Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak dbać o Windowsa żeby długo był sprawny - nie mulił się i nie wieszał

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 lipca 2009 - 21:09

UWAGA!

Nie mam na celu rozpętania kolejnej piekielnej i niekończącej się dyskusji z cyklu "Mac OS X Vs. Windows!" Chcę chociaż odrobinę pomóc użytkownikom posiadającym bądź zmuszonym do pracy na Windowsie w swoim Macu.

Proszę więc o nie pisanie postów w stylu Windows jest do dupy itp. Wielu ludzi nieźle się napociło żeby napisać ten system a wiele osób zwłaszcza niedoświadczonych potrafi tylko narzekać co jest czasem zabawne ;)

1. Instalując Windowsa na Macu najlepiej przygotować dwie partycje sformatowane w NTFS. Załóżmy że będzie to dysk C: i D: .

2. Na dysku C: instalujemy tylko system i niezbędne sterowniki (botcamp - mam PPC xD) Nic więcej!- Nie możemy przecież pozwolić aby systemowy dysk się zaśmiecał i ulegał ciągłej defragmentacji

3. Wszystkie inne programy i gry filmy i muzyka itp. powinny być instalowane i trzymane na dysku D:

4. I tu ciekawostka - dysk zaraz po instalacji systemu nadaje się już żeby go z defragmentować więc kiedy wszystko sobie po instalujemy to defragmentujemy oba ;) I może na początku różnicy nie widać ale po kilku miesiącach już jest

5. Instalujmy aplikacje z głową. Nie klikajmy jak wiele osób bezmyślnie Dalej. -> Dalej. -> Dalej. -> Zakończ. Warto czasem zerknąć okiem co tam pisze w tym okienku bo często wiele programów zawiera wiele śmieci w postaci innych programów toolbarów do przeglądarek wyszukiwawczy i wiele innego syfu! INSTALUJMY TYLKO TO CO NAM POTRZEBNE!
Czy korzystasz wszystkich aplikacji z pakietów MS Office, Nero, Adobe? 120 języków czy wielce rozbudowanej pomocy do Worda?
Dla przykładu niegdyś prosta i lekka aplikacja Winamp posiada teraz wiele śmieci takich jak toolbar, sklep, skiny, skrót w tray'u ładujący się przy każdym starcie systemu i uruchamia się 3 razy dłużej

6. Nie instaluj wcale super najnowszych mulących programów które zazwyczaj wnoszą nowy interfejs i wiele niepotrzebnych pierdół. Ile np. zajmuje i jakie ma wymagania! najnowszy pakiet Nero albo Adobe Reader? Do zwykłej pracy od czasu do czasu wystarczą nam zamienniki np. UltraISO i Foxit Reader. W internecie jest wiele ciekawych alternatyw

7. Po co nam wodotryski graficzne i skórki systemowe spowalniające system skoro i tak pewnie używasz go do odpalenia kilku programów i gier. Lepiej pozostać przy posiadającym wiele zalet wyglądzie klasycznym

8. Kiedy mamy zamiar zainstalować Vistę lepiej niech to będzie wersja Home Basic jak zawierająca wiele niepotrzebnych śmieci Ultimate. Windows 7 wnosi tą zaletę że nie musimy instalować wszystkiego - wybierajmy tylko to co jest nam potrzebne

9. Zainstaluj Antywirusa niech to będzie chociaż darmowy Avast gdyż lepszy rydz niż nic a ten rydz wcale nie jest taki zły ;]

10. Instaluj aktualizacje i Service Packi (XP SP3 i Vista SP2) Po jakimś czasie dobrze jest jednak usunąć pliki tymczasowe poprawek służące do deinstalacji gdyż zajmują sporo miejsca na dysku a Dysk C: ma być jak najbardziej czysty
Jest o tym sporo w internecie

11. Z czasem odinstaluj wszystkie niepotrzebne aplikacje. Warto też użyć jakiegoś programu do czyszczenie Windowsa i usuwanie niepotrzebnych danych

12. Przeglądarkę Internet Explorer warto aktualizować do najnowszej wersji gdyż jest mocno zintegrowana z systemem i zastąpić ją o wiele lepszym i bezpieczniejszym zamiennikiem takim jak np.
- Firefox
-Safari
-Opera
-Chrome

13. W internecie jest wiele poradników przyspieszających system opartych np. na rejestrze i niepotrzebnych usługach - chciałem napisać tylko podstawy ale warto czasem coś wypróbować ;)

Myślę że przestrzeganie tych kilku zasad spowoduje że już nigdy nie ujżymy niebieskiego ekranu śmierci ;)

14. Jak coś mi się przypomni to dopisze ;) Mam nadzieje że chodź jedna osoba skorzysta gdyż naprodukowałem się ponad godzinę xD

Pozdrawiam funboyów i fanatyków Mac OS X , Windowsa i Linuxa i nie przepraszam za błędy :D

#2 gecco

gecco
  • 139 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 21:15

o ja ... wzrok mi sie poprawil albo wszystko jest takie duze... masakra.. polowa z tego to bzdury

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 lipca 2009 - 21:19

Czcionkę poprawiłem a co do bzdur to może coś więcej napiszesz - udowodnisz? chętnie wejdę w dyskusje

#4 gefty

gefty
  • 321 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 21:21

Może się komuś przydać :) Nie zgodził bym się tylko z 3 punktem ale reszta jak najbardziej. No i może wykreślił Chrome i Safari z listy tych zamienników ale nie korzystałem więc nic nie mówię. Pozdrawiam

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 160 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 21:27

14 oczywistych i powszechnie znanych punktów pisałeś 'ponad godzinę'?

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 lipca 2009 - 21:27

Jak wszystko jest na Dysku C: to szybciej się defragmentuje oraz zaśmieca. Dzieli nam się także plik wymiany który również staje się po defragmentowany

tak bo frytki jadłem po za tym jak pisałem ponad godzinę to znaczy że jestem powolny, niedouczony, upośledzony itp. tak? :D

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 160 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 21:29

Omujborze, naczytałeś się jakichś kretyńskich 'poradników' i rzucasz populistycznymi hasełkami. Ani to dobre, ani to fajne. Jak dla mnie ten wątek nie wnosi _nic_. Kto wie, po co mu głowa, wie to wszystko; kto tylko "niom" je, będzie robił po swojemu i tak.

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipca 2009 - 21:32

co faktycznie daje mi rozdzielenie na dwa dysku oprócz możliwości bezbolesnej (bez straty danych) czystej reinstalacji systemu? czemu nie możemy pozwalać na defragmentaryzację dysku? (hint: teraz się czepiam bo to trochę stoi w sprzeczności z poradą nr 4. fragmentaryzacja była zła, defragmantaryzacja jej przeciwdziała. ale przy dzisiejszej szybkości dysków nie ma aż tak wielkiego znaczenia) 5 to uniwersalna, zdroworozsądkowa sama prawda. podobnie 6. szczególnie że Adobe Reader to jakiś masakryczny muł i IMO do otwierania pdf'ów to się po prostu nie nadaje. więc - szukać alternatywy 7 - ja tam widzę też zalety w lepszym wyglądzie ;) 10 - które to pliki? bo naprawdę nie wiem, a można by je wywalić ;) ogólnie to całość sprowadza się do: - myśl co instalujesz - wyłącz to co jest ci niepotrzebne - korzystaj z aktualnego oprogramowania więc to takie (bez urazy) średnio odkrywcze

#9 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 24 lipca 2009 - 21:33

[...]
tak bo frytki jadłem

Przy komputerze?

15. Nie jedz przy komputerze, bo możesz zrobić bałagan. Nawet na dysku
:lol:

#10 gefty

gefty
  • 321 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 21:36

no ja z pliku wymiany nie korzystałem, ale tak to jeżeli nie instalujesz cały czas czegoś to wg. mnie defrag. jest mała. @ftpd : może te punkty są trochę "oczywiste" ale a nóż oszczędzi to kilku banalnych pytań :P a jak człowiek coś pisze dla ludzi to się stara żeby było dobrze dlatego tyle czasu pewnie to zajęło. Recenzji programów nie pisze się wcale łatwiej :P

#11 iSławek

iSławek
  • 31 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 21:39

7. Po co nam wodotryski graficzne i skórki systemowe spowalniające system skoro i tak pewnie używasz go do odpalenia kilku programów i gier. Lepiej pozostać przy posiadającym wiele zalet wyglądzie klasycznym

[/CENTER][/SIZE]

Idąc dalej tym tokiem rozumowania do dzisiaj tkwilibyśmy w systemach operacyjnych obsługujących monochromatyczny interfejs a w najlepszym przypadku tylko kolory podstawowe.

Co do wszelkiej maści toolbarów instalowanych razem z innymi programami zdarzają się także takie których za nic nie można odinstalować używając narzędzi systemowych. Pomijam już to że w wielu przypadkach takie toolbary zawierają szkodliwe oprogramowanie.

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipca 2009 - 21:40

gefty - chyba prędzej widelec, a nie nóż tak naprawdę a nuż zrozumiesz o co mi chodzi

#13 gefty

gefty
  • 321 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 21:42

a fakt :) sorry czasami człowiek się machnie ale widelec też może być :)

#14 netruner

netruner
  • 564 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lipca 2009 - 22:05

Po co instalować Windowsa jak się muli i wiesza do tego wystarczy PC. A jak ktoś musi używać windowsa to virtualizuje. Szczególnie że jak bym chciał używać tylko windowsa (broń mnie boże) to bym kupił jakiegoś DELL-a. Przykro mi że kupiłeś Maczka i używasz tylko windowsa. Szczególnie że piszesz o zamiennikach które znajdziesz także na MacOSX.

#15 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 lipca 2009 - 22:07

Muszę jednak zapytać i to całkiem poważnie: czy to forum, na którym jakiś czas temu szukałem sensownych porad czy też miejsce spotkań grafomanów lubiących frytki. Szkoda czasu na czytanie tych śmieci.

#16 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 22:42

broń mnie borze

Szkoda czasu na czytanie tych śmieci.

Dokładnie.

#17 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 23:06

Może się komuś przydać :)
Nie zgodził bym się tylko z 3 punktem ale reszta jak najbardziej

Generalnie punt 3 to podstawa a defragmentacja to tylko jeden z powodów

A niech pisze i tydzień. Co Ci do tego? Chciał, napisał. Tyle w temacie.

#18 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipca 2009 - 23:07

Netuner - wysuwasz chyba zbyt daleko idące wnioski. Czy autor przypadkiem nie posiada ppc?

#19 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 23:08

Gosc napisal mini poradnik podstawowy, ktory zaloze sie ze masie ludzi pomoze a wy na sile probujecie go krytykowac:D Jaki to ma sens? Wiecie wiecej? Dopiszcie. Ja tez takie "prawdy" windowsowe znam od dawna ale taki poradnik naprawde sie wielu osobom przyda. Takze Rybak - odwaliles dobra robote. Kilka prostych rzeczy a dla informatycznego newbie bedzie to zbawiennie. Co do wygladu windowsa to sie zgodze - zwlaszcza na nie takich wypasionych kompach stary klasyczny 98 look dziala o niebo szybciej. te wsyztskie bajery wygladu naprawde troche zjadaja. Juz nie wspominajac o Aero w Viscie ktora nadaje sie tylko do tego zeby pocwiczyc wylaczanie opcji w preferencjach. Ani to ladne, ani wygodne, ani praktyczne.

#20 wikal1910

wikal1910
  • 501 postów
  • SkądRadom

Napisano 24 lipca 2009 - 23:13

Dajcie spokój znów tylko narzekanie chłopak się napracował a punkty jak najbardziej zgodne.

#21 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipca 2009 - 23:25

ad. 1 nie prawda, lepiej aby system przyspieszyć, zainstalować go na fat32, a dane indeksować w ntfs
ad. 2 niestety windows i tak się zaśmieca, niezależnie od układu partycji i rozmieszczenia danych
ad. 3 niektóre programy muszą (przez ignoranctwo programistów) instalowane na c:
ad. 6 żadne zamienniki z tych: UltraISO i Foxit Reader. Niestety aktualne nero to kombajn do wszystkiego (znamy pewne powiedzenie na ta;) ). Niestety są rzeczy tylko dla Adobe i nie zmienimy tego.
ad. 7 to prawda, szkoda, tylko, że zarówno linux i osx potrafi odpalić "wodotryski" bez obciążania sprzętu (na dodatek działają na GMA950...)
ad. 8 Go prawda. należy się*puknąć w główkę. Dodatki zbędne można wyłączyć, ale media center nie doinstalujesz do home basic.
ad. 9 NAJWAŻNIEJSZY punkt. Zdecydowanie prawda, choć osobista preferencja to AVG.
ad. 13 niestety większość tych poradników, o kant pupki rozbić

Myślę że przestrzeganie tych kilku zasad spowoduje że już nigdy nie ujżymy niebieskiego ekranu śmierci

niestety nie ma, ale to się tyczy nie tylko windows

Szczerze? Zaśmiecenie forum i tyle.

---- Dodano 25-07-2009 o godzinie 00:30 ----

10 - które to pliki? bo naprawdę nie wiem, a można by je wywalić

roberto, katalogi w stylu -> "$NtUninstallKB873339$"
pełno tego w katalogu windows.

Co do narzekania na kolegę. Może to być*w ostateczności przydatne, ale komuś z tego forum? Ci od iP rzadko tu zaglądają, natomiast makowcy hm... raczej dadzą radę...

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 160 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 00:58

Re: Virgin. Hehe, 'ci od iP' :P

#23 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 25 lipca 2009 - 08:36

ad. 1 nie prawda, lepiej aby system przyspieszyć, zainstalować go na fat32, a dane indeksować w ntfs
ad. 2 niestety windows i tak się zaśmieca, niezależnie od układu partycji i rozmieszczenia danych
ad. 3 niektóre programy muszą (przez ignoranctwo programistów) instalowane na c:
ad. 6 żadne zamienniki z tych: UltraISO i Foxit Reader. Niestety aktualne nero to kombajn do wszystkiego (znamy pewne powiedzenie na ta;) ). Niestety są rzeczy tylko dla Adobe i nie zmienimy tego.
ad. 7 to prawda, szkoda, tylko, że zarówno linux i osx potrafi odpalić "wodotryski" bez obciążania sprzętu (na dodatek działają na GMA950...)
ad. 8 Go prawda. należy się*puknąć w główkę. Dodatki zbędne można wyłączyć, ale media center nie doinstalujesz do home basic.
ad. 9 NAJWAŻNIEJSZY punkt. Zdecydowanie prawda, choć osobista preferencja to AVG.
ad. 13 niestety większość tych poradników, o kant pupki rozbić

niestety nie ma, ale to się tyczy nie tylko windows

Szczerze? Zaśmiecenie forum i tyle.

---- Dodano 25-07-2009 o godzinie 00:30 ----

roberto, katalogi w stylu -> "$NtUninstallKB873339$"
pełno tego w katalogu windows.

Co do narzekania na kolegę. Może to być*w ostateczności przydatne, ale komuś z tego forum. Ci od iP rzadko tu zaglądają, natomiast makowcy hm... raczej dadzą radę...

ad. 1 Fat32 to już przestarzały i mniej bezpieczny system plików dla Windows. Poza tym posiada kilka ograniczeń takich jak maksymalny rozmiar pojedynczego pliku (do 1GB → FAT16 i 4GB → FAT32) co jest utrapieniem ludzi posiadających pendrive 8GB lub więcej, chcących skopiować obraz płyty DVD. Skoro Windows ma służyć do odpalania gier i programów których nie ma na Mac OS X lub nie można przenieść licencji i jeżeli rzadko coś wyszukujemy to polecam wyłączyć indeksowanie bo tylko niepotrzebnie obciąża i spowalnia pracę dysku. ;-)

ad 2. Zawsze się zaśmieca ale można to ograniczyć i nie robić tzw. "formata" raz na pół roku. Windows trzymany na jednej partycji z kilkudziesięcioma gigabajtami gier, filmów, muzyki i milionami małych pliczków po defragmentowany po wszystkich częściach dysku nie działa zbyd wydajnie ;-)

ad. 3 Na szczęście nie jest ich zbyt wiele. Chodziło mi bardziej o to żeby nie robić wielkiego śmietnika ze wszystkim :)

ad. 6 To tylko przykłady ale wiele lekkich zmieników powolnych i zasobożernych aplikacji można znaleźć na forach poświęconych netbookom gdzie jest to szczególnie cenione ;)
Mi FoxitReader w zupełności wystarczał, na mac os systemowy podgląd też wymiata. Adobe Reader 9 nie jest najlepiej napisaną aplikacją pod PPC

ad 8. Po co komu na Macintoshu Media Center jak z założenia posiada Front Row a Windows ma służyć do odpalania gier i programów których nie ma na Mac OS X lub nie można przenieść licencji.

ad. 13 to sobie rozbij albo napisz coś pożyteczniejszego ale i tak wielkie dzięki za rozbudowany rzeczowy post :)

#24 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lipca 2009 - 09:06

ad. 1 Napisałeś, że na partycji z systemem trzymamy tylko system, więc nie będzie plików powyżej 4GB. Takie będą na D, razem z danymi. FAT32 i ntfs jest tak samo przestarzałe. Na do datek, FAT32 jest dużo szybszy od NTFS. Do tego w razie awarii fat32 wyedytujesz nawet z dyskietki startowej z windows98.

Niestety samo wyłączenie indeksowania nie zmienia systemu plików i ntfs ciągle jest powolny. Polecam trochę o tym poczytać.

ad 2. "indows trzymany na jednej partycji z kilkudziesięcioma gigabajtami gier [...] nie działa zbyd wydajnie "
Ale zaśmieca się dokładnie tak samo

ad. 6 Nie zmienia to faktu, że niektóre kombajny nie mają dobrych zamienników. Do tego Adobe ma tak rozwiniętą technologię, że foxit to może otworzyć ewentualnie plik tekstowy, natomiast część plików nawet pod OSX, wyświetla komunikat:
Dołączona grafika

P.S. iTunes to też kombajn, więc polecam wywalić;)

ad. 8 Jak już instalujesz windę, to przecież nie po to, żeby na niej nie korzystać z neta, ani multimediów. Media center może się przydać, WinSAT może sie przydać, BitLocker może się przydać... naprawdę, głupotę w tym punkcie napisałeś. Bo w takim wypadku już lepiej kupić xp.

Na dodatek, jak chcesz pograć, to masz aplikacje w stylu CrossOver i naprawdę wtedy możesz pograć, ale możesz też używać też OSX. W takim wypadku faktycznie nie przyda się już media center, ale też nie przyda się żadna z Twoich porad.

Proszę bardzo za rozbudowany post. Niestety nie licząc rzeczy oczywistych, to nic ciekawego nie napisałeś. Nic też przydatnego dla tego forum. Poradnik jest napisany pod Ciebie i wg. jedynie Twoich preferencji. Część porad jest rodem z "Komputer Świat" i jeszcze może przyjdzie czas, kiedy się zorientujesz, że połowa z nich nie ma sensu (w następnym nr KS, napiszą kolejne porady, zaprzeczając działaniu tych które tu napisałeś - oni naprawdę tak robią).

Jest też Ciekawa rzecz nt. Windows i tego aby działał sprawniej. Partycja w FAT16, na plik wymiany. W przypadku starszych komputerów, robi to ogromną różnicę.

#25 the.rror

the.rror
  • 81 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 09:11

Człowiek się napracował a wy narzekacie. A przykłady nie są wyssane z palca, tylko jak najbardziej pomocne i prawdziwe(prawie wszystkie). Oczywiście, są to porady niby przez każdego znane, lecz początkującemu mogą się przydać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych