Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
702 odpowiedzi w tym temacie

#276 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 19:47

Panowie proste pytanie - czy ktos moze pomoc odnalezc na plycie stery do bootcampa? Niestety SL jeszcze nie dojechal do mnie, a jak montuje pendrive pod siodemka to mi chce go formatowac...

#277 yorick77

yorick77
  • 293 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpnia 2009 - 19:49

Pochwalę się - dostałem SL od żony :) Martwi mnie lista kompatybilnosci, bo niezbędnych programów mam kilkadziesiąt, w tym Quark7, który nie ma być wspierany w SL. Inne firmy i firemki, których klientem zostałem, już wypuściły lub lub przynajmniej zapowiadają poprawki. Zobaczymy, czy Q7 ruszy. Na wszelki wypadek klonuję sobie partycję z Leopardem, co trwa uż drugą godzinę.

Co ciekawe, dwa znane mi programy graficzne mają zostać poprawione pod kątem obsługi przezroczystości i alpha channel- co może tłumaczyć te niedoróbki w Expose i docku, które szybko zauważyli testerzy SL.

---- Dodano 28-08-2009 o godzinie 20:50 ----
I tak na marginesie, na kiedy przewidujemy update do 10.6.1? Obstawiam połowę września.

#278 kurde-kurde@tlen.

kurde-kurde@tlen.
  • 127 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 19:51

Ja wprawdzie nie byłem na prezentacji, ale wracając z pracy wpadłem na 20 min. przed zamknięciem do iSpota w Mongolii we Wro. Oczywiście Snow'a nie było, skończył się ok. 16.00. Jutro ok. 8-9.00 lub 10-12.00 ma być dostawa min/max 15szt. Ja jestem 14-sty na liście, teraz tylko czekać na telefon z ispota :)

#279 mech

mech
  • 96 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpnia 2009 - 19:56

dajmy odpocząć staremu Leopardowi ... ;-)

http://www.ibelievei...ain_leopard.jpg

#280 besiu

besiu
  • 73 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 19:59

jak tak czytam wasze wypowiedzi o ilości snow leoparda w ispotach to zastanawiam się za ile lat dostanę mojego z programu up- to- date ... mówią że czasy PRL-u minęły, a tu proszę, większość w kolejki się wpisuje by dostać towar ze sklepu. rewelacyjna jest ta fotka snow leoparda, promująca system, już sobie na biureczku ulokowałem:)

#281 kurde-kurde@tlen.

kurde-kurde@tlen.
  • 127 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:05

mówią że czasy PRL-u minęły, a tu proszę, większość w kolejki się wpisuje by dostać towar ze sklepu.

hehe.... to był mój pierwszy komentarz jak się mnie zapytali czy wpisać na listę : "jak w PRL-u , towar na kartki ;-) "

#282 MacFan

MacFan
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:06

W Złotych Tarasach na dziś Snow Leo już wyprzedany :)

To podobnie jak w Poznaniu (iSpot Malta). Kupiłem przedostatnią płytkę Irbisa i za minutkę już nie było nawet tej ostatniej. Out of the Shelf!

PS. Na białym MB (Early 2008) śmiga jak miło. Było warto.

#283 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:06

W złotych tarasach zabrakło już o 18.40. Wielka "Premiera" śmiechu warte.

#284 mech

mech
  • 96 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:08

ja kupuje na początku września lub w połowie - bo chce podrzucić kompa do serwisu. Orientuje się ktoś czy w Cortlandach również się pojawił?

#285 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:12

W złotych tarasach zabrakło już o 18.40. Wielka "Premiera" śmiechu warte.

Ale dokladnie tak samo jest z gazetami :confused: Jak jest jakis fajny dodatek do gazety np. prawnej itp. to w kioskach tych gazet poprostu nie ma! Maja 1 czy 2 sztuki :lol: To po jaka cholere reklamuja cos czego nie ma !?
Kiiedys chcialem sobie kupic Nokie 6230. Oczywiscie w Polsce byla kilka miesiecy ( albo tygodni ) pozniej. Kiedy juz sie niby pojawila i juz byly reklamy w telewizji to... telefonu nigdzie nie mozna bylo dostac :roll:

Moze to taki chwyt marketingowy ? Po Apple mozna sie takiego czegos spodziewac :P

#286 besiu

besiu
  • 73 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:13

jestem ciekawy jak tam było z dostępnością w galerii Mokotów. To mój "ulubiony" ispot. Ile sztuk było?? 2? 3?, czy będą w czasie nieokreślonym??

#287 Belze

Belze
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:14

w galerii mokotów o 17:30 poinformowano mnie że "kilka sztuk" zostało na 18:30 i na razie nie mogą sprzedawać, całe szczęście zarezerwowałem i o 18:35 odebrałem ostatnią*sztukę wraz z badziewną koszulką przy poczęstunku ciasteczkami, sokiem jabłkowym i jabłkami. Nie ma to jak "event" :D edit: besiu - mówili, że dopiero w przyszłym tygodniu w bliżej nieokreślonym terminie będą :)

#288 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:15

Ja sobie zamowilem i wlasnie odebralem z FedEx`u :D Ale jeszcze nie bede instalowac, wole zrobic backup danych na externl drive ;)

#289 cryptic

cryptic
  • 9 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:19

Witam, zastanawiam sie nad legalnoscia takiego posuniecia: kolga ma leoparda, kupuje za 129zl snow bo mu przysluguje, ja odkupuje od niego na fakture. czy mam w tym momencie legalnie wszystko?

#290 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:19

Już zainstalowany :) Kupiony w Apple Store po przyjściu do domu od razu jeszcze będąc w butach zabrałem się za instalowanie. Wybrałem świeżą instalacje a nie nakładkę. System jak działa bardzo dobrze. 25F zostało dobrze wydane :)

#291 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:24

jestem ciekawy jak tam było z dostępnością w galerii Mokotów.
To mój "ulubiony" ispot. Ile sztuk było?? 2? 3?, czy będą w czasie nieokreślonym??

Ja tam żadnego nie lubię :P ale podjechałem po drodze i między 11 a 12 było przynajmniej kilkanaście sztuk. Fakt faktem - stała mała kolejka i przy mnie sprzedało się 5.

#292 besiu

besiu
  • 73 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:27

Ale dokladnie tak samo jest z gazetami :confused: Jak jest jakis fajny dodatek do gazety np. prawnej itp. to w kioskach tych gazet poprostu nie ma! Maja 1 czy 2 sztuki :lol: To po jaka cholere reklamuja cos czego nie ma !?
Kiiedys chcialem sobie kupic Nokie 6230. Oczywiscie w Polsce byla kilka miesiecy ( albo tygodni ) pozniej. Kiedy juz sie niby pojawila i juz byly reklamy w telewizji to... telefonu nigdzie nie mozna bylo dostac :roll:

Moze to taki chwyt marketingowy ? Po Apple mozna sie takiego czegos spodziewac :P

bar-trek polecam Ci książkę prof. Roberta Cialdini "Wywieranie wpływu na ludzi". On opisuje tam wszystkie techniki manipulacji.
Jednym z przykładów opisuje zagrania korporacji produkujących zabawki dla dzieci. Przed świętami Bożego Narodzenia, puszczają setki reklam promujące np. samochodzik. kilka dni przed świętami udostępniają tych samochodzików 20 sztuk. Przychodzą rodzice, samochodziki się wysprzedały, ale dzieciakowi trzeba kupić jakiś prezent, to kupują najczęściej tej samej firmy. Święta się kończą, po nowym roku, firmy dają do sklepów setki tych samochodzików. I teraz rodzice muszą kupić ten samochodzik, bo dziecko o nim marzyło i znów truje du**. Rodzice kupują i zwiększają tylko dochód firmie :)

Książkę polecam, nawet jest częściowo w internecie jako darmowy ebook

#293 mpConroe

mpConroe
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:27

Byłem dzisiaj w iSpot Magnolia Park Wrocław :) . Kupiłem godzinę przed premierą [zarezerwowane], godzinę spędziłem w centrum handlowym surfując po MyApple.pl. Następnie udałem się na prezentację. Było losowanie na koszulki, wpisałem się na kartce 2 razy i dwa razy mnie wylosowali, ale koszulkę dostałem tylko jedną xD. Na prezentacji było 14 osób + kilka w samym sklepie. Było bardzo miło :) . Pozdrawiam wrocławskich fanów Apple!

#294 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:29

jak sprawdzic czy SL sie wlaczyl w 64 bitach ?

#295 uczenn

uczenn
  • 40 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:38

snow Dobra Panowie jeżeli możecie to podzielcie się wrażeniami :). W czym czujecie wzrost prędkości? co wg was skopali ? czy rzeczywiście sl szybciej się bootuje ? Czy jest duża odczuwalna różnica ? Jak porównacie ten produkt z pierwszą wersja leoparda ? Z góry dziękuję za wszelkie informacje .

#296 marcinek85

marcinek85
  • 12 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:43

Witam a Co to za ikonka Gadu-Gadu w doku na filmiku? wie ktoś może?

#297 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:45

czy ktoś może mi podać powód dlaczego system ma chodzić gorzej jak zrobię zwykłego up-date niż gdybym wgrał na nowo?

#298 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Proponuję założyć jakiś nowy temat o wrażeniach z użytkowania Snow Leoparda :-) Tutaj zrobił się już prawdziwy burder ;-) Padają co 3-4 strony te same pytania. Machnąć how-to albo Snow Leopard F.A.Q i po kłopocie.

#299 martivip

martivip
  • 225 postów
  • SkądWarszawa

kupiłem swój egzemplarz w MediaM przy al. Krakowskiej mieli tego sppppooorroo :) Wzrost ogólnie szybkości zauważalny, naprawde jestem w szoku.

#300 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpnia 2009 - 20:47

czy ktoś może mi podać powód dlaczego system ma chodzić gorzej jak zrobię zwykłego up-date niż gdybym wgrał na nowo?

Nie podam Ci powodu żadnego, ale jak kupiłem swojego MB to miałem nagranego Leoparda na Tigera. Ciągle coś gdzieś krzaczyło co jakiś czas. Zainstalowałem na czystej partycji Leoparda z pendrive i system chodził dużo szybciej.
Ja osobiście jestem zwolennikiem:
- nowy system = czysta instalka
- nowe aktualizacje = normalne aktualizacje :P

Dla mnie Snow Leopard z racji jego przyjaźni z 64bit jest jak nowy system. Wybrałem nową instalkę i nie żałuję. Fakt - system miałem bardzo czysty więc niewiele musiałem przywracać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych