod Nano 1G. Model AKG bodajże k414 p. Słaby dół, słaba góra.
Bose nigdy nie słuchałem.
Denon- mam AH-P372, kosztują 299, są w ispotach. Bardzo dobra góra, środek, bas też niczego sobie(dla mnie idealny, nie czuć go tylko słychać).

No właśnie te 501 mnie interesują bo są w iSpocie... może się tam wybiorę z moim touchem posłuchać Rammsteina. :D

PS W zamyśleniu nie zauważyłem, że kolega napisał o creativach. ;)

#10 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 07 listopada 2009 - 09:10

Sennheiser'y HD555 i HD595 (zresztą HD600 i HD650) są słuchawkami IMHO mocno przereklamowanymi. Nie prezentują sobą niczego fajnego, naprawdę - już CAL! będą fajniejsze. IMO jedynymi wartymi uwagi modelami Sennheiser'a są HD25-I (jeśli ktoś szuka słuchawek na miasto) i HD800. Na niższe modele AKG też bym się nie porywał, ciekawe są K518DJ, ale to też raczej słuchawki na miasto.

#11 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 13:36

Są jeszcze różne Shure i.... ULTRASONE

#12 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 07 listopada 2009 - 15:23

Witam szanownych Mac user'ów ;)

Dochodzą święta, czas prezentów!! :D... Może od razu przejdę do sedna, a więc po grudniu (mam nadzieję) będę miał w kieszeni około 500zł. A potem może iPhone'a. :D Za tą kaskę chciałbym kupić sobie porządne słuchaweczki... Modele, które mnie interesują to:
-Denon AH-D501 320zł
-AKG K 530 360zł
-BOSE Around-Ear 599zł

Cały czas się zastanawiam i chcę zebrać jak najwięcej inf.. Audiofilem nie jestem, ale cenię sobie jakość dźwięku i przyda się dobry bas.
BOSE i Denon słyszałem i spodobały mi się w iSpocie, więc postanowiłem, że się nad nimi zastanowię. AKG szczerze jeszcze żadnych nie słyszałem, ale mam nadzieję, że wy tak i możecie mi pomóc. :D
Które wybrać?

pozdrawiam
oloSS96

PS Będą grały z iPhone'm zapewne w tym super Apple Lossless. ;)

PS2 Gdzie mogę obejrzeć (dotknąć włączone) AKG??

Wszystko pięknie, tylko jest jeden szkopuł... jest nim iPhone, a konkretnie jakość jego dźwięku nie jest powalająca. Do urządzenia takiej klasy (dźwiękowej) nie ma sensu kupować takiej klasy słuchawek jakie wymieniłeś powyżej. Do iPhone spokojnie stykną EP-630 creative, lub ewentualnie jakiś Sennheizer do max 150zł. Do iPhone nie ma sensu kupować droższych, bo to nie jest audiofilskie urządzenie audio.

#13 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 07 listopada 2009 - 15:32

Są jeszcze różne Shure i.... ULTRASONE

Niższe Ultrasone (np. iCans) są kiepskie, z tymi droższymi iPhone sobie nie poradzi.

Wszystko pięknie, tylko jest jeden szkopuł... jest nim iPhone, a konkretnie jakość jego dźwięku nie jest powalająca. Do urządzenia takiej klasy (dźwiękowej) nie ma sensu kupować takiej klasy słuchawek jakie wymieniłeś powyżej. Do iPhone spokojnie stykną EP-630 creative, lub ewentualnie jakiś Sennheizer do max 150zł. Do iPhone nie ma sensu kupować droższych, bo to nie jest audiofilskie urządzenie audio.

Bzdura. iPhone to bardzo przyzwoity przenośny odtwarzacz, 3GS gra lepiej od np. jednego z najlepiej brzmiących iPodów - Video. Ja iPhone'a pierwszej generacji używałem z Ultimate Ears Triple.fi 10 Pro i żadnego dyskomfortu względem innych odtwarzaczy nie odczuwałem. A 3G i 3GS spokojnie mogą konkurować z legendami wśród odtwarzaczy przenośnych.

#14 malin.pl

malin.pl
  • 194 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 07 listopada 2009 - 15:33

Ja osobiście i gorąco polecam słuchawki BOSE. Od 3 lat posiadam (już 3 model - wymiana wraz z napływem nowych funduszy) i muszę powiedzieć że jakością dźwięku biją wszystko inne. Miałem porównania z AKG JBL Creative Sony Philips i Bang & Olufsen. Te ostatnie też grały nieźle ale Bose miało czysty dźwięk oraz głębię, czego mi brakowało w innych słuchawkach. Kilku moich znajomych po przetestowaniu moich słuchawek zakupiło je ponieważ różnica między ich a moimi była ogromna. Serdecznie polecam i pozdrawiam, malin.pl

#15 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 07 listopada 2009 - 15:35

Chętnie posłucham z jakimi konkretnymi modelami np. AKG i Sony porównywałeś swoje Bose. ;)

#16 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 07 listopada 2009 - 15:43

Bzdura. iPhone to bardzo przyzwoity przenośny odtwarzacz, 3GS gra lepiej od np. jednego z najlepiej brzmiących iPodów - Video.

Nie pisałem, że iPhone to shit pod tym względem. Ale daleko mu do naprawdę dobrych playerów mp3 ze stajni Cowona, czy iRivera. IPhone gra przeciętnie, średnio, trzyma dobry przyzwoity poziom, ale nie jest to żaden rewelacyjny grajek audio, o czym można poczytać na wielu recenzjach i testach w necie. A już na pewno nie jest to sprzęt dla high-endowych słuchawek, to jakaś profanacja audiofilska by była.

Ja iPhone'a pierwszej generacji używałem z Ultimate Ears Triple.fi 10 Pro i żadnego dyskomfortu względem innych odtwarzaczy nie odczuwałem. A 3G i 3GS spokojnie mogą konkurować z legendami wśród odtwarzaczy przenośnych.

Cóż, powiem tyle - dobry żart:)

#17 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 07 listopada 2009 - 16:57

Nie pisałem, że iPhone to shit pod tym względem. Ale daleko mu do naprawdę dobrych playerów mp3 ze stajni Cowona, czy iRivera. IPhone gra przeciętnie, średnio, trzyma dobry przyzwoity poziom, ale nie jest to żaden rewelacyjny grajek audio, o czym można poczytać na wielu recenzjach i testach w necie. A już na pewno nie jest to sprzęt dla high-endowych słuchawek, to jakaś profanacja audiofilska by była.

Nowe odtwarzacze Cowona i iRivera to śmiech na sali. Sam miałem odtwarzacz iAudio "za jego świetności" - X5 i nie powiedziałbym, że był znacznie lepszy od iPoda Touch, którego też wtedy miałem. Do tego, jak tak bardzo lubisz iRivery - w 3GS siedzi ten sam kodek audio co w iRiverze E10 i Cliksie 2. Porównywałem iPhone'a ostatnio z iPodem Video (który, jak pewnie dobrze wiesz jest stawiany w "odtwarzaczach legendarnych" z iRiverem H3xx/iHP, iAudio X5 i Rio Karmą) i niestety, iPhone na pewno nie gra gorzej. Różnica między nami jest taka, że Ty opierasz się na "testach w necie" podejrzanej jakości (polecam lekturę Head-Fi i tamtejszych opinii o 3GS), a ja na własnych uszach. Poza tym, chyba nie rozróżniasz sprzętu przenośnego od stacjonarnego.

Cóż, powiem tyle - dobry żart:)

Chętnie posłucham w takim razie Twojej opinii o brzmieniu Triple.fi i odpowiednim do nich odtwarzaczu. ;)

#18 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 17:05

Bzdura. Uważasz, że lepsze słuchawki z iPhonem nie zagrają lepiej niż podane przez Ciebie typy? To zapraszam do mnie, przekonasz się jak bardzo się mylisz :) Tak samo mogę zademonstrować Ci modele w cenie 150 zł, które zostawiają daleko w tyle EPki i Sennki (CX300).

#19 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 07 listopada 2009 - 17:33

@jeycam Ja nie mówie, że wszystkie playery Cowona/iAudio są super, ale ogólnie jest to firma prezentująca jakość dźwięku znacznie wyższych lotów niż iPhone/iPod. Może i w niektórych modelach siedzi ten sam kodek, ale np miałem iPoda touch 1gen, teraz mam 2gen i musze stwierdzić, że 1gen grał znacznie lepiej, 2gen gra zbyt płasko. Nie testowałem słuchawek przez Ciebie przytoczonych, więc sie nie wypowiem. Zresztą czemu miałbym? Jest ich milion na rynku, więc co to za pytanie w ogóle..? @mantis30 Oczywiście, że są lepsze modele, nikt tego nie kwestionuje. Jedynie napisałem, że iPhone/iPod touch to nie są playerki wysokich lotów, o poziomie audiofilskim już nie wspominając. Kupowanie do nich słuchawek wysokiej, a nawet high-endowej klasy mija się z celem, zwłaszcza jeśli chodzi o poziom szumów, jaki mają na wyjściu playerki Apple. Spokojnie stykną epki, czy też jakieś konkurencyjne nawet te co uważasz, że są lepsze do 150zł.

#20 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 17:50

Nie zgodzę się. Po pierwsze słuchawki w cenie 100-150$ to middle-level a nie sprzęt audiofilski :) Po drugie iP wcale nie generuje szumów o których piszesz - oczywiście zależy to m.in. od czułości słuchawek. Po trzecie wspominane przez Ciebie EPki to naprawdę stosunkowo słabe "IEMy", wystarczające dla mało wymagającego słuchacza, lub osoby która nie ma poza oryginalnymi "pchełkami" żadnego punktu odniesienia. Zgodzę się tylko z tym że faktycznie inwestycja w słuchawki kosztujące 800 czy 1000$ (do iP) to trochę nierozsądny wybór ;)

#21 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 07 listopada 2009 - 17:51

@jeycam
Ja nie mówie, że wszystkie playery Cowona/iAudio są super, ale ogólnie jest to firma prezentująca jakość dźwięku znacznie wyższych lotów niż iPhone/iPod. Może i w niektórych modelach siedzi ten sam kodek, ale np miałem iPoda touch 1gen, teraz mam 2gen i musze stwierdzić, że 1gen grał znacznie lepiej, 2gen gra zbyt płasko.

Według mnie nowe modele Cowona i iRivera nie grają lepiej od np. Touch'a. Sądzisz inaczej - proszę o przykłady konkretnych modeli i słuchawek jakich używałeś podczas odsłuchu. Wtedy możemy dyskutować. Poza tym, w ogólnym przekonaniu Touch 2G gra jednak lepiej od 1G, także albo używasz niedobranych do niego słuchawek, albo ci po prostu "nie leży".

Nie testowałem słuchawek przez Ciebie przytoczonych, więc sie nie wypowiem. Zresztą czemu miałbym? Jest ich milion na rynku, więc co to za pytanie w ogóle..?

Czemu miałbyś? Bo jakoś strasznie rozbawiła Cię moja opinia na temat ich dźwięku i synergii razem z iPhone'm. A tu okazuje się, że ich nawet nie słyszałeś. Na przyszłość rada - nie wypowiadaj się o sprzęcie, którego nie słuchałeś.

Zgodzę się tylko z tym że faktycznie inwestycja w słuchawki kosztujące 800 czy 1000$ (do iP) to trochę nierozsądny wybór ;)

Topowe uniwersalne IEMy to kwota $300-400 i naprawdę, nawet na iPhonie słychać różnice między np. IE7, a Triple.fi. A co do customów, widziałem ludzi używających z iPhonem 3GS np. JH13 Pro za bodajże właśnie $1000. Sam bym się na to nie zdecydował, ale może jednak wcale przesadą to nie jest?:)

#22 oloSS96

oloSS96
  • 498 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 listopada 2009 - 19:35

Hej, spokojnie. Kolejna "wielka" kłótnia się robi. ;) A poza tym: 1. Słuchawki będą głównie noszone po mieście. 2. Narazie mam Touch'a 1G i naprawdę gra dobrze! 3. IMHO iPhone gra bardzo przyzwoicie... takie 8+/10. :D

#23 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 23:25

Topowe uniwersalne IEMy to kwota $300-400 i naprawdę, nawet na iPhonie słychać różnice między np. IE7, a Triple.fi. A co do customów, widziałem ludzi używających z iPhonem 3GS np. JH13 Pro za bodajże właśnie $1000. Sam bym się na to nie zdecydował, ale może jednak wcale przesadą to nie jest?:)

Ale ja tego nie kwestionuję :) Tylko podważam ekonomiczną zasadność takiej decyzji, choć kto wie czy gdyby mnie było stać to bym nie zaszalał :D Poki co mam chyba z 9 par słuchawek więc z chęcią połowę odstąpię :P

#24 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 08 listopada 2009 - 12:06

Poza tym, w ogólnym przekonaniu Touch 2G gra jednak lepiej od 1G, także albo używasz niedobranych do niego słuchawek, albo ci po prostu "nie leży".

Ja tu nie widzę żadnego ogólnego przekonania poza twoim własnym subiektywnym. Testowałem oba playerki i dlatego się wypowiedziałem, moim zdaniem 1gen bije na głowę jakością dźwięku 2gen.

Czemu miałbyś? Bo jakoś strasznie rozbawiła Cię moja opinia na temat ich dźwięku i synergii razem z iPhone'm. A tu okazuje się, że ich nawet nie słyszałeś. Na przyszłość rada - nie wypowiadaj się o sprzęcie, którego nie słuchałeś.

Że co? W czym ty masz problem? Rzucasz nazwą jakiś słuchawek i mam je testować? Słuchawek na rynku jest milion. I niepotrzebne mi testy rzuconej przez ciebie nazwy słuchawek, aby stwierdzić, że iPhone/iPod touch to nie są playery, które dają na wyjściu wysoką jakość audio. Jeśli źródło dźwięku nie jest równie wysokiej jakości co podłączane do niego słuchawki to ich łączenie mija się z celem, takie jest moje zdanie. I dotyczy to każdego sprzętu audio.

Ależ oczywiście, że tak, tylko, że co z tego? Na każdych słuchawkach są różnice. OCzywiście im lepsze tym dźwięk będzie lepszy, ale nie ma się co spodziewać rewelacji, skoro źródło jest przeciętnej jakości. I tak naprawdę sprawa się rozchodzi o źródło, bo słuchawki to można sobie dobrać jakie się chce. iPohne/iPod touch moim zdaniem i z tego co czytałem na wielu recenzjach/testach w necie nie jest sprzętem godnym słuchawek droższych niż 150zł. Oczywiście, jak ktoś chce to sobie może do niego kupować nawet i najdroższe Shure, jego sprawa, tylko niech nie mówi, że ma sprzęt audio super jakości, czy też audiofilski bo to śmiech na sali. Tyle.

#25 Maciek Stanasiuk

Maciek Stanasiuk
  • 216 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 08 listopada 2009 - 12:16

Rzecz w tym, że rzucasz ogólnikami, a jak się Ciebie spyta o coś dokładniejszego to już się gubisz. Prosiłem Cię o wymienienie innych odtwarzaczy, które według Ciebie brzmią lepiej od Toucha i iPhone'a i słuchawek, których używałeś podczas testów. Ty natomiast pewnie nigdy nie widziałeś ich na oczy (bo sam masz Touch'a, prawda?) i opierasz się na opinii, że brzmią lepiej "bo tak". :) Poza tym, bardzo lubisz posługiwać się pojęciem high-end'u, mogę spytać z jakim "high-end'em" miałeś styczność?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych