Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Propozycje ograniczenia sygnatur (stopki)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#76 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 00:41

Nie nie mogą Nie mam w tej chwili czasu się tym zająć

#77 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 listopada 2007 - 14:02

z dozwolonego w sygnaturze bbcode zniknal color. jezeli to przypadkiem to prose o przywrocenie, jezeli to zamierzone to mozna by zaktualizowac regulamin.
http://www.myapple.p...88&postcount=56

#78 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 grudnia 2007 - 13:51

kolejnym zablokowanym tagiem w sygnaturach jest url.
jaki jest cel zablokowania tagu uzywanego przez znaczna czesc uzytkownikow? :?

#79 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 14 grudnia 2007 - 21:56

Przyłączam się do pytania. Jak ktoś będzie chciał dać link, to i tak go zamieści, tyle, że jako sam tekst. Więc po co utrudniać nam, użytkownikom życie? I jeszcze ekran przekierowania. Dlaczego został wprowadzony?

#80 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 00:17

Zapraszam do zapoznania się z Zasadami stosowania sygnatur (podpisów)
Przypomnę, że podpis ma być podpisem a nie zbiorem linków, obrazków, itd.
Link do strony WWW możemy podać we własnym profilu.

#81 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 grudnia 2007 - 03:24

zeby byc precyzyjnym to "link" a nie "linki". liczba pojedyncza. jest znaczna roznica.

skad ta nagla troska o lacza uzytkownikow, czy ktos narzekal na nadmierne ilosci przesylanych danych przy korzystaniu z forum? to czemu nie dodac opcji wylaczenia wyswietlania sygnatur w profilu lub po prostu uruchomic wersje lowfi forum. jezeli ktos sie tak troszczy o stan lacza to bedzie korzystal wlasnie z tego a nie zasysal awatary, emotki itp.

Sygnatura ma być swojego rodzaju podpisem, możemy w niej wpisać Imię i nazwisko, życiowe motto, jakiś cytat, myśl... możliwości jest wiele.

interesujaca opinia, tylko nie jest podzielana przez uzytkownikow forum. pojedyncze przypadki naduzywania mozliwosci sygnatury moga byc wymoderowane bez koniecznosci traktowania wszystkich jak potencjalnych szkodnikow.
a teraz mamy unikalne na skale swiatowa rozwiazanie, doprawdy. szkoda ze unikalne w negatywnym znaczeniu.

ad zasady stosowania sygnatur
punkt pierwszy jest nieegzekwowalny dopoki jest dozwolony tag img.
punkt drugi z uwagi na niemozliwosc stosowania tagu url nie ma sensu w obecnym brzmieniu.

PS pomimo tego co zostalo umieszczone w regulaminie fora internetowe tworza _wspolnie_ zarowno administratorzy jak i zwykli uzytkownicy. niestety ostatnio wplyw uzytkownikow na ksztalt tego forum kurczy sie w zastraszajacym tempie o ile w ogole jeszcze jakis jest. a ktos powiedzial, ze mozliwosci jest wiele...

#82 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 10:58

Hm dbanie o zapychanie łącza użytkowników? To ciekawe bo bardziej chyba im przeszkadza reklama nad forum i po 1 poście ;) btw. może by tak dodać nowe modele iPod'ów w wyborze do sygnaturki? Dla przypomnienia mamy już iPod'a Classic / Nano 3G / Touch ;)

#83 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 11:06

[QUOTE=migrena;446724]skad ta nagla troska o lacza uzytkownikow, czy ktos narzekal na nadmierne ilosci przesylanych danych przy korzystaniu z forum? to czemu nie dodac opcji wylaczenia wyswietlania sygnatur w profilu lub po prostu uruchomic wersje lowfi forum. jezeli ktos sie tak troszczy o stan lacza to bedzie korzystal wlasnie z tego a nie zasysal awatary, emotki itp.[/quote]
Od pierwszego dnia działalności forum troszczę się o wszystkich użytkowników.
Być może w oczach jednostek to wygląda inaczej - nie zamierzam tutaj z nikim dyskutować na ten temat - każdy ma prawo do własnego zdania.
Wersja bardzo lekka jest tutaj

[QUOTE=migrena;446724]interesujaca opinia, tylko nie jest podzielana przez uzytkownikow forum. pojedyncze przypadki naduzywania mozliwosci sygnatury moga byc wymoderowane bez koniecznosci traktowania wszystkich jak potencjalnych szkodnikow.
a teraz mamy unikalne na skale swiatowa rozwiazanie, doprawdy. szkoda ze unikalne w negatywnym znaczeniu.[/quote]
Przy 14tyś użytkowników ciężko jest na bieżąco kontrolować pewne sprawy, stąd ograniczenia.

[QUOTE=migrena;446724]ad zasady stosowania sygnatur
punkt pierwszy jest nieegzekwowalny dopoki jest dozwolony tag img.[/quote]
Już jest niedozwolony, zmiany wprowadzam stopniowo (nie jestem w stanie w jednej chwili zmienić wszysktkich ustawień plus napisać ogłoszenie.

[QUOTE=migrena;446724]punkt drugi z uwagi na niemozliwosc stosowania tagu url nie ma sensu w obecnym brzmieniu.[/url]
W przyszłości zamierzam udostępnić ten TAG wierząc że po pewnym okresie przejściowym użytkownicy będą go stosowali godnie z zasadami.

[QUOTE=migrena;446724]PS pomimo tego co zostalo umieszczone w regulaminie fora internetowe tworza _wspolnie_ zarowno administratorzy jak i zwykli uzytkownicy. niestety ostatnio wplyw uzytkownikow na ksztalt tego forum kurczy sie w zastraszajacym tempie o ile w ogole jeszcze jakis jest. a ktos powiedzial, ze mozliwosci jest wiele...[/QUOTE]
Każda opinia jest brana pod uwagę, jednak życia niektóre pomysły weryfikuje i nie jestem w stanie wprowadzić w życie każdej propozycji.

Przypomnę, że do sygnatur zostały wprowadzone następujące pola z profilu:
- Komputer
- Player
- Telefon
- Strona WWW

Co z połączeniem z samą sygnaturą daje spore możliwości personalizacji.

---- Dodano 15-12-2007 o godzinie 11:08 ----
[QUOTE=KrisP;446785]Hm dbanie o zapychanie łącza użytkowników? To ciekawe bo bardziej chyba im przeszkadza reklama nad forum i po 1 poście ;)[/quote]
Ten temat już był przerabiany w innych wątkach.

[QUOTE=KrisP;446785]btw. może by tak dodać nowe modele iPod'ów w wyborze do sygnaturki? Dla przypomnienia mamy już iPod'a Classic / Nano 3G / Touch ;)[/QUOTE]
Zrobione.

#84 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 grudnia 2007 - 13:03

bardzo nie podoba mi sie stosowanie zasad rodem z harisona bergerona. "ograniczmy wszystkich, zeby wszyscy mieli jednakowo zle" to jest pojscie na latwizne przez moderatorow. trzeba troche zaufac uzytkownikom, oni tez moga pomagac pasywnie moderujac forum przez zglaszanie naruszen regualminu. btw ile % zarejestrowanych uzytkownikow aktywnie i regularnie korzysta z forum? ad regulamin w regulaminie stoi ze dyskusje na wolne tematy mozna prowadzic w dziale td, ktory nie istnieje w chwili obecnej. byloby dobrze gdyby tresc regulaminu miala odzwierciedlenie w rzeczywistosci. regulamin jest niedatowany co uniemozliwoa sledzenie uzytkownikom dokonywanych w nim zmian. taka adnotacja byla wczesniej i dobrze by bylo gdyby wrocila. ad zasady stosowania sygnatur w punkcie czwartym jest 300 znakow podczas gdy w rzeczywistosci jest ich 200 ograniczenie do czterach linii jest w pewnym stopniu mozliwe do obejscia przez zastosowane tagow font lub size i znakow nowej linii. tag size dziala tylko dla wartosci 1. czy to zamierzone? wrocil tag font, ciesze sie. ale dlaczego znikely podstawowe tagi formatowania tekstu (i, b itd)? czy moze wrocic jeszcze alignment?
  • Heidi lubi to

#85 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 13:40

bardzo nie podoba mi sie stosowanie zasad rodem z harisona bergerona. "ograniczmy wszystkich, zeby wszyscy mieli jednakowo zle" to jest pojscie na latwizne przez moderatorow. trzeba troche zaufac uzytkownikom, oni tez moga pomagac pasywnie moderujac forum przez zglaszanie naruszen regualminu.
btw ile % zarejestrowanych uzytkownikow aktywnie i regularnie korzysta z forum?

Zależy mi aby wszyscy mieli jednakowo DOBRZE a nie źle :)

ad regulamin
w regulaminie stoi ze dyskusje na wolne tematy mozna prowadzic w dziale td, ktory nie istnieje w chwili obecnej. byloby dobrze gdyby tresc regulaminu miala odzwierciedlenie w rzeczywistosci.

Jesteśmy w stanie przejściowym - ile razy mam to powtarzać że obecny stan nie jest docelowym?

regulamin jest niedatowany co uniemozliwoa sledzenie uzytkownikom dokonywanych w nim zmian. taka adnotacja byla wczesniej i dobrze by bylo gdyby wrocila.

O zmianach będziemy informować w Informacjach.

ad zasady stosowania sygnatur
w punkcie czwartym jest 300 znakow podczas gdy w rzeczywistosci jest ich 200

Już dziś pisałem że nie jestem w stanie zmieniać wszysktkiego w jednej chwili.

ograniczenie do czterach linii jest w pewnym stopniu mozliwe do obejscia przez zastosowane tagow font lub size i znakow nowej linii.
tag size dziala tylko dla wartosci 1. czy to zamierzone?

Można używać wielkość domyślną(większa) lub 1(mniejsza)

wrocil tag font, ciesze sie. ale dlaczego znikely podstawowe tagi formatowania tekstu (i, b itd)?
czy moze wrocic jeszcze alignment?

Jest dużo grup (dla każdej ustawienia muszę robić oddzielnie).
Nie wiem które taki docelowo wrócą a które znikną.

Powtórzę - STAN PRZEJŚCIOWY.

#86 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 15:27

Tomek, a ja bym proponował wyłączyć ten nikomu niepotrzebny redirector linków. Po co to jest?!

#87 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 16 grudnia 2007 - 15:38

- zgadzam się z lutekim - redirector jest co najwyżej irytujący - zgadzam się z migreną - ograniczenia (i to aż takie!) sygnatur są co wysoce bezzasadne (sory, ale argument że to dla osób które korzystają z forum z telefonu jest tak naciągane że aż nie chce mi się go komentować).

#88 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 grudnia 2007 - 22:35

tym bardziej, ze pewna osoba przyznala, ze korzysta z forum za pomoca telefonu... jak napisalem wczesniej - dla osob chcacych zminimalizowac uzycie lacza powinna byc wersja lowfi z calkowitym brakiem grafiki. mozna tez dodac w profilu opcje wylaczenia wyswietlania sygnatur, avatarow itd. nie ma absolutnie zadnego powodu zeby przerzucac ciezar osob chcacych korzystac z forum przez lacza platne od ilosci przeslanych danych na pozostalych uzytkownikow. jak do tej pory nie ma zadnej pozytywnej opinii o wprowadzonych zmianach, a sa wrecz przeciwne i to od uzytkownikow, ktorzy sa na tym forum od dluzszego czasu. to swiadczy ze zmiany nie ida w dobrym kierunku, nie? ja rozumiem ze to stan przejsciowy itd ale np bledne ograniczenie dlugosci sygnatury zglaszalem juz pare miesiecy temu. wystarczy zmienic w regulaminie na 200. zmieni sie ustawienia forum to sie i zmieni sie odpowiednio regulamin. najwazniejsze to spojnosc regulaminu i stanu faktycznego. czyli to jest ficzer zeby nie uzywac za duzych czcionek. ok. w takim razie robie to po co zostal ten temat w ogole zalozony - zglaszam wniosek o to zeby docelowo wrocilo podstawowe formatowanie tekstu i linki w sygnaturach. przekierowanie mi tam nie przeszkadza ale to a) raczej nie zmniejszy obciazenia lacza uzytkownika, a wrecz przeciwnie i B) zwiekszy takze obciazenie serwera, a to podobno to byl problem.

#89 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 17 grudnia 2007 - 10:39

tym bardziej, ze pewna osoba przyznala, ze korzysta z forum za pomoca telefonu...
jak napisalem wczesniej - dla osob chcacych zminimalizowac uzycie lacza powinna byc wersja lowfi z calkowitym brakiem grafiki.

Przecież już pisałem że taka całkiem ascetyczna wersja istnieje
http://www.myapple.p...hive/index.php/

ja rozumiem ze to stan przejsciowy itd ale np bledne ograniczenie dlugosci sygnatury zglaszalem juz pare miesiecy temu. wystarczy zmienic w regulaminie na 200. zmieni sie ustawienia forum to sie i zmieni sie odpowiednio regulamin. najwazniejsze to spojnosc regulaminu i stanu faktycznego.

Ale jest 300 a nie 200 - i w zasadach i w ograniczeniach technicznych.

w takim razie robie to po co zostal ten temat w ogole zalozony - zglaszam wniosek o to zeby docelowo wrocilo podstawowe formatowanie tekstu i linki w sygnaturach.

Linki nie wrócą - przynajmniej nie przed świętami.

#90 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 17 grudnia 2007 - 15:35

Cholera, ja w sygnaturze miałem tylko jednego animowanego gifa z gg/mailem/adresem www/skypem, będącego linkiem do mojej strony. To na prawdę aż tak wadzi? Na różnych forach są różne ograniczenia ograniczenia, np. jedna grafika w sygnaturze, nie większa niż x kb, y na z px. Ma to wtedy jakiś sens. Ale całkowite uniemożliwienie wstawiania obrazków, linków i wycentrowania (heh) - w ogóle to nie jest fajne, przykro mi. Redirector też mnie irytuje, szczególnie, gdy kilka sekund oglądam okienko "Zostaniesz przekierowany za 0 sekund".

#91 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 17 grudnia 2007 - 17:19

Cholera, ja w sygnaturze miałem tylko jednego animowanego gifa z gg/mailem/adresem www/skypem, będącego linkiem do mojej strony. To na prawdę aż tak wadzi?

Na różnych forach są różne ograniczenia ograniczenia, np. jedna grafika w sygnaturze, nie większa niż x kb, y na z px. Ma to wtedy jakiś sens. Ale całkowite uniemożliwienie wstawiania obrazków, linków i wycentrowania (heh) - w ogóle to nie jest fajne, przykro mi.

Cholera masz rację.
Grafiki wrócą jak zmodyfikuję silnik tak aby można było ustawić ograniczenia o których wspomniałeś (wymiary obrazka, ilość obrazków, itd)

#92 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 grudnia 2007 - 20:29

ja doskonale wiem, ze jest taka wersja. i dlatego uzytkownicy chcacy oszczedzac swoje lacze powinni z niej korzystac. miedzy moimi kolejnymi postami sprawdzalem to i dostawalem informacje o zbyt duzej ilosci znakow juz przy 200+. teraz jest ok. prawie :D. poniewaz forum wciaz lamie tekst na linie zamiast go zawijac. ale to juz szczegoly do dopieszczenia. ps osobiscie bardziej mi zalezy na linkach a nie obrazkach. te ostatni sa mile dla oka ale nie poprawiaja funkcjonalnosci w zaden sposob.

#93 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 18 grudnia 2007 - 01:29

Nie zmienię nic dopóki nie uporam się z przeprowadzką na nowy sprzęt. Niestety nie da się robić 10 rzeczy na raz i każdą wykonać dobrze. Nikt nie spodziewał się tak nagłego wzrostu i po prostu nie byliśmy na to przygotowani. Staram się jak najszybciej to wszystko naprawić ale nie jest to łatwe gdy 80% czasu muszę spędzać na odpisywaniu na różnego rodzaju zarzuty o złe intencje, itd. Pozostaje 20% czasu i energii na pracę...

#94 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 grudnia 2007 - 21:03

to nie odpisuj tylko co jakis czas dawaj po prostu informacje co juz dziala.

#95 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 grudnia 2007 - 22:02

wydawalo mi sie, ze ragulamin mial odnosic sie do wszystkich czlonkow forum, a tymczasem niektorzy moderatorzy/administratorzy lamia zasady stosowania sygnatur. brawo, nie ma to jak swiecic przykladem.:|

#96 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 24 grudnia 2007 - 22:51

Kto łamie? Taki przypadek zawsze najlepiej zgłosić, serio, może ta osoba po prostu sobie zapomniała? Tak czy siak zajmiemy się tym :]

#97 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 24 grudnia 2007 - 23:01

ingrid łamie ...

#98 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 grudnia 2007 - 14:32

to jeszcze nie wszyscy. ale ja nie mam w zwyczaju pokazywac palcem. moze kogos sumienie zagryzie.

#99 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 18:05

Hmm, ja już więcej nie zauważyłem. Nie wiem, ale jeśli chodzi Ci np. o linki do poradników, faq i tego typu rzeczy z forum, to są one dozwolone. Poza tym nie musisz pokazywać palcem, możesz wysłać PW jakiemuś adminowi, czy po prostu zgłosić jakiś wpis osoby która się nie stosuje.

#100 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 grudnia 2007 - 21:29

ja to zaliczam do pokazywania palcem. a jak mam wrzucic w sygnature link jezeli zablokawany jest ten znacznik?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych