Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3GS - czy warto porzucać 3G? Recenzja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
169 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iPhone 3GS - czy warto porzucać 3G? Recenzja (0 użytkowników oddało głos)

1. Tak, jestem posiadaczem starszego modelu i zamierzam wymienić na 3GS. (592 głosów [20.52%])

Procent z głosów: 20.52%

2. Tak, to będzie mój pierwszy iPhone. (367 głosów [12.72%])

Procent z głosów: 12.72%

3. Już mam. (381 głosów [13.21%])

Procent z głosów: 13.21%

4. Nie, jestem posiadaczem starszego iPhone'a i nie wiedzę potrzeby wymieniać na 3GS. (1072 głosów [37.16%])

Procent z głosów: 37.16%

5. Nie, iPhone to nie telefon dla mnie. (283 głosów [9.81%])

Procent z głosów: 9.81%

6. Nie wiem. (190 głosów [6.59%])

Procent z głosów: 6.59%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#26 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 04 sierpnia 2009 - 17:24

nie kupię 3Gs bo mój 3G mi spokojnie wystarcza poza tym nowy iphone nie ma rozwiązań rewolucyjnych w porównaniu do starego
szybkość działania to nie wszystko, aparat też nie jest dla mnie ważny, kompas niepotrzebny

poczekam na wymianę aparatu w erze i wtedy się zastanowię, albo poczekam na 4G lub 4Gs:)

---- Dodano 04-08-2009 o godzinie 18:26 ----

Ja już sam nie wiem czy wymieniać czy nie.. Najpierw przez ponad rok wstrzymywałem się z wymianą na 3G (bo mam 2G), gdyż uważałem że po prostu nie warto.. Czekałem na nową generację, na powiew świeżości. A tu kapa, bo iPhone wygląda IDENTYCZNIE! Tu mnie Apple zaskoczyło niemiło. Liczyłem że jak kupię to będę czuł zupełnie nowy telefon.. No i jeszcze te ceny w Polsce.. No cóż, tak czy inaczej będzie trzeba gdzieś znaleźć tą kaskę, bo mój 2G już trochę nie daję radę w niektórych aplikacjach (grach 3D) no i jeszcze ten cyrk przy aktualizacjach softu - czekanie na jailbreak i odblokowanie, czasami problemy przy wgrywaniu... Gdybym nie musiał to bym nawet nie robił tego jailbreaka.
No cóż - może za jakiś czas (miesiąc czy dwa) 3GS stanieje do cen telefonu komórkowego ;)
//Pozdrawiam

ja radzę ci zmienić jakbym był w takiej sytuacji to bym 3Gs zakupił, ale chyba nie w Polsce

#27 jaqbf4

jaqbf4
  • 51 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 17:33

Ja zakupiłem 3gs w Era i nie żałuję. Szybki internet, szybko działające inne aplikacje, kompas przydatny do nawigacji i w przyszłości nowych gierek (mam nadzieję). Trochę mi brakuje możliwości przesyłania do innych telefonów (nie iphone) danych przez bluetooth. Dość często "kontaktuję się" w drodze z innymi telefonami, a nie każdy w naszym kraju ma wi-fi i email w telefonie. Co prawda jest trochę aplikacji w appstore obsługujących bluetooth iphona ale niestety "nie widzą" innych urządzeń bluetooth poza iphone, i ipod :-( Chyba, że ktoś znalazł jakąś w appstore - Te wynalazki z cydii itp. (już sprawdzałem ibluetooth i sweettooth ) nie działają na nowym iphonie)

#28 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 17:36

Jak z prądożernoscią modułu 3g w nowym iphonie? Słowem: ile wytrzymuje nowy 3g(s) po pełnym ładowaniu i włączonym 3g (przy normalnym - wiem, to względne słowo - uzywaniu)? Bez gier. Ze 30 minut rozmow, godzina internetu, godzina muzyki - np przykład.

#29 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 04 sierpnia 2009 - 17:36

@Therioon Tak się składa że akurat jestem 'nie w Polsce' ;) Ale niestety nie da się zakupić iPhona bez abonamentu w AT&T.. A na eBayu ceny wcale nie są dużo lepsze.. No cóż.. Może znasz jakieś inne rozwiązanie jak się jest w Stanach? :) //Pozdrawiam

#30 Yuuhi

Yuuhi
  • 39 postów
  • SkądPoznań / Bridgeport, CT, USA

Napisano 04 sierpnia 2009 - 17:52

Może znasz jakieś inne rozwiązanie jak się jest w Stanach? :)
//Pozdrawiam

Kupic sobie Palm Pre w Sprincie haha :P j/k

osobiscie czekam az 3gs bedzie dostepny przez net w orange...kiedykolwiek to mialoby nastapic...

#31 rolex83

rolex83
  • 237 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:27

Moim zdaniem 3Gs wnosi za malo zmian zeby zamienic 3G na niego. Ale jak ktos nie ma w ogole iP albo ma 2G to juz inna sprawa. Teraz to naprawde dobry telefon. A co do cen .... pali sie? Poczekajcie troche to stanieje. Na gwiazdke bedzie za tysiączek.:cool:

#32 SweepeRpl

SweepeRpl
  • 196 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:31

Ten Voice Control mozna wlaczyc tylko przytrzymujac Home? To troche bez sensu... Ja mialem nadzieje, ze cala idea Voice Control to to, ze jak masz sluchawki na uszach to wydajesz polecenia do mikrofonu, bez koniecznosci wyciagania telefonu z kieszeni. Tzn. np ide sobie ulica i slucham muzyki, przytrzymuje scisniety mikrofon (zeby wlaczyc Voice Control, albo nawet bez tego, jakies polecenie mowie zeby wlaczyc VC) i mowie "Zadzwon Jan Kowalski". I dzwoni.. ;) Fajne by bylo tez, ze jak ktos dzwoni a ma sie sluchawki podlaczone to ponad zwyklym dzwonkiem babka mowi "Dzwoni Jan Kowalski" zeby wiedziec czy odbierac czy nie ;P [q]Jeszcze jedna nie do końca zrozumiała funkcjonalność. iPhone nagrane filmy umieszcza w aplikacji „Zdjęcia" zamiast w „Wideo" w iPodzie. Gdy zajdzie potrzeba synchronizacji wideo z iTunes, by przegrać nakręcony film trzeba w przypadku korzystania z OSX otworzyć dodatkowy program - iPhoto. Trochę nieintuicyjnie, choć znajdą się pewnie i zwolennicy takiego rozwiązania...[/q] Wlasnie moim zdaniem bardzo intuicyjna i prawidlowa funkcjonalnosc. To co masz w iPodzie to sa nagrania z twojej biblioteki mediow, a to co w zdjeciach to twoje wlasne dziela. Logiczne jest, ze skoro zdjecia osobiste przerzucasz do iPhoto to to samo powinno sie dziac z osobistymi filmami, ktore potem bez problemu sobie edytujesz w iMovie itd. Idac logika autora, to nagrania z Notatek Glosowych tez powinny sie dodawac do iPoda i synchronizowac z iTunes do biblioteki muzycznej.

#33 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:32

Ładnie opisana sprawa ;-) Jeśli ceny zejdą do poziomu przyzwoitości (1400zł za 16GB na Allegro, czyli tyle ile kosztowało 3G) to na pewno zakupię, ponieważ te ceny w abonamencie to wg mnie porażka.

#34 picimen

picimen
  • 152 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:48

ciekawe kosmetyczne zmiany, ale za tą cene porównując z poprzednim modelem to moim zdaniem nie warto, brakuje mi tu co jest najwazniejsze OLEDA, czyli trzeba czekac na 4G. wielkeij roznicy rowniez w procesorze nie ma. Mam nadzieje, ze Android bedzie jeszcze bardziej deptal ihpone os'owi po pietach, oraz ze apple przegra sprawe zwiazana z Google voice, to sie moze bardziej postaraja i otworzą.. a moze do $ generacji Android juz dojrzeje ;)

#35 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:53

wielkeij roznicy rowniez w procesorze nie ma.
)

używałeś chociaż przez chwilę 3GS ?

#36 jaqbf4

jaqbf4
  • 51 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:33

Ten Voice Control mozna wlaczyc tylko przytrzymujac Home? To troche bez sensu... Ja mialem nadzieje, ze cala idea Voice Control to to, ze jak masz sluchawki na uszach to wydajesz polecenia do mikrofonu, bez koniecznosci wyciagania telefonu z kieszeni. Tzn. np ide sobie ulica i slucham muzyki, przytrzymuje scisniety mikrofon (zeby wlaczyc Voice Control, albo nawet bez tego, jakies polecenie mowie zeby wlaczyc VC) i mowie "Zadzwon Jan Kowalski". I dzwoni.. ;)...
.

Ci z Apple też na to wpadli słuchawki w iphone są nowe z możliwością obsługi voice control :-) oczywiście chodzi o nowy 3GS i jest to funkcja która w porównaniu do innych telefonów działa chyba perfekcyjnie.

#37 niedzwiedz_2

niedzwiedz_2
  • 186 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:33

@bar-trek: daj spokój, przecież wydać, że to typowy troll/dziecko neo ;) Po prostu olej. A co do iPhone 3Gs to zmiany jak najbardziej pozytywne :) Ludzie mówią, że kosmetyczne, ale jeszcze nie widziałem firmy która w 2 kolejnych modelach wprowadziła tyle zmian ile Apple. Zazwyczaj tych zmian u konkurencji nie widać lub ograniczają się do innego położenia w menu. Jeśli chodzi o multum funkcji – Apple ma prostą zasadę - mniej ale dopracowane. Co z tego, że moje poprzednie telefony obsługiwały sterowanie głosem czy MMSy jeśli tego w ogóle nie używałem bo było albo zrobione na odwal żeby tylko można było dodać na reklamie albo zostało zrobione tak na odwal że nawet na reklamie wstyd dodać ;) I jeszcze jedna sprawa – czy ktoś z marudzących o zoom dzieciaków może mi podać jakiś telefon z zoomem? Osobiście nie znam żadnego.

#38 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:07

iPhone 3G to już doskonały telefon. Przeskok 2G a 3G był dość duży. Ale 3G - 3G S - prawie żaden. I nie widzę potrzeby wymieniać go na nowszą wersję tylko dla tego, żeby powiedzieć, że mam najnowszy model.

#39 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:12

O ile obecny 3G nie ulegnie awarii lub zgubieniu, nie widzę potrzeby wymiany. No chyba, żeby trafiła się jakaś wybitna okazja. Pozostaje mieć nadzieję, ze Apple utrzyma tempo wprowadzania zmian i za rok z czystym sumieniem będzie można przesiąść się na 4G.

#40 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:35

akrytkul nie powaznie traktuje kompas...ja bym sie nie odwazyl widzac co on moze spowodowac w ogolnym pojmowaniu uzywania telefonow :)

#41 Goku

Goku
  • 1 586 postów
  • SkądGorlice

Napisano 04 sierpnia 2009 - 21:04

iPhone 3G to już doskonały telefon. Przeskok 2G a 3G był dość duży. Ale 3G - 3G S - prawie żaden.

Raczej odwrotnie;> Przeskok z 3G na 3Gs był dośc duzy.Ale 2G-3G-prawie zaden

#42 guru22

guru22
  • 205 postów
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 04 sierpnia 2009 - 21:10

mieszkam w UK i posiadam iPhone 3g od roku wcześniej posiadałem iPhone 1 generacji (obydwa na abonament) przyszedł czas na powrót na studia i nie zdecydowałem się na zakup nowego iPhone z jednego prostego powodu Cena poza abonamentem. Wystarczy spojrzeć na cenę iPhone 32GB iPhone - Apple Store (U.K.)

i na cenę tańszego Maca mini Mac mini - Apple Store (U.K.)

IPhone 32GB wychodzi drożej niż najtańszy Mac Mini tak więc jeżeli ktoś by zaczynał swoją przygodę ze światem apple radził bym mu od tego

IPhone 3Gs to fajny sprzęt (miałem okazje przetestować w apple store) ale jego cena nie jest relatywna do możliwości, krótko mówiąc w moim odczuciu szkoda pieniędzy. wszystkim posiadającym iPhone 3g i myślącym o kupnie 3gs 32GB poza abonamentem radzę pozostać przy tym sprzęcie i sobie sprawić nowego Maca za te pieniądze.
Pozdrawiam

#43 Furiat

Furiat
  • 235 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 21:16

@up: chodzi o sama aplikacje kompasu. Zajmuje tylko miejsce na springboardzie. Co do zoomu. Wiele telefonów ma zoom przy robieniu zdjęć. Ale jak wszyscy widzą, nic on nie daje bo tylko wycina środek ekranu pogarszajac jakość. iPhone ma natomiast świetny zoom po zrobieniu zdjęcia co daje identyczny efekt. Co do tego czy zamienie. Gdyby to był mój pierwszy , na 100% bralbym. Jeżeli mam wymienić mojego 3g to napewno nie. Zmiany są , fajne i porzyteczne. Jest postep. Ale obecnie iPhone tak mnie cieszy i nadal lubię go jak zaraz po zakupie, wiec nie widzę żadnej potrzeby zmian. Zmienię za rok na 4g bo będzie napewno lepszy od 3gs ( czyli już się cieszę) a do tego czekam na oled. Co do zmiany wyglądu. Cieszę się ze się nie zmienił. Jest to jednak jakaś marka i rozpoznawalny symbol. Dlatego teraz jakaś radykalną bądź nie trafiona zmiana mogła by zdecydowanie popsuc jego markę. Do zobaczenia za rok nowy iPhone'nie :P

#44 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 04 sierpnia 2009 - 21:22

Co do zoomu. Wiele telefonów ma zoom przy robieniu zdjęć. Ale jak wszyscy widzą, nic on nie daje bo tylko wycina środek ekranu pogarszajac jakość. iPhone ma natomiast świetny zoom po zrobieniu zdjęcia co daje identyczny efekt.

Oj chyba nie ten sam (na korzyść iPhone) - po zrobieniu zdjęcia można jego rozmiar zmienić "na spokojnie" (np lepszym algorytmem) i uzyskać lepszy efekt. Zmniejsza się tez problem z poruszeniem zdjęcia - nawet lekko przesunięte da się wykadrować tam gdzie się chce :)

#45 guru22

guru22
  • 205 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 21:49

Oj chyba nie ten sam (na korzyść iPhone) - po zrobieniu zdjęcia można jego rozmiar zmienić "na spokojnie" (np lepszym algorytmem) i uzyskać lepszy efekt. Zmniejsza się tez problem z poruszeniem zdjęcia - nawet lekko przesunięte da się wykadrować tam gdzie się chce :)

chyba nigdy nie zrozumiem tego podniecania się aparatami cyfrowymi w telefonach komórkowych (Kagain nie naskakuje na Ciebie tylko pozwoliłem sobie wziąść twojego posta za przykład.)
Kupiłem cyfrówkę za niecałe 500 pln (Casio ex-z1080)
mniejszy od iPhone o ok 1/3 posiadający matryce 10.1 Mpx i zoom optyczny, i waga ok 100g (rzeczy jakich nie ma żaden telefon)

Tak więc pytam się poco rozwodzić się na temat zaawansowanych funkcjach aparatów cyfrowych w telefonach komórkowych gdzie założenia powinny tylko podstawowe funkcje spełniać, a jak słyszę kogoś dla kogo podstawowym kryterium wyboru telefonu jest aparat to mnie śmiech zalewa

sorki jeżeli zboczyłem z tematu pozdrawiam

#46 grze

grze
  • 156 postów
  • SkądSoCal, US

Napisano 05 sierpnia 2009 - 00:51

ja chcialbym sie tylko wypowiedziec a propos tego fragmentu artykulu (uzywam 3gs odkad tylko wyszedl w usa):

"Cyfrowy kompas - według naszej subiektywnej opinii - aplikacja, która z powodzeniem mogłaby nie istnieć (wskazuje kierunek, strony świata). "

Sama aplikacje , owszem jest zbedna (osobiscie ukrylem nawet jej ikonke bo i tak nigdy bym tego nie uzyl), natomiast warto wspomniec o jej zastosowaniu w Google Maps...Moze w malych miastach nie jest to jakies bardzo istotne, ale mieszkajac jeszcze niedawno w NYC marzylo mi sie czasem cos takiego ze wychodzac z metra odpalam telefon i pokazuje mi w ktora strone jest 57 a w ktora 55 ulica :)
wiec ogolnie fajna rzecz...poza tym, od siebie prywatnie powiem, ze nie mialem prywatnie 3g (przesiadlem sie bezprosrednio z colorwarowego 2g) natomiast podejrzewam ze nawet gdybym mial to i tak kupilbym 3gs ze wzgledu na sama poprawe szybkosci dzialania, wlaczania telefonu i wieeeecej pamieci dzieki duzo rzadziej zdarzaja sie przywieszki

Raczej odwrotnie;> Przeskok z 3G na 3Gs był dośc duzy.Ale 2G-3G-prawie zaden

z tym tez sie zgadzam

#47 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 sierpnia 2009 - 05:05

W przedpremierowych zapowiedziach iPhone3GS często pojawiała sie informacja, że 3GS będzie miał radio FM. Mam rozumieć, że radia nie ma?

#48 guru22

guru22
  • 205 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 05:56

W przedpremierowych zapowiedziach iPhone3GS często pojawiała sie informacja, że 3GS będzie miał radio FM. Mam rozumieć, że radia nie ma?

to było raczej do przewidzenia (jak w każdym iPodzie zresztą) już bym się bardziej FM Transmitera spodziewał kiedyś w przyszłości :P

#49 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 sierpnia 2009 - 06:39

to było raczej do przewidzenia (jak w każdym iPodzie zresztą) już bym się bardziej FM Transmitera spodziewał kiedyś w przyszłości :P

To prawda, że to było do przewidzenia. Jednak zapytałem, bo zapowiedzi wymieniały radio FM jako funkcję, która na pewno się pojawi. O ile się nie mylę to nawet na MyApple.pl była taka informacja.

A tak swoją drogą to co Apple się tak uparło na niewspieranie tego radia? :) Prądu to zjada malutko w porównaniu z odtwarzaniem mp3, ma to każdy chiński tani player i każdy telefon więc nic skomplikowanego to nie może być. Uparli się i już. :(

#50 grze

grze
  • 156 postów
  • SkądSoCal, US

Napisano 05 sierpnia 2009 - 06:41

podstawa apple jak wiemy jest doskonaly marketing, wiec moim zdaniem "uparli" sie na brak radia bo w USA (najwiekszy rynek jesli chodzi o iphone'a) nie ma absolutnie zapotrzebowania na ta fukncje...choc podejrzewam ze przekrojowo w innych krajach jest podobnie, mozna by zrobic ankiete na myapple dot tego tematu, ilu osobom taka funkcja byla by bardzo potrzebna

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych