Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ravensword - trójwymiarowy RPG w stylu Gothica

• Please log in to reply
40 replies to this topic

#1 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 02 November 2009 - 18:09

[newshuge]http://farm3.static.flickr.com/2576/4068292475_838a8f610e_o.png[/newshuge]
Jeżeli podobnie jak wielu innych osób marzyłeś o przeniesieniu na iPhone'a rozgrywki znanej z gry Gothic, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Na akceptację Apple czeka Ravensword - RPG, który garściami czerpie z popularnego komputerowego tytułu.

W grze użytkownik ma wcielić się w postać, która odmieni losy świata. Gracz nie będzie miał możliwości wyboru między dobrem a złem, gdyż jego głównym zadaniem będzie odnalezienie magicznych kamieni runicznych i ocalenie Królestwa przed złem rozsianym przez Lorda Demona. Podczas wędrówki postać prowadzona przez użytkownika ma nie tylko osiągać kolejne poziomy doświadczenia, czy zdobywać bronie, ale również napotykać na swojej drodze licznych, zróżnicowanych przeciwników oraz postaci, które odegrają bardziej lub mniej ważną rolę w całej przygodzie.

Posted Image

Sama gra jak najbardziej przypomina poczciwego Gothica. Konwencja TPP, podobne lokacje - fani tego komputerowego RPG na pewno będą zachwyceni. Rozgrywka nie jest schematyczna, gracz czuje ogrom otaczającego nas świata. Dzięki pięknej grafice jego odkrywanie i poznawanie staje się prawdziwą przyjemnością.

Posted Image
Mały fragment świata Ravensword. Podobne zdjęcie musiałbym pewnie wrzucić 30 razy by objąć całą krainę z gry

Na naszej drodze spotkamy sporo postaci - kupców, żołnierzy, ciemnych typów, zwykłych mieszkańców. Część z nich będzie miała dla nas najróżniejsze zadania, których wykonanie oprócz nagród rzeczowych będzie skutkowało także rozwojem statystyk naszego bohatera (nie zauważyłem, by dało się wybierać jakieś konkretne umiejętności, wszystko przydzielane jest automatycznie). Zadania są zróżnicowane, choć i tak w większości polegają na przyniesieniu/pozbyciu się czegoś/kogoś.

Posted Image

Koniec peanów, teraz nadeszła kolej na mniej miłe aspekty gry. Otóż, by gra chodziła w miarę płynnie na moim iPhone 3G musiałem wyłączyć cienie i dodatkowe detale (sic!). Błagam, gdybym chciał się bawić w coś takiego to kupiłbym grę na komputer. Niby iPhone jest nazywany przenośną konsolą, ale chyba akurat tutaj zaszło małe nieporozumienie - gdy kupuję konsolę i jakąś grę, to nie zamierzam martwić się o płynność rozgrywki. No nic, kolejny powód by zainwestować w iPhone z S jak „speed” w nazwie.

Gra została wysłana do Apple w piątek 30 października, premiera przewidziana jest po zakończeniu trwającego zazwyczaj 2 tygodnie procesu akceptacji.
Ravensword: The Fallen King Official Website
[newsindexhuge]http://farm3.static.flickr.com/2756/4069046610_401903a0ac_o.png[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2634/4069046070_8674a539f6_o.png[/newsindexsmall]

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 November 2009 - 18:32

heh... nie dziwię się, że PSP jakieś nowe powstało, bo konkurencja jest realna (mówię o iP) TO jest już coś!

#3 japok

japok
  • 120 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 02 November 2009 - 18:33

Chcialbym zobaczyc ta gre plynnie chodzaca na moim 3G...

#4 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 02 November 2009 - 20:10

Ciekawe jak będzie z Touchem 2G... Niby jest szybszy procesor ale czy to coś zmieni?

#5 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 November 2009 - 21:06

Wygląda fajnie, i może będzie chodziło dobrze na 3G. Spójrzcie na screeny.. mgła jak w pierwszych grach wykorzystujących akcelerator 3d! Myślę, że takiego pierwszego Turoka to na ip mogli by spokojnie przenieść. Eh, łezka się w oku kręci, jakie to kiedyś były hiciory z taką grafiką:) Tak idąc już w stronę optymalizacji gier, to ciekawe kiedy apple wpadnie na pomysł dystrybucji gier w dwóch wersjach - 3g i 3gs. Kupujesz grę, masz 3g, instaluje ci się wersja o gorszej grafice, potem kupujesz 3gs i instaluje ci się wersja lepsza.

#6 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 02 November 2009 - 21:08

Fajnie by było gdyby zaczęły się pojawiać porty starych gier... Albo jakiś emulator, cokolwiek. Choćby w Cydii (w AppStore pewnie by nie było emulatorów (C64))

#7 mikolaj230

mikolaj230
  • 151 posts
  • Skądże by znowu!

Posted 02 November 2009 - 21:15

Czy wie ktoś ile to cudeńko będzie: - kosztowało? - wymagało miejsca? - którego oprogramowania będzie potrzebowało? - czy w ogóle jest szansa że pójdzie na Touchu 1G? Oczywiście po zmniejszeniu detali i cieni :D

#8 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 02 November 2009 - 22:16

@mikolaj230 Będzie kosztowało bodajże 7$. Plik .app, który dostałem, zajmuje 108 mb.

#9 Remek.B

Remek.B
  • 463 posts
  • SkądKraków

Posted 02 November 2009 - 22:26

Gdyby mona było grać jeszcze po sieci ...

#10 mikolaj230

mikolaj230
  • 151 posts
  • Skądże by znowu!

Posted 02 November 2009 - 22:33

a oprogramowanie? 3.0 czy wystarczy 2.2.1? Przepraszam że tak pytam, ale wolę wiedzieć czy się nastawiać czy zrezygnować ;)

#11 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 02 November 2009 - 22:36

Sprawdziłem w pliku Info.plist - wygląda na to, że wymaga 2.2.1

---- Dodano 02-11-2009 o godzinie 22:54 ----
Kolejne 30 minut gry i okazuje się, że będę chyba musiał napisać jakąś dłuższą recenzję gry - jest świetna i bardzo rozbudowana.

Przykład: jak szybko zdobyć wymarzoną drogą zbroję u kowala?
1) dostajemy pałkę i idziemy zapolować na szczury w głębi lasu
2) za odpowiednią ilość sprzedanych szczurzych trupów kupujemy w mieście łuk i kilka strzał
3) idziemy na strzelnicę, bierzemy udział w zakładach, gdzie z 10 złotych monet można zrobić 40
4) praktyka czyni mistrza - po opanowaniu strzelania zdobywamy kupę kasy i idziemy kupić zbroję

#12 mikolaj230

mikolaj230
  • 151 posts
  • Skądże by znowu!

Posted 02 November 2009 - 23:32

to mi się podoba :):) czekam na premierę i kolejny must be.

#13 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 03 November 2009 - 00:59

tóż, by gra chodziła w miarę płynnie na moim iPhone 3G musiałem wyłączyć cienie i dodatkowe detale (sic!). Błagam, gdybym chciał się bawić w coś takiego to kupiłbym grę na komputer.

hehe..,"moje realia" zawitaly na iphona..

jestem zniesmaczony

tylko fajnych premier ostatnio...a tu tytul przez ktory nie powinno sie nazywac iphona "konsola"

a tak na temat...i tak zagram;DD

btw:

Tak idąc już w stronę optymalizacji gier, to ciekawe kiedy apple wpadnie na pomysł dystrybucji gier w dwóch wersjach - 3g i 3gs. Kupujesz grę, masz 3g, instaluje ci się wersja o gorszej grafice, potem kupujesz 3gs i instaluje ci się wersja lepsza.

i tak niby co roku? (premiera nowego iphona)
apple by sobie ladnie strzelilo czyms takim gola...

#14 premierwaldek

premierwaldek
  • 153 posts

Posted 03 November 2009 - 01:33

Przykład: jak szybko zdobyć wymarzoną drogą zbroję u kowala?
1) dostajemy pałkę i idziemy zapolować na szczury w głębi lasu
2) za odpowiednią ilość sprzedanych szczurzych trupów kupujemy w mieście łuk i kilka strzał

to jakas tibia :D

#15 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 November 2009 - 07:03

shivan - A dlaczego tak uważasz? Użytkownicy by zyskali, bo na 3g dało by się uruchomić gry które sensownie by chodziły. A kiedy użytkownicy zyskują, zyskuje apple.

#16 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 03 November 2009 - 07:18

heh... nie dziwię się, że PSP jakieś nowe powstało, bo konkurencja jest realna (mówię o iP) TO jest już coś!

IMO to jeszcze nie jest poważna konkurencja. Naprawdę, PSP mimo o wiele gorszego hardware'u pozostawia iP w tyle i na gry w stylu GOW'a, czy chociażby FF7 trzeba bedzie jeszcze troszkę poczekać ;)

#17 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 03 November 2009 - 08:18

Na dodatek Psp Go nie zmienilo się hardware'owo, tak żeby gry były jeszcze lepsze.

#18 kalboy92

kalboy92
  • 458 posts
  • SkądKalisz

Posted 03 November 2009 - 10:21

Myślę, że będzie płynnie chodziło na 3G :) p.s. podajcie mi nazwę gry, która się ścina na 3g bo jeszcze na taką nie trafiłem :P z góry dzięki...

#19 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 03 November 2009 - 10:53

Myślę, że będzie płynnie chodziło na 3G :)

Przecież wyraźnie piszę, że odrobinę "laguje" na moim 3G. Zwłaszcza w dużych lokacjach. Nie przeszkadza to zbytnio w rozgrywce, ale i tak psuje trochę przyjemność z gry.

#20 esemoka

esemoka
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 November 2009 - 11:23

Myślę, że będzie płynnie chodziło na 3G :)

p.s. podajcie mi nazwę gry, która się ścina na 3g bo jeszcze na taką nie trafiłem :P
z góry dzięki...

Prosze bardzo: "Dungeon Hunter" chrupie potwornie na 3g przy wiekszej ilosci wrogow i jesli fon nie byl dawno restartowany. Gre odpalale jednoczesnie na 3g (moim) i 3gs (kolegi) i różnica byla ogromna.

#21 nielololek

nielololek
  • 706 posts
  • SkądPolska

Posted 03 November 2009 - 15:41

No no, chyba zapowiada się lepiej niż myślałem :P

#22 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 03 November 2009 - 19:30

shivan - A dlaczego tak uważasz? Użytkownicy by zyskali, bo na 3g dało by się uruchomić gry które sensownie by chodziły. A kiedy użytkownicy zyskują, zyskuje apple.

bo ostatnio stefan zaczal mowic o ipodzie (a wedlug mnie o iphonie tez 0_o bo jaka roznica)
jako o konsoli...

ok...super zgodze sie...ale co to za konsola ktora po roku juz nie wydala?

powod do smiechu dla konkurencji

ja przez podobne zachowania obiecalem sobie ze nigdy nie kupie zadnej konsoli od nintendo czy segi;]

#23 ssebal

ssebal
  • 990 posts

Posted 05 November 2009 - 11:45

Czy wiadomo dokładnie kiedy pojawi się w app store?

#24 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 05 November 2009 - 16:08

Dokladnie nie ale pewnie za jakiś tydzień.

#25 ssebal

ssebal
  • 990 posts

Posted 05 November 2009 - 17:51

Bo już miesiąc temu była informacja że gra została wysłana do Apple i czekają tylko na dodanie do App Store

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users