Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Car Audio + iPhone Bluetooth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 garret9

garret9
  • 18 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 września 2009 - 21:38

Czy ktoś z was próbował kiedyś używać iPhone'a jako odtwarzacza muzyki w samochodzie w połączeniu z radiem wyposażonym w bluetooth? Obecnie używam kabla Jack do wtyczki aux.. jakoś jest dobra, ale wiadomo że gorzej z dyndającym kablem i koniecznością odłączania jak dzwoni tel. Planuje kupić nowe radio do samochodu, z bluetoothem tak więc jest szansa żeby synchronizować z nim iPhone'a i używać jako "pilota" do muzyki ;) i też jako zestaw głośnomówiący.. ale nie wiem czy nie będzie problemów z radiem i połączeniem bluetooth ? jakie firmy/modele radzą sobie z takimi pomysłami.. próbował ktoś tego ?

#2 mibla

mibla
  • 5 postów

Napisano 11 września 2009 - 22:11

Ja używam przewodu AV (3xRCA) z jackiem podzielonym na 3 kanaly, gdzie pod kanał V(ideo) podłączony jest mikrofon - działa bardzo sympatycznie i nie trzeba wypinać do rozmowy. Zastanawiam się czy ten sam numer zadziała z kablem AV podłączanym pod gniazdo transmisji danych - to rozwiązałoby problem drugiego kabla do ładowania który teraz się plałęta... Połączenia po blue bym sie obawiał ze względu na zwiększony pobór z baterii, która i bez tego szybko sie kończy...

#3 garret9

garret9
  • 18 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 września 2009 - 11:16

Rozwiązanie niezłe, ale mimo wszystko chciałbym się pozbyć kabla, i na tym mi generalnie zależy ;] wiem że w przypadku wielu modeli nokii takie rzeczy śmigały, ale jako jedyny przykład widziałem Mercedesa E klasę z wbudowanym radiem modułem BT itp... radio momentalnie połączyło się z telefonem i na tablicy rozdzielczej można było nawet widzieć kto dzwoni, czas rozmowy regulować głośność.. już czegoś takiego nie oczekuje :D ale chciałbym jakieś kombatybilne z iP radio... czekam na jakieś wasze doświadczenia. pozdr

#4 Grabus

Grabus
  • 112 postów
  • SkądTczew

Napisano 13 września 2009 - 00:01

Ja posiadam radio firmy Dalco (CD-7611) i od ostatniej aktualizacji iPhone OS do wersji 3.1 radyjko to bez problemu współpracuje z moim iPhonikiem. Odtwarza muzykę oraz robi za zestaw glosnomowiacy. Muszę jednak przyznać, ze jakość dźwięku mogłaby być ciut lepsza, tak wiec ja będę szukał nadal dobrego uchwytu do iPhona, który będzie lądował i da mi możliwość podłączenia iPhona do radia kablem.

#5 Trolinka

Trolinka
  • 30 postów

Napisano 13 września 2009 - 00:35

Ja nie dawno zmieniałem radio, włożyłem sobie LG LAC7800 R , śmiga przez bluetooth telefon (pełny, pobiera kontakty itd.) jak i odtwarzanie audio przez bluetooth (bluetooth streaming) idzie wtedy "totalnie" wszystko, czy ipod w iphone, czy gra odpalona. Mogę spokojnie polecić. A BT potrafi "sięgać" sprzed domu z auta aż do telefonu w domu :-) Wiadomo że nie jest to jakiś Alpine itd. ale też nie jakieś barachło dziwnych firm :P W każdym razie współpracuje świetnie z iPhone, gra też super.

#6 iv4n

iv4n
  • 9 postów
  • SkądDLU

Napisano 13 września 2009 - 12:09

widac Koledzy macie jakies dobre radia ;) u mnie na Pioneerze p9800bt, sa straszne lagi, co kilka sekund, jest delikatne przerwanie, trwajace ulamek sekundy ale strasznie denerwujace! dodam, ze wi-fi, TTY i push mam wylaczone (czytalem gdzies, ze to moze powodowac zaklocenia). mam dwa takie radia w roznych autach, jedno wersja amerykanska, drugie EU i na kazdym jest tak samo. radio albo nie obsluguje w pelni A2D,P albo ja mialem wyjatkowego pecha i kupilem dwa uszkodzone egzemplarze :] chociaz wykluczalbym raczej druga opcje ;) co ciekawsze na sluchawkach motoroli H9 (chyba taki to model :) ) wszystko jest OK. podobnie podczas rozmowy telefonicznej przez BT... zero problemow! schody zaczynaja sie podczas sluchania muzyki, albo grania. sprawdzane na softach 3.0 i 3.0.1. wczoraj na allegro zamowilem adapter Pioneer CD-IB100-2, jak nie bedzie dzialal z iPhonem, to cala muze zgram na iPoda, rzuce to do schowka i niech sobie lezy, bo juz nie mam nerwow :mad: moze ma ktos jakies pomysly na rozwiazanie problemu? :confused:

#7 mibla

mibla
  • 5 postów

Napisano 13 września 2009 - 12:14

Polecam ten uchwyt: [url=http://www.allegro.pl/item723786207_solidny_uchwyt_hr_auto_comfort_do_apple_iphone_3g.html]SOLIDNY uchwyt HR Auto-Comfort do APPLE iPHONE 3G (723786207) - Aukcje internetowe Allegro[/url]

Sam mam zamiar zakupić dzisiaj przewód composite AV Belkina - [url=http://ispot.com.pl/BELKIN_Kabel_AudioVideo_do_iPhoneiPod_p14065.html]Sklep internetowy iSpot BELKIN, Kabel Audio/Video do iPhone/iPod - Kable[/url] i sprawdzić, czy tak jak gniazdo Jack, ten kabel na wtyczce wideo pozwoli podłączyć mikrofon.

Dam znać w ciągu kilku dni.

#8 Trolinka

Trolinka
  • 30 postów

Napisano 13 września 2009 - 18:54

widac Koledzy macie jakies dobre radia ;) u mnie na Pioneerze p9800bt, sa straszne lagi, co kilka sekund, jest delikatne przerwanie, trwajace ulamek sekundy ale strasznie denerwujace!

Ale laguje jako telefon czy odtwarzanie muzyki? Bo jeśli muzykę "pchasz" przez bluetooth jako "zestaw głośnomówiący" to jest szansa ze skoro przewidziane do transmisji mowy to za duże pasmo dla audio i się np. zapycha jakiś buffor w radiu itd.
Ja w LG mam "dwa bluetooth", jedno to zestaw głośnomówiący do telefonu, a osobno zupełnie Bluetooth Streaming do transmisji audio.

#9 iv4n

iv4n
  • 9 postów
  • SkądDLU

Napisano 13 września 2009 - 20:22

Ja w LG mam "dwa bluetooth", jedno to zestaw głośnomówiący do telefonu, a osobno zupełnie Bluetooth Streaming do transmisji audio.

tez mam dwa: "Telephone" i "BT Audio", na Telephone nawet nie dziala odtwarzanie muzyki...

#10 Trolinka

Trolinka
  • 30 postów

Napisano 14 września 2009 - 00:06

tez mam dwa: "Telephone" i "BT Audio", na Telephone nawet nie dziala odtwarzanie muzyki...

Może model co masz jest jakiś wadliwy? Nie sztuka, a nawet obie, tylko model ogólnie. Pisałeś do producenta? Może jakiś upgrade firmware czy coś :-)

#11 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 14 września 2009 - 08:19

hej
w busie mam takie radio
Radio AEG CS 655 BT MP3/USB/SD Bluetooth sprawne (741568840) - Aukcje internetowe Allegro
Połączyłem je jako zestaw słuchawkowy natomiast nie potrafię wysłać muzyki. Muzyka idzie przez głosnik iphona, a jak ktos dzwoni to przełącza się*na radio.
Jak zmusić iphona ny wysłał muzyke via BT ?

#12 Trolinka

Trolinka
  • 30 postów

Napisano 14 września 2009 - 20:03

Zmusić się nie da. Jeśli radio po BT wysyła profil ze jest tylko i wyłącznie hands-free to iPhone muzyki nie wyśle. Każde urządzenie BT przedstawia się swoim profilem, tak prosto mówiąc wysyła np. "Hey, jestem klawiaturą" albo "Hey, jestem klawiatura i głośnikiem audio" itd. :-)

#13 mr-hammond

mr-hammond
  • 479 postów

Napisano 14 września 2009 - 20:30

dziękuje za barwne wytłumaczenie :-)

#14 iv4n

iv4n
  • 9 postów
  • SkądDLU

Napisano 15 września 2009 - 12:20

Może model co masz jest jakiś wadliwy? Nie sztuka, a nawet obie, tylko model ogólnie. Pisałeś do producenta? Może jakiś upgrade firmware czy coś :-)

rzeczywiscie model byl wadliwy :P ...ale KAZDY model iPhona 3G :D kupilem wczoraj 3GS i wszystko smiga elegancko :D

#15 Trolinka

Trolinka
  • 30 postów

Napisano 16 września 2009 - 07:29

rzeczywiscie model byl wadliwy :P ...ale KAZDY model iPhona 3G :D kupilem wczoraj 3GS i wszystko smiga elegancko :D

Hehe, a bo jakąś chińską podróbkę miałeś :PPP Żartuje :-) Mi tam na szczęście "zwykłe" 3G śmiga.

#16 goostaff69

goostaff69
  • 117 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 16 września 2009 - 07:49

Kenwood DNX8220BT, śmiga bez problemowo na kablu (muzyka, filmy) i BT (muzyka, zestaw głośnomówiący). Czasem nie chce połączyć z BT i to jedyny minus.

#17 chayenne

chayenne
  • 393 postów
  • SkądWilanów, Warszawa, Poland

Napisano 16 września 2009 - 10:18

a podlaczal ktos iphone;a pod MMCS (mitsubishi)?

#18 maly10000

maly10000
  • 93 postów
  • SkądCzeladź/Katowice

Napisano 11 lutego 2011 - 18:03

Chciałbym odkopać ten temat, mianowicie chcę kupić radio do iPhona 4. Bawiłem się kilkoma modelami Pioneera i Kenwooda - żaden nie jest w stanie odbierać muzyki przez Bluetooth (tylko funkcja telefonu) a jest to dla mnie konieczność. Czy ktoś może polecić jakiś model?

#19 tadzik

tadzik
  • 1 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 20:14

Sam też czegoś szukam...
Najchętniej jakby to wyglądało tak:
[url=http://allegro.pl/peiying-py-3123-mp3-usb-sd-ipod-iphone-gw-pl-hit-i1452866114.html]PEIYING PY-3123 MP3/USB/SD/IPOD/IPHONE/GW.PL HIT (1452866114) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy[/url]

Niestety przeszukuję google i opinia odnośnie marki Peiying brzmi "mijaj szerokim łukiem".
Zna ktoś podobne rozwiązania innych marek?

#20 maly10000

maly10000
  • 93 postów
  • SkądCzeladź/Katowice

Napisano 03 marca 2011 - 23:47

Po wielu godzinach spędzonych na szukaniu radia które mogłoby odbierać streaming audio przez Bluetooth jedyne co znalazłem to kilka modeli Clariona (np. CZ500E) które rzeczywiście odbierają (sprawdzone w sklepie), natomiast wszystkie są niesamowicie szpetne więc chyba kupie jakieś inne dobrze grające a podpinać telefon będę przez USB. Czy ktoś orientuje się jak jest z rozmową gdy iPhone podłączony jest do radia przez USB? Rozmowa idzie na głośniki samochodu?

#21 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 marca 2011 - 19:05

Autoryzowany dystrybutor na Polskę - Amervox.com obadaj sobie RKi 8400:)

Zestawy BT mają całkiem niezłą opinię. Trochę ich zamontowaliśmy już klientom i są zadowoleni.

#22 oczopek

oczopek
  • 240 postów

Napisano 05 marca 2011 - 13:35

Pytanko może średnio w temacie ale też Bluetooth. Podłączyłem ostatnio zestaw głośno mówiący do telefonu przez Bluetooth, a potem "zapomniałem" to urządzenie w ustawieniach Bluetooth w iPhonie. Teraz nie chce znaleźć tego urządzenia. Jak "przypomnieć" iPhonowi urządzenie ?

#23 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 marca 2011 - 15:32

Włącz tryb parowania w zestawie i wyszukaj go na iP.

#24 oczopek

oczopek
  • 240 postów

Napisano 05 marca 2011 - 17:26

Włączam za każdym razem.

#25 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 marca 2011 - 19:39

Próbowałeś włączyć i wyłączyć iP? Na innym telefonie pokazuje się zestaw? Zrób restore powinno pomóc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych