Windows na Macu bez BootCampa
Posted 12 September 2009 - 23:55
Posted 12 September 2009 - 23:56
mały OT: nie ma to jak problemy z cyklu "sztuka dla sztuki" i "tak, bo ja tak chcę, chociaż to bez sensu" :/
Tak mały OT się zrobił, ale wiesz po to jest forum, ktoś zadaje pytanie inni odpowiadają jak znają odpowiedź, nieważne po co to komuś, znasz odpowiedź to odpowiadasz, a nie filozofujesz. Takie jest moje zdanie.
Temat mnie zainteresował czysto teoretycznie, ale widzę że niepotrzebnie się udzieliłem bo jak zwykle inni próbują udowodnić na siłę swoje racje i kierować się tylko swoim punktem widzenia.
Posted 13 September 2009 - 09:34
Posted 13 September 2009 - 11:04
Posted 13 September 2009 - 11:05
No teraz to rozumie i dziekuje.w Utilities masz Boot Camp Assistant
różnica całkiem spora
Boot Camp Assistant to nie Boot Camp
A co do eksperymentow to wydaje mi sie ze jest to ciekawa sprawa ja sam sie zainteresowalem ta instalacja ze bootcampa poniewaz stawiam na osiagi a nie na bajery w systemie i lubie miec zoptymalizowany system bez zbednych smieci.. Nikt nie wie jak zostal zaprogramowany BootCamp dlatego nei wiadomo jaki dziala i co obciaza.
A co do tej lodowki to mam inny przyklad np na programie Nero bo mozna miec wszystko w "dupie" i zainstalowac sobie Nero co zawiera 2GB i ma w sobie bog wie co poza nagrywaniem plyt. Bo kto wie moze bedizesz chcial namalowac okladke do swojej plyty to podsylaja ci jeszcze cos do tworzenia okladek naplycie i inne smieci, a ja chce tylko nagrac plyte!!!.
To jest taka metafora do tego co ja chcialem osiagnac.
pozdrawiam i dzieki za dyskusje.
Posted 13 September 2009 - 11:41
Posted 13 September 2009 - 12:12
Posted 13 September 2009 - 12:27
Posted 13 September 2009 - 12:30
Posted 13 September 2009 - 12:53
Posted 13 September 2009 - 12:58
o ile się nie mylę maszyny wirtualne nie wspierają OS Xa
albo przynajmniej te działające na Windowsie
chociaż nie wiem.
tzn możesz mieć maszynę wirtualną z OS X Server, ale na Maku (nie wiem czy koniecznie musi działać ta maszyna na OS X'ie)
macieks72 - nie wiesz czym jest boot camp, nie wiesz o czym mówisz. zadaj konkretne pytanie z czym chcesz i co chcesz uzyskać. nie wiedząc czym jest boot camp - nie mieszaj go do tego
na dysku zawsze będziesz też mieć kawałek partycji rozruchowej, która będzie mówić co i gdzie jest na dysku, jakie partycje, ile etc. więc 'tylko NTFS' nigdy mieć nie będziesz
Posted 13 September 2009 - 13:36
macieks72 - nie wiesz czym jest boot camp, nie wiesz o czym mówisz. zadaj konkretne pytanie z czym chcesz i co chcesz uzyskać. nie wiedząc czym jest boot camp - nie mieszaj go do tego
na dysku zawsze będziesz też mieć kawałek partycji rozruchowej, która będzie mówić co i gdzie jest na dysku, jakie partycje, ile etc. więc 'tylko NTFS' nigdy mieć nie będziesz
No już nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć.
Czy da się zainstalować Windows na Maku tak jak na PC?
Pytanie bardzo proste i nie pisz o BootCampach ani o niczym podobnym bo na PC nie ma BootCampa ani innych emulatorów BIOSu (w większości przypadków pomijając te Vaio o których pisałeś).
I nieważne czy ja znam szczegóły techniczne BootCampa czy nie, bo mnie on nie interesuje.
Ale skoro ty to wiesz to mógłbyś napisać gdzie ten BootCamp siedzi, na dysku czy nie?
A skoro na dysku to jakim cudem go nie można usunąć i bo twierdzisz że on zawsze bedzie.
Generalnie (jeszcze raz napisze) chodzi o to żeby mieć na Maku tylko Windows, bez żadnych partycji OSX, tylko NTFS z Windows.
Posted 13 September 2009 - 14:08
Posted 13 September 2009 - 14:30
macieks72: odpowiedź na Twoje pytanie 'czy da się na maku wsadzić płytę z windowsem i "po prostu" zainstalować' brzmi: TAK. Wkładasz płytę i po prostu instalujesz.
I odczepcie się od Roberto, bo on Was świetnie zrozumiał. Próbował tylko przekazać, że o ile z poziomu patrzenia na to jako użytkownik widzicie 'włożyłem płytkę i działa!', to z poziomu 'bebechów' do instalacji czegoś innego niż Windows 7 (no i może Visty SP1, jak pisaliście - chociaż ja o tym nie słsyzałem), czyli np. XP wykorzystywany jest BootCamp (o którym już wiemy, że to nie taki "program na kamu, co klikam 3 x Dalej i wkładam płytę" (czyli Asystent BootCamp), tylko taki złośliwy chochlik siedzący sobie w EFI i czasem używany, choć user nie ma o tym pojęcia).
macieks72, podejście drugie: z poziomu użytkownika, jak napisałem, nie różni się wykorzystanie BC od użycia natywnego wsparcia EFI raczej. Być może są jakieśtam poprawy wydajności, ale na tyle niezauważalne, że w granicy błędu statystycznego.
macieks73, podejście trzecie, bo się nie mogłem powstrzymać: to w końcu jesteś 'informatykiem', czy 'programistą Java'? ;-)
Posted 13 September 2009 - 14:41
Posted 13 September 2009 - 14:43
Vistę też niby można było uruchomić na maszynie wirtualnej, ale tylko Ultimate i tą jakąś wyższą/niższą o oczko. zgodnie z licencją. potem to zmienili, ale mniejsza o to.
macieks72 - powiem tak - nie chce mi się pisać tego samego po raz któryś. na pytanie czy może być sam windows na maku, bez OS X'a już napisałem.
'tak jak na pc' - na to też już odp. pod warunkiem, że twoja definicja 'jak na pc' się nie zmieniła
What does Boot Camp actually do? [Archive] - The macosxhints Forums
polecam, polecam
Mr. Burns - co ma 'czysty dysk' do boot campa tego po prostu nie rozumiem
jeżeli ktoś chce mieć tylko XP na dysku to też może
nie musi mieć OS X'a
boot camp nie jest na dysku z OS X'em przeież
Posted 13 September 2009 - 14:51
Posted 13 September 2009 - 15:01
Posted 13 September 2009 - 15:20
Posted 13 September 2009 - 15:26
nie wiem jak jeszcze bardziej dosłownie mogłem to napisaćBoot Camp 'siedzi' w EFI
dlatego pisałem żeby się dowiedzieć czym ten Boot Camp naprawdę jest i co robi
zamiast tego były kolejne pytania 'czy da się bez' i żebym przestał mówić o tym BC
Posted 13 September 2009 - 15:30
---- Dodano 13-09-2009 o godzinie 16:32 ----
W każdym razie pomimo niezrozumienia siebie nawzajem dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Posted 13 September 2009 - 15:58
Napisz jaśniej do czego zmierzasz z tą Javą bo nie wiem o co Ci chodzi, powstrzymać się nie mogłeś? od czego?
Od nabijania się z Javy. I z programistów at all, ale to już mniej (nie, nic osobistego - ja się zawsze śmieję z programistów ).
Posted 13 September 2009 - 16:03
Posted 13 September 2009 - 16:22
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users