Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Scheduler Poland - rozkład jazdy na iPhone'a.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
824 odpowiedzi w tym temacie

#776 Me_69

Me_69
  • 247 postów

Napisano 28 czerwca 2011 - 21:44

napisz do twórcy programu. Wejdź na strone kakaki.pl i tam znajdziesz kontakt do niego i opisz to on Ci tam szybciej odpisze niż tutaj

#777 Radabi

Radabi
  • 16 postów
  • SkądToruń

Napisano 29 czerwca 2011 - 13:33

Dzięki wielkie. Wysłałem właśnie maila. Dam znać jak dostane odpowiedź Pozdrawiam Radek

#778 buczekzks

buczekzks
  • 9 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 21:28

gdzie w tym programie sprawdza sie opoznienie danego autobusu ?

#779 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 10 listopada 2011 - 07:54

Nie sprawdza sie.

#780 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2011 - 17:36

Rozpoczynają się testy Schedulera 2.2.0 - poszukuję 5 chętnych do testów programu.
Zgłoszenia proszę wysyłać na mail support@kakaki.pl

Wymagane parametry - iPhone 3GS, 4, 4S - soft 5.x
Miasto: Warszawa, KZK GOP, Łódź

#781 konrado0905

konrado0905
  • 361 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 01:23

Czy wy też macie takie problemy? * Po załadowaniu trasy z ulubionych program zawsze powiadomi o braku możliwości przejazdu * Program się wywala gdy chcemy "wejść" w przystanek np. żeby sprawdzić jego położenie * Program w ogóle nie potrafi wyszukać przejazdów między godziną 24 a 4 rano. Raportowałem te usterki na maila i po 2 aktualizacjach nadal jest to samo. iP 4 5.0.1 (na 4.2.1 było to samo)

#782 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2011 - 06:29

Aktualizacja programu z poprawkami błędów jest w przygotowaniu. Podane błędy dotyczyły tylko miast z opcją grupowania przystanków (Warszawa i Łódź)

#783 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 listopada 2011 - 06:14

Wersja 2.2.1 jest już w AppStore - tymczasem ruszyły testy wersji 2.3.0 Najważniejsza zmiana: Przebudowany algorytm wyszukiwania połączeń. Teraz ustawienie 3 przesiadek znajdzie optymalną trasę z 1, 2 lub 3 przesiadkami. Ograniczenie max ilości przesiadek przyśpiesza wyszukiwania ale nie jest już wymagane do podania sensownych wyników.

#784 konrado0905

konrado0905
  • 361 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 09:39

Zgłaszam się na testera jeśli jest jeszcze miejsce

#785 sheeple

sheeple
  • 204 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2011 - 11:30

U mnie nadal nie działa prawidłowo import z ulubionych na drugie urządzenie. Błąd: Invalid query: Duplicate entry.... for key1. Nie chcę mi się poprawiać wszystkiego od nowa.

#786 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 listopada 2011 - 15:01

U mnie nadal nie działa prawidłowo import z ulubionych na drugie urządzenie.
Błąd: Invalid query: Duplicate entry.... for key1.
Nie chcę mi się poprawiać wszystkiego od nowa.

Proszę podać na mail support@kakaki.pl listę z UDID urządzeń - sprawdzę w czym problem

#787 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 grudnia 2011 - 20:15

Poprawiony edytor mapy do lokalizacji GPS przystanków Nowy edytor mapy | Kakaki Soft dostępny bezpośrednio na stronie Edytor Map

---------- Wpis dodano o 19:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:14 ----------

Jeśli lubisz Schedulera daj znać na Scheduler Poland | Facebook

A może masz jakieś pomysły lub sugestie dla programu, na nowo rusza lista życzeń: Scheduler Poland: Top (2 pomysłów) – Sugestie Klientów kakaki

#788 alberht

alberht
  • 8 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 11 grudnia 2011 - 17:03

Witam serdecznie,
Jest to mój pierwszy post na forum MyApple dlatego chciałbym się ze wszystkimi przywitać i prosić o odrobinę wyrozumiałości na początek;)

SchedulerPoland to z pewnością świetny program, ale jak każdy inny nie jest pozbawiony wad, błędów czy pewnych ograniczeń. O tych pierwszych dwóch nie będę teraz wspominał, skupię się na ograniczeniach.

Na poniższym obrazku naniosłem kropki wraz z przykładowymi numerami linii jakie się przy nich zatrzymują (na czerwono) oraz cyfry (na niebiesko), które ułatwią objaśnienia. Jest to zarys skrzyżowania obok Galerii Bałtyckiej w Gdańsku Wrzeszczu.

Dołączona grafika

Są sytuacje w których kilka przystanków (fizycznych - miejsc, gdzie autobus czy tramwaj się zatrzymuje) ma jedną wspólną nazwę. Kiedy dwa przystanki o tej samej nazwie znajdują się na tej samej wysokości po dwóch stronach jednej ulicy to nie jest dużym problemem oznaczenie tego na mapie pomiędzy nimi. Chociaż i to może być kłopotliwe, kiedy są one oddzielone np. torami bez przejścia w najbliższej okolicy.

Problem pojawia się kiedy pod jedną nazwą istnieje kilka przystanków, rozrzuconych w znacznej odległości (blisko 400m w linii prostej 1-7, 2-6).

W programie na mapie przystanek "Galeria Bałtycka" jest zlokalizowany w następujący sposób:

Dołączona grafika

W takiej sytuacji pokazywanie odległości i kierunku do przystanka pod wspólną nazwą jest całkowicie bezcelowe bo tam tak naprawdę jest przejście dla pieszych, z którego można wejść na przystanki 4 i 5.

[URL="http://maps.google.com/?ll=54.382541,18.598657&spn=0.00125,0.002411&t=h&z=19&vpsrc=6"]Dla zainteresowanych mapa Google ze zdjęciami satelitarnymi.[/URL]

Ten obrazek przedstawia wygląd przystanka "Wrzeszcz PKP", który w rzeczywistości jest węzłem komunikacyjnym.
Jak widać pod jedną nazwą kryje się 6 stanowisk (w tym jedno nieczynne) rozrzuconych na przestrzeni około 200m (te skrajne, końcowe). Są też stanowiska PKS, ale mniejsza o nie póki co.

Dołączona grafika

Jestem pewien że w niemal każdym mieście znajdzie się przystanek (nazwa przystanka) podobny do tego przykładu. Stąd moje pytanie - czy jest możliwe naniesienie dokładnej pozycji GPS każdego przystanka dla każdej linii osobno?
Znacznie ułatwiłoby to życie osobom, które szukają połączenia, ale nie są świadome że nie będą w stanie przesiąść się na jednym przystanku (pod jedną nazwą) w mniej niż 3 minuty bo faktycznie to dwa różne miejsca, które rozdziela 5 przejść dla pieszych z sygnalizacją świetlną.

Zdaję sobie sprawę że wykonanie tego może być trudne lub nawet niemożliwe do realizacji, ale musiałem zapytać;)

----

Czy jest możliwa edycja nazw przystanków i zatrzymujących się przy nich autobusów? Np. poniżej widać pełne pomieszanie z poplątaniem. Nie zgadzają się nazwy przystanków ani linie jakie się przy nich zatrzymują. Według ZTM Gdańsk są przystanki: Dąbrowszczaków, Dąbrowszczaków - Obr. Wybrz. oraz Obr. Wybrz. - Dąbrowszczaków.

Dołączona grafika

Dodatkowo czy w nazwie przystanku musi być na sztywno wpisane (n/ż) - "na żądanie"? Sprawia to że konieczne jest tworzenie dwa razy tych samych przystanków.

----

Kolejna sprawa to propozycja, która nie powinna chyba zając dużo pracy, a znacznie ułatwiłaby poruszanie się po nowych lub rzadko odwiedzanych miastach. Chodzi mianowicie o informacje dotyczące biletów dla danego miasta.
Wręcz cudownie byłoby gdyby program po wyznaczeniu trasy zasugerował jakiego biletu musimy użyć. Na przykład w Gdańsku są bilety ważne na przejazd jednym autobusem czy tramwajem niezależnie od czasu jego trwania oraz bilety czasowe, z którym możemy dowolnie się przesiadać pod warunkiem że jest ważny.

----

Mam nadzieję że dość jasno sformułowałem swoje myśli chociaż zdaję sobie sprawę że dodatkowe wyjaśnienia mogą być konieczne. Zapraszam do dyskusji;)

Pozdrawiam,
alberht

#789 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 grudnia 2011 - 17:35

alberht: Ad 1) Dane przystanków są generowane na podstawie tego co jest dostępne na stronach z rozkładami, np. Warszawa pokazuję informację o każdym przystanku osobno (różny identyfikator słupka, mimo że mają wspólną nazwę) i tam opisany przez Ciebie problem nie występuję, tak samo Łódź. Do celów wyszukiwania takie przystanki są grupowane wg wspólnego fragmentu nazwy. Innym przykładem jest Białystok, tam przystanki które są koło siebie (różne strony ronda), mają zupełnie inne nazwy i do zgrupowania potrzebne byłoby ręczne oznaczenie lub przeanalizowanie współrzędnych GPS których nadal dla wszystkich przystanków. Są też miasta w których ten sam przystanek jest po kilka razy bo w rozkładach są literówki. Mamy też np. Kraków w którym istnieje tylko ogólna nazwa przystanku dla każdej pozycji - tutaj pomogła by tylko wirtualizacja przystanków generowana przez parser rozkładów, utworzenie każdego kierunku i typu pojazdu jako osobny przystanek, ale to nie będzie w 100% zgodne z rzeczywistością, czasem będzie ich nadal za mało a czasem za dużo. Z tego co zauważyłem teraz na stronie ZTM Gdańsk to podają informację o słupku także mogę przygotować przebudowę bazy danych, ale jak już wcześniej próbowałem opisać nie jest to ograniczenie samego programu, tylko jest zależne od przygotowanej bazy danych. W pierwszych wersja programu zanim pojawiły się dane GPS nie było potrzeby analizy słupka na przystanku i takie dane nie były brane pod uwagę. Ad 2) opisy n/ż na chwile obecną są częścią nazwy przystanku - w planach jest dorobienie opcji oznaczania na trasie pozycji typu n/ż z zachowaniem w bazie tej samej nazwy przystanku (do przeróbki parser, baza i program). Ad 3) pomysł z biletami chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu, ale to wymaga pomocy w jego realizacji, sam nie jestem w stanie zweryfikować dane we wszystkich miastach jakie są dostępne bilety (nie każde miasto to udostępnia), do tego dochodzi aktualizowanie cen i typów biletów w każdym z miast. Także dla jednej bazy nie jest do "dużo roboty" ale przygotowanie mechanizmu i zarządzanie prawie 50 baz to już inne wyzwanie. Pozdrawiam

#790 alberht

alberht
  • 8 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 11 grudnia 2011 - 20:39

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź!

Są też miasta w których ten sam przystanek jest po kilka razy bo w rozkładach są literówki.

Zauważyłem że częstym błędem są podwójne spacje lub ich brak (zaznaczone kolorem czerwonym oraz niebieskim). Problemu braku spacji nie da się chyba rozwiązać w żaden rozsądny sposób (czyt. automagicznie;)) Natomiast problem nadmiernej ilości spacji wydaje się być prosty - wystarczy zamienić wszystkie podwójne czy większe na pojedyncze.

Dołączona grafika

Dodatkowo jestem za tym żeby zmienić sposób sortowania. Konkretnie mam na myśli znaki myślnika "-" oraz lewego nawiasu "(" (zaznaczone kolorem żółtym). Gdyby sortować wg schematu spacja " ", nawias "(", a na końcu myślnik "-" lista byłaby bardziej czytelna. Lepiej wygląda następujące ułożenie nazw:
Chłopska
Chłopska (n/ż)
Chłopska - Obrońców Wybrzeża
niż
Chłopska
Chłopska - Obrońców Wybrzeża
Chłopska (n/ż)
zwłaszcza że bardzo często przystanek bez oraz z "(n/ż)" w nazwie jest jednym i tym samym przystankiem.

Nie ma co liczyć na szybkie poprawienie literówek w bazach danych czy trzymanie się przez ich twórców jakiegokolwiek spójnego schematu nazewnictwa. Zauważyłem że częstym błędem jest dublowanie się przystanków, których nazwy są zapisane w różny sposób. Na obrazku kolorem szarym zaznaczyłem ten sam przystanek, oznaczony w tym samym miejscu, którego nazwa została zapisana DRUKOWANYMI LITERAMI oraz Z Wielkiej Litery. Czy nie można tego poprawić po stronie programu?

Ostatnią rzeczą jest wyświetlanie na liście przystanków do których nie ma przypisanych żadnych linii. Sądzę że powinno ich tam być, to znowu podniosłoby czytelność listy.

Jeżeli chodzi o listę "Linie" to proponuję następujące zmiany, które zaznaczyłem na tym obrazku:

Dołączona grafika

Czerwone zaznaczenie - litery "j" i "y" są obcięte od dołu, ponieważ nazwa ostatniego przystanku i określenie typu linii nie jest wycentrowane w pionie (zaznaczone na zielono).

Kolejną sprawą jest pokazywanie trasy danego autobusu na mapie Google. Obecnie wygląda to tak że na mapę nanoszone są pinezki reprezentujące przystanki a trasa jest pokazywana jako ich połączenie. Często prowadzi to np. takich potworków jak ten poniżej:

Dołączona grafika

Może do pokazywania tras można użyć odpowiednio spreparowanych plików KML? Świetnym przykładem jest Białostocka Komunikacja Miejska. [URL="http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=http:%2F%2Fwww.komunikacja.bialystok.pl%2Fcms%2FFile%2FLinie-od2062011.kml&aq=&sll=53.103464,23.114168&sspn=0.310831,0.615921&ie=UTF8&z=11"]Tutaj można zobaczyć jak wygląda to w praktyce[/URL] / [URL="http://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&vps=3&jsv=344a&oe=UTF8&msa=0&msid=201420989234874828356.0004a4a192c1a0b334b03&output=kml"]adres pliku KML z danymi GPS.[/URL]

Pozdrawiam,
Łukasz 'alberht'

#791 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lutego 2012 - 07:22

Rozkłady Warszawy zostały wczoraj wzbogacone o trasę Metra.

#792 trombala94

trombala94
  • 101 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 19:34

Wciąż brak Płocka :( Komunikacja Miejska – Płock Sp. z o.o. ... może w końcu się doczekam:D

#793 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 kwietnia 2012 - 20:13

Płock jest w planach do dodania, jeszcze w tym miesiącu będzie dostępny.

#794 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 07:34

Ostatnio mialem porblem, bo ilosc autoryzowanych urzadzen ma moim koncie przekroczyla dozwolona ilosc - bylo tam kilka moich poprzednich iPhone'ow i poprzedni iPad. Szybki majl do kakakiego i sprawa rozwiazana natychmiast. Polecam wiec rowniez ze wzgledu na swietny support!

#795 geresz

geresz
  • 120 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:16

To prawda, skuteczność komunikacji przez maila jest znakomita. Też miałem problem mały z aplikacją i dzień później miałem rozwiązanie.

#796 Spiderx

Spiderx
  • 70 postów

Napisano 13 kwietnia 2012 - 01:37

Super aplikacja, osobiście ją wolę dużo bardziej niż konkurencyjną JakDojadę.pl gdyż nie trzeba być online żeby sprawdzić rozkład. Polecam!

#797 bazi22

bazi22
  • 132 postów
  • SkądSłupsk

Napisano 18 kwietnia 2012 - 08:44

Od pewnego czasu Scheduler ani na iPhonie ani na iPadzie nie wyświetla na ikonę aplikacji informacji z ilością dostępnych aktualizacji. Na obydwu urządzenia najnowszy iOS i najnowszy Scheduler.

#798 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 09:09

Dokladnie. Pushe nie dochodza :-/...

#799 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:40

Też mam ten problem, po stronie mojego serwera push jest wysyłany, wczoraj nic nie dostałem a dzisiaj działa bez problemów. Także nie wiem za bardzo gdzie szukać... nie widzę zależności z swojej strony.

#800 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 kwietnia 2012 - 21:02

Znalazłem zależności :) Mój błąd :) Po aktualizacji programu wysyłał na serwer blednie dane, zamiast że bazy pobrano to usunięto - dlatego też push działał, ale pod warunkiem że w międzyczasie otworzyło się ponownie listę aktualizacji (info o których bazach powiadamiać było wysyłane ponownie).. Skrypt został poprawiony po stronie serwera - i od teraz info o nowych bazach powinny się wysyłać. Jedynie co to jednorazowo trzeba raz jeszcze sprawdzić dostępną listę baz do aktualizacji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych