Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

C艂o na sprz臋t z zagranicy

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregory003

gregory003
  • 77 post贸w

Napisano 19 lipca 2009 - 17:46

Cz臋艣膰. Mam taki problem. Chc臋 zam贸wi膰/kupi膰 notebook w ameryka艅skim sklepie online/na aukcji. I tu pytanie: co z tym c艂em? S艂ysza艂em 偶e je艣li na przesy艂ce zaznaczy si臋 偶e to prezent nie trzeba p艂aci膰 c艂a. Aha i czy trzeba p艂aci膰 VAT za tak膮 przesy艂k臋?

#2 _krzysiek

_krzysiek
  • 1聽971 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 19 lipca 2009 - 18:39

mo偶esz przes艂a膰 jako gift, tj. sprz臋t b臋dzie oznaczony, 偶e jest warty chyba do 30$ i jak twoja przesy艂ka zaginie, a pocztowcy znaj膮 ten proceder, dostaniesz z ubezpieczenia 30$. Op艂aca si臋?

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6聽159 post贸w

Napisano 19 lipca 2009 - 18:43

A tak og贸lnie to op艂aca si臋 teraz kupowa膰 co艣 z USA ? Kiedy艣 to wiadomo, 偶e by艂o warto, ale teraz? S膮 a偶 takie r贸偶nice ?

#4 Riddle

Riddle
  • 1聽631 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 19 lipca 2009 - 19:04

Wiesz... Wg. google 1 499.99 dolara ameryka艅skiego = 4 592.67311 z艂otego polskiego A wed艂ug cortlandu 1499 dolara ameryka艅skiego to 6799z艂.... Na przyk艂adzie wy偶szego modelu 13'3 calowego mbp. _krzysiek - w przypadku ww modelu, z c艂em wysz艂o by ok 5600 z艂, czyli 1000z艂 wi臋cej. A 偶e ameryka艅ski kurier jest do艣膰 solidny, to jest nie du偶a szansa na to, 偶e paczuszka zginie, i mo偶na jednak nie wydawa膰 tych 1000pln i zda膰 si臋 na szcz臋艣cie.

#5 gregory003

gregory003
  • 77 post贸w

Napisano 19 lipca 2009 - 19:24

Jasne 偶e si臋 op艂aca. Op艂aca si臋 niezale偶nie od kursu. Nasi dystrybutorzy te偶 podwy偶szaj膮 ceny gdy dolar jest dro偶szy ale s膮 o wiele bardziej pazerni ni偶 ameryka艅scy sprzedawcy. A tak wog贸le Macbooka ju偶 mam a chodzi艂e mi o notebooka PC.

To trzeba p艂aci膰 tylko c艂o czy VAT te偶?

---- Dodano 19-07-2009 o godzinie 19:32 ----
Ja s艂ysza艂em 偶e jako gift mo偶na wys艂a膰 towar o wy偶szej warto艣ci, byleby mie艣ci艂 si臋 w kategorii prezentu(samochody i linie produkcyjne do fabryki na przyk艂ad odpadaj膮) i mo偶e to by膰 tylko jedn膮 sztuka danego towaru. Ale pewny nie jestem wi臋c pytam was?

#6 iPawe艂

iPawe艂
  • 811 post贸w
  • Sk膮d袩褉懈虂锌'褟褌褜

Napisano 19 lipca 2009 - 22:25

Cz臋艣膰. Mam taki problem. Chc臋 zam贸wi膰/kupi膰 notebook w ameryka艅skim sklepie online/na aukcji. I tu pytanie: co z tym c艂em? S艂ysza艂em 偶e je艣li na przesy艂ce zaznaczy si臋 偶e to prezent nie trzeba p艂aci膰 c艂a. Aha i czy trzeba p艂aci膰 VAT za tak膮 przesy艂k臋?

P艂acisz vat i c艂o i nie wa偶nie co sobie napiszesz na paczce i nie wa偶ne kto ci to wy艣le. Mienie przesiedle艅cze do 20 000$ jest nie obj臋te c艂em.
masz tu numer tel. do Urz臋du Celnego tam niemi艂e panie odpowiedz膮 ci na wszystkie pytania. 22 510 49 32

#7 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 20 lipca 2009 - 11:27

ZAWSZE p艂acisz VAT. Wiecie dlaczego w USA jest tanio, bo ceny s膮 bez podatku. Nawet jak tam kupujesz, to p艂acisz wi臋cej ni偶 na stronie jest napisane, bo tam podatek dolicza si臋 dopiero przy kasie. Zale偶ne jest to od stanu, ale przewa偶nie trzeba doda膰 10%. Jak co艣 bierzesz do PL to doliczasz nasz podatek - 22%

Teraz mam pytanie o c艂o - ile tego zap艂acisz?

Cena polska:
1499$ * 3,3 = 4946,7 (kurs zakupu u mnie w kantorze)
4946.70 * 1,22 = 6034.12
cena w pl - > 6555z艂 Czyli jednak troch臋 zawy偶ona, ale czy a偶 tak bardzo jak si臋 nam wydaje? Do tego nie trzeba kombinowa膰 i mo偶na vat 艂atwo sobie odliczy膰...
Chyba lepiej nie kombinowa膰...

---- Dodano 20-07-2009 o godzinie 12:28 ----
@Riddle, a dolicz vat do 5600 to ju偶 naprawd臋 masakryczna kwota si臋 robi...

#8 iPawe艂

iPawe艂
  • 811 post贸w
  • Sk膮d袩褉懈虂锌'褟褌褜

Napisano 20 lipca 2009 - 11:56

Trzeba doliczy膰 jeszcze przesy艂k臋 statek albo samolot statek ty chyba ponad 2 tyg a samolot 6 dni (te偶 ok. 6 dni bo nie wiadomo ile u nas na odprawie b臋dzie zalega膰)

#9 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 20 lipca 2009 - 12:11

O tak, dobrze, 偶e przypomnia艂e艣 - u nas jest strasznie d艂uga odprawa, czemu? Nie wiem, ale masakra jest.

#10 Riddle

Riddle
  • 1聽631 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 20 lipca 2009 - 12:19

A tak jak ju偶 o podatkach w ameryce, to ile w New Jersey trzeba doliczy膰 do macbooka?

#11 partnerzy

partnerzy
  • 57 post贸w
  • Sk膮dNY

Napisano 20 lipca 2009 - 12:32

w NJ jest "tylko" 7% Tylko, bo tuz za miedza - w NY jest juz 8.375%

#12 Riddle

Riddle
  • 1聽631 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 20 lipca 2009 - 17:24

Czyli nie jest 藕le, je艣li w NJ zostanie zakupiony ten macbook, to przy kursie wymiany w pierwszym z g贸ry w google warszawskim kantorze (1usd=3.08pln) zap艂ac臋 4940z艂 + koszty wysy艂ki("gift" oczywi艣cie). BTW: Gratuluj臋 偶ycia w normalnym kraju...

#13 robertk572

robertk572
  • 1聽109 post贸w
  • Sk膮dNEW YORK

Napisano 20 lipca 2009 - 18:15

w NJ jest "tylko" 7%
Tylko, bo tuz za miedza - w NY jest juz 8.375%

-i tu sie mylisz!
New Jersey TAX to tylko 3%-totez na wieksze zakupy to czesto jezdze do Jersey City.

#14 gregory003

gregory003
  • 77 post贸w

Napisano 20 lipca 2009 - 20:26

Kto艣 tu pisa艂 偶e u niego w kantorze 1$ = 3.30PLN. Drogi ten kantor skoro na dzisiejszej sesji 艣redni kurs wymiany NBP spad艂 poni偶ej 3 PLN a tak od dw贸ch tygodni wacha艂 si臋 od 3.07 do 3.05. Czyta艂em kilka innych for贸w i kilka os贸b twierdzi艂o 偶e p艂aci si臋 tylko VAT a c艂o na kompy wog贸le nie obowi膮zuje. Jak ju偶 pisa艂em kupowanie sprz臋tu w Stanach op艂aca si臋 przy ka偶dym kursie. Chciwo艣膰 polskich dystrybutor贸w nie zna granic.

#15 Riddle

Riddle
  • 1聽631 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 21 lipca 2009 - 07:13

Je艣li zamawia si臋 kupuj膮c przez rodzin臋 w ameryce, i wysy艂aj膮c do polski, to VAT si臋 nie p艂aci, jedynie te kilka procent stanowe, a c艂o, jest czy nie, omija si臋 "giftem".

#16 gregory003

gregory003
  • 77 post贸w

Napisano 21 lipca 2009 - 10:15

Za giftowanie grozi mandat ale podobno wysy艂aj膮c paczk臋 poczt膮 morsk膮 jest du偶a szansa 偶e celnikom nie b臋dzie si臋 chcia艂o interesowa膰 jednym kompem. Je艣li si臋 nie ma rodziny ani znajomych w Stanach, to jak zam贸wi膰 towar 偶eby wys艂ali jako gift?

#17 Riddle

Riddle
  • 1聽631 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 21 lipca 2009 - 11:10

Hmm przecie偶 paczki otwiera膰 nie b臋d膮, to sk膮d maj膮 wiedzie膰 co tam jest?

#18 gregory003

gregory003
  • 77 post贸w

Napisano 21 lipca 2009 - 12:42

Nie otwieraj膮 paczek ale je prze艣wietlaj膮. Poza tym firmy kurierskie maj膮 brzydki zwyczaj dok艂adnego opisywania przesy艂ki i zg艂aszania ich do oclenia.

Wie kto艣 na pewno czy c艂o jednak obowi膮zuje, czy tylko VAT?

---- Dodano 21-07-2009 o godzinie 13:32 ----
Ok. Poszpera艂em troch臋 na MyApple i znalaz艂em podobny w膮tek [URL="http://www.myapple.pl/think-different/10092-sprowadzenie-maka-z-usa-i-clo-7.html"]Sprowadzenie maka z usa i clo[/URL]. Chyba zdublowa艂em w膮tek.

Wiem ju偶 przynajmniej 偶e na notebooki ze Stan贸w c艂o nie obowi膮zuje. Mo偶e mi kto艣 teraz powiedzie膰 co "zrobi膰" z VATem?

#19 iPawe艂

iPawe艂
  • 811 post贸w
  • Sk膮d袩褉懈虂锌'褟褌褜

Napisano 21 lipca 2009 - 14:18

Nie otwieraj膮 paczek ale je prze艣wietlaj膮. Poza tym firmy kurierskie maj膮 brzydki zwyczaj dok艂adnego opisywania przesy艂ki i zg艂aszania ich do oclenia.

Wie kto艣 na pewno czy c艂o jednak obowi膮zuje, czy tylko VAT?

---- Dodano 21-07-2009 o godzinie 13:32 ----
Ok. Poszpera艂em troch臋 na MyApple i znalaz艂em podobny w膮tek Sprowadzenie maka z usa i clo. Chyba zdublowa艂em w膮tek.

Wiem ju偶 przynajmniej 偶e na notebooki ze Stan贸w c艂o nie obowi膮zuje. Mo偶e mi kto艣 teraz powiedzie膰 co "zrobi膰" z VATem?

Ch艂opie ty chyba nie kapujesz! W legalny spos贸b nie obejdziesz C艁A!!!!!!!!! poda艂em ci numer tel. do urz臋du celnego 22 510 49 32 VAT i C艂o p艂acisz Zadzwo艅 do urz臋du celnego to oni nak艂adaj膮 na ciebie te op艂aty i ci 艂opatologicznie to wyja艣ni膮. To 偶e sobie nasypiesz cukierk贸w do paczki i w 艣rodku b臋dzie laptop bez pude艂ka to "uwa偶aj bo si臋 nie skapn膮".

#20 Riddle

Riddle
  • 1聽631 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 21 lipca 2009 - 15:18

Hmm to w ko艅cu jak? I VAT i c艂o trzeba zap艂aci膰?

#21 gregory003

gregory003
  • 77 post贸w

Napisano 21 lipca 2009 - 16:15

Ch艂opie ty chyba nie kapujesz! W legalny spos贸b nie obejdziesz C艁A!!!!!!!!! poda艂em ci numer tel. do urz臋du celnego 22 510 49 32 VAT i C艂o p艂acisz Zadzwo艅 do urz臋du celnego to oni nak艂adaj膮 na ciebie te op艂aty i ci 艂opatologicznie to wyja艣ni膮. To 偶e sobie nasypiesz cukierk贸w do paczki i w 艣rodku b臋dzie laptop bez pude艂ka to "uwa偶aj bo si臋 nie skapn膮".

Ch艂opie to chyba ty nie kapujesz. Nie mam zamiaru niczego sypa膰 do pude艂ka. I nie mam zamiaru obchodzi膰 偶adnego c艂o bo c艂a na importowane z USA komputery wynosi 0%(wg. os贸b wypowiadaj膮cych si臋 na podanym forum - go艣膰 poda艂 link do systemu TARIC zbieraj膮cego info o stawkach celnych na obszarze EWG czyli mo偶na temu zaufa膰).
A panie w urz臋dach m贸wi膮 r贸偶ne rzeczy - na og贸艂 bez sensu.

#22 Riddle

Riddle
  • 1聽631 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 21 lipca 2009 - 17:00

Je艣li si臋 myle, to poprawcie mnie, ale zgodnie z tym co m贸wicie, widz臋 dwie mo偶liwo艣ci w moim przypadku: 1: Zamawiam w ameryka艅skim sklepie mbp, p艂ac臋 polskie 22% VAT do ceny. 2: Znajomi w ameryce kupuj膮 mbp w sklepie, z 7% podatkiem, i wysy艂aj膮 kurierem do polski. To chyba lepiej b臋dzie 7 ni偶 22.

#23 robertk572

robertk572
  • 1聽109 post贸w
  • Sk膮dNEW YORK

Napisano 21 lipca 2009 - 17:17

-a znasz jskikolwiek sklep w USA ktory wysyla do Polski?

#24 iPawe艂

iPawe艂
  • 811 post贸w
  • Sk膮d袩褉懈虂锌'褟褌褜

Napisano 22 lipca 2009 - 00:18

Ch艂opie to chyba ty nie kapujesz. Nie mam zamiaru niczego sypa膰 do pude艂ka. I nie mam zamiaru obchodzi膰 偶adnego c艂o bo c艂a na importowane z USA komputery wynosi 0%(wg. os贸b wypowiadaj膮cych si臋 na podanym forum - go艣膰 poda艂 link do systemu TARIC zbieraj膮cego info o stawkach celnych na obszarze EWG czyli mo偶na temu zaufa膰).
A panie w urz臋dach m贸wi膮 r贸偶ne rzeczy - na og贸艂 bez sensu.

Uwierz bardzo bym chcia艂 zobaczy膰 twoj膮 min臋 jak przyjdzie do zap艂acenia wi臋cej i twoje t艂umaczenia "ale kolega z internetu m贸wi艂 mi 偶e si臋 nie p艂aci, wi臋c nie dzwoni艂em do was bo poco skoro i tak wy nie wiecie".komputer zgodnie z zasadami nie podlega opodatkowaniu (clo na elektronike w tym przypadku to 0%) jezeli zostal wywieziony z Polski i wypelniona zostala w Polsce deklaracja wywozowa.

---- Dodano 21-07-2009 o godzinie 23:19 ----

Je艣li si臋 myle, to poprawcie mnie, ale zgodnie z tym co m贸wicie, widz臋 dwie mo偶liwo艣ci w moim przypadku:

1: Zamawiam w ameryka艅skim sklepie mbp, p艂ac臋 polskie 22% VAT do ceny.
2: Znajomi w ameryce kupuj膮 mbp w sklepie, z 7% podatkiem, i wysy艂aj膮 kurierem do polski.

To chyba lepiej b臋dzie 7 ni偶 22.

Mylisz si臋 bo p艂acisz 7% i 22% jeden podatek nie zwalnia ci臋 z drugiego no i jeszcze c艂o.

#25 gecco

gecco
  • 139 post贸w

Napisano 22 lipca 2009 - 01:29

vat i tak zaplacisz, masz na to jakies 90%, i nie wazne czy to gift czy nie gift - jezeli dojda ze cos jest nie tak to otworza paczke, zobacza co to jest i sprawdza wartosc katalogowa sprzetu(i to w polsce nie w stanach) i do tego dolicza 22% clo to przy calosci to jakas smieszna cena, jesli w ogole jest i tak bedziesz musial zaplacic vat stanowy i na twoim miejscu zastanowil sie czy jestes w stanie zaufac przewoznikowi, bo watpie abys wrazie co zadowolil sie kilkoma euro ubezpieczenia jedyna rozsadna mozliwosc to przywiesc komputer jako bagaz podreczny

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych