Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

Umierajace forum?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#51 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 27 października 2006 - 20:08

tak, ale cos jesli komus padnie komp i akurat nic nie znajdzie na forum? to co bedzie czekal 7 dni az napisze cos?

Jak padnie mu komp to nie będzie miał na czym pisać :)
Nie no dobra żartuje, ale jaki procent takich userów będzie? Myślę, że znikomy. A wprowadzenie możliwości pisania postów po 7 dniach od rejestracji ograniczy liczbę*spamu i postów w stylu "jak zrestartować*ipoda".

#52 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 27 października 2006 - 20:09

7 dni to zdecydowanie za dlugo ale 24h mysle ze sa ok, a zredukujemy liczbe powielonych postow choc odrobine... ewentualnie 48h ale nie wiecej... wkoncu nie mozna zniechecac nowych do naszego srodowiska...

no i mysle ze jako glowny link, najbardziej widoczny, powinien byc http://ag.bocznica.org !!!

#53 raczysz

raczysz
  • 52 postów

Napisano 27 października 2006 - 20:12

Nie no dobra żartuje, ale jaki procent takich userów będzie? Myślę, że znikomy.

Chyba nigdy nie zepsuł Ci się komputer, a Ty potrzebowałeś na nim popracować...

#54 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 27 października 2006 - 20:18

albo mial dobry beckup i od razu postawil ;)

#55 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 27 października 2006 - 20:24

Chyba nigdy nie zepsuł Ci się komputer, a Ty potrzebowałeś na nim popracować...

Bez przesady. Będzie jeden taki wątek na 1000 pytań*o ipoda. Może 7 dni to przesada, ale 1-2 ok.

albo mial dobry beckup i od razu postawil ;)

Ano mam na zewnętrznym dysku :)

#56 binio

binio
  • 155 postów
  • SkądJastrzębie Zdrój

Napisano 27 października 2006 - 20:36

Proponuje ankiete, do wypelnienie w sposob obowiazkowy dla Uzytkownikow z co najmniej (10 utworzonymi tematami lub 30 postami) i stazem dluzszym niz np 2 miesiace... chcesz nsapisac kolejny temat lub posta wypelnij ankiete (ankieta dotyczaca wszystkich poruszonych spraw w tym watku, poczytnajac od archaicznego loga i co z nim zrobic na zmiania silnika i/lub unowoczenieniach obecnego, nowych działow, oraz chetni prowadzenia/moderowania wlasnych działow i kacikow..... moze ktos z nas robi cos ciekawego i uzywa do tego macowki i chcialby sie podzielic czyms interesujacym?)

Zeby nie bylo ze ktos nie glosowal... ankieta powinna byc obowizkowa i konieczna do dalszego poruszania sie po forum, czas zbierania ankiet i pomyslow minimum jeden miesiac (tyle chyba damy rade wytrzymac...)

A pomyślał ktoś o tym że cały czas trwają prace nad nowym layout'em?
Że ktoś się już sporo napracował? A Wy chcecie to, ot tak, wywalić do kosza. Nie przepadam za nowym logiem, głosowałem na inne. Powoli się jednak do niego przyzwyczajam, podoba mi się bardziej w wersji jednokolorowej.
Absolutnie nie powinno być nowego głosowania!!! Każdy mógł zagłosować, olał to, niech teraz da spokój.
Kończę bo się zaczynam denerwować i brzydkie słowa mi się cisną na klawiaturę. Poczekajmy jeszcze, dajmy szansę Adminowi.
Ja czekam cierpliwie

#57 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 27 października 2006 - 20:43

ta ustawić limit na 7 dni i dać link do macplug :) no ludzie, godzina to chyba maksimum a nie jakieś dwa dni czy tydzień- a może jakieś trudno dostępnę kupony w kilkunastu małych sklepikach? i przy rejestracji taka mapka jak dotrzeć a po drodze oczywiście jakieś wskazówki i wycinki z faq i artykulów bo może akurat ktoś znajdzie rozwiązanie i oszczędzi sobie czasu i drogi.

#58 spoco

spoco
  • 1 035 postów
  • SkądWawa

Napisano 27 października 2006 - 20:47

jest tez opcja dostepu do pisania w poszczegolnych tematach osobno... czyli w know how moga pisac tylko ci co dluzej siedza itp... przynajmniej zredukujemy liczbe zle umieszczonych postow...

#59 raczysz

raczysz
  • 52 postów

Napisano 27 października 2006 - 21:38

albo mial dobry beckup i od razu postawil

Niestety, nie wszystkie problemy z komputerem to problemy z dyskiem ;)

#60 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 27 października 2006 - 22:18

jest tez opcja dostepu do pisania w poszczegolnych tematach osobno... czyli w know how moga pisac tylko ci co dluzej siedza itp... przynajmniej zredukujemy liczbe zle umieszczonych postow...

w know how moze pisac kazdy.

#61 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 27 października 2006 - 23:55

Podzielam wiekszosc zmian co do uporzadkowania forum i stworzenia dzialu dla tzw. "świeżynek".
Fakt jest taki, ze jednak wkrada sie chaos na forum i trzeba wprowadzic zmiany, bo w przeciwnym razie "nowi" beda zniecheceni utrudnionym szukaniem informacji, a doswiadczeni uzytkownicy makow dostana (albo juz dostaja) furii od masy infantylnych pytan i watkow.

Jedno jednak mi sie nie podoba i zacytuje wypowiedz Brodka "chcesz napisac kolejny temat lub posta wypelnij ankiete".
Mozesz sie spodziewac, ze to z pewnoscia zniecheci nowych uzytkownikow forum...

A przeczytales to dokladnie??? ankieta ma dotyczyc tylko uzytkownikow ktorzy maja juz jakies wklad w istnienie forum i nie bedzie dotyczyc nowych uzytkownikow...

Mowa jest o ankiecie ktora ma zdecydowac.. w jaka strone ma pojsc rozwoj forum... poza tym zwroc uwage ze opoznienie miedzy rejestracja zakladaniem watkow nei jest moim pomyslem....

#62 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 października 2006 - 02:03

No dobra, to moze powtorzta to glosowanie na logo... Teraz wezmiemy gremialnie udzial w wyborach i wybierzemy to wlasciwe :)

Nie, glosowanie nie jest gwarancja wlasciwych wyborow. Czego wyniki polityczne wyborow w Polsce najlepszym dowodem. Logo jest jakie jest, patrze na nie z niechecia, z najwyzszym obrzydzeniem jednak kazdego dnia spogladam na layout :(

#63 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 28 października 2006 - 02:51

Layout ma wyglad Windows 98 z funkcjonalnoscia nie wiem czego.. Sila Reputacji to iluzja. Punkty POMOGL, mimo slabosci byly najlepszym rozwiazaniem. Niestety mnozenie zasad, regul, bo jak to to tamto, wprowadza chaos. Dzial newsy wlasciwie nie istnieje, ostatnio news o macbookach pro core2duo pojawil sie w.. Think Different.. Troche czasem tesknie za stara szata. I brakuje mi tych kilkunastow pierwszych postow na dzien dobry przy odpalaniu myapple. Zakladka nowe posty to jednak nie to samo..

Konkretnie głosowało 196 osób
http://www.myapple.p...ead.php?t=12674

A było nas wtedy coś ponad 1.5 tysiąca chyba :/

Jak tak juz porownujemy te glosowanie do dzisiejszej sytuacji w kraju, to trzeba tez pamietac o progach wyborczych, ponizej ktorych wybory uznaje sie za niewazne. To u nas jeszcze dziala, co do forum - nie, wiec raczej nie staralbym sie uzywac tu sformulowan ala niska frekwencja itp. Skonczmy z polityka i zastanowny sie co by tu dalo sie zmienic.

#64 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2006 - 08:45

To może ja chłopaki? Skoro już zawodowo zajmuję się społecznosciami... 1. regulamin: przyznaję nie czytałem. Ale powienien być prosty, najlepiej punkty zabrania się by była jasność co można a admni wiedzieli co usuwać. 2. Przy rejestracji można odsyłać do najczęściej zadawanych pytań. 3. Pomagać. Nie odsyłać. Człowiek który odejdzie może wróci. Może zniechęcić się do makowych społeczności. To już duża strata dla nas... Przejrzałem na szybko regulamin. Jak dla mnie punkt 4 jest za obszerny. Za dużo podpunktów. Można to załatwić krócej IMO. I spokojnie przypominać że można przeszukiwać, cierpliwie odpowiadać. Jeśli komuś żyłka pulsuje zapraszam na forum kraj/świat na 3 bodaj portalu z naszym pięknym kraju;P

#65 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 28 października 2006 - 13:12

jak już chcecie, robić takie ograniczenia dla nowych to może zrobić takie info przy rejestracji, z listą tych osób które mają najwięcej punktów "pomógł" (tak chciałbym żeby one wróciły) wiem, że teraz są te komentarze czy coś, ale to chyba nie jets zbyt dobrze widoczne dla nowych i jak ktoś by czegoś szukał to mógłby wysłać do kogoś PW nawet gdyby miał zablokowane zakładanie tematów- ewentualnie kontakt przez komunikatory nawet jak już zrobicie te faq i artykuły to napewno znajdzie się ktoś kto czegoś z nich nie zrozumie, albo wczasie robienia wszystkiego krok-po-kroku jak to bywa na windows, wyskoczy mu jakieś głupie okienko po angielsku i człowiek zbaranieje i tylko się wk*rwi, bo nie może spytać na forum o co chodzi

#66 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 28 października 2006 - 13:33

może zrobić takie info przy rejestracji, z listą tych osób które mają najwięcej punktów "pomógł" (tak chciałbym żeby one wróciły) wiem, że teraz są te komentarze czy coś, ale to chyba nie jets zbyt dobrze widoczne dla nowych

Zgadza sie, POMOGL byl prosty i kazdy wiedzial o co chodzi. Moze skonczyloby sie to odsylanie nowych do opcji SZUKAJ i byloby milej.. dla wszystkich. ADMINI! Jestem za przywroceniem POMOGL! Zrobcie cos z tym, jesli sie da. Taa, glos wolajacego na puszczy. Ale chyba nie jestem sam? Zreszta do naprawy jest wiecej rzeczy...

PS: Szacunek dla wykonanej pracy mam ogromny, ale drodzy admini, przedaloby sie cos zmienic.

#67 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 28 października 2006 - 13:38

PS: Szacunek dla wykonanej pracy mam ogromny, ale drodzy admini, przedaloby sie cos zmienic.

Mówiąc "admini" musimy wiedzieć, że stoi za tym JEDNA osoba Code. Wszystkiego na raz się nie zrobi. Cierpliwości...

#68 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 28 października 2006 - 13:39

Zgadza sie, POMOGL byl prosty i kazdy wiedzial o co chodzi.

To jest jedyne czego brakuje mi na tym forum. Do braku wyglądu się przyzwyczaiłem i wiem, że są prowadzone prace nad nowym. Nie da się szybciej widocznie. Logo mi się*średnio podoba (mój typ odpadł w 1turze), ale na to nie zwracam uwagi. Co do newsów to planeta myapple starcza mi w zupełności.

#69 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 28 października 2006 - 13:48

no, ale przydałyby się spowrotem "nowe tematy" lista 10-15 ostatnio założonych tematów- które są cały czas widoczne a nie przesuwają się z miejsca na miejsce wraz z każdym dopisanym postem tak jak to jest po kliknięciu na "dzisiejsze posty" EDIT zresztą, pamiętacie chyba zamieszanie gdy na starym portalu ta rubryczka była wyłączona przez jeden dzień ? :)

#70 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 28 października 2006 - 13:52

no, ale przydałyby się spowrotem "nowe tematy" lista 10-15 ostatnio założonych tematów

Akurat ja tego nie używałem :) Mi wystarczy "nowe posty" i "dzisiejsze posty".

#71 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 28 października 2006 - 13:55

Mówiąc "admini" musimy wiedzieć, że stoi za tym JEDNA osoba Code. Wszystkiego na raz się nie zrobi. Cierpliwości...

Cierliwosc mam. Ja po prostu zapomnialem juz, ze wogole planowane sa jeszcze jakies zmiany. Gdzies okolo lipca cos wyczytalem, ze to jest "defaultowy" wyglad i bedzie zmieniane. Nie zmienil sie od tamtej pory, to pomyslalem, ze jednak zostajemy przy tym co mamy.

Problem nie tkwi jednak w tym KIEDY, ale JAK. Fajnie by bylo, gdyby powstala jednak jakas ankieta, co komu pasowalo, a teraz nie, zeby drogi code, wiedzial jakie sa oczekiwania. Fajnie by bylo oszczedzic mu pracy nad ewentualnymi poprawkami. Caly ten temat powstal raczej dlatego, ze userzy wogole nie wiedza co sie jeszcze zmieni i wola wyrazic tutaj swoje zdanie.Tak na wszelki wypadek, zanim znowu jakies akcje typu " Sila Reputacji" zaskocza wszystkich i okaza sie nietrafionym pomyslem.

Jeszcze raz szacunek dla wszystkich, ktorzy poswiecaja i poswiecali swoj czas na tworzenie nowego wizerunku myapple. Ja tu tylko postuje i szanuje cudza prace. To tylko taka konstruktywna krytyka, chyba nikt sie nie obrazi..

#72 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2006 - 14:05

mi wystarczy rss.

#73 Grzeczny

Grzeczny
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 października 2006 - 08:39

Wprowadzić czasoczekiwania Niech nowi poczekają ze dwa dni. Przez ten czas na pewno przeryją forum i znajdą to co ich zainteresuje. Nauczą się, że odpowiedzi na ich pytania w 97,2435% już są a potem i tak się zapiszą. Nie ma jak pewna ELITARNOŚĆ.

#74 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 października 2006 - 09:58

Tylko że to już przeszłość... Mówię o elitarności. Chcesz elitarnego forum? Załóż płatne z weryfikacją członków oraz ostrą selekcją wstępną. Myapple w moim odczuciu jest forum dla każdego makjuzera bez względu na jego staż. Dlatego też PROTESTUJĘ przeciwko takim pomysłom. Nie mają żadnego uzasadnienia. Co do zaśmiecania forum niepotrzebnymi wątkami może o ile silnik forum pozwala na by dla osób zaczynających nowe wątki pojawiał się komunikat: zanim rozpoczniesz wątek poszukaj odpwiedzi na pytanie jakie chcesz zadać. Dobrym pomysłem IMO jest zrobienie faq z najczęściej zadawanymi pytaniami/lub zgrupować kategorie w których najczęściej zadawane są pytania. Niestety to wymaga czasu i zaangażowania. W swojej części pozwolę sobie w wolnej chwili zrobić przegląd wątków dotyczących oprogramowania i zbudować z nich faq. Niestety ale może to trwać dość długo więc proszę o cierpliwość.

#75 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 29 października 2006 - 11:31

Co do zaśmiecania forum niepotrzebnymi wątkami może o ile silnik forum pozwala na by dla osób zaczynających nowe wątki pojawiał się komunikat: zanim rozpoczniesz wątek poszukaj odpwiedzi na pytanie jakie chcesz zadać.

I tak większość to oleje. Jest takie forum o HDTV i tam przynajmniej raz dziennie pojawia się nowy wątek założony przez nowego użytkownika z pytaniem - "jaki kupić TV LCD do kwoty x". Nie pomagają żadne komunikaty o czytaniu najpierw tego co już jest na forum, bo być może ktoś już takie pytanie zadał,.
Jeżeli naprawdę chcemy uniknąć zaśmiecania forum powtarzającymi się wątkami, to rozwiązanie z czasem oczekiwania na możliwość pisania jest chyba jedynym sposobem.
Ja osobiście pytania które pojawiają się cyklicznie omijam wielkim łukiem, no chyba że mam zły dzień to zaproponuję skorzystanie z opcji "szukaj" ;)
Mi osobiście na MyApple brakuje tylko makowego wyglądu, ale to się pewnie wkrótce zmieni :) , oraz tego co na samym początku pisał brodek aby przestały się pojawiać wątki który zawierają nieprzeczytane posty. Skoro nie czytałem to chyba oczywiste że mnie nie interesują.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych