Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Orange - SIM-lock za 77 zł - ktoś zdejmował?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
579 odpowiedzi w tym temacie

#1 LaSkA

LaSkA
  • 302 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2009 - 15:12

Stoję przed zakupem iPhona 3GS z Orange. Oczywiście jak każdy telefon z Orange posiada simlocka (zacofana sieć:P). Korzystam teraz z 3G z simlockiem zdjętym przez Yellowstone. Jednak poczytałem i wiem, że usunięcie sima przez Ultrasn0w w 3GS niestety powoduje wiele problemów z gubieniem sieci. Chciałbym go zdjąć raz na zawsze. Czy ktoś z Was zdejmował simlocka w Orange płacąc za tę usługę 77 zł? Chciałbym się dowiedziec jak to wygląda i jakie dokumenty są potrzebne. Z góry dziękuję za odpowiedź.

#2 eXotic

eXotic
  • 436 postów

Napisano 23 września 2009 - 15:55

Więc tak. Przysługuje to tylko przy zakupie 3GS na osobę prywatną. Na firmę kosztuje już 500 netto. Druga sprawa to to że osoba na fakturze musi się zgadzać z dowodem osobistym osoby na dowodzie osobistym przy ściąganiu simlocka.

#3 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 września 2009 - 16:12

no to jak. Osoba fizyczna a faktura? Ja cos tu nie ten teges ;)

#4 LaSkA

LaSkA
  • 302 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2009 - 16:40

Wiem jak to wygląda od strony proceduralnej. Ale czy ktokolwiek to wykonywał.

#5 nexis

nexis
  • 65 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2009 - 16:41

no to jak. Osoba fizyczna a faktura? Ja cos tu nie ten teges ;)

Fakturę VAT można również wystawić na osobę fizyczną.

#6 LaSkA

LaSkA
  • 302 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2009 - 19:29

To wszystko jest teoria. Ciężko mi uwierzyć, że nikt nie chciał skorzystać z tej opcji.

#7 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 23 września 2009 - 19:43

Chciałem, ale w moim mieście się nie udało. Usłyszałem, że nie ma takiej możliwości. :)

#8 trotyl

trotyl
  • 190 postów

Napisano 23 września 2009 - 20:25

Ktos na forum napisal ze podobno tylko w salonach firmowych Orange jest mozliwa taka usluga.

#9 Pablowej

Pablowej
  • 531 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 września 2009 - 20:35

To jest taka możliwość? To pewne? Jeśli tak to biegnę już jutro z moim iPhonem do salonu zdjąć simlocka.

#10 eXotic

eXotic
  • 436 postów

Napisano 23 września 2009 - 21:12

Tak ale do firmowego. Ich jest kilkanaście w całej Polsce.

#11 magorka

magorka
  • 518 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2009 - 23:01

Jest taka możliwość, kolega zdejmowal simloka z iPhone 3G w Warszawie w salonie na Placu Konstytucji. Cała procedura trwała kilka godzin. Otrzymał maila potwierdzającego zdjęcie sima oraz instrukcje postepowania podczas synchronizacji z iTunes. Aktualnie pracuje na karcie Plusa.

#12 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 24 września 2009 - 00:36

magorka

To samo jest z 3GS?
Bo im właśnie o ten model chodzi, a Ty podałeś możliwość dla 3G...

#13 Niechciec

Niechciec
  • 45 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 24 września 2009 - 00:44

Jest możliwość zarówno 3G i 3GS. Chodzi tylko o to, że ściagany w telefonie simlock musi należeć do osoby kupującej telefon (nr seryjny iPhona ma być w bazie). To tyle. Tak btw. jaki jest sens ściagania simlocka ? ;) Wiecie o co mi chodzi ;)

#14 eXotic

eXotic
  • 436 postów

Napisano 24 września 2009 - 00:52

By się nie bawić co update w ipoda touch?

#15 Lukaszmaly1

Lukaszmaly1
  • 243 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 września 2009 - 07:38

Ja udałem sie do salonu firmowego Orange (Katowice) i dowiedzialem sie oni wogole z iphona nie maja mozliwosci sciagnac sim-locka :(

#16 eXotic

eXotic
  • 436 postów

Napisano 24 września 2009 - 10:00

Bo to właśnie jest orange. Pójdziesz raz nie zdejmują. Pójdziesz drugi raz to powiedzą że zdejmowali ale już nie zdejmują bo coś tam. Pójdziesz trzeci raz i sie okaże że może ci zdejmą. Oni sami nie wiedzą co robią a czego nie.

