Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Raport doręczeń / dostarczenia SMS - instalacja poprzez Cydię

• Please log in to reply
416 replies to this topic

#176 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 15 September 2009 - 21:11

U mnie dziala jedynie po wlaczeniu flash dr bez tego noe dostaje potwierdzenia. Spoko bajer teraz tylko ciekawy jestem kiedy zacznie mnie to wkurzac:) tele z ery

#177 plato

plato
  • 252 posts

Posted 15 September 2009 - 22:25

Przez noc "schodzi" ponad 20% baterii więc aktualizacja niewiele wniosła.

#178 bobix

bobix
  • 493 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2009 - 08:29

Mi przez noc zeszło 5%

#179 Bekas

Bekas
  • 548 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 September 2009 - 13:33

a powinno zejsc 0%-1% jesli nie korzystasz z iP

#180 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 21 September 2009 - 14:09

Wysłany nie oznacza dostarczony. Czy na każdej stronie ktoś się będzie o to pytał?

#181 locsi

locsi
  • 374 posts

Posted 21 September 2009 - 14:13

Po kij raport dostarczenie smsow z cydii skoro bez tego mozna wiedziec czy sms zostal wysylane czy nie?

no i kolejny ktory nie poswiecil 1 minuty na przeczytanie dokladnie tytulu oraz kilka watkow w tym temacie.

Istnieje roznica pomiedzy raportem doreczenia (czyli wtedy kiedy odbiorca go faktycznie dostanie) od tego ze sms zostal wyslany (czyli np. moze wisiec sobie w sieci 4 dni bo odbiorca ma np. wylaczony telefon).
To ze Ci iPhone zagra ladny dzwiek i nie pokaze Ci znaku wykrzyknika przy wiadomosci to nie zaden raport, tylko informacja ze sms zostal poprawnie dostarczony do bramki sms operatora.

#182 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 23 September 2009 - 09:37

Raportom mowie... stanowcze NIE ! :)

Po dluzszych i krotszych obserwacjach, okazalo sie ze raporty niekoniecznie dobrze wplywaja na prace telefonu.

Od wersji 1.1.4 zaczely dziac sie dziwne rzeczy... ot chocby:

Posted Image

kolejny przyklad, i nie jest to moj wymysl by miec taki pierwszy ekran:

Posted Image

Co najwazniejsze... modyfikacja plikow, po instalacji raportow, spowodowalo... brak dostepu do VVM :(
Dzieki temu zamiast laczyc sie z VVM, mialem czestszy ruch w sieci po EDGE w stanie spoczynku telefonu...

Fajnie prawda ?!?

Dlatego dziekuje czemus, z brakiem czego wytrzymalem przez tyle lat... i do tego ma powazne bug'i.

#183 grelson2

grelson2
  • 86 posts
  • SkądPoznań / Zielona Góra

Posted 23 September 2009 - 10:30

Ten bug ze znikaniem SB też mam, ale bardzo rzadko. Blokuję wtedy telefon i po odblokowaniu jest ok. Faktycznie bug jest poważny i powinni go naprawić.

#184 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 23 September 2009 - 10:45

Bug z SB jest niczym w porownaniu do blokady polaczen z siecia... blokuje do tego stopnia, ze nie mozna polaczyc sie z VVM. Plik raportow wplywa na dzialanie polaczen internetowych, wplywa bardzo zle na telefon. Sprobuj wylaczyc internet i zobacz czy dasz rade... :) Proba modyfikacji pliku carrier.plist tez nic nie daje... ogolnie kicha. Soft fajny, z wielkim ALE.

#185 massacrrrre

massacrrrre
  • 240 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 September 2009 - 11:55

skad macie pewnosc ze to wina tego softu ?

#186 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 23 September 2009 - 12:02

hmm, skoro z Cydii (ktora ma najnowszy update), korzystam jedynie z MobileLog i SwirlyMMS i dzialalo wszystko jak nalezy, a na dodatek doinstalowalem DeliverySMS i zauwazylem te dziwactwa... Proba przywrocenia nic nie dawala... nadal byl ten sam problem (ba, zanim przywrocilem ustawienia zauwazylem ze chodzi skrzynka VVM, ale po przywroceniu danych... przestawala). Stworzylem nowy telefon (via iTunes), zainstalowalem Cydie wraz z upgrade'm, doinstalowalem MobileLog i SwirlyMMS i VVM jak i mozliwosc wylaczenia internetu dziala... Hmm, wiec co to moglo byc ?!?

#187 locsi

locsi
  • 374 posts

Posted 23 September 2009 - 12:18

skad macie pewnosc ze to wina tego softu ?

Bo dziala to troche na zasadzie jak wirus.

W iPhone masz tak jakby dwa systemy - jeden to interfejs graficzny, drugi to baseband (gsm).
Komunikacje pomiedzy jednym a drugim pelni proces CommCenter - jest odpowiedzialny na rozmowy, sms, dane itd. Zapewne rozumiesz teraz ze jakbys "zabil" ten proces - to do restartu telefonu - zostajesz tak naprawde z ipodem a nie iphonem :)

Delivery raport dziala w ten sposob, ze podczepia sie pod CommCenter i przejmuje nad nim kontrole.
Kazda komunikacja do CommCenter (wejscia i wyjscia) przechodzi najpierw przez aplikacje delivery raport, ktory sprawdza czy jest to sms - jesli tak - to przy wysylaniu "przerabia" go i dopiero przekazuje do CommCenter ktory go wysyla, jesli to sms przychodzacy - to tez przechwytuje go i sprawdza czy to raport czy nie.
Zwroc wiec uwage ze nawet dzwoniac gdzies - polaczenie "przechodzi" najpierw przez delivery raport - ktory stwierdza ze to nie jego sprawa - i przepuszcza to dalej do CommCenter.

Jest to wiec metoda BARDZO inwazyjna i nie ma co sie dziwic ze moge byc problemy z telefonem.
Do wersji 1.4 autor sam przyznal ze mial wycieki pamieci, ponoc jest to poprawione w wersji 1.5.
Uzywam teraz wersji 1.5 i juz nie mam takich cyrkow jak na zrzutach ekranu pare postow wyzej.

#188 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 23 September 2009 - 12:22

locsi, problem z SB czy z VVM dotyczy takze wersji 1.1.5 (niestety)

#189 locsi

locsi
  • 374 posts

Posted 23 September 2009 - 12:30

locsi, problem z SB czy z VVM dotyczy takze wersji 1.1.5 (niestety)

mozliwe, nie uzywam SB ani VVM.
Jedynie co zauwazylem w nowej wersji ze nie robi kaszany na ekranie.

#190 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 23 September 2009 - 12:34

locsi piszac SB mam na mysli Springboard czyli ekran, na ktorym nadal pojawiaja sie dziwactwa, a raczej pojawialy, bo do czasu az aplikacja nie zostanie napisana poprawnie... nie bede z niej korzystal - zdecydowanie bardziej potrzebuje VVM, niz to czy doszedl SMS do mojej Zony

#191 locsi

locsi
  • 374 posts

Posted 23 September 2009 - 12:49

locsi piszac SB mam na mysli Springboard czyli ekran, na ktorym nadal pojawiaja sie dziwactwa, a raczej pojawialy, bo do czasu az aplikacja nie zostanie napisana poprawnie... nie bede z niej korzystal - zdecydowanie bardziej potrzebuje VVM, niz to czy doszedl SMS do mojej Zony

Sorry, niedopatrzenie z mojej strony (przeczytalem SBS - od sbsettings). Mi wywalalo SB w wersji do 0.1.4.
W wersji 0.1.5 nie wywala mi juz SB. Co do VVM to nie wiem bo nie mam.

#192 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 23 September 2009 - 13:54

Niestety ja raportom również mówię nie. Chociaż instalowałem to kilka razy(ostatnio kilka restore robiłem) i problemów nie było to po wczorajszej instalacji sms-y przestały działać. Nie dało się wysłać ani żadne wiadomości nie dochodziły. Kilkukrotne restarty, reinstalacje aplikacji, usuwanie, instalowanie nic nie pomagało. W akcie desperacji zresetowałem nawet ustawienia sieciowe. Krótko mówiąc dwie godziny walki, aby uniknąć restore wgranego 3 dni wcześniej softu a dopiero dzisiejszy restore rozwiązał kłopot.

#193 massacrrrre

massacrrrre
  • 240 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 September 2009 - 17:06

ale to jest mega dziwne. ja problemow z SB nie mam od poczatku. Nie zabija mi baterii, polaczenia w kazda strone dzialaja. 3g w erze, soft 3.0.1, wersja iphonedelivery chyba 1.3. a co do vvm to nie wiem co to jest wiec sie nie wypowiem.

#194 bobix

bobix
  • 493 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 September 2009 - 18:18

VVM Visual Voice Mail

#195 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 24 September 2009 - 07:35

Hmm, ale ja nie napisalem ze bateria ledwo zipie po dniu uzywania... wrecz przeciwnie, nie zauwazylem jakichkolwiek spadkow, wyglad SB coz... babol traktowany raczej jako ciekawostka niz uciazliwosc, bo rzeczywiscie mozna zablokowac i odblokowac telefon i wszystko wraca do normy. Dzwonic i odbierac moglem polaczenia bez problemow, wysylac i odbierac SMS'y (+ raporty), MMS'y tez chodzily jak nalezy (SwirlyMMS) Wszystko niby pieknie i ladnie... ale kiedy przestaje dzialac VVM (Poczta glosowa), to znaczy ze cos jest na rzeczy. Kazdy ma inne priorytety... jedni potrzebuja bardziej raportow inni poczty glosowej. W moim wypadku VVM jest bardziej istotne od Raportow, stad moje zdecydowane NIE, na obecna chwile... do czasu poprawienia aplikacji.

#196 mateo0606

mateo0606
  • 33 posts

Posted 14 October 2009 - 21:27

Mnie też wszystko śmiga dobrze tylko ten dźwięk. Wkurza mnie że raport przychodzi z dźwiękiem sms-a no ale może doczekamy się kiedyś możliwości wyłączenia go...

#197 Lashe

Lashe
  • 232 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2009 - 21:59

Dzis wyszla wersja 0.2 i nie ma juz dzwieku przy flashsms :-)

#198 marcin0903

marcin0903
  • 410 posts
  • SkądOpole

Posted 14 October 2009 - 22:08

A ktoś sprawdzał czy zostało coś poprawione? Bo nie wiem czy instalować po tych opiniach powyższych :P.

#199 Lashe

Lashe
  • 232 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2009 - 22:15

Tuz przed wersja 0.2, wyszla wersja 0.1.5.1 z tego co czytalem, jej glownym celem byla naprawa bugow. A tak na marginesie, osobiscie nie mialem problemow z zadna wersja. Ciekawe od czego to zalezy...

#200 bobix

bobix
  • 493 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 October 2009 - 08:37

Dźwięki są tylko do ustawienia w zakładce "Dźwięki". Można włączyć/wyłączyć i dodatkowo wybrać rodzaj dźwięku

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users