Scheduler Poland - rozkład jazdy na iPhone'a.
Posted 28 June 2011 - 21:44
Posted 29 June 2011 - 13:33
Posted 09 November 2011 - 21:28
Posted 10 November 2011 - 07:54
Posted 11 November 2011 - 17:36
Zgłoszenia proszę wysyłać na mail support@kakaki.pl
Wymagane parametry - iPhone 3GS, 4, 4S - soft 5.x
Miasto: Warszawa, KZK GOP, Łódź
Posted 21 November 2011 - 01:23
Posted 21 November 2011 - 06:29
Posted 30 November 2011 - 06:14
Posted 30 November 2011 - 09:39
Posted 30 November 2011 - 11:30
Posted 30 November 2011 - 15:01
U mnie nadal nie działa prawidłowo import z ulubionych na drugie urządzenie.
Błąd: Invalid query: Duplicate entry.... for key1.
Nie chcę mi się poprawiać wszystkiego od nowa.
Proszę podać na mail support@kakaki.pl listę z UDID urządzeń - sprawdzę w czym problem
Posted 05 December 2011 - 20:15
---------- Wpis dodano o 19:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:14 ----------
Jeśli lubisz Schedulera daj znać na Scheduler Poland | Facebook
A może masz jakieś pomysły lub sugestie dla programu, na nowo rusza lista życzeń: Scheduler Poland: Top (2 pomysłów) – Sugestie Klientów kakaki
Posted 11 December 2011 - 17:03
Jest to mój pierwszy post na forum MyApple dlatego chciałbym się ze wszystkimi przywitać i prosić o odrobinę wyrozumiałości na początek;)
SchedulerPoland to z pewnością świetny program, ale jak każdy inny nie jest pozbawiony wad, błędów czy pewnych ograniczeń. O tych pierwszych dwóch nie będę teraz wspominał, skupię się na ograniczeniach.
Na poniższym obrazku naniosłem kropki wraz z przykładowymi numerami linii jakie się przy nich zatrzymują (na czerwono) oraz cyfry (na niebiesko), które ułatwią objaśnienia. Jest to zarys skrzyżowania obok Galerii Bałtyckiej w Gdańsku Wrzeszczu.

Są sytuacje w których kilka przystanków (fizycznych - miejsc, gdzie autobus czy tramwaj się zatrzymuje) ma jedną wspólną nazwę. Kiedy dwa przystanki o tej samej nazwie znajdują się na tej samej wysokości po dwóch stronach jednej ulicy to nie jest dużym problemem oznaczenie tego na mapie pomiędzy nimi. Chociaż i to może być kłopotliwe, kiedy są one oddzielone np. torami bez przejścia w najbliższej okolicy.
Problem pojawia się kiedy pod jedną nazwą istnieje kilka przystanków, rozrzuconych w znacznej odległości (blisko 400m w linii prostej 1-7, 2-6).
W programie na mapie przystanek "Galeria Bałtycka" jest zlokalizowany w następujący sposób:

W takiej sytuacji pokazywanie odległości i kierunku do przystanka pod wspólną nazwą jest całkowicie bezcelowe bo tam tak naprawdę jest przejście dla pieszych, z którego można wejść na przystanki 4 i 5.
[URL="http://maps.google.com/?ll=54.382541,18.598657&spn=0.00125,0.002411&t=h&z=19&vpsrc=6"]Dla zainteresowanych mapa Google ze zdjęciami satelitarnymi.[/URL]
Ten obrazek przedstawia wygląd przystanka "Wrzeszcz PKP", który w rzeczywistości jest węzłem komunikacyjnym.
Jak widać pod jedną nazwą kryje się 6 stanowisk (w tym jedno nieczynne) rozrzuconych na przestrzeni około 200m (te skrajne, końcowe). Są też stanowiska PKS, ale mniejsza o nie póki co.

Jestem pewien że w niemal każdym mieście znajdzie się przystanek (nazwa przystanka) podobny do tego przykładu. Stąd moje pytanie - czy jest możliwe naniesienie dokładnej pozycji GPS każdego przystanka dla każdej linii osobno?
Znacznie ułatwiłoby to życie osobom, które szukają połączenia, ale nie są świadome że nie będą w stanie przesiąść się na jednym przystanku (pod jedną nazwą) w mniej niż 3 minuty bo faktycznie to dwa różne miejsca, które rozdziela 5 przejść dla pieszych z sygnalizacją świetlną.
Zdaję sobie sprawę że wykonanie tego może być trudne lub nawet niemożliwe do realizacji, ale musiałem zapytać

----
Czy jest możliwa edycja nazw przystanków i zatrzymujących się przy nich autobusów? Np. poniżej widać pełne pomieszanie z poplątaniem. Nie zgadzają się nazwy przystanków ani linie jakie się przy nich zatrzymują. Według ZTM Gdańsk są przystanki: Dąbrowszczaków, Dąbrowszczaków - Obr. Wybrz. oraz Obr. Wybrz. - Dąbrowszczaków.

Dodatkowo czy w nazwie przystanku musi być na sztywno wpisane (n/ż) - "na żądanie"? Sprawia to że konieczne jest tworzenie dwa razy tych samych przystanków.
----
Kolejna sprawa to propozycja, która nie powinna chyba zając dużo pracy, a znacznie ułatwiłaby poruszanie się po nowych lub rzadko odwiedzanych miastach. Chodzi mianowicie o informacje dotyczące biletów dla danego miasta.
Wręcz cudownie byłoby gdyby program po wyznaczeniu trasy zasugerował jakiego biletu musimy użyć. Na przykład w Gdańsku są bilety ważne na przejazd jednym autobusem czy tramwajem niezależnie od czasu jego trwania oraz bilety czasowe, z którym możemy dowolnie się przesiadać pod warunkiem że jest ważny.
----
Mam nadzieję że dość jasno sformułowałem swoje myśli chociaż zdaję sobie sprawę że dodatkowe wyjaśnienia mogą być konieczne. Zapraszam do dyskusji;)
Pozdrawiam,
alberht
Posted 11 December 2011 - 17:35
Posted 11 December 2011 - 20:39
Zauważyłem że częstym błędem są podwójne spacje lub ich brak (zaznaczone kolorem czerwonym oraz niebieskim). Problemu braku spacji nie da się chyba rozwiązać w żaden rozsądny sposób (czyt. automagicznie;)) Natomiast problem nadmiernej ilości spacji wydaje się być prosty - wystarczy zamienić wszystkie podwójne czy większe na pojedyncze.Są też miasta w których ten sam przystanek jest po kilka razy bo w rozkładach są literówki.

Dodatkowo jestem za tym żeby zmienić sposób sortowania. Konkretnie mam na myśli znaki myślnika "-" oraz lewego nawiasu "(" (zaznaczone kolorem żółtym). Gdyby sortować wg schematu spacja " ", nawias "(", a na końcu myślnik "-" lista byłaby bardziej czytelna. Lepiej wygląda następujące ułożenie nazw:
Chłopska Chłopska (n/ż) Chłopska - Obrońców Wybrzeżaniż
Chłopska Chłopska - Obrońców Wybrzeża Chłopska (n/ż)zwłaszcza że bardzo często przystanek bez oraz z "(n/ż)" w nazwie jest jednym i tym samym przystankiem.
Nie ma co liczyć na szybkie poprawienie literówek w bazach danych czy trzymanie się przez ich twórców jakiegokolwiek spójnego schematu nazewnictwa. Zauważyłem że częstym błędem jest dublowanie się przystanków, których nazwy są zapisane w różny sposób. Na obrazku kolorem szarym zaznaczyłem ten sam przystanek, oznaczony w tym samym miejscu, którego nazwa została zapisana DRUKOWANYMI LITERAMI oraz Z Wielkiej Litery. Czy nie można tego poprawić po stronie programu?
Ostatnią rzeczą jest wyświetlanie na liście przystanków do których nie ma przypisanych żadnych linii. Sądzę że powinno ich tam być, to znowu podniosłoby czytelność listy.
Jeżeli chodzi o listę "Linie" to proponuję następujące zmiany, które zaznaczyłem na tym obrazku:

Czerwone zaznaczenie - litery "j" i "y" są obcięte od dołu, ponieważ nazwa ostatniego przystanku i określenie typu linii nie jest wycentrowane w pionie (zaznaczone na zielono).
Kolejną sprawą jest pokazywanie trasy danego autobusu na mapie Google. Obecnie wygląda to tak że na mapę nanoszone są pinezki reprezentujące przystanki a trasa jest pokazywana jako ich połączenie. Często prowadzi to np. takich potworków jak ten poniżej:

Może do pokazywania tras można użyć odpowiednio spreparowanych plików KML? Świetnym przykładem jest Białostocka Komunikacja Miejska. [URL="http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=http:%2F%2Fwww.komunikacja.bialystok.pl%2Fcms%2FFile%2FLinie-od2062011.kml&aq=&sll=53.103464,23.114168&sspn=0.310831,0.615921&ie=UTF8&z=11"]Tutaj można zobaczyć jak wygląda to w praktyce[/URL] / [URL="http://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&vps=3&jsv=344a&oe=UTF8&msa=0&msid=201420989234874828356.0004a4a192c1a0b334b03&output=kml"]adres pliku KML z danymi GPS.[/URL]
Pozdrawiam,
Łukasz 'alberht'
Posted 10 February 2012 - 07:22
Posted 04 April 2012 - 19:34
Posted 04 April 2012 - 20:13
Posted 05 April 2012 - 07:34
Posted 05 April 2012 - 09:16
Posted 13 April 2012 - 01:37
Posted 18 April 2012 - 08:44
Posted 18 April 2012 - 09:09
Posted 18 April 2012 - 19:40
Posted 19 April 2012 - 21:02