#17 Pati007

Pati007
  • 265 postów
  • SkądSuchy Las, PL

Napisano 24 września 2009 - 10:29

LaSkA, zdjąć simlocka w Orange jest na prawdę trudno. Poczytaj niektóre wypowiedzi w wątkach o simlocku. Od siebie powiem tylko, że nawet jeśli faktura jest na Ciebie/Twoją firmę to możesz mieć bardzo duże kłopoty ze zdjęciem simlocka, bo konsultanci będą sie łapali najróżniejszych sposobów by Ci to utrudnić... Gadki typu "nie zdjemujemy simlocków" albo "zdejmowaliśmy, ale nam to zawieszono do odwołania" albo "dopiero od dnia XXX będziemy mogli zdejmować"... Jeśli natomiast faktura nie będzie na Ciebie to właściwie możesz o zdjęciu simlocka w salonie zapomnieć... Na forum są co najmniej 2 osoby, które walczą z simlockiem juz od dawna i niestety jest to walka bezskuteczna :(

#18 LaSkA

LaSkA
  • 302 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 września 2009 - 12:44

Pati007 - dzięki za odpowiedź. Czyli niestety pozostanie mi korzystanie z softwarowego obejścia. Szkoda bo chciałem się pozbyć tego ograniczenia. Albo poszukać kogoś ze znajomych w Orange...

#19 adio

adio
  • 133 postów

Napisano 24 września 2009 - 16:13

No tak polityka Orange. Złapać klienta, podpisać umowę i nic dalej. 500zł to przecież ogromna suma -> 1/4 wartości telefonu dla zdjęcia blokady?! A ciekawe, jaką różnicę postrzegają właściciele Orange między klientem prywatnym a biznesowym. Wydaje mi się, że koszty są te same.

#20 kozjar

kozjar
  • 24 postów
  • Skąd3City

Napisano 24 września 2009 - 19:00

Hej, zdejmowalem w ten sposób simlocka jakieś 2mce temu. Przedewszystkim potrzebna jest faktóra zakupu aparatu - bez tego ani rusz. Jeśli posiadasz takową to powinno odbyć się bez problemu. W salonie firmowym Orange płacisz za usługę, odbywa się cała papierologia. Po najpóźniej tygodniu dostajesz info (np. maila) że możesz dokonać zdalnego zdjęcia simlocka, w wiadomości jest oczywiście instrukcja co i jak, krok po kroku.

#21 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 24 września 2009 - 19:06

W jakim konkretnie salonie (adres)?

#22 kozjar

kozjar
  • 24 postów
  • Skąd3City

Napisano 24 września 2009 - 20:12

Salon firmowy Orange
Gdańsk
ul. Karmelicka 1 - Krewetka
tel. 058 301 00 21, 301 14 14
fax 058 301 51 13
poniedziałek-piątek: 9-20
sobota: 10-16
e-mail: gdansk.karmelicka@orange.pl

#23 xgrey

xgrey
  • 91 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 września 2009 - 08:56

Pytanie podstawowe. Fv na iPhone była wystawiona na Ciebie czy na inna osobę ? Pytam bo problem jest właśnie gdy na fv jest wystawiona na inną osobę.

#24 kozjar

kozjar
  • 24 postów
  • Skąd3City

Napisano 25 września 2009 - 10:04

Oczywiście faktura była wystawiona na mnie.

#25 emidio

emidio
  • 28 postów

Napisano 29 września 2009 - 08:29

Simlock w Orange. Oficjalnie można zdjąc w salonie, gorzej w praktyce. Od miesiaca probuje bezskutecznie sciągnąc simlock'a w Orange. Dzwoniąc do BOK *100, otrzymujemy jasna informacje ze BEZ PROBLEMU MOZNA TO ZROBIC. Koszt okolo 70zł w KAZDYM SALONIE ORANGE (nie mylić w partnerami). Po zgłoszeniu wraz z dokumentami zakupu i opłacie czekamy 24hi synchronizujemy iPhone'a przez iTunes, ktory sciagnie nam simlocka sam. Tak to wyglada... a właściwie powinno wygladac. We wszystkich (WSZYSTKICH) salonach Orange w Poznaniu panuje "całkowity brak informacji na ten temat". Udało mi się znalezc jeden (Wierzbięcice) gdzie telefonicznie zostałem poinformowany ze mozna to zrobic :wink: Tak, mozna sciągnać simlocka z iPhone 3GS:!: (SZOK, RADOŚĆ i NIEDOWIERZANIE)... Udałem sie do salonu i okazalo sie to 'to byl tylko sen' i SCIAGNAC NIE MOZNA :razz: Pani z obsługi tel. nie byla do konca donformowana. Po konsultacjach dostałem informacji ze mają cofniete pozwolenie 'odgórnie', jak dobrze pamietam chodziło o cały Centertel. Problem polega na tym, ze w BOK dalej uzyskuje jasna informacje ze KAZDY salon Orange powinien oferować taką usługe. Z tym ze informacja w BOK, a praktyka w salonach to DWIE OSOBNE SPRAWY, choc marka JEDNA. W praktyce kompletnie nic zrobic sie nie da. Miał ktoś doswiadczenia z probą sciagniecia simlock'a u pomarańczowego operatora?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych