Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC
Napisano 13 listopada 2009 - 23:59

Napisano 14 listopada 2009 - 00:09
Apple MacBook Pro 15.4" 2.53GHz/4GB /320GB /GF9600M GT/SD - 6399 + 426 (Gwarancja 2 Lata) - 6825zł
Lenovo IdeaPad Y730 (59-015678) 17" LED (2.53/4GB/640GB (2X320)/ATI HD3650 512/combo Blu-ray ROM + DVD+/-RW DL/Windows Vista Home Premium + Darmowy 7 - 5299zł Link do komputera
Apple jest droższe i to znacznie, a to czy ktoś za to zapłaci i z jakich względów to inna kwestia w którą nie będe wchodzić tak jak obiecałem.
Napisano 14 listopada 2009 - 00:12
dundrub - twoje pokazywanie jest bez sensu bo jak wiadomo apple wkłada tanie pamięci itd ... , a ty wybrałeś jedne komponenty jak najtaniej się dało inne jak najdrożej się dało, ale zobaczmy na laptopy :
Apple MacBook Pro 15.4" 2.53GHz/4GB /320GB /GF9600M GT/SD - 6399 + 426 (Gwarancja 2 Lata) - 6825zł
Lenovo IdeaPad Y730 (59-015678) 17" LED (2.53/4GB/640GB (2X320)/ATI HD3650 512/combo Blu-ray ROM + DVD+/-RW DL/Windows Vista Home Premium + Darmowy 7 - 5299zł Link do komputera
Apple jest droższe i to znacznie, a to czy ktoś za to zapłaci i z jakich względów to inna kwestia w którą nie będe wchodzić tak jak obiecałem.
Niczego nie wybierałem - to zestawienie Iro. A komponenty wypisywalem jak leci ze sklepu kierujac sie wyborem Iro.
Jeśłi już*cos pokazales, to to, ze laptopy Apple sa drozsze.
A jakie to pamięci wkłada Apple?
Napisano 14 listopada 2009 - 00:20
Niczego nie wybierałem - to zestawienie Iro.
Jeśłi już*cos pokazales, to to, ze laptopy Apple sa drozsze.
Ja starałem się dobrać najlepsze komponenty, czego nie można powiedzieć o Apple.
Jak wiadomo, można nawet o połowę taniej, jeśli by zastosować tak kiepskie komponenty i wtedy właśnie widać te różnice w cenie.
Płyta główna z 2 a nie 6 portami SATA, monitor z lustereczkiem, słabszy zasilacz 300W, karta graficzna o zaniżonych taktowaniach.
Nie wspomne tu o rozbudowie, lub jej braku w przypadku maka.
A już nie daj Panie Boże jak się w maku coś zepsuje. To już koszty samej naprawy są nie 2, ale 3-5 krotnie wyższe.
I tylko mi nie mówcie, że maki się nie psują.
Ci co byli u mnie to widzieli całe sterty.
Napisano 14 listopada 2009 - 00:21
Napisano 14 listopada 2009 - 00:22
Ja starałem się dobrać najlepsze komponenty, czego nie można powiedzieć o Apple.
Jak wiadomo, można nawet o połowę taniej, jeśli by zastosować tak kiepskie komponenty i wtedy właśnie widać te różnice w cenie.
A jakie to komponenty wkłada Apple, ze wiadomo iż są tak kiepskie?
---- Dodano 14-11-2009 o godzinie 00:23 ----
Wiesz ceny stacjonarek + 10% zniżki nie wypadają źle, jeżeli ktoś jest w stanie kupić iMaka to fajnie mnie jakoś ten komputer nie przekonuje szybciej już nowe mini w najlepszym konfingu.
Nie chodzi o to, co Ciebie przekonuje Seb.. tylko o porownanie cen komponentow w celu wyliczenia ceny sprzetu Apple i takiego samego PC.
Napisano 14 listopada 2009 - 00:31
Nie chodzi o to, co Ciebie przekonuje Seb.. tylko o porownanie cen komponentow w celu wyliczenia ceny sprzetu Apple i takiego samego PC.
Tak na prawdę tego się nigdy nie dowiemy bo praktycznie nic o tym sprzęcie nie wiemy, pomimo że niby układy i wszystko policzymy to samo to nie wiemy jak jest wykonana płyta w maku z jakich materiałów, jakie kondensatory itd ... , to niby pierdoły mało istotne dla końcowego usera ale mogą one wpływać znacząco na cenę, a tego czy apple stosuje najtańsze, średnie czy najdroższe komponenty to nie wiem

Napisano 14 listopada 2009 - 01:30
dundrub - twoje pokazywanie jest bez sensu bo jak wiadomo apple wkłada tanie pamięci itd ... , a ty wybrałeś jedne komponenty jak najtaniej się dało inne jak najdrożej się dało, ale zobaczmy na laptopy :
Konkurencją dla MacBooka Pro 15" jest HP Envy 15, a nie jakieś tandetne plastikowe Lenovo.
Napisano 14 listopada 2009 - 09:39
Tak na prawdę tego się nigdy nie dowiemy bo praktycznie nic o tym sprzęcie nie wiemy, pomimo że niby układy i wszystko policzymy to samo to nie wiemy jak jest wykonana płyta w maku z jakich materiałów, jakie kondensatory itd ... , to niby pierdoły mało istotne dla końcowego usera ale mogą one wpływać znacząco na cenę, a tego czy apple stosuje najtańsze, średnie czy najdroższe komponenty to nie wiem
Jeśli tego nie wiemy, to czemu piszesz, że są*tandetne i tanie? I nie tylko Ty to robisz..
Jak widzę - jak nie wiadomo co jest w środku, to musi być*"kiszka", bo "Apple żeruje na userach".
Żenua...
Napisano 14 listopada 2009 - 11:56
Napisano 14 listopada 2009 - 12:08
Napisano 14 listopada 2009 - 12:28
Napisano 14 listopada 2009 - 12:37
Napisano 14 listopada 2009 - 12:44
Napisano 14 listopada 2009 - 14:18
Policzyłem cenę kilka podzespołów i pokazałem różnicę w cenie, ty nie zrobiłeś nic. Jeśli twierdzisz, że nie ma znacznych różnic w cen to to udowodnij, zamiast tylko psioczyć, że ci inni nie podrzucają pod nos całych zestawień.Rozumiem, ze tego nie zrobisz..
Wycenianie wszystkich części w jednym sklepie mija się z celem i ideą składanych PC. Nigdy u jednego źródła nie dostaniesz najtaniej każdego podzespołu. Ktoś kto sobie sam składa kompa wpisuje w google po kolei każdą część i wyszukuje dla niej najtańszego sklepu.Zestawienie Iro złożone w jednym ze sklepów we Wrocławiu (ProLine.pl)
Czemu dajesz monitor 30'', jeśli największy iMak ma 27''?Z monitorem Dell UltraSharp 3007WFP S-IPS 30" 2560 x 1600 znalezionym w sieci (DELL UltraSharp 3007WFP - Monitor LCD - Poradnik zakupów: porównanie cen, dane techniczne, testy, opinie, nowości i video...) za 3069 zl
Suma całości 6762 zł
Cena monitora 27'' na matrycy IPS, 2799zł:
NOWY Monitor 27" Dell 2709W PVA SUPER CENA! (743199973) - Aukcje internetowe Allegro
Porównując zaś do iMaka 24'', cena monitora DELL 24'' na matrycy IPS to już tylko 1968zł:
Monitor LCD 24" Dell U2410 czarny
Widzisz jaki jesteś nieobiektywny, wszystko tylko, żeby zawyżyć sztucznie cenę, nawet podzespołów nie dobierasz komplementarnych, tylko specjalnie większe monitory, aby było drożej...
Pierdolety. Porównujemy hardware, a nie software. Jeśli już jednak chcesz i software to bądź obiektywny i skoro dowalasz do PC Ofiice to dowal też do iMaka cenę Offica wersje na maka. Tylko wtedy będzie to rzetelne, a z tego co wiem, Apple nie daje standardowo tego pakietu w cenie kompa. Daruj sobie też tłumaczenia, że Apple ma zamienniki offica, bo wtedy ja Ci powiem, że znajdziesz na necie mase darmowych zamienników programów na windowsa, a wtedy twój cennik software by sie uszczuplił o co najmniej połowę.Jeśli policzyć*Windows 7 i MS Office zamiast Mac BOx Set:
W7 home premium 777
MS Office dla uzytkownikow domowych 259
Suma całości: 7655
Suma całości z Dellem jak powyżej - 7099
Cena iMaca 27 - 6999
Poza tym, takie szczególiki jak:
W7 home premium - 347zł
Windows 7 Home Premium PL 1pk DVD 32-bit OEM - Systemy operacyjne - ram.net.pl
twoja cena - 777zł...
To ty sie obudź i jak chcesz liczyć to rób to uczciwie i obiektywnie, bo póki co jesteś jak ci kolesie od listy rzymianina, aby było jak najdrożej i żeby iMak przy tym wyglądał na atrakcyjnego cenowo, żałosne...Goodboy25 - obudź się. A jeśli potrafisz te elementy znaleźć w niższych cenach - pokaż*mi to - inaczej nie uwierzę.
Napisano 14 listopada 2009 - 14:23
Jeżeli Cię tylko stać :cool: Swego czasu wsparlem wizje Sony kupujac ich topowego mp3 grajka - dzis robia jego nowsza wersje w plastikowej, trzeszczacej obudowie. Moj wklad nie ma tu nic do rzeczy i nikt na niego nie zwroci nawet uwagi. Nie twierdze, ze Apple to bardzo drogie komputery, poniewaz rozpatruje je na rynku macierzystym i ceny w $ sa OK - obnizki tez byly. Drogie sa tylko w Europie, ale to inna para kaloszy. Problem w tym, zeby zachowac dobre rozwiazania i wysoka jakosc - jezeli ktos kaze mi placic za matowa matryce dodatkowe 50$, a wczesniej mozna bylo wybierac miedzy opcja glossy i antiglare w tej samej cenie to taka polityka mi sie nie podoba, zwlaszcza na tle tego, ze Apple najpierw diametralnie chce zerwac ze stara tradycja, nastepnie raz robi krok w tyl i malenki krok w przod. Jezeli widze, ze Macbook Unibody (pierwsza seria) ma matryce na poziomie laptopa z hipermarketu to takze daje mi do myslenia. W sprzecie za 3k mozna miec wiekszosc funkcjonalnosci znanych z Apple - to takze daje konsumentow do myslenia. Nawet jezeli sa to rozwiazania troche gorsze to jednak wiekszosc osob, nawet tych zamoznych nie zdecyduje sie zaplacic, wiecej polskiemu dystrybutorowi. Po co ? Skoro mam podswietlana klawiature, gladzik Multitouch (ba Synaptics ma juz Clickpada takiego jak w Unibody), 10h na aku, hybrydowa grafike. A to ze tu i owdzie klawiatura nie solidna jak w Apple to juz pal szesc, brak aluminiowej obudowy mozna przezyc - mniejszy szpan, ale przeciez nie bede miec problemu z uziemieniem i ew. alergia.Warto wspierać portfelem firmy, które mają wizję, taka mała dygresja.
Napisano 14 listopada 2009 - 14:24
Buahahahhaa, od kiedy to o wydajności świadczy obudowa? To już nie ma dobrych obudowów z wytrzymałych mieszanek plastiku? Apple daje aluminium i już sie dzieci cieszą? Właśnie w takich momentach wychodzi z fanboystwa za co tak naprawdę przepłacają i sami się do tego przyznająKonkurencją dla MacBooka Pro 15" jest HP Envy 15, a nie jakieś tandetne plastikowe Lenovo.

Napisano 14 listopada 2009 - 14:46

Napisano 14 listopada 2009 - 15:16

Napisano 14 listopada 2009 - 15:21
Napisano 14 listopada 2009 - 15:26
Napisano 14 listopada 2009 - 16:10
Napisano 14 listopada 2009 - 16:51
i to jest nasz problem, nie apple ani nie zadnej innej firmy
dokladnie. drogi to jest ocena relacji a nie jakas obiektywna wartosc ale zeby umiec dostrzec roznice trzeba nie tylko umiec czytac i pisac ale takze myslec a z tym jak zwykle jest na tym forum pewien problem - tego sie po prostu wspolczesnie nie uczy w szkolach... polecam uwadze tabelke na GfK Polonia Sp. z o.o. i porownanie sredniej sily nabywczej przypadajacej na mieszkanca polski i irlandii, francji, niemiec, norwegii czy nawet "ubogiej" grecji.
Napisano 14 listopada 2009 - 17:37
To jest zupełnie inna sprawa. Jest wielu ludzi, którzych stać na droższy sprzęt, ale go nie kupią, ponieważ uważają, że np nie jest wart takiej sumy, a ponadto mają odniesienie do takiego samego sprzętu konkurencji, porównują i wyciągają wnioski. Poza stać kogoś / nie stać jest jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek. To naprawdę nie jest takie trudne.i to jest nasz problem, nie apple ani nie zadnej innej firmy ktora ma lapki/stacje orbocze po 6000pln
Cały czas się zastanawiam nad Apple jako trzecim kompie w domu. Stać mnie na to i może mi odbije sobie kupić, ze względu na śliczną obudowę i ten cały hype wokół marki, ale otwarcie to przyznaję i nie będę pitolił farmezonów, że nie mogę mieć tego samego sprzętu lub nawet nieco wydajniejszego za znacznie mniejszą cenę u konkurencji, nie wspominając już o składakach PC. Wiem doskonale za co się płaci u Apple i nie wybijam tego faktu ze swojej świadomości, tak jak to robią fanboye tej marki.
No bez przesady, nieźle teraz poleciałeś... Myślę, że dla tego przeciętnego Kowalskiego mimo wszystko to nie jest wielki problem kupić laptopa za 3tys, nawet na raty, a taki komp jest już wporządku do codziennych zadań.dla przecietnego Polaka mamy na wyprzedazy w realu laptopy po 1500 w wygodnych ratach zero procent
Napisano 14 listopada 2009 - 17:43
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych