Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#401 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:54

Jestem po instalacji Leoparda Snow po przez aktualizacje, na pierwszy rzut oka od razu widać skok szybkości działania systemu, wszystkie programy działają oprócz Onyxa i iStat Menus, nie ma opcji po weekendzie zmienię na dysk SSD zobaczymy wtedy jaki będzie efekt :) Ogólnie zadowolony.

U mnie onyx Leopardowy działa.

#402 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2009 - 14:57

wywal cocoaspell bo jest niepotrzebny SL ma swoje sprawdzanie pisowni
checkspell też jest niepotrzebny
szaleje ci bo się to gryzie

A jak ustawić polski język w słowniku systemowym?

#403 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 29 sierpnia 2009 - 15:05

gregory to pisał jak poszukaj w jego postach

#404 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2009 - 15:30

wywal cocoaspell bo jest niepotrzebny SL ma swoje sprawdzanie pisowni
checkspell też jest niepotrzebny
szaleje ci bo się to gryzie

Dzięki nie wiedziałem.

usunięte, wygląda na to że działa.

#405 hooki

hooki
  • 52 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 29 sierpnia 2009 - 15:35

dopiero dzisiaj udało mi się zainstalować snow leo, wczoraj nie miałem czasu. poszło sprawnie (aktualizacja z 10.5.8), przybyło mi 20gb wolnego hdd, systemowe aplikacje działają znacznie szybciej, a reszta aplikacji działa bez problemów. generalnie jestem zadowolony (zmieniłem jedynie ikonę quick time'a, bo ta nowa jest paskudna - no i te oczywiście które update przywrócił do standardowych).

#406 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 29 sierpnia 2009 - 15:35

Language & Text ->Text-> Spelling

#407 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2009 - 15:52

U mnie onyx Leopardowy działa.

u mnie też, ale bał bym się uruchomić automat, chyba lepiej poczekać na oficjalną wersję dla snow leoparda.

#408 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 29 sierpnia 2009 - 16:04

Dzięki nie wiedziałem.

usunięte, wygląda na to że działa.

Jak usunąć CheckSpell??

#409 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 29 sierpnia 2009 - 16:04

mam to samo pytanie co claus - gdzie można dzisiaj jeszcze nabyć SL we wro??

#410 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 16:20

Jak usunąć CheckSpell??

czytajcie forum:

cytując za gregorym tak
CheckSpell jest niepotrzebny, bowiem Snow Leopard zawiera własny, wbudowany słownik pisowni.
Po uaktualnieniu do 10.6 należy usunąć CheckSpella, wyrzucając plik /Biblioteki/Services/CheckSpell.service.
Słownik pisowni można sobie wybrać w panelu „Język i tekst” w Preferencjach systemowych.

#411 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpnia 2009 - 16:33

Therioon - to nie jest odp. 'jak usunąć'

#412 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 16:42

a niby co to jest?

#413 pstanek

pstanek
  • 274 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 16:44

CUTE FTP DZIAŁA !!! hura

Panie i Panowie.

W terminalu wpiszcie to:

sudo ln -s /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework /System/Library/Frameworks/AppleShareClient.framework
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework/Versions/A/AppleShareClientCore /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework/Versions/A/AppleShareClient
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework /System/Library/PrivateFrameworks/QuickLookUI.framework
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/QuickLook /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/QuickLookUI
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/Versions/A/QuickLook /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/Versions/A/QuickLookUI

A Cute FTP będzie działać inny soft pewnie też

#414 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:02

Do pełni szczęścia brakuje teraz tylko aktualizacji iLife i iWork - 64 bit ;)

#415 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:06

potrzebna ta aktualizacja jak woda do życia:) co ci da że te pakiety będą 64 bit np to ze można będzie wsadzić więcej pamięci do kompa i system je prawidłowo rozpozna szybkości to nie da ci większej bo masz już i tak 4 giga ramu

#416 Belze

Belze
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:11

Panie i Panowie.

W terminalu wpiszcie to:

sudo ln -s /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework /System/Library/Frameworks/AppleShareClient.framework
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework/Versions/A/AppleShareClientCore /System/Library/Frameworks/AppleShareClientCore.framework/Versions/A/AppleShareClient
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework /System/Library/PrivateFrameworks/QuickLookUI.framework
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/QuickLook /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/QuickLookUI
sudo ln -s /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/Versions/A/QuickLook /System/Library/Frameworks/QuickLook.framework/Versions/A/QuickLookUI

A Cute FTP będzie działać inny soft pewnie też

dzięki działa :D

#417 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:22

Therioon - ach, przepraszam, faktycznie nie zauważyłem/nie doczytałem sorry ;)

#418 marekdre

marekdre
  • 52 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:28

Czy ktoś może powiedzieć jak jest z żywotnością baterii w MBP?
Wydluzyla sie chociaz odrobine?

U mnie czas zwiększył się o ponad godzinę, nie wiem ile w tym prawdy bo nie odpinałem od prądu...

#419 pitexlatex

pitexlatex
  • 60 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:48

wie ktos gdzie kupic SL w gdansku? w ispocie jeszcze mają?

#420 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 29 sierpnia 2009 - 17:49

wszystko jest w obrazie dmg jak go usuwać

ale daje:
TO UNINSTALL:
If you are running AppleJack version 1.4.3 or greater, you can uninstall AppleJack simply by adding the 'uninstall' parameter when you run the script in single user mode, like this:
applejack uninstall
If you want to uninstall AppleJack without booting into single user mode, you can do it by opening a Terminal window and typing:
sudo /private/var/root/Library/Scripts/applejack.sh uninstall
Please note: The uninstall command will not remove the optional Memtest OS X files. If you selected to have them installed during the AppleJack installation, you will need to remove those files manually.

Usuwajcie applejack bo potrafi strasznie namieszać przy instalacji:(

Bardzo Ci dziekuje ;)

#421 Rogue

Rogue
  • 17 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:02

Witam jestem po instalce i niestety nie wszystko dziala... Mam Macbooka Pro 15cali... Program mail nie chce mi sie uruchomic... Wlacza sie na moment i pojawiaja sie te kóleczka co sprawdzaja nowa poczta po czym program sie wylacza i pojawia sie info o bledzie... Moze to wina rssów? wie ktos co z tym fantem zrobic?

#422 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:06

Hm, jeszcze nie mam tego Snow, ale z opisów coś zaczynam odnosić mieć wrażenie, że to pięknie opakowany marketingowo mega-service-pack do Leo. To chyba jakiś trend rynkowy, pooglądałem pod Parallels Windows7 i nie jestem w stanie odmienić mojego wrażenia, że to ponaprawiana Vista (interejs użytkownika identyczny, zmiany w zawartości menu - kosmetyczne).

#423 Rogue

Rogue
  • 17 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:18

No poza mailem wszystko smiga, nie wiem moze wyrzucic maila i spróbowac go jeszcze raz zainstalowac? Tylko teraz nie wiem z ktorej plyty i czy tak w ogole mozna bo przeciez doszly jakies nowe funkcje wraz ze snow leo... hmm znalazłem takie cos "After updating to Mac OS X 10.5.6, Mail may unexpectedly quit. This can be caused by having outdated third-party Mail plugins installed, or by using a copy of Mail that wasn't updated properly (you may need to install Mail Update 1.0), or by not having the Mail application in the Applications folder."

#424 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:27

Nie ma co robić tragedii. Update istniejącego systemu jest tak samo trudny na Windows, Linux jak i Mac OS X. Jest zbyt wiele czynników których nie można przewidzieć że ja kompletnie bym nie oczekiwał idealnego działania. Osobiście polecam TimeMachine lub iBackup, instalacje czystego systemu a na koniec przywrócenie np. poczty. Wiem że niektórzy mają dużo danych których nie chcą na szybko ani archiwalizować ani tracić ;-) Mimo wszystko wg. mnie ciężko oceniać system jak nie zainstalowało się go na czysto. Peace.

#425 Rogue

Rogue
  • 17 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:35

Po wywaleniu RSSÓW z folderu maila w bibiliotekach wszystko dziala... dziwne

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych