Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3GS - czy warto porzucać 3G? Recenzja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
169 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iPhone 3GS - czy warto porzucać 3G? Recenzja (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak, jestem posiadaczem starszego modelu i zamierzam wymienić na 3GS. (592 głosów [20.52%])

Procent z głosów: 20.52%

2. Tak, to będzie mój pierwszy iPhone. (367 głosów [12.72%])

Procent z głosów: 12.72%

3. Już mam. (381 głosów [13.21%])

Procent z głosów: 13.21%

4. Nie, jestem posiadaczem starszego iPhone'a i nie wiedzę potrzeby wymieniać na 3GS. (1072 głosów [37.16%])

Procent z głosów: 37.16%

5. Nie, iPhone to nie telefon dla mnie. (283 głosów [9.81%])

Procent z głosów: 9.81%

6. Nie wiem. (190 głosów [6.59%])

Procent z głosów: 6.59%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#51 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 sierpnia 2009 - 06:51

podstawa apple jak wiemy jest doskonaly marketing, wiec moim zdaniem "uparli" sie na brak radia bo w USA (najwiekszy rynek jesli chodzi o iphone'a) nie ma absolutnie zapotrzebowania na ta fukncje...choc podejrzewam ze przekrojowo w innych krajach jest podobnie, mozna by zrobic ankiete na myapple dot tego tematu, ilu osobom taka funkcja byla by bardzo potrzebna

Masz rację. To tak jak było z MMSami. W USA mało kto używa SMSów, a MMSów to zupełnie nie tykają. No ale okazało się, że jak iPhone poszedł w świat to reszcie świata tego brakuje. No i w końcu świat wymusił te upragnione MMSy. Przyznam się, że sam na nie czekałem, a jak się pojawiły to wysłałem dwa razy tylko po to żeby sprawdzić jak to działa. :D No i działa naprawdę bardzo fajnie. Tylko czy mi to jest potrzebne... okazuje się, że tak średnio. :)

A co do radia... Ja od czasu do czasu słucham radia będąc poza domem. No i wtedy ratuję się starym chińskim playerem 1 GB, który już ledwo zipie. Kupiłem też taką przystawkę do iPhone, która jest pilotem i radiem. Ale to jest średnio wygodne, bo to straszna tandeta i w dodatku robi się niezła plątanina kabli. :) Już trzeciego dnia wyświetlacz przestał wyświetlać dwie kreski. :) Poza tym przyciski to jakaś pomyłka. Przy iPhone wygląda i działa to strasznie.

Z tego co obserwuję jadąc tramwajem czy autobusem to mniej więcej ok. połowy ludzi ze słuchawkami to ludzie słuchający radia. Jestem dosyć wysoki i zawsze stoję w autobusie więc widzę "niechcący" kto co tam przełącza. :) W przypadku ludzi po 40 roku życia to prawie zawsze jest radio. Zresztą co w tych śmiesznych telefonach z kartami max. 1GB można innego mieć...

#52 piotrek_l

piotrek_l
  • 183 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2009 - 08:21

i ja przesiadlem sie z 3g na 3gs i jestem bardzo zadowolony i ani troche nie zaluje przesiadki :)

#53 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 sierpnia 2009 - 08:24

Ja ciągle mam iPhone3G i w najbliższej przyszłości nie zamierzam się przesiadać na 3GS. Ale gdyby trafiła się okazja to bym się przesiadł i myślę, że nie żałowałbym. Jednak myślę, że 3GS po prostu przeskoczę i kupię następny model.

#54 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 05 sierpnia 2009 - 09:57

Raczej odwrotnie;> Przeskok z 3G na 3Gs był dośc duzy.Ale 2G-3G-prawie zaden

Ale bzdury...
A transmisja danych 3G to co? To jest zmiana.

A różnice 3G - 3G S: "szybkość działania" - ocena jest tu subiektywna i to raczej chwyt maretingowy, "kompas" - a po co mi on jak są od dawna takie aplikacje na AppStore...

#55 5762492f59

5762492f59
  • 288 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 10:02

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem 3GS (po przesiadce z 3G). Uczucia mam mieszane. W 90% to ten sam telefon. Nowe funkcje (jak sterowanie głosem, kompas, nagrywanie video, nike+) przeze mnie na pewno nie będą wykorzystywane. Nie przypominam sobie bym w którejkolwiek z komórek nagrywał z pasją filmy video. Dla mnie dużym udogodnieniem jest wreszcie pełne wsparcie dla słuchawek Apple In-ear with remote and mic (poprzedni model nie obsługiwał regulacji głośności). To dla mnie ważne bo częściej słucham muzyki niż dzwonię z iPhone'a. Zdaję sobie sprawę, że wielu użytkowników nawet tego nie zauważy bo mało kto ma te "kontrowersyjne" słuchawki. Kolejnym dużym plusem jest powłoka ekranu, o której dowiedziałem się z powyższego newsa. Rzeczywiście zdaje egzamin! Jasne, że odciski będą zawsze ale jakość użytkowania zdecydowanie wzrosła. Powinno być to bardziej rozreklamowane. I na koniec najważniejsza rzecz, która pchnęła mnie w stronę 3GS i która ostatecznie zadecydowała, że mimo ceny i niewielkich różnic nie żałuję wyboru - szybkość, szybkość i jeszcze raz szybkość. I nie chodzi tu wcale o szybkość w grach (nie gram w ogóle) tylko o szybkość w każdej najprostszej czynności, nawigacji itp. Już od momentu wciśnięcia "home button" wiemy czy korzystamy z modelu 3G czy 3GS. Ktoś może powiedzieć, że ułamki sekund nie mają znaczenia. Otóż myślę, że mają. Intuicyjnie oczekujemy od telefonu by reagował w momencie wydania polecenia. Biorąc pod uwagę mnogość menu, funkcji i ustawień w takim telefonie jak iPhone te ułamki sekund zupełnie zmieniają jakość i wygodę użytkowania. Zupełnie inna funkcjonalność - zwłaszcza w ruchu, na ulicy kiedy chcemy szybko i sprawnie skorzystać z telefonu. Nikogo nie namawiam na wzięcie kredytu na iPhone'a 3GS ale jeśli ktoś ma okazję i jest fanem tych urządzeń niech kupuje śmiało. :)

#56 sawindel

sawindel
  • 112 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 16:10

Dlaczego wymieniam iPhone pierwszej generacji na iPhone 3GS. 1. Szybkość działania 2. 3G - szybszy internet 3. "Normalne" wejście jack - często zamiast włączać kompa, głośniki podłączamy do ipoda, ale tam mam mniej muzyki, a do iPhone 2G potrzebna jest przejściówka, która już się zużyła. 4. Gwarancja 5. Bezproblemowe aktualizacje oprogramowania (już mi się nie chce odblokowywać :P) 6. Większa pojemność pamięci (8 GB obecnie - wolne około 76 MB) 7. Chyba(?) lepsza bateria (tak czy siak powinien trzymać dłużej niż ponad półtoraroczny) 8. GPS i wskazywanie kierunku na mapie (kompas) - świetna rzecz. 9. Nie zawsze mam aparat przy sobie, więc lepsza matryca i (zwłaszcza) autofocus to także miły dodatek. 10. Więcej ramu - mniej problemów - czasami wysypuje mi się RDP, zwłaszcza w nieodpowiednich momentach. Tylko kiedy ERA będzie miała cennik dla stałych abonamentów w ERA BIZNES??? Jedynie żal, że zamieniam aluminium i świetne wykonanie na "niepewny" plastik. Poza tym wydaje mi się, że iPhone pierwszej generacji jest bardziej "klimatyczny" :)

#57 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 16:13

Tylko kiedy ERA będzie miała cennik dla stałych abonamentów w ERA BIZNES???

No właśnie..

#58 Octave007

Octave007
  • 107 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 19:07

To ile wg was bateria powinna trzymać przy mieszany trybie używania? Bo ja mam iPhone 3GS.Powiecmy ze mam 3G wyl, lokalizacja włączona, trochę surfowania na edge, 30min iPod, kółka SMS, i mam 74% baterii. Wiec jakim cudem osiagleliscie 34h używania 3Gs ????

#59 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 06 sierpnia 2009 - 00:07

Ja nigdy iPhon'a nie mialem,wszyscy mieli wokol mnie...Dzisiaj zakupilem,a dlaczego zostawilem dla niego Nokie: 1)przyzwyczajnie z iPod'a Touch 2)aparat pozwalajacy zrobic zdjecie literom (najwazniejsza dla mnie funkcja) 3)szybkosc 4)to,ze jest lekki i fajnie w kieszeni jak dla mnie lezy 5)programy,programy,programy

#60 premierwaldek

premierwaldek
  • 153 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 00:22

A różnice 3G - 3G S: "szybkość działania" - ocena jest tu subiektywna i to raczej chwyt maretingowy..

nie. to naprawde dziala :) bawilem sie nim dzisiaj i jest mega! WSZYSTKO wlacza sie dwa razy szybciej. zero zamulania, ani w ipodzie, anie w telefonie, ani w smsach! naprawde rewela

#61 lobotommy

lobotommy
  • 554 postów
  • SkądGliwice

Napisano 06 sierpnia 2009 - 08:08

Najzabawniejsze zdanie z recenzji: "Cyfrowy kompas - według naszej subiektywnej opinii - aplikacja, która z powodzeniem mogłaby nie istnieć (wskazuje kierunek, strony świata)." Jak mozna byc tak pozbawionym wyobraźni? Jest funkcja więc i jest dodatkowy program. I bardzo dobrze. A oprogramowanie augmentum reality? A orientacja w terenie? A nowy możliwy sposób kontroli w aplikacjach? Akurat mam 3G i cholernie mi brakuje kompasu magentycznego (GPS'owy mam, ale to nie jest to samo, brak funkcjonalności) podczas przeglądania map i orientacji.

#62 Morfeusz55

Morfeusz55
  • 5 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 08:24

Byłem posiadaczem 3G od wczoraj już 3GS... Mnie do zmiany skłoniła szybkość i aparat z AF, przyznam, że iPhona użytkuje głównie do rozrywki gry i muzyka. Co do gier to faktycznie wszystko chodzi płynnie nie ma nawet najmniejszych przycięć które zdarzały się dość często w 3G, natomiast sama prędkość mniej jest wyczuwalna (przynajmniej dla mnie) w ogólnym działaniu. Zdjęcia też robi całkiem przyzwoite, nawet makro wychodzi całkiem dobrze, w każdym razie widać różnicę między 3G. Ogólnie Polecam - Nowym jak i starym użytkownikom. Co prawda cena mniej zachęca....

#63 zwirek

zwirek
  • 74 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 09:01

jak dla mnie, 3g w zupełności mi wystarcza. 3gs jest szybszy, ma więcej ramu, kompas pewnie czasami się przydaje, żeby lepiej zorientować się*w terenie, lepszy aparat, voice over, itp. Część z tych dodatków jest zapewne przydatna, ale moim zdaniem nie jest jeszcze warto przesiadać się z 3g (szczególnie z uwagi na ceny, jakie nam zaoferowali polscy operatorzy). Myślałem, że HSDPA przekona mnie do upgrade'u, ale 3g służący jako modem via bluetooth wystarcza mi w zupełności - transfery nawet do 1megabita pozwalają na wygodne surfowanie w sieci, słuchanie radia internetowego i sprawdzanie maila. Więcej mi, jak jestem poza domem, nie potrzeba do szczęścia :) Poza tym, poczekam aż pojawi się*model 64gb. Wtedy nie będę miał żadnych problemów, żeby wrzucić do iphone'a całą bibliotekę muzyczną i wszystkie filmy, bez martwienia się, czy mi czasem nie zabraknie miejsca. Myślę, że w ciągu półtora roku, najdalej dwóch pojawi się nowa generacja, albo przynajmniej jakiś solidny update. Dlatego, jeżeli chodzi o iphone'a 3gs wybieram opcję*SKIP ;)

#64 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 11:08

Ja też SKIP'uję iPhona 3GS i zamieniam wysłużonego W910i na zwykłego iPhona 3G. Powód?? Cena. Nie mam zamiaru wydawać 2,5k zł na telefon. Za tyle można kupić netbooka (i to całkiem niezłego) + hackint0sh. I będzie Mac OS X, szybki internet, szybszy procesor i ogólnie lepszy. Jeśli już to może być problem z wielkością chociaż można kupić torbę na netbooka i będzie wygodnie...:cool: PS: Netbook to mały laptop. NIE chodziło mi o Notebook'a, czyli zwykłego laptopa. EDIT: Będę dużo grał, ale prędkość uruchamiania się gier mnie nie obchodzi. Nie miałem wcześniej żadnego produktu Apple, a więc myślę że się przyzwyczaję:rolleyes: ... Chociaż używałem iPhona 3G i wg. mnie nie jest wolny i się nie zacina (ale to może od tego że zamieniłem rok temu całkiem niezłego K550i na katastrofę, w skrócie W910i, który się ciął, resetował, zacinał przy każdej okazji, po przeczytaniu pewnych forum, wiem, że nie tylko ja tak mam [a tak dokładniej wszyscy tak mają z Sony Ericssonem W910i :mad: ) .

#65 jarrek

jarrek
  • 70 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 sierpnia 2009 - 11:12

Jest o tyle ciekawie, że portale mac-plotkowe już mówią, że ma zostać wprowadzony 3GS w wersji 8GB, a 3G po wyprzedaniu zapasów ma zostać wycofany. Poczekamy, zobaczymy.

#66 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 sierpnia 2009 - 11:24

Odnośnie Hackintosha to się nie zgodzę. Ja właśnie po 11 miesiącach używania Hackintosha powiedziałem DOŚĆ i kupiłem nowego MacBooka (w Anglii więc za 75% polskiej ceny). Osiwiałem przez tego Hackintosha. Nigdy nie działało wszystko co bym chciał. To było wieczne kombinowanie. Bawię się w iPhone Developer Program, bo kończę właśnie grę na iPhone/iPod. No a iPhoneSDK wymaga zawsze najnowszego MacOSX. No i jak wychodziło nowe SDK to oczywiście wymagało żebym zrobił update MacOSX na moim PC. No i to była tragedia. To był największy koszmar. Przeżyłem od MacOSX 10.5.1 do 10.5.5 i od iPhoneSDK 2.0 do 2.2.1. Przy iPhoneSDK 3.0 się poddałem. Nie udało mi się postawić MacOSX 10.5.7 na PC. Najnowszy jaki miałem to 10.5.5 i nie było szans na nic nowszego. Straciłem wiele dni na dyskusjach na forach, po drodze specjalnie dla Hackintosha kupiłem dodatkowy dysk 250GB na system i zewnętrzny na USB na backup, wymieniłem DVD na takie pod SATA, kupiłem 2 sieciówki. Mój GeForce 8800 po wgraniu jakichś lewych sterów zadziałał, dźwięk po paru kombinacjach też. Jednak sieci nigdy nie miałem. Zewnętrzny dysk USB nigdy nie zadziałał pod TimeMachine. Jak widziałem na stronie news, że wyszedł update systemu to miałem tydzień żałoby. Zamiast pisac silnik i grę to ja grzebałem w Hackintoshu. Każdy update to była dla mnie tragedia i tydzień przerwy w robieniu gry. W końcu przy iPhoneSDK 3.0 kontynuowanie pracy nad silnikiem i grą na Hackintoshu stało się niemożliwe. Jak kupiłem Maca to w 2-3 godziny zrobiłem to z czym się męczyłem miesiącami i to wszystko działało idealnie. Teraz naprawdę mogę się skupić na tym co istotne, a nie na ciągłym grzebaniu. Dzisiaj pojawił się 10.5.8. Normalnie już miałbym żałobę i pociłbym się co ja zrobię jak wyjdzie iPhoneSDK 3.1. A teraz? Wrócę do chaty, jeden klik na 'updates' i po kilku minutach będzie po sprawie. Żałuję, że się tyle miesięcy męczyłem z Hackintoshem. To był największy błąd. Mam przez to pół głowy siwych włosów, a gra jest opóźniona o min. 2 miesiące. Chociaż uczciwie przyznać muszę, że Hackintosh na IntelCore2Duo 3GHz + GeForce8800 + 2GB RAM kompilował mi prawie dwa razy szybciej niż Mac na IntelCore2Duo 2GHz + GeForce9400 + 2GB RAM. No ale to zrozumiałe. :) Nie wspomnę już o rewelacyjnym multitouch na touchpadzie w MacBooku w którym się po prostu zabujałem. :) To są genialne rozwiązania o których nie miałem pojęcia wcześniej. Ja Hackintosha już w tym życiu nie dotknę. To jest profanacja MacOSX. Nawet jeżeli komuś działa to lepiej to i tak żyje w ciągłym strachu, że w końcu nadejdzie udpate i skończy się sielanka. :)

#67 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 11:38

jeszcze jeden BUG - http://www.myapple.p...owinno-byc.html

#68 PolonusTM

PolonusTM
  • 64 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 sierpnia 2009 - 21:36

Myślę, że opinia o kompasie jako o aplikacji, której mogło by nie być jest nieco krzywdząca. Kompas (magnetometr) świetnie obraca mapą - idealne podczas korzystania w centrum jakiegoś nieznanego miasta - ileż to razy na iPhone 3G na mapie był punkt "tu jesteś" i wcale jakoś łatwo nie można było się zorientować i IŚĆ z taką mapą. A tutaj, dzięki kompasowi - iPhone 3G S sam obraca mapą w relacji do otoczenia. Dla mnie TO WŁAŚNIE TO. A aplikacja Kompas to tak jest aby być - skoro już na pokładzie jest magnetometr....

#69 cac

cac
  • 54 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 22:52

predkosc, predkosc - pytanie o konkrety do posiadaczy 3gs halo. widze praktycznie wszedzie pozytywne wydzwieki co do predkosci, ale mam pytanie: jak wyglada predkosc smsow tak faktycznie? jest to dla mnie istotna informacja czy zmieniac tel teraz czy poczekac az stanieje :) dla wyjasnienia: - w 2g firmware <1.4 eski smigaly jak stare, w firmware 1.4 i 2 zaczelo sie spowalniando, kolejne poprawki cos tam pomagaly, ale zasadniczo 2.x i 3.0 na obu iphonach ktore mam (2g,3g) dzialaja podobnie: wciskam "sms" pojawia sie tlo i czekam 3-6sekund az sie pojawi lista. klikam nowy sms i czasami klawiaturka wyjedzie od razu, a czasami czekam znowu z 3-4 sekundy - makabra. w obu telefonach mam okolo 2000-3000 esek - nie jest to zatrwazajaca ilosc chyba. zatem zanim zaczne kase ze skarpet wyciagac prosze obecnych uzytkownikow 3gs o wypowiedzenie sie czy smsy (lista i pisanie) laduja sie natychmiast czy nie? prosze tez wskazac czy dzialacie na czystej bazie czy macie jakis tam zasob smsow w telefonie. z gory dzieki

#70 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 sierpnia 2009 - 09:08

Po pierwsze polecam Ci regularnie usuwać smsy bo ich ilość*czasem potrafi poważnie zamulić, sam piszę okolo 2k na miesiąc więc wiem coś o tym. A tak poza tym, to dziś już*będę miał ajfona 3gs więc do jutra mogę*zdać relacje z tego co napisałeś. Jako nałogowy ich pisacz będę na pewno obiektywny :-)

#71 5762492f59

5762492f59
  • 288 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 10:06

predkosc wzrosla przy KAZDEJ czynnosci, takze przy smsach. Tez mnie to irytowalo. Naprawde teraz poruszanie sie po menu to czysta przyjemnosc. Szybciej sie juz chyba nie da ;)

#72 Dziadek

Dziadek
  • 185 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 10:25

Dużo większa szybkość wszystkiego i ta niebrudząca szybka. Dla mnie bomba!

#73 5762492f59

5762492f59
  • 288 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 11:45

Dokładnie. Szybka to dla mnie duze zaskoczenie bo dowiedzialem sie o niej w dniu kupna, kiedy zakup byl juz przesadzony a jest to rewelacyjna sprawa. Niby niewiele a jednak roznica spora.

#74 bh7

bh7
  • 74 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 15:22

A ja kupiłem 3gs dla sluchawek ;) i iPoda. W 3g nie mogłem zrobić głośniej muzyki bez wyjmowania go zkieszeni. Brawo apple :D

#75 nielololek

nielololek
  • 706 postów
  • SkądPolska

Napisano 07 sierpnia 2009 - 15:39

Chciałbym już mieć nowego iphone, ale narazie muszę poczekać aż stanieje :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych