Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Folie LCD / Szkła (Opinie)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2742 odpowiedzi w tym temacie

#2701 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 31 sierpnia 2023 - 13:20

Ok, brzmi sensownie ;)

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#2702 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 31 sierpnia 2023 - 19:26

Zrobiłbym Ci fotkę, ale Żona wyjechała, więc nie mam czym sfocić telefonu, bo to mój jedyny aparat. Ogólnie jestem turbo fanem matowej folii, kolory wyglądają bardzo fajnie.
A jak się zedrze, to też nie jakiś Znany Producent i nie szkoda. 60 zł to nie jest astronomiczna kwota, mogę co pół roku wymieniać ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#2703 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 31 sierpnia 2023 - 19:42

Ja nie jestem fanem żadnej folii, ani szkła, ale dziś zauważyłem na ekranie, w miejscu, gdzie najwiecej „scrolluję” dziwną smugę, której nie da się wytrzeć. Na początku myślałem, że to coś tłustego, ale jak nie schodzi to tak jakby w tym miejscu wytarł się ekran, czy powłoka oleofobowa? Słabe w smartfonie za takie pieniądze. No, ale pomyślałem, że chyba matowa folia lub szkło to zamaskują, a do tego ekran będzie bardziej estetyczny bo mniej wypalcowany.

#2704 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 31 sierpnia 2023 - 20:07

Ja nigdy nie nosiłem folii, aż się zakochałem w wyglądzie tej.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#2705 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 24 września 2023 - 12:37

Te folie są beznadziejne. Polecam szkło Spigena. Bez żadnych ramek, zwykla wersja. Idealnie dopasowane i nie palcuje się prawie wcale.

Właśnie kupiłem tego Spigena z aplikatorem do iPhone 15 Pro (wcześniej nie użytkowałem żadnej folii). Zauważyłem jednak na jednym z filmów na YT że nie jest to szkło idealnie od rantu do rantu. Przy moim cienki etui Puro 0,3mm które ledwo co nachodzi na przód obawiam się że wciąż może być widoczna przestrzeń między szkłem a etui. A tego bym nie chciał. 

Ja nie jestem fanem żadnej folii, ani szkła, ale dziś zauważyłem na ekranie, w miejscu, gdzie najwiecej „scrolluję” dziwną smugę, której nie da się wytrzeć. Na początku myślałem, że to coś tłustego, ale jak nie schodzi to tak jakby w tym miejscu wytarł się ekran, czy powłoka oleofobowa? Słabe w smartfonie za takie pieniądze. No, ale pomyślałem, że chyba matowa folia lub szkło to zamaskują, a do tego ekran będzie bardziej estetyczny bo mniej wypalcowany.

Jak wypolerujesz czy przetrzesz jakimś specyfikiem to zejdzie. Ale tak jest to zdarta powłoka i w tym miejscu po prostu telefon bardziej się palcuje i owe tłuste plamy utrzymują się na nim. Nigdy nie nosiłem szkieł czy folii i jeśli wytrzymałem 2 lata z jednym modelem to jest to niestety norma. Przynajmniej u mnie. Choć warto zaznaczyć że jakiekolwiek czyszczenie ekranu wspomnianymi specyfikami czy "alkoholem" (choćby celem zdezynfekowania go) niestety przyśpiesza degradację powłoki. Dlatego też owe "ślady" zaczynają pojawiać się szybciej. 

Użytkownik otuadiordna edytował ten post 24 września 2023 - 12:43

#2706 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 24 września 2023 - 13:43

Czyściłem różnymi specyfikami i fakt schodzi…do momentu, w którym znowu przejadę tam palcem ;)

Użytkownik Jash edytował ten post 24 września 2023 - 13:43

#2707 krystek82

krystek82
  • 169 postów

Napisano 26 września 2023 - 11:56

Na poprzednich dwóch modelach miałem szkło firmy Benks, na prawie 2 letnim 13 Pro w ogóle nie widać żeby było zniszczone czy gdzieś się odklejało. Z racji tego że w momencie szukania szkła na 15 Pro nie znalazłem Benksa to postawiłem na Spigen. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, szkło w moim odczuciu idealnie pasuje, udało się wycisnąć powietrze dzięki czemu nie ma bąbelków. Tak jak szkła poprzedniej firmy tak i teraz wybrałem opcje z czarną ramką dzięki czemu praktycznie nie widać że mamy szkło na ekranie. Oczywiście jak ktoś tak jak ja nie czuje się na siłach przy zakładaniu szkła mamy opcję z ramką montażową dzięki czemu przyklejenie będzie prostsze i dokładne.

#2708 azak43

azak43
  • 315 postów

Napisano 26 września 2023 - 14:04

Na poprzednich dwóch modelach miałem szkło firmy Benks, na prawie 2 letnim 13 Pro w ogóle nie widać żeby było zniszczone czy gdzieś się odklejało. Z racji tego że w momencie szukania szkła na 15 Pro nie znalazłem Benksa to postawiłem na Spigen. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, szkło w moim odczuciu idealnie pasuje, udało się wycisnąć powietrze dzięki czemu nie ma bąbelków. Tak jak szkła poprzedniej firmy tak i teraz wybrałem opcje z czarną ramką dzięki czemu praktycznie nie widać że mamy szkło na ekranie. Oczywiście jak ktoś tak jak ja nie czuje się na siłach przy zakładaniu szkła mamy opcję z ramką montażową dzięki czemu przyklejenie będzie prostsze i dokładne.

Zastanawiam się nad szkłem Spigena z ramką, zawsze używałem bez.

Czarna ramka nie zachodzi na aktywny wyświetlacz ?  zmniejszając go ? 

#2709 krystek82

krystek82
  • 169 postów

Napisano 26 września 2023 - 18:26

Wiesz jak bym miał obok siebie dwa egzemplarze, jeden z tą szybką a drugi bez to może bym zauważył jakieś delikatne różnice ale to naprawdę minimalne ale ja nie mam się do czego przyczepić w temacie o który pytasz.

#2710 luk_m5

luk_m5
  • 50 postów

Napisano 26 września 2023 - 19:32

No właśnie ja mam jcpal preserver z tą czarna ramką i niby jest to model dla iPhone Pro 2023. Ale wg mnie odrobinę jednak nachodzi na ekran. W skrajnych przypadkach / aplikacjach mam wrażenie że odrobina wyświetlanej zawartości jest zasłaniana - dajmy na to kawałek litery tekstu.

W związku z tym moje pytanie co innego polecacie do iPhone 15 Pro jeśli chodzi o szkło ?

#2711 krystek82

krystek82
  • 169 postów

Napisano 26 września 2023 - 19:57

Aż teraz sprawdziłem odpalając jakąś stronę na safari i nawet jakieś małe napisy w samym rogu wszystko było widoczne, nie ma mowy żeby kawałek literki był zasłonięty. Scrollując ekran widzę normalnie po prawej stronie ten paseczek więc jak pisałem wyżej jeśli szkło na ekranie z czarną ramką zmniejsza ekran to naprawdę bardzo minimalnie ale wydaję mi się że w przypadku dobrego szkła nie ma takiej opcji.

#2712 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 11 października 2023 - 23:22

Próbował ktoś szkieł 3mk na nowe iphony? Przez drobne zmiany w budowie sporo ma teraz większe odstępy od krawędzi. Szukam więc czegoś co ma je jak najmniejsze żeby różnicę wypełniło cienkie etui.

#2713 masseur

masseur
  • 61 postów

Napisano 01 listopada 2023 - 13:35

Szukam szkła do iPhone 15 Pro, które będzie się dogadywało z applowskim sillicone case. Strasznie nie lubię tych szczelin między krawędzią szkła a krawędzią telefonu, chyba szczególnie są one widocznie przy szkłach bez czarnej ramki? Czytałem, że w tym roku Spigen słabo wypada jeśli chodzi o szkło bezramkowe.

Więc chciałbym celować albo w szkło bezramkowe, które maksymalnie rozciąga się do krawędzi, aby szczelina była jak najmniej widoczna, albo w szkło z czarną ramką jak najceńszą, żeby nie przysłaniała zbytnio ekranu. Oczywiście szkło ma pasować do applowskiego sillicone case.

Tak jak szkła poprzedniej firmy tak i teraz wybrałem opcje z czarną ramką dzięki czemu praktycznie nie widać że mamy szkło na ekranie. 

Rozumiem, że w wersji z czarną ramką ta szczelina między krawędzią szkła a krawędzią telefonu jest mniejsza albo wcale niewidoczna w porównaniu ze szkłem bez ramki?

#2714 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 04 listopada 2023 - 09:15

Ja testowałem na 15 Pro najpierw Spigen Glas.tr ez Fit i jakość szkła jak i samo zakładanie ok, jednak jest bez czarnej ramki i z silkonem zostawała duża szpara na kurz i trochę tęczy na krawędziach. Chociaż u mojej żony pękło. Nie wiem jak on to zrobiła, bo niby nigdzie nie spadł.

Zmieniłem przy okazji na Torras z ramką (dostępne w dwupaku na Amazon.de). Nie jest idealnie, ale znacznie lepiej. Silikon od Apple to magnes na kurz, więc zawsze coś jest. Większe szkło pewnie ciężko byłoby dobrze nakleić i mogłoby sprawiać problem przy niektórych kejsach. Przy Apple Clear Case też jest ok.

Tu porównanie przy Clear Case:

photo-2023-11-04-09-21-12.jpg photo-2023-11-04-09-21-19.jpg

Użytkownik Rogi_ edytował ten post 04 listopada 2023 - 09:24

• masseur lubi to

#2715 masseur

masseur
  • 61 postów

Napisano 04 listopada 2023 - 20:59

U mnie też wybór padł na Torras, dużo ludzi za granicą je poleca. Czekam aż dotrze.

Jeszcze takie pytanie. Dopiero co kupiłem iPhona, jeszcze nie zdjąłem fabrycznej folii. Czy mogę nałożyć szkło bezpośrednio po zdjęciu folii z ekranu, bez przecierania go, czy warto je przetrzeć mimo wszystko?

#2716 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 04 listopada 2023 - 21:15

Ja Spigena nakładałem od razu bez czyszczenia i było ok na obydwu telefonach.

#2717 nesiasps

nesiasps
  • 176 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 listopada 2023 - 23:01

A używa ktoś osłony wyspy aparatów - tej bez szkieł ? To też psuje zdjęcia/ LiDAR ?

#2718 masseur

masseur
  • 61 postów

Napisano 15 listopada 2023 - 23:06

Potwierdzam, że szkło Torras jest super. Do Apple Silicone Case pasuje świetnie. Nie widać praktycznie rowków przy krawędziach, a sama czarna ramka nic mi nie zasłania gdy patrzę wprost. Z tego co widziałem na reddicie jest ciensza od ramki chociażby w ESR. Nie wiem jak wypada w porównaniu z innymi. 

No i bardzo duży plus za łatwość montażu.

#2719 zorr

zorr
  • 47 postów

Napisano 16 listopada 2023 - 09:44

https://torraslife.c...=40580080435242

28$ (3$ przesyłka) za dwa szkiełka to jednak lekka przeginka.

#2720 masseur

masseur
  • 61 postów

Napisano 17 listopada 2023 - 10:40

Niecałe 24$ z przesyłką (20% zniżki jest). Czyli niecałe 100 zł za 2 bardzo fajne szła z bardzo fajnym aplikatorem. Nie ma tragedii

#2721 Gontareek

Gontareek
  • 6 postów

Napisano 27 grudnia 2023 - 10:34

Jakie są Wasze opinie odnośnie folii zakładanej w sklepach MediaMarkt/ Mediaexpert na Iphone ? Od zawsze używałem szkieł jednak teraz rozważam oklejenie ekranu folią na iPhone 15 Pro Max. Czy lepiej jednak uderzyć w szkło? Poleci ktoś takie, które zakryje 100% powierzchni ekranu?

#2722 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 27 grudnia 2023 - 10:47

Mam matowe z MM - nie dla 'ochrony', tylko dlatego, że jest matowe. Działa i trzyma się ładnie, a jakoś w maju zakładali.

#2723 zorr

zorr
  • 47 postów

Napisano 28 grudnia 2023 - 12:44

Ile odstaje od krawędzi?

#2724 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 28 grudnia 2023 - 16:59

Nie wiem, przecież nie będę takich bzdur mierzył.

#2725 zorr

zorr
  • 47 postów

Napisano 29 grudnia 2023 - 10:24

Miło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych