Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Please log in to reply
702 replies to this topic

#301 krzysztofs

krzysztofs
  • 11 posts
  • SkądKrakau, Poland

Posted 28 August 2009 - 20:48

Dobra Panowie jeżeli możecie to podzielcie się wrażeniami :). W czym czujecie wzrost prędkości? co wg was skopali ? czy rzeczywiście sl szybciej się bootuje ? Czy jest duża odczuwalna różnica ? Jak porównacie ten produkt z pierwszą wersja leoparda ? Z góry dziękuję za wszelkie informacje .

Działa zauważalnie szybciej, jak to świeża instalka :) a na dłuższą metę żęby ocenić, to trzeba trochę poczekać

#302 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 28 August 2009 - 20:49

Nie zauważyłem żadnego wzrostu szybkości, instalka na czysto. Może expose szybciej chodzi, reszta bez zmian.

#303 jaimz

jaimz
  • 24 posts

Posted 28 August 2009 - 20:54

SL w Lublinie

Hej. Wie ktoś gdzie mozna nabyc Snow Leo w Lublinie?? ;)

Tak, może wśród zagorzałych wyznawców apple nie będzie to najpopularniejsza odpowiedź, ale jako że nie mamy tutaj ispotów ani cortlandów to pozostaje nam MediaMarkt.

Rano dzwoniłem. SLki były, a było ich na tyle dużo, że nie trzeba się było ponoć speszyć. Swoją kupiłem koło 18-stej. W czasie kiedy po nią pojechałem zapuściłem backup w Time Machine. Wróciwszy wrzuciłem płytkę, upgrade na istniejącym Leo. 70 minut i zauważalne przyspieszenie, prędkość jak zaraz po zakupie Maca. Nie używam 10 000 programów. Mail działa sprawniej. Jedyna rzecz, którą musiałem zrobić to ponowne zainstalowanie spellchecka, bo zniknął.
Polecam.

Kuba

#304 besiu

besiu
  • 73 posts
  • Skądwarszawa

Posted 28 August 2009 - 21:06

staram się czytać na bieżąco ten temat i widzę że co mac to inne odczucie działania snow leoparda.

#305 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 28 August 2009 - 21:07

Nie dziala plugin do MAIL letterbox... :( nie wiem czemu ibackup nie sciagnal mi ustawien Adium-a

#306 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 28 August 2009 - 21:07

Po co Ci spellcheck jak jest wbudowany polski słownik w SL? Hektor, mi złożył adiuma normalnie.

#307 greggScutum

greggScutum
  • 88 posts
  • SkądKraków

Posted 28 August 2009 - 21:12

Ja od jakiś 30 minut już na Śnieżnym Leopardzie. U mnie instalacja absolutnie bez problemu, trwało to jakąś godzinę i 15 minut, system uruchomił się dokładnie tak jak go zostawiłem, odtworzył mi ładny filmik i śmiga super. Jak na razie wydaje mi się, że działa bardzo sprawdnie, chociaż będę mógł to stwierdzić pewnie dopiero jutro bo 30 minut to trochę za mało na obiektywną ocenę. Ładnie wyglądają "nowe opcje" docka i rzecz która na razie najbardziej przypadła mi do gustu to chyba rozbudowane Stacksy (przeglądanie folderów). Zaraz sprawdzę czy mam 64 czy 32 bity :)

#308 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 28 August 2009 - 21:16

Po co Ci spellcheck jak jest wbudowany polski słownik w SL?

Hektor, mi złożył adiuma normalnie.

no mi pozostale rzeczy rowniez (oprocz plugina do maila i adiuma)

Nie wiem co sie stalo ale znikly mi ikony dyskow (mam 3) z puplitu jak wrocic do tego lub jak zrobic aby te ikony byly na pulipicie?

#309 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 28 August 2009 - 21:24

zaczynają sie problemy z nowym systemem dobrze że się wstrzymałem kompa sobie odkurzę przed aktualizacją

#310 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 August 2009 - 21:27

Przez półtora roku nie miałem problemu z systemem, nigdy nie było awarii, ani razu nie używałem time machine i pomimo, że na kompie mam ważne rzeczy i projekty, to zdecydowałem się na instalację bez żadnych backupów - nawet gdybym chciał to nie mam zewnętrznego dysku na zgranie tony rzeczy. System dopieszczano pod względem update'u więc nonsensem by było aby coś spieprzył. Instalacja trwała ok 70 minut. Wszystkie ustawienia i rzeczy były taka samo na miejscu jak przed instalacją - nawet pamiętało, że miałem wyłączony dźwięk. Na początku system strasznie mielił i myślał, więc trudno było na nim coś robić, więc zrobiłem reset. Po resecie (ciut szybsze wyłaczenie i bootowanie, załapał również szybciej sięć) wszystko ruszyło prawidłowo bez żadnych czkawek. Na razie czuć większą dynamikę, jest jakby lżej i sprawia wrażenie jakby powyłanczano pewne animacje przejściowe - po prostu szybciej.

#311 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 28 August 2009 - 21:27

Skoro predkosc jak zaraz po zakupie Maca z Leo 10.5 to mozna wywnioskowac, ze SL 10.6 bedzie mulil tak samo po pewnym czasie ;-) W ogole nie rozumiem jak mozna porownywac system swiezo zainstalowany z istniejacym od jakiegos czasu - wiadomo, ze ten drugi bedzie wolniej chodzil. Najwiekszy ficzer to nowe sterowniki BootCamp 3 z opcja odczytu partycji HFS+ - tylko dziwi mnie dlaczego Apple do tej pory nie umiescilo ich do tej pory w dziale Downloads i nie certyfikowalo pod Windows 7.

#312 Aryman

Aryman
  • 678 posts
  • SkądEdinburgh

Posted 28 August 2009 - 21:30

ja wszedłem o 16 do cancom w edynburgu i zastałem napis: SOLD OUT!

#313 greggScutum

greggScutum
  • 88 posts
  • SkądKraków

Posted 28 August 2009 - 21:35

Też na początku mi przez chwilę muliło ale się okazało, że Spotlight się indeksował na nowo. Trwało to jakieś 30 minut w sumie. Teraz chodzi cichuto i na razie bez zarzutu. Bardzo ładnie prezentuje się nowy QuickTime. Ciekawy jestem tylko tych 64 bitów, jak wpisuje polecenie ioreg -l -p IODeviceTree | grep firmware-abi w Terminalu to dostaję odpowiedź | | "firmware-abi" = <"EFI64"> Czy to znaczy, że jednak 64 bity działają?? :)

#314 jaimz

jaimz
  • 24 posts

Posted 28 August 2009 - 21:35

Po co Ci spellcheck jak jest wbudowany polski słownik w SL?

Hektor, mi złożył adiuma normalnie.

W mailu nie działał/miałem coś źle ustawione/nie zauważyłem - po spellcecku jest ok ;-)

#315 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 28 August 2009 - 21:36

co komp to inne odczucia na zagranicznych oficjalnych i nieoficjalnych forach tez różne zgrzyty większe mniejsze już są

#316 p_m_k

p_m_k
  • 41 posts
  • SkądMyszków

Posted 28 August 2009 - 21:38

A jak się zrobi upgrade z leo do snow leo to czy windows którego teraz mam na bootcampie skasuje mi się czy nie? A tak w ogóle to wolę chyba poczekać do 10.6.1 bo teraz pewnie powychodzi wiele błędów

#317 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 28 August 2009 - 21:39

Też na początku mi przez chwilę muliło ale się okazało, że Spotlight się indeksował na nowo. Trwało to jakieś 30 minut w sumie. Teraz chodzi cichuto i na razie bez zarzutu. Bardzo ładnie prezentuje się nowy QuickTime. Ciekawy jestem tylko tych 64 bitów, jak wpisuje polecenie
ioreg -l -p IODeviceTree | grep firmware-abi
w Terminalu to dostaję odpowiedź
| | "firmware-abi" = <"EFI64">
Czy to znaczy, że jednak 64 bity działają?? :)

U mnie tez pogrywal w pilke przez pierwsze kilkanascie minut, juz chcialem go przeinstalowywac, ale mu przeszlo :D

#318 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 28 August 2009 - 21:39

Jak dla mnie chodzi bardzo szybko. Po zrobionym updacie naprawiłem przywileje i jeszcze raz zrestartowałem komputer - polecam takie coś zrobić ;)

#319 francisco

francisco
  • 175 posts
  • SkądWarszawa / Wrocław

Posted 28 August 2009 - 21:41

a takie pytanie - czy Parallels 4 działa poprawnie w 100%? Orientuje się ktoś kiedy ma wyjść Parallels 5?

#320 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 28 August 2009 - 21:42

A z mojej strony takie pytanie: jest szansa, że Snow Leopard w jakimś najbliższym czasie stanieje? Ile trzeba czekać na obnizki cen? Jest to możliwe?

#321 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 28 August 2009 - 21:44

cena nie jest wygórowana za update obecnie i na razie w naszym kochanym kraju to bym liczył raczej na podwyżki

#322 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 28 August 2009 - 21:46

Nie dzialaja drivery do myszki logitech

#323 pkos

pkos
  • 242 posts

Posted 28 August 2009 - 21:47

| | "firmware-abi" = <"EFI64">
Czy to znaczy, że jednak 64 bity działają?? :)

To znaczy że masz EFI 64bitowe i kernel 64 powinien się dać odpalić w tym trybie, sprawdzisz choćby uname -a w terminalu, jeśli na końcu masz i386 to restart i trzymanie klawiszy 6 i 4, jeśli x86_64 to działa jądro 64bitowe.

Jeśli chcesz na stałe kernel 64 bitowy to są w sieci komendy jakie należy wykonać, ewentualnie ma macupdate.com 2-3 programiki widziałem.

Jeśli miałbys jakieś problemy na 64 jądrze to wymuszenie bootowania z 32 bitowym jądrem, restart i trzymać klawisze 3 i 2.

Ten odcinek sponsorowały cyfry 2,3,4,6 :)

#324 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 28 August 2009 - 21:48

nie widze zalet do update dlatego pozostane przy tiger na imac i macbooku :)

#325 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 28 August 2009 - 21:49

Nie dzialaja drivery do myszki logitech

już dawno z nich zrezygnowałem na rzecz Steermouse

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users