Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy ktokolwiek jest zadowolony ze Snow Leoparda?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
187 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy ktokolwiek jest zadowolony ze Snow Leoparda? (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak, bardzo (43 głosów [58.90%] - Zobacz)

Procent z głosów: 58.90%

2. Raczej tak (20 głosów [27.40%] - Zobacz)

Procent z głosów: 27.40%

3. Nie do końca (6 głosów [8.22%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.22%

4. Nie, chcę zainstalować inny system (4 głosów [5.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.48%

Głosuj

#1 Sallazar

Sallazar
  • 93 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 września 2009 - 15:41

Witam, Sądząc po tematach i wątkach w tym dziale Snow Leopard jest niestabilny, pełen błędów i dostarcza samych kłopotów? Czy tak jest, czy w ogóle ktoś jest zadowolony z nowego systemu? Jestem przed zakupem nowego komputera, bo mimo że nadal jestem bardzo zadowolony z mojego PB G4 i Tigera, to po prostu muszę juz zmienić komputer. Sądząc po tematach w tym dziale czekają mnie problemy, a nie mogę czekać do wersji 10.6.x, bo komputer muszę kupić najpóźniej w październiku/listopadzie. Kwestia słownika do Office 2008 mnie załamała na przykład, ale to przecież tylko jeden z wielu poruszonych w tym dziale problemów. Czy jest więc ktoś zadowolony i komu wszystko działa i może mnie uspokoić?

#2 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 09 września 2009 - 15:44

Ja jestem zadowolony. Szybkie upgrade, po instalacji problemów brak, widoczne przyśpieszenie w uruchamianiu i zamykaniu kompa.

Wszystkie programy, których używam działają na SL (ale przed upgrade sprawdziłem to na stronie Snow Leopard Compatibility: Mac OS X 10.6 Snow Leopard Compatibility List )

Pozdrawiam

#3 serotonium

serotonium
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 września 2009 - 15:44

jak dotąd jedyny mój problem ze SL to konieczność ponownego zainstalowania sterownika drukarki (mam taki kombajn w domu, faks i drukarka w jednym). Faks widział bez problemu, ale drukarki nie. Po ponownej instalacji działa bez zarzutu. Ale to problem update'u z Leosia. Jak dotąd nie miałem żadnych problemów z działaniem systemu.

#4 blipek

blipek
  • 367 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 września 2009 - 15:46

Ja jak na razie jestem BARDZO zadowolony.
Dlaczego...??
Po pierwsze: bo jest to oryginalny system, który kosztował mnie $9,95.
Po drugie: bo jeszcze go nie zainstalowałem :lol: (dokładniej to jeszcze nawet do mnie nie przyszedł:wink: )

a tak troche bardziej na serio, to myślę, że to nic dziwnego, że zaraz po wydaniu systemu są jakieś nieprawidłowości jeśli chodzi o kompatybilność programów (bo zwykle tego dotyczą problemy). Dajmy mu miesiąc, dwa... wszystko się ustabilizuje.
A przynajmniej mam taką nadzieję;]

#5 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 09 września 2009 - 15:47

Tych, ktorym dziala, nie slychac, bo sie nie odzywaja - bo po co. Mi wszystko smiga tak jak powinno, nie odczulem przesiadki poza lekkim przyspieszeniem i paroma funkcjami wbudowanymi w system ktore pozwolily mi pozbyc sie 3 aplikacji z dysku ;) No i kosztowal 129 zlotych czyli prawie za darmo ;)

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 09 września 2009 - 15:51

Teraz SL podobnie jak wszystkie nowości podlega prostej zasadzie: najnowsza wersja z najnowszymi błędami - więc na razie na Twoim miejscu wstrzymałbym się z jego zakupem. Ponadto nie ma jak na razie za dużo programów kompatybilnych z SL a jak wiadomo sam system bez softu jest w zasadzie do niczego. Jeżeli już musisz koniecznie rozstać*się z Tigerem (chociaż tak zupełnie do końca nie warto) - lepiej kupić w miarę najnowszego Leoparda (10.5).

#7 JURkoś

JURkoś
  • 24 postów
  • SkądWroclaw / Sonsowiec

Napisano 09 września 2009 - 15:54

Ja takze nie narzekam. Pare pomniejszych programow jeszcze nie dziala poprawnie, ale wiem ze to kwestia dni/tygodni az developerzy przystosuja je do SL. System przyspieszyl, zauwazylem pare drobnych, rozsądnych poprawek. Wg. mnie, mozna zostac przy 10.5 - update ten nie jest konieczny, jako ze dla uzytkownika nie wiele wnosi nowego, ale za jakis czas pokaze pazur kiedy zewnetrzne aplikacje zostana do niego dostosowane. Takze jezeli obawiasz sie niekompatybylinosci z niektorymi programami to moze uda Ci sie jeszcze zakupic gdzies maka z 10.5 a pozniej ewentualnie zrobisz upgrade. Chociaz pod koniec pazdziernika to pewnie juz wiekszosc problemow bedzie rozwiazana.

#8 Sallazar

Sallazar
  • 93 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 września 2009 - 15:58

Kupuję nowy komputer, więc Tigera nie bedzie, a nie będę instalować Tigera na komputerze dostarczonym ze Snow Leopardem. Poza tym, zarówno w Leo jak i Snow Leo jest wiele przydatnych funkcji. Boję się tylko niestabilności i innych problemów o których napisano w tym dziale, a wiem, że po prawie 5 latach bezproblemowej pracy na Tigerze, a przedtem Panterze na przykład bardzo wolne wysyłanie załączników w mailu, o którym pisano bardzo by mnie denerwowało. Jestem więc ciekaw opinii tych użytkowników, którzy nei napotkali problemów i wszystko działa im sprawnie.

#9 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 09 września 2009 - 16:34

System w moim odczuciu szybszy od Leosia. Żadnych problemów jak dotąd (prezentacje, dużo pracy biurowej, troche grania, nieco obróbki video w iMovies)

#10 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 09 września 2009 - 16:43

trzeba sie zgodzić że system jest znacznie szybszy. większych zmian nie zaobserwowałem na moim MBA v1

#11 filip1605

filip1605
  • 115 postów

Napisano 09 września 2009 - 17:02

Również nie widzę powodów do narzekań. Nie działały może dwie wtyczki do Safari, ale wystarczyło przełączyć aplikację w tryb 32-bitowy. Poza tym niedziałająca drukarka - poczekam na update. System szybszy, nie mam problemów z uprawnieniami, no i przede wszystkim 64bit.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 09 września 2009 - 17:05

Ja jestem zadowolony. Umie Exchange!

#13 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 września 2009 - 17:28

To i ja się dorzucę z informacją. Sam używałem Tigera, Leoparda sobie odpuściłem i teraz mam Snow Leoparda i jestem bardzo zadowolony. System jest szybszy, ładniejszy i nie występują głupie błędy, które mnie męczyły pod Tigerem (np. rozłączanie się sieci WiFi czy problemy z tabletem). Teraz wszystko działa bez problemów, system jest nawet bardziej stabilny (na Tigerze zdarzało się czasami, że FF się wywalał albo coś, a tutaj jeszcze nie widziałem znajomego okienka z przyciskiem "Reopen"). Jak dla mnie ten system jest boski i tyle. :)

#14 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 09 września 2009 - 17:35

Jedyny problem jaki miałem, to sterownik do drukarki szajsunga. Wypuścili nową wersję - problem zniknął. muCommander potrafi się wywalić, ale nie mam porównania, bo pod Leo go nie używałem.

#15 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 09 września 2009 - 17:38

sorry ale głupie pytanie system chodzi jak złoto

#16 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 09 września 2009 - 18:00

Ja jestem b. zadowolony, system jest zdecydowanie szybszy i wbrew zapowiedziom - nie ma az takiego problemu z kompatybilnoscia ze starszym softem

#17 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 09 września 2009 - 18:30

Generalnie system jest szybszy chociaż zbyt wiele nowości w nim nie ma. Trzeba go potraktować jak dużego patcha... za którego trzeba zapłacić. Mam nadzieję że szybko pojawią się aplikacje wykorzystujące dobrodziejstwa nowego systemu. AVE SL :-)

#18 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 09 września 2009 - 18:38

Tak jak koledzy, ja również jestem zadowolony. Co ciekawe Apple dało obsługę openGL 2.0 do sterowników intel GMA X3100. Teraz przynajmniej mogę pograć w Heroes of Newerth na moim macbooku.

#19 nostri

nostri
  • 559 postów
  • SkądOxapampa, PE

Napisano 09 września 2009 - 18:43

Mi tez wszystko gra i tanczy - mb late2007 i mbp 13"

#20 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 09 września 2009 - 18:46

sorry ale głupie pytanie
system chodzi jak złoto

He he, a tak się zarzekałeś przed premierą, że będziesz czekał do 10.6.2 ;-)

#21 barteku

barteku
  • 68 postów
  • SkądGdynia, Toruń

Napisano 09 września 2009 - 18:48

Ja jestem bardzo zadowolony. Przesiadłem się z iBooka G4 1,25Ghz, 1,25GB RAM i Tigera. Polecam bardzo taka przesiadke. Teraz: MacBook Pro 13"

#22 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 09 września 2009 - 19:07

Pytanie za 100pkt : czy w SL można ustwiać różny widok okien (jak w Tigerze) , czy obowiązuje jeden styl? (jak w Leosiu)

#23 Sallazar

Sallazar
  • 93 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 września 2009 - 19:29

co masz na myśli różny widok okien?

#24 shimo

shimo
  • 32 postów

Napisano 09 września 2009 - 19:45

Dodaję swój głos zadowolenia z upgrade'u. Zgadzam się z opinią, że to taki większy patch bez rewolucji w warstwie wizualnej. No i największa korzyść dla mnie, Photoshop CS3 chodzi mi zdecydowanie lepiej, do tego nie dzieją mi się dziwne rzeczy przy przełączaniu Spaces. Jak kupujesz zupełnie nowy komputer na którym będzie fabrycznie postawiony SL to myśle, że obawy są niepotrzebne. Dodatkowo trzeba pamiętać, że Apple zapowiadało upgrade na wrzesień i wszyscy developerzy na to się przygotowywali i zostali zaskoczeni. Więc praktycznie pewne jest, że w listopadzie wszystko będzie miało swoje stabilne SL'owe wersje.

#25 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 09 września 2009 - 20:04

Jeżeli w Tigerze ustawiłem widok okna Applications jako listę z dużymi ikonami, małym tekstem, bez paska zgóry i z boku, po zamknięciu okna ponowne otwarcie było powrotem do moich ustawień. Jeżeli w międzyczasie zmieniłem widok okna Shared na kolumnowy z paskami z boku i z góry, to po zamknięciu i ponwnym otwarciu wracałem do tego ustawienia., a widok okna Applications nie zmieniał się. W 10.5 WSZYSTKIE okna dostawały ostatnie ustawienia i nie można było różnicować widoku.: Dlatego NIE instalowałem Leosia, bo ta "cecha' 10.5 doprowadzał mnie do szału. :mad: :mad: :mad:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych