Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zainstalowac Mac OS X na PC

• This topic is locked This topic is locked
221 replies to this topic

#176 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 03 July 2007 - 12:58

Na obróbce filmów się nie zam, nigdy nie było mi to potrzebne, grafikiem komputerowym nie jestem więc znajdź mi jakiś inny test który by sprawdził mojego kompa. Nie mam 200 giga pod OSX do dyspozycji dla tych wypasionych programów, które wymieniłeś. Pozdrawiam.

#177 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 03 July 2007 - 13:02

Hę, no właśnie. Nie dowiemy się jak to jest naprawdę, póki ktoś nie wrzuci takiego kompa na "warsztat" i nie przeczołga go porządnie. Póki co każdy zostaje przy swoim zdaniu ;)

#178 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 03 July 2007 - 13:04

Witos wiesz ja mogę postarać się o jakieś wymienione przez Ciebie programy z tym, że nie chciałbyś bym Cię potem zasypywał najprostrzymi pytaniami co jak zrobić :)

#179 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 03 July 2007 - 13:09

No to spytam na forum Cinema 4D może ktoś tam ma taką instalację w testach.

#180 Scroller

Scroller
  • 322 posts
  • Skądxxxxxx

Posted 03 July 2007 - 13:20

Witos czytaj dokładniej. Chodziło mi o to złudne poczucie bezpieczeństwa

Ale nikt nigdzie nie pisze, ze Maki są niezniszczalne. Tylko w porównaniu do "skladaków" odsetek poważnych awari/niekompatybilności sprzętu/niespasowania/podłego wykonania jest o wiele mniejszy. A i system stabilniej działa i nie zawiesza się z byle powodu. Ale backupy i tak trzeba robić ;)

#181 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 03 July 2007 - 18:39

No jak by porównać MB i HP tx1000 (12.1" + touchscreen) a są w porównywalnej cenie to Apple wypada blado. Jeszcze wypadało by powiedzieć o jakości wykonania obu laptopów.. MB się kruszą na krawędziach. dlatego sądzę że stwierdzenie jakoby Apple były tanie, albo że są droższe bo z markowych części składane można wstawić między bajki i opowiastki pana Giertycha.

Wypadałoby jeszcze wspomnieć o różnicy w wydajności między procesorami AMD i Intela ;)

#182 Marchew

Marchew
  • 150 posts
  • SkądDawna stolica Polski

Posted 03 July 2007 - 19:36

Powiem tak, widziałem w działaniu OS X na PC i nie jest to taka tragedia jak niektórzy próbują dowieść ("nie widziałem, ale wydaje mi się.... poza tym, to nie Mac"). Chodzi całkiem płynnie, nawet na komputerze z 256 RAMu daje sobie rade jako tako. Uruchamia aplikacje Makowe i żyje, ale jest to dla mnie wciąż system dla pasjonatów, którzy chcą czasem w systemie dłubać. Co jednak się rzuciło w oczy? 1. Brak Front Row. Przed zakupem Macbooka myślałem, że to taki bajer co się przyda raz na tydzień, albo żeby zrobić wrażenie na znajomych. Front Row wykorzystuję codziennie i jest to po prostu poezja do spółki z Apple Remote, którego też nie ma. 2. Jak coś nie ruszy, to potem się biegnie na forum Hackintoshy i szuka dziesiątek rozwiązań i list kompatybilnego sprzętu. To po prostu zabija ideę Maców. Daleki jestem od fanatycznego - to nie Mac, nie ma jabłka na obudowie. Ale popieram coś innego. Mojego Macbooka wyciągnąłem te 2 czy 3 tygodnie temu z pudełka i działał bez żadnych ingerencji. Co więcej, działał z nim Mp3 Player, działała drukarka, a ja zapomniałem o czymś takim jak "poszukać driverów". Nie trafia do mnie spekulacja o cenie Maków, rzekomo wyższej. Płaci się nie za podzespoły, a za system perfekcyjnie do tych podzespołów dopracowany. I to właśnie kosztuje. Co komu z nie wiadomo ilu MHZ, jeżeli na połowę wolniejszym Maku OS będzie chodził jak błyskawica. Bo po prostu został dopracowany do konkretnego rodzaju komputerów. Laborman: Słyszałem już kilka plotek o Demonoidzie, ale Twoja jest najlepsza ;) A, myślę też, że poprawnie postawionego OSXa nie zajedziesz testami, przecież obecne Maki to bebechami PCty, czym niby mają się różnić, żeby im tak wydajność*miała skakać?

#183 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 03 July 2007 - 19:44

Ja kupiłem mini bo na PC sobie z OS X nie mogłem poroadzić a mi sie bardzo podobał

#184 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 03 July 2007 - 20:23

przecież obecne Maki to bebechami PCty, czym niby mają się różnić, żeby im tak wydajność*miała skakać?

No jeśli Mac jest składakiem to BRAWO !:) Wszystkie obecne komputery to PC, nawet SUN czy SilconGraphics.
To, że Mac'i procesor INTEL'a mają nie znaczy, że to potoczne składaki ;) Tak samo jak OS X zainstalowany na piecu nigdy nie zrobi z niego Mac'a ;) choćbyś nie wiem co na wyrabiał.

#185 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 03 July 2007 - 20:41

To nie moja plotka ja ją tylko powtórzyłem :). Nie chcę udowodnić całemu światu że OSX porządnie działa również na PC. Ja tylko w ramach tematu zdaję relacje jak to się ma z tym OSX na PC od strony pececiarza. Starzy wyjadacze Macowi oczywiście albo ironizują albo posądzają mnie o masochozim, wymyśla się jakieś niestworzone niestabilnosci itp. Mam w swoim PC podzespoły intela oprócz grafy, porządny ram więc nie przewiduje kosmicznych niestabilności i kłopotów. Jeśli tylko będę mógł przetestować hackintosha zrobię to i podzielę się z wami informacjami. Chyba , że macie to gdzieś :)

#186 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 03 July 2007 - 20:51

...Chyba , że macie to gdzieś :)

Nie, dlaczego od razu gdzieś ?;)
Najważniejsze, że jesteś zadowolony.

...niektórzy próbują dowieść ("nie widziałem, ale wydaje mi się.... poza tym, to nie Mac").

Nie, nie widziałem, mam jednak kolegów do, których mam zaufanie i jeśli coś mówią to traktuję to poważnie. A właśnie taką relację słyszałem. I finito.

#187 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 posts

Posted 03 July 2007 - 20:55

Co jednak się rzuciło w oczy?

1. Brak Front Row. Przed zakupem Macbooka myślałem, że to taki bajer co się przyda raz na tydzień, albo żeby zrobić wrażenie na znajomych. Front Row wykorzystuję codziennie i jest to po prostu poezja do spółki z Apple Remote, którego też nie ma.

To chyba nie do konca trafiony argument. Mam Maka Mini G4 i Front Row dziala zupelnie przyzwoicie, po malym "wniknieciu" do systemu. Zamiast pilota mam Nokie + Salling Clicker - dziala wysmienicie. Domyslam sie, ze podobnie mozna zmodyfikowac Tigera postawionego na pececie.

#188 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 July 2007 - 21:33

Wypadałoby jeszcze wspomnieć o różnicy w wydajności między procesorami AMD i Intela ;)

mhmm, dopuki intel nie puścił core 2 duo to AMD wymiatał.
Dawno tu nie zaglądałem, a wy dalej ciągniecie ten topic...

#189 Marchew

Marchew
  • 150 posts

Posted 03 July 2007 - 21:49

No jeśli Mac jest składakiem to BRAWO !:) Wszystkie obecne komputery to PC, nawet SUN czy SilconGraphics.
To, że Mac'i procesor INTEL'a mają nie znaczy, że to potoczne składaki ;) Tak samo jak OS X zainstalowany na piecu nigdy nie zrobi z niego Mac'a ;) choćbyś nie wiem co na wyrabiał.

Ja nie złośliwie, bo się na tym nie znam, ale czym się różni wydajność Macbooka od składaka na identycznych komponentach? Powiedzmy na takim samym procesorze Intela, z GMA 950, z RAMem o tej samej specyfikacji?

Jak się różni to rzeczywiście głupotę strzeliłem.

#190 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 03 July 2007 - 22:19

...ale czym się różni wydajność Macbooka od składaka na identycznych komponentach?

Nie mam ani jednego ani drugiego. Ale można sobie pogrzebać w necie i poszukać testów. Jeden jaki znam na oba systemy to Cinebench. Testuje szybkość grafiki i renderu. Dla mnie zupełnie wystarczająca i miarodajna aplikacja. jeśli ktoś miał by ochotę to polecam, wyniki można by tu porównać. Bez obawy, jest za darmola.
A nawet jak jest trochę wolniejszy to jest o ułamek. Nie warto się kłócić. Pewność i stabilność jest wystarczjącym atutem.

#191 dogie

dogie
  • 2 posts

Posted 04 July 2007 - 01:02

Zgadza sie z osobami które twierdza że instalacja osx86 to sprawa prywatna osób robiących to zupełnie.Wydaje mi sie nawet że apple dalo spokuj temu projektowi bo większość instalujących osx86 zostaje późniejszymi nabywcami maczków. To jak taka wersja demo która działa przy dobrze skonfigurowanym sprzecie prawie idealnie ale to nie jest ten feeling jak na prawdziwym macu.A jak by ktos chciał spróbowac to jego sprawa (polecam wyłoźyć ok.250 zeta na płyte główną asrock conroe 945-dvi która jest prawie idealna pod ten projekt i zajrzeć na insanelymac gdzie jest jej poświęcony dział na forum ) ale potym jak to zrobi bedzie myślał o nabyciu maczka tak jak ja to zrobiłem.I zapewniam was źe właścicieli hackintoshy na tym forum jest od groma niektórzy nimi byli a niektórzy są nadal i pogudzcie sie z tym bo większość z nich i tak kupi maca jak tylko na niego wyciorają kase. A tak po za tym to jechałem na hackintoschu przez 6 miechów i byłem zadowolony zapomniałem o windzie (nienawidze tego systemu), zapomniałem o linuksie i jedyne grzebanie jakie miałem w systemie to tylko przy instalacji systemu i aktualizacjach ale z drugiej strony właśnie to dało mi morzliwość zajrzenia w ten sytem od innej strony niź tylko gui (aqua) i zajrzenia do terminala.I jeszcze raz dla malkontentów os x naprawde działa na pc i robi to wyśmienicie płyta z i945g i prockiem intela daje ci maca mini a geekbench to potwierdza.

#192 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 04 July 2007 - 11:03

no właśnie dogi podsumował cały post i chyba nie ma więcej tu do dodadania. Sami widzicie że i tak z hackintoshy przesiadamy się na maki.

#193 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 04 July 2007 - 14:24

Ja tam ciągle jestem w kropce i nie wiem czy się przesiądę. Na razie oficjalnie zbieram kasę na iMaca, ale cena 20" jest miażdżąca.

#194 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 04 July 2007 - 14:32

Ja tam ciągle jestem w kropce i nie wiem czy się przesiądę. Na razie oficjalnie zbieram kasę na iMaca, ale cena 20" jest miażdżąca.

Może zacznij od czegoś tańszego, używanego.
Ostatnio gdzieś na forum było info o G4 za 500-700zł. Do tego upgrade procesora do 2Ghz i masz super maszynkę za 2k albo i taniej. A jak Ci się spodoba to może kupisz lepszy a starego sprzedasz.

#195 Marchew

Marchew
  • 150 posts

Posted 04 July 2007 - 19:10

Dumałem nad przesiadką 3 tygodnie czerwca, przez co niektóre bajery dodawane do takiego czy innego komputera moge recytowac wspak. Kupiłem i dumam dalej. Skąd wziąć kasę na iMaca 20', bo Macbooka 13' już mam :)

#196 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 04 July 2007 - 19:15

Kolejny zarażony ;)

#197 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 05 July 2007 - 08:26

Z całej gamy kompów Apple tylko iMac mi odpowiada, poza tym mam oryginalnego windowsa którego mógłbym sobie zainstalować jakbym zatęsknił do paru gierek. Dlaczego 20" bo w tej chwili mam 19" LCD, a na mniejszy to nie ma sensu się przesiadać. No jakby 20" kosztował tyle co 17" nie było by już żadnego problemu. A tak chyba tylko pomarzyć.

#198 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 05 July 2007 - 14:32

Nowe 20" podobno mają być w cenie obecnych 17".

mhmm, dopuki intel nie puścił core 2 duo to AMD wymiatał.

Już Pentium M był lepszy od Turiona 64, a Core Duo od Turiona 64 X2.

#199 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 11 July 2007 - 17:22

Zamieszczone pod tym linkiem informacje mają*tylko charakter informacyjny, w żaden spoób nie chcę zachęcić nikogo do powtarzania tych manewrów w domu ;)

post został ocenzurowany ponieważ łamał czwarty punkt regulaminu forum
"4. Na forum zabronione jest:
e. rozpowszechnianie informacji stanowiących pomoc w dokonywaniu czynności niezgodnych z obowiązującym prawem, w tym szczególnie informacji o metodach zdobycia i uruchomienia nielegalnych kopii programów oraz innych plików chronionych prawem autorskim, "
W przyszłości proszę stosować się do regulaminu który każdy użytkownik zaakceptował podczas rejestracji
MF JSG

#200 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 July 2007 - 17:44

Nowe 20" podobno mają być w cenie obecnych 17".
Już Pentium M był lepszy od Turiona 64, a Core Duo od Turiona 64 X2.

Ja mówie o desktopach :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users