Jeżeli podobnie jak wielu innych osób marzyłeś o przeniesieniu na iPhone'a rozgrywki znanej z gry Gothic, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Na akceptację Apple czeka Ravensword - RPG, który garściami czerpie z popularnego komputerowego tytułu.
W grze użytkownik ma wcielić się w postać, która odmieni losy świata. Gracz nie będzie miał możliwości wyboru między dobrem a złem, gdyż jego głównym zadaniem będzie odnalezienie magicznych kamieni runicznych i ocalenie Królestwa przed złem rozsianym przez Lorda Demona. Podczas wędrówki postać prowadzona przez użytkownika ma nie tylko osiągać kolejne poziomy doświadczenia, czy zdobywać bronie, ale również napotykać na swojej drodze licznych, zróżnicowanych przeciwników oraz postaci, które odegrają bardziej lub mniej ważną rolę w całej przygodzie.
Sama gra jak najbardziej przypomina poczciwego Gothica. Konwencja TPP, podobne lokacje - fani tego komputerowego RPG na pewno będą zachwyceni. Rozgrywka nie jest schematyczna, gracz czuje ogrom otaczającego nas świata. Dzięki pięknej grafice jego odkrywanie i poznawanie staje się prawdziwą przyjemnością.
Mały fragment świata Ravensword. Podobne zdjęcie musiałbym pewnie wrzucić 30 razy by objąć całą krainę z gry
Na naszej drodze spotkamy sporo postaci - kupców, żołnierzy, ciemnych typów, zwykłych mieszkańców. Część z nich będzie miała dla nas najróżniejsze zadania, których wykonanie oprócz nagród rzeczowych będzie skutkowało także rozwojem statystyk naszego bohatera (nie zauważyłem, by dało się wybierać jakieś konkretne umiejętności, wszystko przydzielane jest automatycznie). Zadania są zróżnicowane, choć i tak w większości polegają na przyniesieniu/pozbyciu się czegoś/kogoś.
Koniec peanów, teraz nadeszła kolej na mniej miłe aspekty gry. Otóż, by gra chodziła w miarę płynnie na moim iPhone 3G musiałem wyłączyć cienie i dodatkowe detale (sic!). Błagam, gdybym chciał się bawić w coś takiego to kupiłbym grę na komputer. Niby iPhone jest nazywany przenośną konsolą, ale chyba akurat tutaj zaszło małe nieporozumienie - gdy kupuję konsolę i jakąś grę, to nie zamierzam martwić się o płynność rozgrywki. No nic, kolejny powód by zainwestować w iPhone z S jak „speed” w nazwie.
Gra została wysłana do Apple w piątek 30 października, premiera przewidziana jest po zakończeniu trwającego zazwyczaj 2 tygodnie procesu akceptacji.
Ravensword: The Fallen King Official Website
[newsindexhuge]http://farm3.static.flickr.com/2756/4069046610_401903a0ac_o.png[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2634/4069046070_8674a539f6_o.png[/newsindexsmall]