Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Cło na sprzęt z zagranicy

• Please log in to reply
32 replies to this topic

#26 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 22 July 2009 - 08:30

Jeśli przesyłka/zakup jest droższy niż wyznaczona w prawie kwota za GIFT (jeśli zadeklarujesz niską wartość to Poczta czy inny organ odpowiada tylko do tej wartości wiec warto się zastanowić czy laptopa za 2000$ deklarować jako GIFT - nie wspominając o wpadce) to sprawa wygląda tak (i było to już pisane setki razy)

PRZYKŁAD
Kupiliśmy na aukcji internetowej w USA aparat fotograficzny za 1000 dolarów. Koszt transportu to 100 dolarów. Wartość celna aparatu to 1100 dolarów. Stawka cła to 4,2 proc. (46 dolarów). Podatek VAT od wartości celnej powiększonej o cło (1146 dolarów) to 252 dolary. Całkowity koszt zakupu aparatu to 1398 dolarów.

---- Dodano 22-07-2009 o godzinie 07:34 ----

jedyna rozsadna mozliwosc to przywiesc komputer jako bagaz podreczny

AMEN tym bardziej że bilet do NY SwissAir kosztuje 1400 zł z wszelkimi opłatami (taką oferte ostatnio dostałem) warto się zastanowić czy nie lepiej jak człowiek polecieć kupić i przywieźć :) Jak widać na przykładzie za wszystkie opłaty doliczmy prawie 400$ a 400$ to prawie 1400 zł za bilet więc osobiście wolę się przelecieć do NY wypić tam piwo pojść do przykładowo Apple Store i mieć weekendową wycieczkę :) Ale wolnoć Tomku w Swoim Domku :) Gorzej jeśli chcemy kupić Mac Pro :) ale znam też takie przypadki z autopsji :)

#27 loly

loly
  • 961 posts

Posted 22 July 2009 - 08:38

Ja kiedy wysylalem laptoka to polski. Kupilem w second handzie worek szmat za 20$ upchalem z laptokiem w pudelko w papierach wysylkowych napisalem rzeczy uzywane, wartosc 50$ i wyslalem.Zadnego cla ani vatu nie placilem, poprostu sie udalo :)

#28 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2009 - 09:01

Chyba jednak lepszą i pewniejszą możliwością będzie cierpliwe czekanie, aż ktoś z mojej rodzinki znowu będzie się wybierał do ameryki.

#29 Pat486

Pat486
  • 59 posts
  • SkądBialystok

Posted 22 July 2009 - 10:47

Jak masz taką możliwość kup w stanie New Hampshire, tam się nie płaci tax'u czyli jest o 7%-10% taniej niż w np. NY tak, jak tak zrobilem, i jeszcze znalalzem, jakąś nie ważną od kilku lat kartę studencką znajomej to mi 200 $ taniej wszło i ipod za free... good deal

#30 gregory003

gregory003
  • 77 posts

Posted 22 July 2009 - 16:21

AMEN tym bardziej że bilet do NY SwissAir kosztuje 1400 zł z wszelkimi opłatami (taką oferte ostatnio dostałem) warto się zastanowić czy nie lepiej jak człowiek polecieć kupić i przywieźć :) Jak widać na przykładzie za wszystkie opłaty doliczmy prawie 400$ a 400$ to prawie 1400 zł za bilet więc osobiście wolę się przelecieć do NY wypić tam piwo pojść do przykładowo Apple Store i mieć weekendową wycieczkę :) Ale wolnoć Tomku w Swoim Domku :) Gorzej jeśli chcemy kupić Mac Pro :) ale znam też takie przypadki z autopsji :)

Czy wam się wydaje że jeśli wybierzecie się za ocean osobiście to ominięcie VAT? Z podatku zwolnione są przedmioty stanowiące mienie osobiste wywiezione z Polski(przed wylotem trzeba wypełnić odpowiedni formularz) lub zakupione i posiadane zagranicą od jakiegoś czasu(chyba pół roku). Prawdopodobieństwo wpadki w czasie kontroli na lotnisku jest większe niż przy przesyłce(celnicy znają już studencka pomysłowość) więc przemycanie w ten sposób to nie najlepszy sposób.

#31 benzino

benzino
  • 30 posts

Posted 22 July 2009 - 17:06

... każdy sklep w USA wyśle do Polski. Wystarczy polamerusa.com lub shipsmartusa.com lub jakikolwiek inny tego typu serwis. Na elektronikę nie ma cła (0%) jest podatek w wysokości 22% (VAT). Liczony jest od wartości przesyłki razem z samymi kosztami przesyłki. Jeśli X to cena laptopa a Y to cena wysłania go przez ocean to trzeba zapłacić (X+Y)*0.22. W opisie przesyłki możesz napisać że to jest sprzęt o wartości 800$ albo dowolną inna kwotę. Możesz też podać wartość 50$ i wpisać że sprzęt jest uszkodzony. Celnicy jak rozpakują paczkę to i tak wycenią ją po swojemu, jeśli nie, wezmą cenę podaną przez ciebie.

#32 robertk572

robertk572
  • 1109 posts
  • SkądNEW YORK

Posted 22 July 2009 - 17:33

Ja kiedy wysylalem laptoka to polski.
Kupilem w second handzie worek szmat za 20$ upchalem z laptokiem w pudelko w papierach wysylkowych napisalem rzeczy uzywane, wartosc 50$ i wyslalem.Zadnego cla ani vatu nie placilem, poprostu sie udalo :)

-"laptok"-a co to takiego??

#33 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 22 July 2009 - 17:59

więc przemycanie w ten sposób to nie najlepszy sposób.

Zapewne masz inne doświadczenia niż ja - bo uważam zupełnie inaczej i w moim przypadku poparte jest to siedmioma wyjazdami (być może fart ale nie sądzę) :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users