Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#526 Grzes

Grzes
  • 15 postów
  • SkądZelów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 11:42

@ chris.zurada, ja mogę Ci powiedzieć tylko, że chodzi szybciej od 10.5 ;)

Ma ktoś jakiś pomysł jak używać modemu Option albo Huawei na SL? Jak wkładam kartę Option to mam szare pole z rozkazem resetu, a na Huawei poprostu pogram się wyłącza… Na razie mam WiFi, ale będzie gorzej jak będę miał wyjechać, zostanie wtedy tylko net z iPhone'a.

Udało mi się uruchomić modem Huawei E160 ale nie działa stabilnie jeśli w ogóle się uda go uruchomić. Instalowałem sterowniki stąd:

[url]http://www.shasam.net/wp-content/uploads/huawei-usb-modem-osx-drivers.zip[/url]

i stąd

[url]http://web.playmobile.pl/resources/MobileConnect.app.zip[/url]

Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu często rozłącza lub są takie przypadki, że po zakończeniu połączenia lub restarcie nie widzi w ogóle modemu. A przy rozłączaniu połączenia jak ktoś ma na górnej belce znaczek telefonu to potrafi cały czas przewijać się napis Rozłączanie.

#527 jazzndre

jazzndre
  • 37 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 31 sierpnia 2009 - 11:47

Ma ktoś jakiś pomysł jak używać modemu Option albo Huawei na SL? Jak wkładam kartę Option to mam szare pole z rozkazem resetu, a na Huawei poprostu pogram się wyłącza… Na razie mam WiFi, ale będzie gorzej jak będę miał wyjechać, zostanie wtedy tylko net z iPhone'a.

Chyba musimy poczekac az Option wypusci uaktualnione sterowniki pod SL. Sam mam nadzieje, ze nastapi to szybko.
Apple - Support - Discussions - AT&T 3G Option wireless USB and ...

#528 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 12:18

Zadam zapewne trywialne pytanie ale nie chce mi się 53 stron czytac.Czy jak mam Leoparda starego i jak zrobie uaktualnienie do Snow to mi się wysztskie dane wykasują czy będzie to to samo jakby pobrał aktualizację(w sensie np.miałem 10.5.6 i pobrałem i zainstalowałem 10.5.7 i żadne dane nie znikneły)

#529 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 12:21

Ja już od dawna korzystam z Strona produktu: E-Sklep Germanos Ewentualnie ten sam sklep, a pod nową nazwą Play: Internet - Modemy ;) Mały routerek, do którego wciśniesz większość modemów USB firmy Hawei. Zero problemów z siecią, niezależnie od systemu;) Nic mi nie wystaje z laptopa. A przy okazji, jest tak mały, że spokojnie można go zabrać ze sobą. Co prawda mimo wszystko, mając taki router, trzeba mieć cały czas dostęp do gniazdka z prądem... Tutaj jeszcze demonstracja wielkości: http://s.blomedia.pl...9795/d100b2.jpg ;)

#530 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 12:25

@kubuch Tak dane zostana zachowane, ale lepiej zrobic archiwizacje kluczowych danych przed upgradem, kiedy cos poszloby nie tak jak powinno.

#531 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 12:27

nie kubuch tylko qubuch:]Dzięki za odpowiedź:]

---- Dodano 31-08-2009 o godzinie 11:28 ----
a i jeszcze jedno wie ktoś czy redsn0w działa pod snow leopardem?

#532 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 sierpnia 2009 - 13:56

To forum+portal schodzą na psy. Nie dość, że jest tu pełno reklam, w dodatku tak rozpraszających jak ten banner na dole, to jeszcze "News" na stronie głównej jest sprzed 4 dni. Porażka. Gdzie jakieś testy Snow Leoparda szanowna Redakcjo? Podsumowanie zmian? Opis OpenCL, Grand Central Dispatch, budzenie przez WiFi?

#533 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:25

to prawda dużo sie zmieniło od czasu kiedy się po raz pierwszy zalogowałem

#534 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:46

Komuś udało się uzyskać jakąś informację czy Snow umie TRIMa? lub czy będzie miał w przyszłości obsługę TRIMa? Bez tego wsadzanie SSD do Maców nie ma sensu. M$ w swoim Windows 7 wrzucił natywną obsługę TRIM-a a co Apple na to? Na to wychodzi, że nic. Nowe SSD intela G2 mają już zaimplementowaną obsługę trim w swoim firmware, ale pozostaje jeszcze kwestia po stronie systemu operacyjnego.

edit:
Ok trochę pogrzebałem i sam se odpowiem. Snow nie supportuje TRIM a czy będzie umiał w przyszłości to chyba sam Jobs tego nie wie ;).

Na trim rozwiazaniem sa np vertexy ktore ta opcje maja wbudowana w firmware

#535 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 31 sierpnia 2009 - 15:35

To forum+portal schodzą na psy.
Nie dość, że jest tu pełno reklam, w dodatku tak rozpraszających jak ten banner na dole, to jeszcze "News" na stronie głównej jest sprzed 4 dni.

Porażka.
Gdzie jakieś testy Snow Leoparda szanowna Redakcjo?
Podsumowanie zmian?
Opis OpenCL, Grand Central Dispatch, budzenie przez WiFi?

Nie ma zadnych reklam na dole... Uzywaj Safari i adblockera to nic nie bedizesz mial. No i do tego click to flash sie przyda.

#536 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 sierpnia 2009 - 16:57

Przesiadłem się na Chroma, mimo, że jeszcze wczesna wersja na maka, to i tak chodzi znacznie szybciej i jest wygodniejszy w obsłudze (moim zdaniem). No, ale minusem jest to, że nie ma adblockera.. i często się wysypuje. Tak czy inaczej, moim postem chciałem zwrócić uwagę na pogarszający się standard tego forum.

#537 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 31 sierpnia 2009 - 17:00

Ja już od dawna korzystam z Strona produktu: E-Sklep Germanos Ewentualnie ten sam sklep, a pod nową nazwą Play: Internet - Modemy ;) Mały routerek, do którego wciśniesz większość modemów USB firmy Hawei. Zero problemów z siecią, niezależnie od systemu;) Nic mi nie wystaje z laptopa. A przy okazji, jest tak mały, że spokojnie można go zabrać ze sobą. Co prawda mimo wszystko, mając taki router, trzeba mieć cały czas dostęp do gniazdka z prądem... Tutaj jeszcze demonstracja wielkości: http://s.blomedia.pl...9795/d100b2.jpg ;)

Sam używam routera d100, ale w domu ;) Chodzi właśnie o to,*że trzeba mieć dojście do prądu.

#538 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 31 sierpnia 2009 - 17:01

Nie no KubaG - masz jakąś dziwną definicję wygody - mnie by szlag trafił jakby się sypał, to po pierwsze, po drugie brak możliwości blokowania reklam, wyskakujących okienek, javascriptu i flasza dyskwalifikuje przeglądarkę na starcie. Na dodatek tak naprawdę nie wiadomo co ten chrome wysyła do google'a - była parę miesięcy temu jakaś afera.

#539 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 31 sierpnia 2009 - 17:25

dobra to ja mam do Was pytanie :P mam 3 dyski: 1. systemowy 2. time machine 3. pusty jakim sposobem zainstalować snowa? (update, na czysty dysk, na czysty dysk i backup z time machine, dwa systemy równolegle itp.) :lol:

#540 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 17:35

Jenot - afera była, ale też:
była pomyłka gugla gdzieś w tym po prostu
i przede wszystkim było niezrozumienie osób: to, że to co wypisujesz a pasku adresu leci do gugla to było wiadome (chyba że wpisujesz normalnie adres zaczynając od http://) - przecież tam jest jego wyszukiwarka! ale to jak się przełączasz między stronami, etc już do gugla nie leci

TTymek - no jak chcesz chyba. ja bym zrobił na czysto - pytanie tylko czy na systemowym, czy na tym 3

#541 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 31 sierpnia 2009 - 20:44

Niestety Huawei też nie działa na Snow Leopard'zie. Ciekawe jak z innymi modemami.

mam z play i z plusa i dzialal dobrze

---- Dodano 31-08-2009 o godzinie 21:46 ----

nie kubuch tylko qubuch:]Dzięki za odpowiedź:]

---- Dodano 31-08-2009 o godzinie 11:28 ----
a i jeszcze jedno wie ktoś czy redsn0w działa pod snow leopardem?

a moze tak pocztac

Snow Brainer
Snow Leopard, the OS released for Mac on Friday, poses no new wrinkles for the redsn0w jailbreak or ultrsn0w unlock.

To summarize the status of our tools (all of which are available through the links at the left):

You can use redsn0w to jailbreak any iPhone or iPod Touch using OS X, Windows, or Linux. For both 3.0 and 3.0.1 firmwares, you should point redsn0w at the 3.0 IPSW. If you see it hang at “waiting for reboot”, just unplug and replug that USB cable.
You can use ultrasn0w to unlock the iPhone 3G/3GS, or BootNeuter to unlock the iPhone 2G. Both ultrasn0w and BootNeuter are available via Cydia.
You can use PwnageTool for Mac to create custom IPSWs with pre-installed packages.
For detailed guides on how to run any of these tools, sites like iClarified have some great tutorials. For specific help on any problems, feel free to use our comment system below. angiepangie and Confucious are your friendly moderators and they’re joined by a number of other very knowledgeable commenters too!
We’re glad to see Apple joining in on the “snow” theme. If only Apple had called their new OS “Sn0w Leopard”!

---- Dodano 31-08-2009 o godzinie 21:48 ----
w Ispo w gliwicach mieli 30 szt tylko 28 sierpnia do dziaij niemaja update snow SKANDAL!!!!!

#542 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 20:56

ar3k - wyjaśnij co jest skandalem i na co się tak rzucasz na ispota? isource? apple?

#543 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:12

A mnie przeraża prędkość z jaką działa SL po upgradzie ze Leoparda. Wzrost prędkości jest wyraźnie odczuwalny, od uruchomienia systemu, po pracę w nim. Odziwo aplikacje 32-bit "wydają" się chodzić również odrobineczkę szybciej, natomiast Mail, iCal i inne domyślne aplikacje SL, chodzą jak burza. Dodam, że miałem wcześniej dość obciążony system. Co do wolnego miejsca, to mi zwolnił dokładnie: 9.31Gb - Najs :).

#544 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:31

Czy u was też po przejściu na SL ikona iCalc w docku przestała pokazywać aktualną datę? U mnie jest 17 lipca. Po odpaleniu iCalc zmienia się*na właściwą datę (czyli np. dziś 31 sierpnia), ale po zamknięciu aplikacji znów jest "Jul 17".

#545 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:32

U mnie pokazuje aktualną datę.

#546 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:35

A robiłeś upgrade czy instalację*na czysto? Ja robiłem upgrade.

#547 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:42

Ja też upgrade :). Bardzo świeży, gdyż z godzinę temu :). System działa znacznie stabilniej, sprawdzam każdą aplikację. Narzekam tylko na problem z moją mychą VX Nano, której system nie rozpoznaje dwóch guzików do expose i pulpitu.

---- Dodano 31-08-2009 o godzinie 22:49 ----
Dobra, problem z myszą Logitecha rozwiązany :).

Jak już zapewne wiecie, należy ściągnąć sterownik, a następnie:
1. PPM -> "Pokaż zawartość pakietu"
2. Contents -> Resources -> "Logitech Control Center.mpkg"

Jak sprawić by działała obsługa expose?
1. Aplikacje -> Narzędzia
2. KOPIUJEMY (oryginalny plik musi tam zostać) expose.app do folderu Aplikacje.
Od tej pory sterowniki działają poprawnie :)
(z wyjątkiem scrolla, trochę się za dziko zachowuje jak na domyślne ustawienia w Lotech Control Center).

#548 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:55

Podzwonilem o pojezdzilem troche po Wawie. Na razie wyglada, ze wszedzie wysprzedane. Nie moglem sie tylko dodzownic do Blue City iSpot, ale jak sadze tam tez poszlo. Rozne MediaMartky i Saturny tez juz nie maja albo nie mialy wcale. No chyba ze ktos wie gdzie mozna jeszcze w Wawie dostac to cudo... :)

#549 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 31 sierpnia 2009 - 22:09

mam z play i z plusa i dzialal dobrze (...)

A przez co się łączysz? Ja przez aplikacje z Play i mnie wywala.

#550 ASMagic

ASMagic
  • 15 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 22:58

Podzwonilem o pojezdzilem troche po Wawie. Na razie wyglada, ze wszedzie wysprzedane. Nie moglem sie tylko dodzownic do Blue City iSpot, ale jak sadze tam tez poszlo. Rozne MediaMartky i Saturny tez juz nie maja albo nie mialy wcale.

No chyba ze ktos wie gdzie mozna jeszcze w Wawie dostac to cudo... :)

Mam ten sam problem. W Warszawie nie ma już chyba nigdzie, i o ile w przypadku mediamarkt czy staurna można zrozumieć, że nie bawią się na masową skalę w sprzedaż tak niszowego systemu, to w przypadku sieci ispot to już nawet nie skandal a po prostu żałosna polska codzienność. Jaki kraj taki dystrybutor, ot tyle...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych