Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
825 odpowiedzi w tym temacie

#676 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 13 listopada 2009 - 23:59

bartosz rozgryzłeś*mnie :D:D:D

#677 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 00:09

dundrub - twoje pokazywanie jest bez sensu bo jak wiadomo apple wkłada tanie pamięci itd ... , a ty wybrałeś jedne komponenty jak najtaniej się dało inne jak najdrożej się dało, ale zobaczmy na laptopy :

Apple MacBook Pro 15.4" 2.53GHz/4GB /320GB /GF9600M GT/SD - 6399 + 426 (Gwarancja 2 Lata) - 6825zł

Lenovo IdeaPad Y730 (59-015678) 17" LED (2.53/4GB/640GB (2X320)/ATI HD3650 512/combo Blu-ray ROM + DVD+/-RW DL/Windows Vista Home Premium + Darmowy 7 - 5299zł Link do komputera

Apple jest droższe i to znacznie, a to czy ktoś za to zapłaci i z jakich względów to inna kwestia w którą nie będe wchodzić tak jak obiecałem.

#678 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 14 listopada 2009 - 00:12

dundrub - twoje pokazywanie jest bez sensu bo jak wiadomo apple wkłada tanie pamięci itd ... , a ty wybrałeś jedne komponenty jak najtaniej się dało inne jak najdrożej się dało, ale zobaczmy na laptopy :

Apple MacBook Pro 15.4" 2.53GHz/4GB /320GB /GF9600M GT/SD - 6399 + 426 (Gwarancja 2 Lata) - 6825zł

Lenovo IdeaPad Y730 (59-015678) 17" LED (2.53/4GB/640GB (2X320)/ATI HD3650 512/combo Blu-ray ROM + DVD+/-RW DL/Windows Vista Home Premium + Darmowy 7 - 5299zł Link do komputera

Apple jest droższe i to znacznie, a to czy ktoś za to zapłaci i z jakich względów to inna kwestia w którą nie będe wchodzić tak jak obiecałem.

Niczego nie wybierałem - to zestawienie Iro. A komponenty wypisywalem jak leci ze sklepu kierujac sie wyborem Iro.

Jeśłi już*cos pokazales, to to, ze laptopy Apple sa drozsze.

A jakie to pamięci wkłada Apple?

#679 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 00:20

Niczego nie wybierałem - to zestawienie Iro.

Jeśłi już*cos pokazales, to to, ze laptopy Apple sa drozsze.

Ja starałem się dobrać najlepsze komponenty, czego nie można powiedzieć o Apple.
Jak wiadomo, można nawet o połowę taniej, jeśli by zastosować tak kiepskie komponenty i wtedy właśnie widać te różnice w cenie.
Płyta główna z 2 a nie 6 portami SATA, monitor z lustereczkiem, słabszy zasilacz 300W, karta graficzna o zaniżonych taktowaniach.
Nie wspomne tu o rozbudowie, lub jej braku w przypadku maka.
A już nie daj Panie Boże jak się w maku coś zepsuje. To już koszty samej naprawy są nie 2, ale 3-5 krotnie wyższe.
I tylko mi nie mówcie, że maki się nie psują.
Ci co byli u mnie to widzieli całe sterty.

#680 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 00:21

Wiesz ceny stacjonarek + 10% zniżki nie wypadają źle, jeżeli ktoś jest w stanie kupić iMaka to fajnie mnie jakoś ten komputer nie przekonuje szybciej już nowe mini w najlepszym konfingu.

#681 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 14 listopada 2009 - 00:22

Ja starałem się dobrać najlepsze komponenty, czego nie można powiedzieć o Apple.
Jak wiadomo, można nawet o połowę taniej, jeśli by zastosować tak kiepskie komponenty i wtedy właśnie widać te różnice w cenie.

A jakie to komponenty wkłada Apple, ze wiadomo iż są tak kiepskie?

---- Dodano 14-11-2009 o godzinie 00:23 ----

Wiesz ceny stacjonarek + 10% zniżki nie wypadają źle, jeżeli ktoś jest w stanie kupić iMaka to fajnie mnie jakoś ten komputer nie przekonuje szybciej już nowe mini w najlepszym konfingu.

Nie chodzi o to, co Ciebie przekonuje Seb.. tylko o porownanie cen komponentow w celu wyliczenia ceny sprzetu Apple i takiego samego PC.

#682 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 00:31

Nie chodzi o to, co Ciebie przekonuje Seb.. tylko o porownanie cen komponentow w celu wyliczenia ceny sprzetu Apple i takiego samego PC.

Tak na prawdę tego się nigdy nie dowiemy bo praktycznie nic o tym sprzęcie nie wiemy, pomimo że niby układy i wszystko policzymy to samo to nie wiemy jak jest wykonana płyta w maku z jakich materiałów, jakie kondensatory itd ... , to niby pierdoły mało istotne dla końcowego usera ale mogą one wpływać znacząco na cenę, a tego czy apple stosuje najtańsze, średnie czy najdroższe komponenty to nie wiem :)

#683 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 listopada 2009 - 01:30

Konkurencją dla MacBooka Pro 15" jest HP Envy 15, a nie jakieś tandetne plastikowe Lenovo.

#684 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 14 listopada 2009 - 09:39

Tak na prawdę tego się nigdy nie dowiemy bo praktycznie nic o tym sprzęcie nie wiemy, pomimo że niby układy i wszystko policzymy to samo to nie wiemy jak jest wykonana płyta w maku z jakich materiałów, jakie kondensatory itd ... , to niby pierdoły mało istotne dla końcowego usera ale mogą one wpływać znacząco na cenę, a tego czy apple stosuje najtańsze, średnie czy najdroższe komponenty to nie wiem :)

Jeśli tego nie wiemy, to czemu piszesz, że są*tandetne i tanie? I nie tylko Ty to robisz..

Jak widzę - jak nie wiadomo co jest w środku, to musi być*"kiszka", bo "Apple żeruje na userach".
Żenua...

#685 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 listopada 2009 - 11:56

Jeżeli chcesz porównywać coś Lenovo to tylko seria ThinkPad, która jest kontynuacją IBMa. Bardzo żałuję, że Lenovo zabija na szczęście powoli to co było dobre w IBM czyli notebooki, które może siermiężnie wyglądały ale były w większości przypadków dobre i trwałe ale na pewno nie tanie.

#686 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 listopada 2009 - 12:08

Tia, ThinkPad szczególnie serii T to był popis inżynierii. Widzieliście go kiedyś w środku? Każda część zaprojektowana pod ten konkretny projekt. Niestety, rynek zalany tandetną hipermarketową chińszczyzną spowodował to, że tej marki już nie ma na rynku. Gdyby nie MAC OS X, równie fajnych fajerwerków technicznych od Apple też by już nie było. Warto wspierać portfelem firmy, które mają wizję, taka mała dygresja.

#687 kros

kros
  • 194 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 12:28

Nie wytrzymałem i muszę wtrącić swoje trzy grosze.. Zestawy które podajecie są troszkę z kosmosu.. bowiem za 4000 zł można mieć naprawdę mocnego pc i na dobrych częsciach , oczywiście bez monitora który będzie wydajniejszy od Mac w podobnej cenie. Do pracy lepiej mieć możliwośc wybrania takiego monitora jaki nam odpowiada a nie wciska producent. Po za tym bezsensowne jest porównywanie kompterów typu imac z normalnymi pc. Imac to duży laptop i tyle. Akurat w sam raz do domu. W pc cenię sobie to że jeżeli np. uszkodzi się dysk twardy to go w ciągu dosłownie 5 min wymienię na nowy. Co do systemu to każdy ma plusy ujemne i minusy dodatnie i tyle.. Pozdrawiam

#688 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 14 listopada 2009 - 12:37

Seb płyty Apple to Intelowe płyty te same co idą na konsumencki rynek. Przeliczanie z cen detalicznych, które widzimy my indywidualni klienci na półkach ma sie*do cen jakie dostaje Apple jak pięść*do nosa. Aby realnie ocenić*koszt Apple należałoby zobaczyć kontrakty jakie ma Apple z Intelem. Głośno było jakiś*czas temu o praktykach Intela, który rozdawał procesory za 10% ceny. Tym się*zajmuje urząd antymonopolowy w Stanach. I jeżeli jakiekolwiek porównanie wychodzi z cenami składaka, którego o specyfikacji zbliżonej do jakiegokolwiek Maka jest tańsza, to tą*cenę*trzeba by urealnić. Bo Apple nie kupuje tych części po cenach w jakich my je widzimy w sklepie. Każdy byle składak będzie kosztował więcej niź Apple za podobną*maszynę płaci producentom podzespołów. To porównanie jest bezsensu, a nawet jeżeli za podobną*maszynę składając ją*samemu wychodzi że Apple bierze sporo, to tak naprawdę*możemy sobie wyobrazić*dopiero że naszą*kwotę*trzeba by podzielić*przez 50 i odjąć od ceny Maka by wyszło ile Apple ma na każdym sprzęcie. Koszt designu to jak produkcja filmów. Cena pracy designerów Apple to X godzin razy stawka godzinowa Y. Koniec. Do każdego maka ułamek tej ceny płacimy za design. A zatem praaca dezajnerów zwraca się*po sprzedaniu wymiernej ilości sprzętu. Oni nie dostaną*więcej za swoją*pracę, mogą*dostać*premię, ale reszte zarabia Apple. Identycznie jak w przypadku programów komuterowych, produkcji filmów i wszystkich dóbr niematerialnych. Aktorom płaci się*kontrakt, i nawet jeżeli film przyniesie dochód sześć*razy większy niż*koszt to idzie to do kasy wytwórni. Dlatego też koszt designu jak i pracy programistów można pominąć, on się zwraca dość*szybko, zapewne inwestycja w sztab pracujący na SL już*się*zwróciła podobnie jak w sztab pracujący nad obudowami. Teraz to są*już tylko zyski. A do czego to ja zmierzałem...a tak... Apple dużo bierze dla siebie....ale ma swoje cholerne prawo brać. Z tym że wszyscy zapominają że mamy wolny rynek, i że nic nie trwa wiecznie. I że nawet zakochani dziś*w jabcu userzy kiedyś mogą się*odkochać. Zamiast pomstować*na Apple warto jest głosować portfelem. Jeżeli ktoś*chce uwolnionego MacOsX'a to musi też*głosować*portfelem kupując go w sklepie. Jak korelacja pomiędzy sprzedanymi pudełkami systemu a sprzedanymi Makami wyda się*dziwna da im to bardziej do zastanowienia niż czytanie for o tym jak zhakować*kradzionego osx'a. Tylko w ten sposób można przekonać*firmę*że może wydanie OsX w wersji otwartej przy pewnym obostrzeniach będzie równie opłacalne co trzymanie zamkniętej platformy.

#689 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 listopada 2009 - 12:44

wieslawo - tylko nikt tutaj nie chce 'realnie oceniać kosztów apple' przecież pytaniem nie jest 'ile apple zarabia' tylko 'ile użytkownik przepłaca' to, że apple ma te części taniej nie zmienia faktu, że użytkownik ich po takich cenach nie dostanie co do 'aktorom płaci się kontrakt' - często gęsto mają w tym kontrakcie % od zysków, czyż nie? przynajmniej ci, którzy mają na te zyski wpływ (w sensie znane nazwisko)

#690 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 14 listopada 2009 - 14:18

Rozumiem, ze tego nie zrobisz..

Policzyłem cenę kilka podzespołów i pokazałem różnicę w cenie, ty nie zrobiłeś nic. Jeśli twierdzisz, że nie ma znacznych różnic w cen to to udowodnij, zamiast tylko psioczyć, że ci inni nie podrzucają pod nos całych zestawień.

Zestawienie Iro złożone w jednym ze sklepów we Wrocławiu (ProLine.pl)

Wycenianie wszystkich części w jednym sklepie mija się z celem i ideą składanych PC. Nigdy u jednego źródła nie dostaniesz najtaniej każdego podzespołu. Ktoś kto sobie sam składa kompa wpisuje w google po kolei każdą część i wyszukuje dla niej najtańszego sklepu.

Z monitorem Dell UltraSharp 3007WFP S-IPS 30" 2560 x 1600 znalezionym w sieci (DELL UltraSharp 3007WFP - Monitor LCD - Poradnik zakupów: porównanie cen, dane techniczne, testy, opinie, nowości i video...) za 3069 zl
Suma całości 6762 zł

Czemu dajesz monitor 30'', jeśli największy iMak ma 27''?
Cena monitora 27'' na matrycy IPS, 2799zł:
NOWY Monitor 27" Dell 2709W PVA SUPER CENA! (743199973) - Aukcje internetowe Allegro

Porównując zaś do iMaka 24'', cena monitora DELL 24'' na matrycy IPS to już tylko 1968zł:
Monitor LCD 24" Dell U2410 czarny

Widzisz jaki jesteś nieobiektywny, wszystko tylko, żeby zawyżyć sztucznie cenę, nawet podzespołów nie dobierasz komplementarnych, tylko specjalnie większe monitory, aby było drożej...

Jeśli policzyć*Windows 7 i MS Office zamiast Mac BOx Set:
W7 home premium 777
MS Office dla uzytkownikow domowych 259
Suma całości: 7655
Suma całości z Dellem jak powyżej - 7099

Cena iMaca 27 - 6999

Pierdolety. Porównujemy hardware, a nie software. Jeśli już jednak chcesz i software to bądź obiektywny i skoro dowalasz do PC Ofiice to dowal też do iMaka cenę Offica wersje na maka. Tylko wtedy będzie to rzetelne, a z tego co wiem, Apple nie daje standardowo tego pakietu w cenie kompa. Daruj sobie też tłumaczenia, że Apple ma zamienniki offica, bo wtedy ja Ci powiem, że znajdziesz na necie mase darmowych zamienników programów na windowsa, a wtedy twój cennik software by sie uszczuplił o co najmniej połowę.

Poza tym, takie szczególiki jak:

W7 home premium - 347zł
Windows 7 Home Premium PL 1pk DVD 32-bit OEM - Systemy operacyjne - ram.net.pl

twoja cena - 777zł...

Goodboy25 - obudź się. A jeśli potrafisz te elementy znaleźć w niższych cenach - pokaż*mi to - inaczej nie uwierzę.

To ty sie obudź i jak chcesz liczyć to rób to uczciwie i obiektywnie, bo póki co jesteś jak ci kolesie od listy rzymianina, aby było jak najdrożej i żeby iMak przy tym wyglądał na atrakcyjnego cenowo, żałosne...

#691 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 14:23

Warto wspierać portfelem firmy, które mają wizję, taka mała dygresja.

Jeżeli Cię tylko stać :cool: Swego czasu wsparlem wizje Sony kupujac ich topowego mp3 grajka - dzis robia jego nowsza wersje w plastikowej, trzeszczacej obudowie. Moj wklad nie ma tu nic do rzeczy i nikt na niego nie zwroci nawet uwagi. Nie twierdze, ze Apple to bardzo drogie komputery, poniewaz rozpatruje je na rynku macierzystym i ceny w $ sa OK - obnizki tez byly. Drogie sa tylko w Europie, ale to inna para kaloszy. Problem w tym, zeby zachowac dobre rozwiazania i wysoka jakosc - jezeli ktos kaze mi placic za matowa matryce dodatkowe 50$, a wczesniej mozna bylo wybierac miedzy opcja glossy i antiglare w tej samej cenie to taka polityka mi sie nie podoba, zwlaszcza na tle tego, ze Apple najpierw diametralnie chce zerwac ze stara tradycja, nastepnie raz robi krok w tyl i malenki krok w przod. Jezeli widze, ze Macbook Unibody (pierwsza seria) ma matryce na poziomie laptopa z hipermarketu to takze daje mi do myslenia. W sprzecie za 3k mozna miec wiekszosc funkcjonalnosci znanych z Apple - to takze daje konsumentow do myslenia. Nawet jezeli sa to rozwiazania troche gorsze to jednak wiekszosc osob, nawet tych zamoznych nie zdecyduje sie zaplacic, wiecej polskiemu dystrybutorowi. Po co ? Skoro mam podswietlana klawiature, gladzik Multitouch (ba Synaptics ma juz Clickpada takiego jak w Unibody), 10h na aku, hybrydowa grafike. A to ze tu i owdzie klawiatura nie solidna jak w Apple to juz pal szesc, brak aluminiowej obudowy mozna przezyc - mniejszy szpan, ale przeciez nie bede miec problemu z uziemieniem i ew. alergia.

#692 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 14 listopada 2009 - 14:24

Konkurencją dla MacBooka Pro 15" jest HP Envy 15, a nie jakieś tandetne plastikowe Lenovo.

Buahahahhaa, od kiedy to o wydajności świadczy obudowa? To już nie ma dobrych obudowów z wytrzymałych mieszanek plastiku? Apple daje aluminium i już sie dzieci cieszą? Właśnie w takich momentach wychodzi z fanboystwa za co tak naprawdę przepłacają i sami się do tego przyznają :D Nie potrafiłeś wskazać w porównaniu seb235 żadnej przewagi wydajnościowej, która by usprawiedliwiła tak dużą róznicę w cenie, więc podałeś argument... obudowy... Teraz już wiesz, za co dopłaciłeś prawie 2000zł :lol:

#693 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 14:46

Akurat HP Envy nie jest zadna konkurencja ze wzgledu na bardzo wysoka cene i dostepnosc tylko w USA. Predzej uwierze w sukces Dell Adamo choc i to bedzie produkt niszowy. Jezeli widze zagrozenie dla Apple to wlasnie Acer Timeline, Asus UL itd Sam jestem zachwycony UL50, a stalym odniesieniem jest tu wciaz komputer Apple. Z tym doplacaniem tez sie nie zgadzam do konca - zalezy kto gdzie kupil i w jakim okresie czasu :P W PL kupno takiego wypasionego MBP 15" to czyste wtopienie kapitalu. Jeszcze najtanszy MBP 13" jest sensowny, ale to i tak przy uwzglednieniu 10% rabatu. Znam tez bardziej pazerne firmy jak np. Sony - horrendalnie drogie akcesoria. Ceny Apple przy tym sa swietne. Zyjemy niestety w zdzierskim nienasyconym finansowo kraju (prawie jak czarna dziura), na dodatek jestesmy tlamszeni wszystkim chorymi nalecialosciami UE.

#694 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 15:16

Tak swoją drogą ten RebelEFI nie jest drogi i można sobie kupić w Polsce korzystając z PayPala także w sumie fajna i tania alternatywa :)

#695 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 14 listopada 2009 - 15:21

nóż się otwiera. Apple nie jest drogie ani w Europie ani w USA. Przelicznik jest 1:1. Pensje w USA i EU wynoszą podobną ilość jednostek. A zatem skoro zarabiający Amerykanin płaci 599 MIni ze swojej minimalnej pensji oraz europejczyk 599 ze swojej minimalnej 1000 jednostkowej pensji to dla kogo jest to droższe? Jasne że można by liczyć, że gdyby kupić w stanach....a gdyby tankować w Iraku czy Arabii byłoby jeszcze taniej. Liczmy ile towaru może sobie kupić miekszaniec USA i Europy. Wychodzi bardzo podobnie. To że MY zarabiamy minimalnie 250 jednostek to nam jest drogo. Czy przepłacamy za Apple, niby nie. Bo przecież płącimy za lepiej, może nie jakoś super, ale lepiej zoptymalizowane oprogramanie pod dobrane komponetny i w sumie warto za to zapłacić, ale z drugiej...nie kupujemy niczego aż tak specjalnego. Zwykłe intele, matryce glossy, brak dobrego wyboru...a skoro sami możemy to sobie złożyć...a jedyne dlaczego chcemy maka to system...to naturalne że ludzie się zastanawiają i stwierdzają że nie warto. Warto było za PPC bo i sami proce we trzech opracowywali i inne płyty były i te procy miażdżyły konkurencję i system wychodził fajniejszy bo i nie było z czym się ścigać. A teraz zwykłe i5, i7, C2D...każdy może to sobie zrobić, więc dlaczego by nie. Wspieranie portfelem nie zawsze przynosi skutek. Firma oczywiście za kolejnym razem również trafić, ale najczęściej zyskuje przekonanie swojej nieomylności i chce zarobić mniejszym nakładem. Kupując pudełkowe OsX użytkownicy daliby wyraźnie do zrozumienia co wybierają, OsX czy hardware z OsX'em. Firma też miałaby wyraźny dowód że takie coś się sprzeda i są to tylko teorie podparte prawdopodobieństwem. Ci co chcą kupić niech kupują, Ci co nie chcą...i tak nie kupią, Ci co chcą ściągnąć i tak ściągną. Jeżeli ktoś postępuje zgodnie ze swoimi przekonaniami a jego są takie że jego wolność jest wyżej, to możecie nawet sądzić i skazywać i może nawet płacić kary, ale jedyny efekt będzie taki że będzie się lepiej ukrywał.

#696 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 15:26

Problem w tym, ze nie zarabiamy tyle co srednia w UE ;-)

#697 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 14 listopada 2009 - 16:10

i to jest nasz problem, nie apple ani nie zadnej innej firmy ktora ma lapki/stacje orbocze po 6000pln dla przecietnego Polaka mamy na wyprzedazy w realu laptopy po 1500 w wygodnych ratach zero procent

#698 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 16:51

i to jest nasz problem, nie apple ani nie zadnej innej firmy

dokladnie. drogi to jest ocena relacji a nie jakas obiektywna wartosc ale zeby umiec dostrzec roznice trzeba nie tylko umiec czytac i pisac ale takze myslec a z tym jak zwykle jest na tym forum pewien problem - tego sie po prostu wspolczesnie nie uczy w szkolach... polecam uwadze tabelke na GfK Polonia Sp. z o.o. i porownanie sredniej sily nabywczej przypadajacej na mieszkanca polski i irlandii, francji, niemiec, norwegii czy nawet "ubogiej" grecji.

#699 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 14 listopada 2009 - 17:37

i to jest nasz problem, nie apple ani nie zadnej innej firmy ktora ma lapki/stacje orbocze po 6000pln

To jest zupełnie inna sprawa. Jest wielu ludzi, którzych stać na droższy sprzęt, ale go nie kupią, ponieważ uważają, że np nie jest wart takiej sumy, a ponadto mają odniesienie do takiego samego sprzętu konkurencji, porównują i wyciągają wnioski. Poza stać kogoś / nie stać jest jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek. To naprawdę nie jest takie trudne.

Cały czas się zastanawiam nad Apple jako trzecim kompie w domu. Stać mnie na to i może mi odbije sobie kupić, ze względu na śliczną obudowę i ten cały hype wokół marki, ale otwarcie to przyznaję i nie będę pitolił farmezonów, że nie mogę mieć tego samego sprzętu lub nawet nieco wydajniejszego za znacznie mniejszą cenę u konkurencji, nie wspominając już o składakach PC. Wiem doskonale za co się płaci u Apple i nie wybijam tego faktu ze swojej świadomości, tak jak to robią fanboye tej marki.

dla przecietnego Polaka mamy na wyprzedazy w realu laptopy po 1500 w wygodnych ratach zero procent

No bez przesady, nieźle teraz poleciałeś... Myślę, że dla tego przeciętnego Kowalskiego mimo wszystko to nie jest wielki problem kupić laptopa za 3tys, nawet na raty, a taki komp jest już wporządku do codziennych zadań.

#700 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 17:43

Jakosc i wydajnosc produktu Apple: Extremely Disappointing: Apple Airport Extreme New Simultaneous Dual-Band Router Briefly Reviewed

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych