Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Cło na sprzęt z zagranicy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 19 lipca 2009 - 17:46

Część. Mam taki problem. Chcę zamówić/kupić notebook w amerykańskim sklepie online/na aukcji. I tu pytanie: co z tym cłem? Słyszałem że jeśli na przesyłce zaznaczy się że to prezent nie trzeba płacić cła. Aha i czy trzeba płacić VAT za taką przesyłkę?

#2 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 lipca 2009 - 18:39

możesz przesłać jako gift, tj. sprzęt będzie oznaczony, że jest warty chyba do 30$ i jak twoja przesyłka zaginie, a pocztowcy znają ten proceder, dostaniesz z ubezpieczenia 30$. Opłaca się?

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 19 lipca 2009 - 18:43

A tak ogólnie to opłaca się teraz kupować coś z USA ? Kiedyś to wiadomo, że było warto, ale teraz? Są aż takie różnice ?

#4 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2009 - 19:04

Wiesz... Wg. google 1 499.99 dolara amerykańskiego = 4 592.67311 złotego polskiego A według cortlandu 1499 dolara amerykańskiego to 6799zł.... Na przykładzie wyższego modelu 13'3 calowego mbp. _krzysiek - w przypadku ww modelu, z cłem wyszło by ok 5600 zł, czyli 1000zł więcej. A że amerykański kurier jest dość solidny, to jest nie duża szansa na to, że paczuszka zginie, i można jednak nie wydawać tych 1000pln i zdać się na szczęście.

#5 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 19 lipca 2009 - 19:24

Jasne że się opłaca. Opłaca się niezależnie od kursu. Nasi dystrybutorzy też podwyższają ceny gdy dolar jest droższy ale są o wiele bardziej pazerni niż amerykańscy sprzedawcy. A tak wogóle Macbooka już mam a chodziłe mi o notebooka PC.

To trzeba płacić tylko cło czy VAT też?

---- Dodano 19-07-2009 o godzinie 19:32 ----
Ja słyszałem że jako gift można wysłać towar o wyższej wartości, byleby mieścił się w kategorii prezentu(samochody i linie produkcyjne do fabryki na przykład odpadają) i może to być tylko jedną sztuka danego towaru. Ale pewny nie jestem więc pytam was?

#6 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 19 lipca 2009 - 22:25

Część. Mam taki problem. Chcę zamówić/kupić notebook w amerykańskim sklepie online/na aukcji. I tu pytanie: co z tym cłem? Słyszałem że jeśli na przesyłce zaznaczy się że to prezent nie trzeba płacić cła. Aha i czy trzeba płacić VAT za taką przesyłkę?

Płacisz vat i cło i nie ważnie co sobie napiszesz na paczce i nie ważne kto ci to wyśle. Mienie przesiedleńcze do 20 000$ jest nie objęte cłem.
masz tu numer tel. do Urzędu Celnego tam niemiłe panie odpowiedzą ci na wszystkie pytania. 22 510 49 32

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lipca 2009 - 11:27

ZAWSZE płacisz VAT. Wiecie dlaczego w USA jest tanio, bo ceny są bez podatku. Nawet jak tam kupujesz, to płacisz więcej niż na stronie jest napisane, bo tam podatek dolicza się dopiero przy kasie. Zależne jest to od stanu, ale przeważnie trzeba dodać 10%. Jak coś bierzesz do PL to doliczasz nasz podatek - 22%

Teraz mam pytanie o cło - ile tego zapłacisz?

Cena polska:
1499$ * 3,3 = 4946,7 (kurs zakupu u mnie w kantorze)
4946.70 * 1,22 = 6034.12
cena w pl - > 6555zł Czyli jednak trochę zawyżona, ale czy aż tak bardzo jak się nam wydaje? Do tego nie trzeba kombinować i można vat łatwo sobie odliczyć...
Chyba lepiej nie kombinować...

---- Dodano 20-07-2009 o godzinie 12:28 ----
@Riddle, a dolicz vat do 5600 to już naprawdę masakryczna kwota się robi...

#8 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 20 lipca 2009 - 11:56

Trzeba doliczyć jeszcze przesyłkę statek albo samolot statek ty chyba ponad 2 tyg a samolot 6 dni (też ok. 6 dni bo nie wiadomo ile u nas na odprawie będzie zalegać)

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lipca 2009 - 12:11

O tak, dobrze, że przypomniałeś - u nas jest strasznie długa odprawa, czemu? Nie wiem, ale masakra jest.

#10 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lipca 2009 - 12:19

A tak jak już o podatkach w ameryce, to ile w New Jersey trzeba doliczyć do macbooka?

#11 partnerzy

partnerzy
  • 57 postów
  • SkądNY

Napisano 20 lipca 2009 - 12:32

w NJ jest "tylko" 7% Tylko, bo tuz za miedza - w NY jest juz 8.375%

#12 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lipca 2009 - 17:24

Czyli nie jest źle, jeśli w NJ zostanie zakupiony ten macbook, to przy kursie wymiany w pierwszym z góry w google warszawskim kantorze (1usd=3.08pln) zapłacę 4940zł + koszty wysyłki("gift" oczywiście). BTW: Gratuluję życia w normalnym kraju...

#13 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 20 lipca 2009 - 18:15

w NJ jest "tylko" 7%
Tylko, bo tuz za miedza - w NY jest juz 8.375%

-i tu sie mylisz!
New Jersey TAX to tylko 3%-totez na wieksze zakupy to czesto jezdze do Jersey City.

#14 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 20:26

Ktoś tu pisał że u niego w kantorze 1$ = 3.30PLN. Drogi ten kantor skoro na dzisiejszej sesji średni kurs wymiany NBP spadł poniżej 3 PLN a tak od dwóch tygodni wachał się od 3.07 do 3.05. Czytałem kilka innych forów i kilka osób twierdziło że płaci się tylko VAT a cło na kompy wogóle nie obowiązuje. Jak już pisałem kupowanie sprzętu w Stanach opłaca się przy każdym kursie. Chciwość polskich dystrybutorów nie zna granic.

#15 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2009 - 07:13

Jeśli zamawia się kupując przez rodzinę w ameryce, i wysyłając do polski, to VAT się nie płaci, jedynie te kilka procent stanowe, a cło, jest czy nie, omija się "giftem".

#16 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 10:15

Za giftowanie grozi mandat ale podobno wysyłając paczkę pocztą morską jest duża szansa że celnikom nie będzie się chciało interesować jednym kompem. Jeśli się nie ma rodziny ani znajomych w Stanach, to jak zamówić towar żeby wysłali jako gift?

#17 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2009 - 11:10

Hmm przecież paczki otwierać nie będą, to skąd mają wiedzieć co tam jest?

#18 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 12:42

Nie otwierają paczek ale je prześwietlają. Poza tym firmy kurierskie mają brzydki zwyczaj dokładnego opisywania przesyłki i zgłaszania ich do oclenia.

Wie ktoś na pewno czy cło jednak obowiązuje, czy tylko VAT?

---- Dodano 21-07-2009 o godzinie 13:32 ----
Ok. Poszperałem trochę na MyApple i znalazłem podobny wątek [URL="http://www.myapple.pl/think-different/10092-sprowadzenie-maka-z-usa-i-clo-7.html"]Sprowadzenie maka z usa i clo[/URL]. Chyba zdublowałem wątek.

Wiem już przynajmniej że na notebooki ze Stanów cło nie obowiązuje. Może mi ktoś teraz powiedzieć co "zrobić" z VATem?

#19 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 21 lipca 2009 - 14:18

Nie otwierają paczek ale je prześwietlają. Poza tym firmy kurierskie mają brzydki zwyczaj dokładnego opisywania przesyłki i zgłaszania ich do oclenia.

Wie ktoś na pewno czy cło jednak obowiązuje, czy tylko VAT?

---- Dodano 21-07-2009 o godzinie 13:32 ----
Ok. Poszperałem trochę na MyApple i znalazłem podobny wątek Sprowadzenie maka z usa i clo. Chyba zdublowałem wątek.

Wiem już przynajmniej że na notebooki ze Stanów cło nie obowiązuje. Może mi ktoś teraz powiedzieć co "zrobić" z VATem?

Chłopie ty chyba nie kapujesz! W legalny sposób nie obejdziesz CŁA!!!!!!!!! podałem ci numer tel. do urzędu celnego 22 510 49 32 VAT i Cło płacisz Zadzwoń do urzędu celnego to oni nakładają na ciebie te opłaty i ci łopatologicznie to wyjaśnią. To że sobie nasypiesz cukierków do paczki i w środku będzie laptop bez pudełka to "uważaj bo się nie skapną".

#20 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2009 - 15:18

Hmm to w końcu jak? I VAT i cło trzeba zapłacić?

#21 gregory003

gregory003
  • 77 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 16:15

Chłopie ty chyba nie kapujesz! W legalny sposób nie obejdziesz CŁA!!!!!!!!! podałem ci numer tel. do urzędu celnego 22 510 49 32 VAT i Cło płacisz Zadzwoń do urzędu celnego to oni nakładają na ciebie te opłaty i ci łopatologicznie to wyjaśnią. To że sobie nasypiesz cukierków do paczki i w środku będzie laptop bez pudełka to "uważaj bo się nie skapną".

Chłopie to chyba ty nie kapujesz. Nie mam zamiaru niczego sypać do pudełka. I nie mam zamiaru obchodzić żadnego cło bo cła na importowane z USA komputery wynosi 0%(wg. osób wypowiadających się na podanym forum - gość podał link do systemu TARIC zbierającego info o stawkach celnych na obszarze EWG czyli można temu zaufać).
A panie w urzędach mówią różne rzeczy - na ogół bez sensu.

#22 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2009 - 17:00

Jeśli się myle, to poprawcie mnie, ale zgodnie z tym co mówicie, widzę dwie możliwości w moim przypadku: 1: Zamawiam w amerykańskim sklepie mbp, płacę polskie 22% VAT do ceny. 2: Znajomi w ameryce kupują mbp w sklepie, z 7% podatkiem, i wysyłają kurierem do polski. To chyba lepiej będzie 7 niż 22.

#23 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 21 lipca 2009 - 17:17

-a znasz jskikolwiek sklep w USA ktory wysyla do Polski?

#24 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 22 lipca 2009 - 00:18

Chłopie to chyba ty nie kapujesz. Nie mam zamiaru niczego sypać do pudełka. I nie mam zamiaru obchodzić żadnego cło bo cła na importowane z USA komputery wynosi 0%(wg. osób wypowiadających się na podanym forum - gość podał link do systemu TARIC zbierającego info o stawkach celnych na obszarze EWG czyli można temu zaufać).
A panie w urzędach mówią różne rzeczy - na ogół bez sensu.

Uwierz bardzo bym chciał zobaczyć twoją minę jak przyjdzie do zapłacenia więcej i twoje tłumaczenia "ale kolega z internetu mówił mi że się nie płaci, więc nie dzwoniłem do was bo poco skoro i tak wy nie wiecie".komputer zgodnie z zasadami nie podlega opodatkowaniu (clo na elektronike w tym przypadku to 0%) jezeli zostal wywieziony z Polski i wypelniona zostala w Polsce deklaracja wywozowa.

---- Dodano 21-07-2009 o godzinie 23:19 ----

Jeśli się myle, to poprawcie mnie, ale zgodnie z tym co mówicie, widzę dwie możliwości w moim przypadku:

1: Zamawiam w amerykańskim sklepie mbp, płacę polskie 22% VAT do ceny.
2: Znajomi w ameryce kupują mbp w sklepie, z 7% podatkiem, i wysyłają kurierem do polski.

To chyba lepiej będzie 7 niż 22.

Mylisz się bo płacisz 7% i 22% jeden podatek nie zwalnia cię z drugiego no i jeszcze cło.

#25 gecco

gecco
  • 139 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 01:29

vat i tak zaplacisz, masz na to jakies 90%, i nie wazne czy to gift czy nie gift - jezeli dojda ze cos jest nie tak to otworza paczke, zobacza co to jest i sprawdza wartosc katalogowa sprzetu(i to w polsce nie w stanach) i do tego dolicza 22% clo to przy calosci to jakas smieszna cena, jesli w ogole jest i tak bedziesz musial zaplacic vat stanowy i na twoim miejscu zastanowil sie czy jestes w stanie zaufac przewoznikowi, bo watpie abys wrazie co zadowolil sie kilkoma euro ubezpieczenia jedyna rozsadna mozliwosc to przywiesc komputer jako bagaz podreczny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych