Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Windows na Macu bez BootCampa

• Please log in to reply
59 replies to this topic

#1 gurus

gurus
  • 27 posts

Posted 12 September 2009 - 17:26

Moim celem jest zainstalowanie Windowsa na Macu bez bootCampa. Zrobilem na macu dodatkowa partycje przez Disk Utility. Dodatkowa partycja jest FAT. Moje pytanie jak teraz odpalic instalator Windowsa??

#2 M.Konieczny8

M.Konieczny8
  • 160 posts
  • Sk膮dLeszno

Posted 12 September 2009 - 17:29

Sformatuj do ntfs, podczas w艂膮czania komputera przytrzymaj alt, wybierz odpowiedni膮 partycj臋 i w艂贸偶 p艂yt臋 do nap臋du...

#3 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 12 September 2009 - 17:33

ale bez BootCampa to si臋 nie da no chyba 偶e 7 (AFAIR) grunt to zrozumienie czym jest bootcamp a warto by艂o p艂aci膰 za co艣 czego nie u偶ywasz?

#4 TheMan

TheMan
  • 191 posts

Posted 12 September 2009 - 17:34

Windows zainstaluje si臋 bez 偶adnego biosu?

a warto by艂o p艂aci膰 za co艣 czego nie u偶ywasz?

Mo偶e to kradziony ;)

#5 gurus

gurus
  • 27 posts

Posted 12 September 2009 - 17:37

windowsa potrzebuje tylko w zasadzie dal 3ds Maxa. A potrzebuje kilku wskazowek poniewaz dopiero zapoznaje sie z Mac'ie. I chcialbym wina postawic bez bootcampa by sprawdzic jaka bedize wydajnosc systemu bez jego instalacji

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 12 September 2009 - 18:33

gurus - pogubi艂em si臋 chcesz zainstalowa膰 system bez jego instalowania?

#7 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 posts
  • P艂e膰:

Posted 12 September 2009 - 18:39

gurus, ale zdajesz sobie z tego sprawe ze to nie ma sensu?

#8 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 12 September 2009 - 18:43

Gurus - chyba nie rozumiesz czym jest bootcamp. Maki pracuj膮 pod EFI, czyli "Biosem 2.0". Windows pracuje na BIOSie. By umo偶liwi膰 uruchomienie windowsa, bootcamp emuluje BIOS. Pod bootcampem windows pracuje z wydajno艣ci膮 tak膮, jak膮 by osi膮gn膮艂 na por贸wnywalnym zwyk艂ym laptopie. Z ni偶sz膮 wydajno艣ci膮 pracuj膮 programy kt贸re emuluj膮 windowsa z poziomu Mac OS X.

#9 gurus

gurus
  • 27 posts

Posted 12 September 2009 - 18:44

gurus - pogubi艂em si臋
chcesz zainstalowa膰 system bez jego instalowania?

A ja nie bardzo wiem co jest niejasnego w moim poscie? Widze ze sie pogubiles wiec powtarzam, chce na drugiej partycji zaintalowac windowsa. I miec rownolegle dwa systemy Leo i Win.

Ale temat juz nieaktualny bo Vista juz stoi.

EDIT:
No ale system juz jest jedyne na czego nie mam w obecnej chwili to prawe klikniecie, tap i inne tego typu rzeczy. Ale tego bylem swiadomy. To tylko taki moj eksperyment takze pewni bede i tak zmuszony do zaintalowania bootcampa bo nie wiem czy znajde wszystkie stery w necie.

Riddle byc moze masz racje no ale jak to mozliwe ze windows sie odpala a bootcampa nie uzywalem.

#10 Mac IW

Mac IW
  • 164 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 12 September 2009 - 18:47

A ja nie bardzo wiem co jest niejasnego w moim poscie? Widze ze sie pogubiles wiec powtarzam, chce na drugiej partycji zaintalowac windowsa. I miec rownolegle dwa systemy Leo i Win.

Ale temat juz nieaktualny bo Vista juz stoi.

To wlasnie na tym polega bootcamp :)
LOL

#11 gurus

gurus
  • 27 posts

Posted 12 September 2009 - 18:53

ale go nie uzylem to jak to na tym polega. Niech mnie ktos uswiadomi. Bo mi sie juz to wszystko miesza. Dla mnie jak do tej pory boot camp to ta aplikacja ktora prowadzi mnie przez zrobienie partycji i wszystko do instalacji. Czy sa to dwa systemy rownolegle bo tak wnioskuje po waszych wypowiedziach?

#12 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 12 September 2009 - 18:54

no w艂a艣nie dlatego si臋 pogubi艂em zanim zaczniesz m贸wisz, 偶e chcesz bez bootcampa dowiedz si臋 czym jest sam bootcamp ;) Riddle 艂adnie wszystko wyt艂umaczy艂 bootcamp nie s艂u偶y do zainstalowania maszyny wirtualnej, etc s艂u偶y do 'emulacji' biosu przy samym uruchamianiu systemu

#13 gurus

gurus
  • 27 posts

Posted 12 September 2009 - 19:27

no w zasadzie to nei bylem swiadom tego wszystkiego o BootCampie. No ale dalej nei rozumie tego ze winda dziala a nie korzystalem z bootcampa (aplikacja Apps>Utilieties). Czy jest to cos jeszcze innego;/???

#14 Haseo

Haseo
  • 245 posts
  • Sk膮din膮d

Posted 12 September 2009 - 19:41

Bootcamp s艂u偶y do prawid艂owego zainstalowania windowsa. P贸藕niej po instalacji nie jest on u偶ywany,

#15 gurus

gurus
  • 27 posts

Posted 12 September 2009 - 19:59

no dobrze juz zrozumialem ale nie jest to odpowiedz na moje pytanie.

#16 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 12 September 2009 - 20:32

w Utilities masz Boot Camp Assistant
r贸偶nica ca艂kiem spora
Boot Camp Assistant to nie Boot Camp

Haseo - chyba jednak jest u偶ywany przy ka偶dym bootowaniu Windowsa

korzystasz, ale wcale sobie z tego nie zdajesz sprawy

#17 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • Sk膮dGrodzisko, ELW, PL

Posted 12 September 2009 - 20:35

Asystent Boot Camp jest dla os贸b kt贸re albo nie umiej膮 albo nie chc膮 partycjonowa膰 dysku samemu :) Je艣li uda ci si臋 zainstalowa膰 Windowsa bez jego u偶ywania to dla ciebie na + :) Co do prawoklika itp, to zainstaluj sterowniki z p艂yty z Macosem - w艂贸偶 j膮 do nap臋du przy w艂膮czonym Windowsie i zainstaluj (Boot Campa)... Podsumowuj膮c Boot Camp to: 1. Emulator BIOSu 2. Narz臋dzie do partycjonowania (ale nie trzeba z niego korzysta膰) 3. Zestaw sterownik贸w i panel kontrolny do zainstalowania z poziomu Windowsa. Punkty 2 i 3 mo偶na pomin膮膰 (3 jak poszukasz alternatywnych sterownik贸w w internecie) Punkt 1 mo偶na zast膮pi膰 np programem rEFIt. To chyba wszystko, je艣li co艣 pokr臋ci艂em to prosz臋 mnie poprawi膰. Pozdrawiam, Pawe艂

#18 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 12 September 2009 - 22:38

Tez mnie temat zainteresowa艂 ale nic z niego nie wynik艂o. Tak jak kolega zak艂adaj膮cy w膮tek mysla艂em 偶e si臋 dowiem czy mo偶na zainstalowa膰 Windows bez BootCampa. Tak jak na zwyk艂ym PC, wk艂adasz CD, bootuje si臋 i idzie instalacja. Je艣li nie XP, to mo偶e Vista albo 7. Jak rozumiem EFI jest nast臋pc膮 Biosa, tak偶e mo偶e Vista albo 7 p贸jd膮 bez 偶adnych BootCamp贸w. Pr贸bowa艂 kto艣?

#19 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 12 September 2009 - 22:48

sorry misie, ale w czym wam przeszkadza boot camp? jaki艣 racjonalny pow贸d? czy 'nie bo nie'? a powiedz mi jak to wygl膮da na maku jak nie 'wk艂adasz CD, bootuje si臋 i idzie instalacja'? z asystenta nikt ci korzysta膰 nie ka偶e przecie偶...

#20 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 12 September 2009 - 22:58

@Roberto - wiedzia艂em 偶e kto艣 zada tego typu pytanie. Prosz臋 nie wnikaj dlaczego kto艣 si臋 zastanawia czy da rade przewie艣膰 lod贸wk臋 maluchem i nie proponuj mu na si艂臋 busa. BootCamp mi w niczym nie przeszkadza, tak si臋 poprostu zastanawiam. I tak nie bede na Maku instalowa艂 Windows, ale temat mnie zainteresowa艂, to wszystko. Poprostu da si臋 czy nie. Instalowa艂 kto艣? Mo偶e nie XP bo ten jest stary, ale Vista albo 7? Upraszczaj膮c pytanie czy da si臋 zainstalowac na Maku Windows (jakikolwiek) dok艂adnie tak jak na PC?

#21 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 12 September 2009 - 23:03

jaki bus, jaki maluch? i jak膮 to ci robi r贸偶nic臋, skoro znajdujesz lod贸wk臋 przed swoimi drzwiami w takim samym stanie i po takim samym czasie niezale偶nie od tego czym zosta艂a przywieziona? je偶eli 'wspiera' EFI to b臋dzie mo偶na - trzeba poczyta膰, czy 7 lub Vista maj膮 wsparcie dla EFI jak nie - i tak nie ma r贸偶nicy

#22 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 12 September 2009 - 23:04

Albo jakiego艣 Linuksa.

---- Dodano 13-09-2009 o godzinie 00:07 ----

je偶eli 'wspiera' EFI to b臋dzie mo偶na - trzeba poczyta膰, czy 7 lub Vista maj膮 wsparcie dla EFI
jak nie - i tak nie ma r贸偶nicy

Z tym to r贸偶nie jest czy co艣 wspiera czy nie, mnie bardziej praktyka interesuje a nie czy jaki艣 system co艣 wpiera czy nie.

Juz wiem 偶e Vista SP1 pono膰 tak, 7 chyba te偶. Co nie zmienia faktu 偶e nie jestem pewniem czy si臋 da.

Pytanie by艂o dok艂adnie czy da si臋 bez bootcampa, to prosz臋 nie wnikaj dlaczego i czy komu艣 on przeszkadza czy nie.

---- Dodano 13-09-2009 o godzinie 00:12 ----

jaki bus, jaki maluch?
i jak膮 to ci robi r贸偶nic臋, skoro znajdujesz lod贸wk臋 przed swoimi drzwiami w takim samym stanie i po takim samym czasie niezale偶nie od tego czym zosta艂a przywieziona?

Niekt贸rym mo偶e to robi膰 r贸偶nic臋.

Mnie akurat robi (nie lod贸wka i maluch) ale Windows bez BootCampa, z powod贸w nie praktycznych, bo to oczywi艣cie bez r贸偶nicy, ale z powod贸w teoretycznych. Jako 偶e jestem informatykiem lubi臋 wnika膰 w tego typu sprawy. Dlatego mnie ten temat zainteresowa艂.

Je艣li nie potrafisz da膰 odpowiedzi to nie wnikaj czy komu艣 Boot Camp przeszkadza czy nie, je艣li autor w膮tku zada艂 takie pytanie to widocznie po co艣 mu to potrzebne, mo偶e z tej samej przyczyny co mi, czyli z ciekawo艣ci.

#23 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 12 September 2009 - 23:12

je偶eli system potrafi bootowa膰 korzystaj膮c z EFI to po co ma si臋 'uruchamia膰' bootcamp? i jak zauwa偶ysz r贸偶nic臋?

#24 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 12 September 2009 - 23:25

Wiesz m贸j program w Javie powinien dzia艂a膰 na ka偶dym systemie, ale je艣li tego nie przetestuje to nie b臋d臋 mia艂 pewno艣ci. Taki przyk艂ad tylko bo akurat nie jestem programist膮 Javy. Tak偶e twierdzisz 偶e p贸jdzie bez BootCampa bo to sprawdzi艂e艣 tak? Czy tak tylko sobie teoretyzujesz w dalszym ci膮gu?

#25 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 12 September 2009 - 23:50

ma艂y OT: nie ma to jak problemy z cyklu "sztuka dla sztuki" i "tak, bo ja tak chc臋, chocia偶 to bez sensu" :/

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users