Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

EFI 32 a 64 Mac Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#1 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 sierpnia 2009 - 19:08

Mam Mac Pro 2.1 8 core i EFI 32 no i teraz problem czy myslec już o sprzedaży tej wersji z myślą o nowych aplikacjach Pro w wydaniu 64bit ? Nie rozumiem np: 1. Czy EFI w wersji 32 i 64 to problem softu czy hardware? 2. Jeśli to problem soft to czy SLeo zaintaluje mi od razu EFI 64 czy trzeba jakieś specjalne tricki? Jeśli tak się dzieje to czy ktoś to doświadczył i sprawdziłze tak jest? 2. Jeśli to problem hardware to sprzedawać cała maszynę czy da się jednak wykorzystać w końcu te Xeony za pomocą np wymiany kości efi? Czy w ogóle jest coś takiego możliwe? Przykro by było jak by się okaazalo ze nie można użyć 64 bit Xeonow z powodu jednego małego schodka.

#2 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 31 sierpnia 2009 - 19:19

Mam
Mac Pro 2.1 8 core i EFI 32 no i teraz problem czy myslec już o sprzedaży tej wersji z myślą o nowych aplikacjach Pro w wydaniu 64bit ?
Nie rozumiem np:
1. Czy w wersji EFI 32 i 64 to problem softu czy hardware?

to hardware :)

2. Czy SLeo zaintaluje mi od razu EFI 64 czy trzeba jakieś specjalne tricki?
Jeśli tak się dzieje to czy ktoś to doświadczył i sprawdziłze tak jest?

zadnych specjalnych trikow
ja doswiadczylem i sprawdzilem (dzialam od soboty na snow przy 64 bitach mam MP 3.1)

2. Jeśli to problem hardware to sprzedawać cała maszynę czy da się jednak wykorzystać w końcu te Xeony za pomocą np wymiany kości efi?
Czy w ogóle jest coś takiego możliwe?

Raczej nie a jesli juz to nieoplacalne

Przykro by było jak by się okaazalo ze nie można użyć 64 bit Xeonow z powodu jednego małego schodka.

Jesli uzywasz aplikacji 32 bitowych (grafika 2d) to nei ma sensu sie napinac i kupowac nowy sprzet.
Jesli natomiast takich uzywasz w wiekszosci to mozna o tym pomyslec.
Aczkolwiek pewnei i tak do 2 lat bedziesz zmieniac sprzet wiec lepiej poczekac bo i tak masz maszyne ktora za 3 lata nawet bedzie wystarczajaca... (to przynajmniej moje zdanie)
Ja tez mialem MP 2,1 ale kupilem 3.1 z racji kosztow w firmie i ogolnie po sprzedazy 2.1 niewiele musialem doplacic do 3.1

#3 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 sierpnia 2009 - 19:27

Dzieki stary za rady ale nie odpowiedziales mi wprost. Wiesz jak to z tym EFI jest?

#4 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 31 sierpnia 2009 - 19:38

Dzieki stary za rady ale nie odpowiedziales mi wprost.
Wiesz jak to z tym EFI jest?

Efi nie da sie z tego co ja sie orientuje zmienic od tak to raz dwa nawej jakby sie dalo moglby byc problem z sterownikach w Leopardzie Snow no chyba ze ktos by je przepisal specjalnie dla Ciebie.
Ale nie ma sie czym przejmowac wg mnie oczywiscie.

#5 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 sierpnia 2009 - 19:55

Sorry ale nadal nie mam jednoznacznosci. Czy mógłbyś odpowiedzieć mi ustosunkowujac się bezpośrednio do moich punktów odpowiadając tak lub nie? Z góry dziękuje inaczej gubie sie interpretacji tego co chcesz mi wyjaśnić.

#6 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 31 sierpnia 2009 - 20:19

Mam
Mac Pro 2.1 8 core i EFI 32 no i teraz problem czy myslec już o sprzedaży tej wersji z myślą o nowych aplikacjach Pro w wydaniu 64bit ?
Nie rozumiem np:
1. Czy EFI w wersji 32 i 64 to problem softu czy hardware?

hardwaru

2. Jeśli to problem soft to czy SLeo zaintaluje mi od razu EFI 64 czy trzeba jakieś specjalne tricki?
Jeśli tak się dzieje to czy ktoś to doświadczył i sprawdziłze tak jest?

nie dotyczy

2. Jeśli to problem hardware to sprzedawać cała maszynę czy da się jednak wykorzystać w końcu te Xeony za pomocą np wymiany kości efi?
Czy w ogóle jest coś takiego możliwe?
Przykro by było jak by się okaazalo ze nie można użyć 64 bit Xeonow z powodu jednego małego schodka.

nie

#7 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 sierpnia 2009 - 20:51

Dzięki . :( czyli sprzedawać :( Ciekawe wiec ile na tym strace skoro okazuje, że na pewno nie zyskam realnych możliwości pracy na przyszłych dobrodziejstwach 64 bit:( Dzieki za odpowiedz teraz trzeba się z tym przespac, a potem przełknąć z dobra mina. Plus taki ze z rok to jeszcze poleci potem pewnie bedą torturowac wynikami super osiagniec nowego softu 64 bit na jadrze 64 bit. Swoją droga jak z ta pamiecia do tego czasu Sleo w trybie 32 bit zaadresuje powyżej 4 GB Ram? Czy n nie?

#8 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:47

Apple jaja sobie robi, żeby w takich wypasach nie zrobić 64 bitowego EFI? Oni to robią specjalnie, żeby nowszy sprzęt kupować. Ciekawe, że w najprostszych pecetach, można puścić Snow w 64 bitach.

#9 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:54

i do tego toto podobno jest lepsze niż bios :)

#10 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 22:01

64 bitowy efi nie jest niezbedny do uruchamiania 64-bitowego kernela. 64-bitowy kernel nie jest niezbedny do uruchamiania 64-bitowego kodu. ergo o ile tylko masz procesor c2d i wyzej masz 64-bitowy system. kropka. 64-bitowy kernel ma jedna zalete - pozwala wykorzystac wiecej niz 32gb ramu. to wszystko. roznice wydajnosciowe sa wlasciwie pomijalne. ma tez same wady jesli brac pod uwage kompatybilnosc sterownikow - dlatego domyslnie nie jest ladowany na innych maszynach niz xserve.

#11 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 września 2009 - 17:57

64 bit kernel i EFI to sterowniki wpelni 64 bit a wiec 32 Sterownik i 64 bit system tok chyba coś nie tak prawda? Tez mam żal do appla o ten numer. Szczerze liczylem i czekałem. Na nowy stystem 64 bit po to w sumie wydawalem większa kasę na te xeony. Ten komp. Ma dwa lata w tym czasie były już plany SL 64 bit. Ta polityka po prostu irytuje.

#12 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 września 2009 - 00:12

Zainteresujcie się kolesiem o ksywce netkas. Trochę poczytacie wpisów w jego blogu i okaże się, że wystarczy pendrive i 15 min czasu. I już Wasz MP 1.1, 2.1, 3,1 itd startuje z jądrem 64 bit. Co prawda pendrive musi być włożony do kompa podczas bootowania. ale to chyba mały problem? PS, ten Netkas to spoko gość, najpierw dzięki niemu dokonałem niemożliwego - korzystam z Radka 4870 na MP 1.1, a teraz druga niemożliwa rzecz - 64 bit jądro SL. Szacunek dla tego gościa, na prawdę, wielki szacunek.

#13 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 02 września 2009 - 08:52

MacMini 2009, EFI 64 ;) Logika Apple nie zna granic.

#14 puławska182

puławska182
  • 45 postów

Napisano 02 września 2009 - 09:01

MacMini 2009, EFI 64 ;) Logika Apple nie zna granic.

Ale przed upgrade do EFI 1,2 czy dopiero po?

#15 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 02 września 2009 - 09:15

Zainteresujcie się kolesiem o ksywce netkas. Trochę poczytacie wpisów w jego blogu i okaże się, że wystarczy pendrive i 15 min czasu. I już Wasz MP 1.1, 2.1, 3,1 itd startuje z jądrem 64 bit. Co prawda pendrive musi być włożony do kompa podczas bootowania. ale to chyba mały problem?

PS, ten Netkas to spoko gość, najpierw dzięki niemu dokonałem niemożliwego - korzystam z Radka 4870 na MP 1.1, a teraz druga niemożliwa rzecz - 64 bit jądro SL. Szacunek dla tego gościa, na prawdę, wielki szacunek.

Czesc

Czy testowales moze roznice w wydajnosci przy zastosowaniu oryginalnego EFI 32, oraz modyfikowanego EFI 64?

Pozdrawiam, Michal

#16 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 02 września 2009 - 09:20

dymekkk - dzieki za namiar.

wieslawo - No super! MacMini z EFI 64 a MacPro za 16 tys. zł bez...

user_jgora - EFI 64 bit to piesn przyszlosci kiedy wszsytkie sterowniki beda 64 Bit. teraz nie ma sensu
A tutaj ciekawy art
Apple - Support - Discussions - Mac Pro Classic, Snow Leopard, and 64 ...

#17 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 02 września 2009 - 09:20

puławska182, przed upgrajdem.

#18 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 02 września 2009 - 09:48

czyli sumujac temat - nie ma sie co nakrecac EFI 64 bo to i tak narazie nie ma z tego wymiernych korzysci... pozostaje tylko kwestia czy, a jesli tak to na ile PCIe 1.1 spowalnia OpenCL przy ATI 4870, a tak to wyglada na to, ze Mac-i Pro rev. 1 to nadal fajny sprzet :)

#19 Dabman

Dabman
  • 197 postów

Napisano 02 września 2009 - 19:22

teraz do wszystkich potepiajacych hackintoshe! Wiecie ze edycja, EFI to zlamanie licencji, oraz naruszenie gwarancji, po za tym linki do tutoriali, powinny byc usuwane, a osoby to rozpowszechniajace, ukarane. Tym sposobem, rownie dobrze mozna pisac o hackintoshach!

#20 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 02 września 2009 - 20:43

A upgrade biosu to również złamanie licencji? Sorry za offtop, ale tylko dzięki głupocie ludzi wchodzą takie zapisy do licencji i gwarancji. Dabman dzięki takim jak ty zniknie idea open source, bo najlepiej wszystko zamknąć*i zabronić ingerencji z zewnątrz.

#21 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 02 września 2009 - 21:20

Dabman, a nie powinneś być w drodze do stanów? W końcu akcjonariusze firmy powinni być na miejscu i trzymać rękę na pulsie. Zresztą nie wiem jak sobie Stefan poradzi bez tak ważnego członka rady nadzorczej.

#22 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 02 września 2009 - 21:47

Panowie, ale w tym co pisze Dabman coś jednak jest.
Gdy PC'towcy instaluja na swoich maszynkach OS X to wtedy jest be, ale gdy MAC OS X' owcy flash'ują karty graficzne albo stosują netkasowe metody to jest całkiem OK, mało tego przecież im wolno, kupili zatem ...

Z poważaniem użytkownik OS X 10.6 na PC

P.S.
I żeby nie było, że taki znowu złodziej i pirat:
Dołączona grafika

Leoparda też mam. :-)

#23 Dabman

Dabman
  • 197 postów

Napisano 02 września 2009 - 22:46

OT: Nie idea Open Source, sam siedzialem lata na gentoo, kodoalem etc... Teraz korzystam z Hackintosha ( mam z nim wiele problemow, nowy user poprostu ) no i zaraz poleca setki obelg! Sluchajcie, albo uzywamy systemu oraz sprzetu zgodnie z licencja, albo nie robimy tego i nie krytykujemy innych. A dzial o SL jest pelen osob ktore mozna nazwac bez problemu zlodziejami, naginajacymi icencje. Wiec albo albo! ps. ta polityka mi sie bardzo nie podoba, zwlaszcza iz jestem posiadaczem iPoda i iPhone, w torym to nike + nie dziala, i wiele innych, tak tez te mac mini 2009 z efi 64bit i brak tego efi w mbp z 2008 mnie szokuja!

#24 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 września 2009 - 09:15

OT: vinkler - da sie zaisnatlować ten Update na goly dysk bez wczesniejszego instalowania 10.5 ? Dabman: ps. ta polityka mi sie bardzo nie podoba, zwlaszcza iz jestem posiadaczem iPoda i iPhone, w torym to nike + nie dziala, i wiele innych, tak tez te mac mini 2009 z efi 64bit i brak tego efi w mbp z 2008 mnie szokuja! A mnie obciazaja finansowo, bo dla mnie oznacza do nieplanowane sprzedanie i dodanie nowych 5 tys na nowy sprzet. Teraz nie mam zdanej pewnosci ze jak w koncu doprowadza SLeo do prawdziwego dzialania na 64 bit za np. rok i pojawia sie na nie oprogramowanie to czy znow nie okaze sie, ze np magistrala cos nie tak bedzie w tych macach kupionych dzis. Taka polityka do sprzetu PRO nie buduje zaufania i przylacze sie chyba do hackintoshy bo tam nie ryzykuje wtopy kilkutysiecy zlotych co rok lub dwa, ktora oczekuje ode mnie Apple. ;(

#25 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 03 września 2009 - 10:05

Panowie, ale w tym co pisze Dabman coś jednak jest.
Gdy PC'towcy instaluja na swoich maszynkach OS X to wtedy jest be, ale gdy MAC OS X' owcy flash'ują karty graficzne albo stosują netkasowe metody to jest całkiem OK, mało tego przecież im wolno, kupili zatem ...

Ale netkasowe metody czy flaszowanie kart nie jest zabronione licencją - poza tym są przecież karty rozszerzeń kompatybilne z makiem nie produkowane przez Apple i żadnych problemów licencyjnych nie ma.

Z poważaniem użytkownik OS X 10.6 na PC

Ale jaki to ma związek z tematem wątku?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych