Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Snow Leopard w sprzedaży już od 28 sierpnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
289 odpowiedzi w tym temacie

#176 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:39

A ja jestem ciekaw jak nazwą 10.7, i jak szybko dorwie sie do 10.6 ekipa z "hakintoszy" i udostępni wersje dla PC =]
zaraz pewnie 90% społeczności mnie zjedzie tekstami typu "kup se maka a nie okradasz" bla bla bla...
cóż, mam, tyle ze genialny Steve myśląc wyłącznie o zysku nie pomyślał o tym ze są osoby mające jeszcze mac'a z prockami PowerPC którym o wiele bardziej przydałby się szybszy OS.

chyba nie czytałeś od początku

Nie nabijaj postów. Odpowiedz już padła wcześniej.

#177 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:41

Do msh: co do dysku ktory wymieniles i probowales zainstalowac nowy system,
jedyne to co przychodzi mi na mysl, to to ze dyski firmowo maja mape partycji MBR,
a Maci uzywaja GPT, mozna utwozyc system plikow HFS+ na takiej partyji, ale nie wstanie,
jak zrobiles odtworzenie z obrazu to prawdopodobnie program odwzorowal mape partycji na nowy dysk, ale to tylko moja zdanie

Jak juz wczesniej wspomnialem instalacja z plyty DVD UtD 10.5 pozwala mi na dostep do narzedzi dyskowych tak wiec moge z dyskiem zrobic wszystko (teoretycznie). Tu nie chodzi o to ze cos nie bootuje itp tylko system po wyborze jezyka sprawdza czy mam na dysku w tym przypadku Tigera (lub starsza wer. 10.5) jesli nie mam to nie moge zrobic i konczy sie instalacja.

#178 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 25 sierpnia 2009 - 22:46

BTW w instalacyjnej plycie upgrade leoparda byl bug. Wystarczylo wejsc w time machine i wziac back i podswietlala sie strzalka umozliwiajaca instalacje systemu na czysty dysk :D

#179 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 25 sierpnia 2009 - 23:30

@mauser Napisales ze spodziewasz sie paczki z SL w piatek rano. Mozesz mi napisac jak ci sie to udalo? Widze ze tez jestes w ROI i u mnie w statusie zamowienia jest ze Wysylka nastapi 28th czyli w piatek wiec jak sie spisze UPC to paczka u mnie bedzie kolo wtorku nastepnego tyg. ;) @kucyk plus dla ciebie, czegos nowego sie nauczylem :)

#180 mauser

mauser
  • 21 postów
  • SkądLimerick Ireland

Napisano 25 sierpnia 2009 - 23:40

jest napisane ze wysylka "by" 28 czyli przed, czyli bedzie tak samo jak z leo 2 lata temu

#181 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 25 sierpnia 2009 - 23:48

jest napisane ze wysylka "by" 28 czyli przed, czyli bedzie tak samo jak z leo 2 lata temu

a ja mam We estimate your order to be shipped September ;)

#182 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów
  • SkądBielsko-Biała/Kraków

Napisano 25 sierpnia 2009 - 23:53

Czy ktoś wie jak to może wyglądać z updatem jeżeli kupiłem macbooka w stanach (tydzień temu) i mam rachunek wszystko? czy uznają mi to? pozdrawiam;)

#183 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpnia 2009 - 00:31

Nie zgadzam się z kolegą bo kupilem 2 lata temu dokladnie tak samo i na czystym dysku moge postawic Leoparda (Mac OS X Upgrade), przed chwilka z ciekawosci na czystym dysku postawilem Snow Leoparda 10.6 build A432, wszstko OK, wiec nie obawiam sie o SL Upgrade za 29$
Pozdrawiam

Potwierdzam - u mnie na czystym też się instaluje.

#184 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 26 sierpnia 2009 - 01:02

Przecież to będzie zwykły OEM, tylko jest taka dystrybucja Snowa a nie inna. więc musieli jakość podzielić ludzki, kto jaki ma sprzęt i ustalić opcje cenowe. Upgrade, nie upgrade musi się instalować na czysto bez żadnych weryfikacji czy ma się starszy system czy nie. Weryfikacja jest na stronie apple, gdzie podaje się swój SN maca i co tam jeszcze trzeba i jest ustalane czy dany Mac kwalifikuje się do zniżki cenowej. Na podstawie numeru seryjnego Apple zna całą historię danego Maca. Idąc do Apple Store czy tam resellerów trzeba mieć pewnie jakiś dowód zakupu i SN Maca.

#185 mauser

mauser
  • 21 postów
  • SkądLimerick Ireland

Napisano 26 sierpnia 2009 - 06:32

a moze jednak....

OS X Snow Leopard Retail Disc Contains Build 10A432 - Mac Rumors

#186 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 postów
  • SkądKrzeczowice

Napisano 26 sierpnia 2009 - 06:56

Już zamówiłem w Cortland z wysyłką do domu. Ciekawe czy płytka będzie u mnie w piątek czy dopiero tego dnia zostanie wysłana i trafi do mnie początkiem następnego tygodnia?

#187 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 26 sierpnia 2009 - 07:09

radeksoftdj, widać lubisz przepłacać :D System 129 + 9.90 przesyłka xD

#188 msh

msh
  • 195 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Napisano 26 sierpnia 2009 - 07:36

Przepraszam wszystkich za "walkowanie" jednego problemu ale nie daje mi to spokoju.
Jest kilka osob ktore moga zaistalowac na czystym dysku np. nowym (zaden inny dysk nie jest podpiety pod komputer) DVD Leopard Upgrade (kolorowy nosnik - nie szary). Kilka postow wyzej podalem min. dwie osoby ktore potwierdzaja moja wersje czyli brak mozliwosci nacisniecia przycisku dalej przy braku zainstalowanej wczesniejszej wersji systemu (tutaj 10.4). Moje pytanie jest nastepujace -> podczas instalacji OSX po wyborze jezyka mozecie normalnie wybrac przycisk ja nie moge.

Aby nie byc goloslownym dolacze nastepny post z MaClinic

1. Start your Mac with the Leopard Upgrade DVD in the optical drive and hold the ‘C’ key to boot from the DVD.
2. After the installer initialises, it will perform a check to confirm that you already have an existing install of Tiger or Leopard.
3. At this point, if you do not have a functional version of Leopard or Tiger, the installer will not let you proceed.
4. Here are the workaround steps: Click on “Utilities” then on “Restore Time Machine Backups”.
5. Click “Next” and the installer will start searching for Time Machine backups.
6. Wait for about 5 Seconds then go all the way back to the Mac OS X Installer.
7. Now the continue button should be clickable and you can proceed to do a clean install of Leopard.

* This method will work even if you do not have a Time Machine backup. You just have to click “Next” then go back to the “Restore from Time Machine” option.
* This workaround has been tested on both 10.5.0 and 10.5.1 DVDs.

Metoda obejscia weryfikacji posiadania poprzedniej wersji systemu przytoczona juz wczesniej przez kucyk.

#189 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpnia 2009 - 08:37

Już zamówiłem w Cortland z wysyłką do domu. Ciekawe czy płytka będzie u mnie w piątek czy dopiero tego dnia zostanie wysłana i trafi do mnie początkiem następnego tygodnia?

Ja również zamówiłem w Cortlandzie ale odbiór osobisty, więc nie przepłaciłem :P Czekam na info o dostępności.

#190 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpnia 2009 - 09:03

RiQ, no wiesz... w Cortlandzie? ;)

#191 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 09:18

Snow Leo nie można zainstalować na nowej partycji bo system się nie uruchomi - instalator uruchamia się z poziomu Leo, po przekopiowaniu plików instalacyjnych trzeba zrestartować komputer, a ten nie uruchomi się jeśli na partycji nie będzie postawionego wcześniej systemu. Czyli wychodzi na to, że jest to prawdziwy upgrade.

HEKTOR
A wiec jednak po czesci mialem racje :)

to ja mam pytanie, ktore juz padalo, ale nikt na nie nie odpowiedzial - czy majac teraz zainstalowanego Leoparda, moge zaisntalowac SN bez straty tego co mam (soft, komunikatory, maile, pliki, itd)? Chetnie podmienilbym system, ale nie chcem mi sie tego wszystkirgo zrzucac recznie (a i tak wszystkiego na pewno sie nie uda bo o czyms zapomne). Wiec jak, mozna?

a jak to sie ma do Time Machine? Moge zrobic instalke nowego systemu i odzyskac wsio ( WSZYTKO !!! ustawienia kont, maili, itd, itp ) z Time Machine bez problemu tak? NIe bedzie sie plul apropo zgodnosci niektorych programow z nowym Leosiem?

#192 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpnia 2009 - 10:39

nie będzie problemow, bo odzyskasz też system:)

#193 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 10:43

1. Słuchajcie, czyli 129zł kosztuje sam upgrade. Co z pełną wersją 10.6? Chodzi mi o to, że już obecnie przy reinstalacji OS X muszę zainstalwać najpierw pełnego Tigera, a potem upgrade do Leoparda. Wkurza mnie wizja, że teraz będzie dochodziło jeszcze instalowanie upgrade'u na Snow :D. 2. Sklep iSpot nie podał, ale czy ktoś wie ile będzie kosztowała pełna wersja Snow? 3. Coś mi nie gra - po upgradzie oczywiście nie będę miał najnowszego iLife? Jeszcze trochę, a stwierdzę, że kupię Mac Box Set za te 699zł :). Snow + iLife + (co dla mnie ważne) iWork :).

#194 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpnia 2009 - 10:45

RiQ, no wiesz... w Cortlandzie? ;)

o kurcze, a jednak przepłaciłem - 4 zł :)

Następnym razem będę mądrzejszy.

#195 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 sierpnia 2009 - 10:47

1. jesteś pewien, że dysk nie sprawdza czy nie ma 10.4 lub 10.5 na kompie?

#196 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 10:47

A! A propo Time Machine. Czy po instalacji Snowa, będę mógł odtworzyć stan plików? Chodzi mi o przypadek gdzie załóżmy zainstalowałbym czysty system po formacie.

---- Dodano 26-08-2009 o godzinie 11:49 ----

1. jesteś pewien, że dysk nie sprawdza czy nie ma 10.4 lub 10.5 na kompie?

No tak, co by w sumie oznaczało, że wystarczy upgrade z Tigera. Uff :)

Tylko cholera korci mnie Mac Box Set z powodu iLife, którego używam na codzień i do tej pory w wersji 08, a do tego iWork z legalnego źródła :(. Z drugiej strony naprawdę cienko u mnie z kasą i każda stówa jest na wagę złota :D

#197 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 10:53

nie będzie problemow, bo odzyskasz też system:)

Wiesz o co mi chodzilo :)
wiec sie nie da :(
Pliki jako pliki odzyskam ( muze , filmy, fotki, itd ) , ale juz np ustawien kont pocztowych juz nie?
a co z zainstalowanymi programami?

#198 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 sierpnia 2009 - 10:56

HEKTOR
A wiec jednak po czesci mialem racje :)

Jesli bedzie to tak idtioczynie rozwiazane to zwracam honor :)

a jak to sie ma do Time Machine? Moge zrobic instalke nowego systemu i odzyskac wsio ( WSZYTKO !!! ustawienia kont, maili, itd, itp ) z Time Machine bez problemu tak? NIe bedzie sie plul apropo zgodnosci niektorych programow z nowym Leosiem?

#199 yasiek

yasiek
  • 268 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 10:58

ja mam podobnie. Korci strasznie, zwłaszcza, że kumpel jeszcze przez ok miesiąc w USA siedzi więc mógłby dla mnie nabyć :) tylko niestety chwilowo średnio z kasą :(

---- Dodano 26-08-2009 o godzinie 12:00 ----
chodzi mi oczywiście o box SL+iLife+iWork :)

#200 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 11:02

No nie yasiek? :) Cenowo korci, gdyż box kosztuje ponad połowę taniej niż każdy SL+iLife+iWork z osobna kupiony :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych