Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Orange - SIM-lock za 77 zł - ktoś zdejmował?

• Please log in to reply
579 replies to this topic

#351 cwirke

cwirke
  • 117 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 October 2010 - 21:00

Witam, to mój pierwszy post, wreszcie odważyłem się na założenia konta na tej stronie. Jestem z Poznania. Mam nadzieje że mieszkańcom Poznania właśnie się to przyda. Przeglądając co dzień to forum, natknąłem się na ten właśnie temat i chciałem opowiedzieć moją historie o zdjęciu simlocka w Orange. Nie wiem jak było rok temu, dwa lata, ale na dzień dzisiejszy październik tego roku jest o wiele łatwiej. A więc dla wszystkich użytkowników, którzy mają ten sam problem co ja MIAŁEM. Po pierwsze chciałem napisać, że jeśli chodzi o posty typu "co potrzebne do ściągnięcia simlocka w Orange, jak to sie robi" itp. wszystko jest opisane na stronie Orange. Zacząłem właśnie tam, gdzie później zacząłem szukać salonu firmowego, bo tylko tam dla się to wykonać. znalazłem w internecie numer do 2 pewnych salonów na ulicy Roosevelta i na Wierzbięcicach. Wybrałem ten pierwszy, ponieważ bliżej. Cała sprawa wyglądała tak, że miła obsługa w salonie opowiedziała mi jeszcze raz to co na stonie wyczytałem. Do ściągnięcia blokady potrzebne były mi następujące rzeczy: - Iphone (w moim przypadku 3G S) - Faktura, która jest konieczna. Bez niej nie jesteś klientem Orange, i wtedy cała akcja się na pewno nie uda. - najlepiej gwarancja ale nie jest konieczna, traktowana jako dodatek niby do podbicia, ponieważ simlock oznaczony jest potem na fakturze jako usługa serwisowa. Jeśli chodzi o fakturę (dowód zakupu) jest ona NIEZBĘDNA bez niej nie mamy po co iść. W moim przypadku na fakturze był zupełnie inny koleś, ponieważ AjFona brałem z komisu. Nie ważne kto tam jest, ważne że musi to być dowód zakupu. cała usługa kosztuje 76,99 zł dokładnie. jest to trwałe usuwanie simlocka, jak mówił pan z Orange odbywa się to na zasadzie wysłania maila do centrali, stamtąd idzie to do Appla którzy odblokowują Twój telefon poprzez numer imei. Podaje się tylko numer kontaktowy w razie jakiś nieporozumień i się czeka. I wtedy obojętnie czy masz 4.1/ 3.1.3/ 4.6/ 5.8 simlocka już nie ma. na usługę czeka się maksymalnie 3 dni, ale czasem bywają awarie o czym zostaniesz poinformowany, wtedy czeka się nawet do 2 tygodni. Później podpinasz telefon do Itunes i po chwili nasz Iphone jest odblokowany. Podsumując: Faktura - ważna, koszt 77 zł, simlock trwale usunięty. I teraz jest tak, że klienci indywidualni i Ci z firmy płacą 77 zł a nie te 500 jak to kiedyś było. Jeśli chodzi o użytkowników którzy nie potrzebują JB a muszą mieć zrobione, ponieważ blokada simlock jest na telefonie, naprawdę polecam wydać te 77 zł i cieszyć się w pełni sprawnym telefonem. Oprogramowanie poszło do przodu już jest 4.1, za chwile 4.2 jeszcze chwila i 3.1.3 przestanie być kompatybilne, nie mówiąc o starszych. Tak więc warto naprawdę polecam wszystko załatwiłem w jeden dzień a czekałem na zdjęcie blokady tylko 2 dni. Teraz nie muszę nosić dwóch telefonów, nie muszę mieć Iphona w funkcji Ipoda. Myślę, że pomogłem chodź trochę dużo napisałem. Pozdrawiam. W razie pytań proszę priv bądź email : )

#352 szczottie

szczottie
  • 285 posts
  • SkądBielsko-Biała, Poland

Posted 03 October 2010 - 21:06

W sumie napisałeś wszystko co już wcześniej się przewinęło w tym temacie ;) Ci którzy umieją czytać i śledzili ten wątek to wszystko to wiedzieli wcześniej.

#353 1084

1084
  • 495 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 October 2010 - 10:15

Czy na fakturze miałeś numer IMEI? Ja miałem fakturę bez ww numeru (a telefon kupiony był wysyłkowo) i w salonie odmówiono mi zdjęcia simlocka.

#354 ztrudy

ztrudy
  • 117 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 October 2010 - 11:09

ja miałem fakturę bez numeru IMEI, pan w salonie nie robiąc żadnych problemów sam sobie wydrukował duplikat faktury z systemu, dodam że ta faktura nawet nie była na mnie.

#355 soil

soil
  • 100 posts
  • SkądBielsko-Biała, Poland

Posted 04 October 2010 - 11:12

Czy na fakturze miałeś numer IMEI? Ja miałem fakturę bez ww numeru (a telefon kupiony był wysyłkowo) i w salonie odmówiono mi zdjęcia simlocka.

Ja też mam fakturę bez nr IMEI. W orange powiedziano mi, że telefon jest przypisany do konta w ich systemie i nr IMEI nie jest potrzebny na fakturze.
Więc skoro wystawiają faktury na iP bez nr IMEI to chyba są na tyle inteligentni, żeby gdzieś sobie zapisać IMEI sprzedanego telefonu ;)

#356 ztrudy

ztrudy
  • 117 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 October 2010 - 11:29

W stosunku do sprzedawców Orange inteligencja to słowo klucz :) zależy na kogo się trafi, jeden ci pomoże nie rzucając kłód pod nogi, a drugi zleje ciepłym m.. bo albo mu się nie chce albo nie wie co się do niego rozmawia :)

#357 RumburMK

RumburMK
  • 613 posts

Posted 04 October 2010 - 20:58

sami sobie szkodą takim głupim postępowanie, nie dość że każą za to płacić (dla przypomnienia mając 3gsa z ery nie kosztowało mnie to ani złotówki) to jeszcze łaskę robią.... wolałem dać te pare złotych wiecej i załatwić sprawę przez allegro

#358 iWP

iWP
  • 336 posts
  • SkądGliwice

Posted 04 October 2010 - 21:39

Salon Firmowy Orange, Chorzów ulica Wolności 29- zlecenie zdjęcia simlocka złożone w piątek, a w poniedziałek wieczorem cieszyłem się już odblokowanym telefonem. Potrzebna była faktura lub jej kopia, z numerem IMEI. Faktura była wystawiona na firmę. Koszt 77,01 :) Polecam ten salon :)

#359 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 04 October 2010 - 21:50

A ja mam takie pytanie (od razu uprzedzam, że nie przeglądałem pozostałych 35 stron by znaleźć odpowiedź...): czy po usunięciu blokady SIMlock w jakikolwiek sposób jesteśmy o tym powiadomieni (SMS, info w iTunes), czy trzeba samemu się przekonać wkładając kartę innego operatora do telefonu?

#360 iWP

iWP
  • 336 posts
  • SkądGliwice

Posted 04 October 2010 - 22:53

Wyślą na maila informacje że możesz już podłączyć do itunes, po podłączeniu z kartą innego operatora wyświetli się komunikat o pomyślnym odblokowaniu.

#361 barte9

barte9
  • 56 posts
  • SkądGummersbach, Germany

Posted 05 October 2010 - 11:16

mi nic nie wysłali a procedura trwała jeden dzień, właśnie podłączyłem telefon z inną kartą niż Orange i iTunes zdjął simlocka.

#362 yahuto

yahuto
  • 323 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 October 2010 - 11:39

ja bylem w piatek i w przeciwienstwie do moich ostatnich przygod ktore tu opisywalem w poniedzialem mialem zdjetego sima tym razem z 4ki.

#363 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 posts

Posted 07 October 2010 - 15:54

W moim przypadku zdjęcie lock'a trwało 24h... Aż żałuje, że tak długo z tym zwlekałem. Teraz czuję się WOLNY! ;]

#364 danio12340

danio12340
  • 383 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 09 October 2010 - 16:45

Byłem w sobotę w salonie orange , a w poniedziałek iPhone 4 był juz bez simlocka.Pozdrawiam

#365 cwirke

cwirke
  • 117 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 October 2010 - 14:35

IMEI jest wysyłany do bazy apple gdzie potem odblokowują Twój telefon poprzez ten kod.

#366 malysobol

malysobol
  • 250 posts
  • SkądPodobno Stolica

Posted 12 October 2010 - 08:57

Czy jak brałem iP 3g na umowe na dwa lata które właśnie minęły to nie powinni mi zdjąć simlocka za przysłowiową złotówke ? W końcu przez te dwa lata spłacałem "raty" w abonamencie za ten telefon, czy jednak będe musiał zapłacić te całe 77 zeta :)

#367 lukaszlew77

lukaszlew77
  • 25 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 October 2010 - 14:51

Usługa zlecona wczoraj ok. 10 w salonie na Roosvelta w Poznaniu, dzisiaj około 13 podpiąłem do iTunes - działa z kartą Playa bez problemów. Konsultant straszył mnie terminem nawet 2 tygodnie, a tu taka niespodzianka. Czy to normalne że zamiast Play wyświetla mi się "POL"?

#368 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 12 October 2010 - 15:16

Czy to normalne że zamiast Play wyświetla mi się "POL"?

Tak

#369 Mozur

Mozur
  • 8 posts

Posted 12 October 2010 - 21:12

Witam Zdejmowałem dziś simlock w Renomie we Wrocławiu, iP na firmę na inne niż moje nazwisko, w salonie powiedzieli że bez upoważnienia od firmy widniejącej na fakturze nie da się nic zrobić. Tak samo mówili na kazimierza w Heliosie ale tu stwierdziłem że troszkę sie pokłucę(tam wyszedłem;]). Doszło do tego iż powiedziałem że na 10 min wrócę z upoważnieniem, pan stwierdził że będzie to upoważnienie pisane na kolanie, na co odparłem że ma rację, na to pan że musi być pieczątka lub papier firmowy- i tu zapytałem gdzie w regulaminie jest taki zapis. Pan poszedł na zaplecze, po chwili wrócił i powiedział żebym wrócił z upoważnieniem. Po 10 min byłem spowrotem i wszystko się załatwiło- teraz czekam aż iTunes zrobi resztę. Koszt oczywiście 77pln

#370 cwirke

cwirke
  • 117 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 October 2010 - 21:55

Czy jak brałem iP 3g na umowe na dwa lata które właśnie minęły to nie powinni mi zdjąć simlocka za przysłowiową złotówke ?
W końcu przez te dwa lata spłacałem "raty" w abonamencie za ten telefon, czy jednak będe musiał zapłacić te całe 77 zeta :)

Niestety niezależnie jaki abonament płaciłeś/płacisz, będziesz musiał zapłacić 77 zł : )

#371 miksob

miksob
  • 3 posts

Posted 21 October 2010 - 08:35

witam, zamierzam wybrać się do salonu Orange w piątek w celu zdjęcia simlocka.Moje pytanie: Czy mogę iść z całkowicie nowym nie włączanym nigdy iPhonem? Chodzi mi czy musze go aktywować? czy do procedury zdjęcia simlocka jest to potrzebne?

#372 martig

martig
  • 419 posts

Posted 21 October 2010 - 16:42

Chcę zdjąć simlocka z iPhone 4 z Orange kupionego na Allegro. Czy ściągną mi go bez problemu czy musi być osoba na którą jest wypisana faktura zakupu?

#373 carbon1

carbon1
  • 463 posts
  • SkądCalgary,CA

Posted 25 October 2010 - 22:12

pytanie do tych ktorym iTunes sciagnal simlocka czy podczas sciagania simlocka mieliscie zrobiony JB czy iPhone musi byc czysty?

#374 kummer

kummer
  • 2002 posts
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Posted 25 October 2010 - 23:32

Moim zdaniem nie ma znaczenia.

#375 PETER-SZEF12

PETER-SZEF12
  • 208 posts

Posted 26 October 2010 - 14:17

ja miałem jailbreaka i nie było żadnych problemów

1 user(s) are reading this topic