Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 użytkowników oddało głos)

1. Navigon (82 głosów [46.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 głosów [6.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

4. iGO My Way (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

5. TomTom (35 głosów [19.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 głosów [2.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.27%

7. Falk (1 głosów [0.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.57%

8. Nav4D (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 głosów [1.70%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 głosów [16.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.48%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#301 marcelwindsurfer

marcelwindsurfer
  • 87 postów
  • SkądStawiguda

Napisano 19 lipca 2011 - 08:42

witam, sprobuje tutaj dokleic moje pytanie. w jaki sposob zarejestrowac trase i ja pozniej odtworzyc jako nawigacja w druga strone? pytanie na pewno banalne ale nie potrafie dokopac sie do informacji. czy takie rozwiazanie da tylko nawigacja ? czy mapy na IP4 rowniez maja taka funkcjonalnosc ale wymagaja dodatkowego ...hmm...czegos? prosba o wskazowki pozdr \m./

#302 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2011 - 08:48

Nie znam aplikacji która to potrafi. Mapy mają opcję zamiany poczatku z koncem a CoPilot po dojechaniu do celu wyswietla mozliwosc powrotu do początku, ale to nie dokładnie to, co chcesz uzyskać... CoPilot ma tez opcję zapisywania i odtwarzania śladów, wg ktorych można dodawac potem punkty orientacyjne dla trasy powrotnej, ale to jednak mocno ręczna zabawa, ale najbliższa rozwiązaniu Twojego zagadnienia.

#303 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 postów

Napisano 19 lipca 2011 - 19:55

Nie nawi, ale ostrzeganie: MapaMap RadarSTOP for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store

Hmm, po komentarzach widac, ze dane sporo nieraktualne, co nie dziwi… W koncu dostarcza je producent map cyfrowych… Od samego poczatku tak czulem jak czytalem: Twoja komórka ostrzeże przed kontrolą prędkości!!! - SwiatiPhone.com – Blog Apple, iPhone, iPod, iPad oraz Mac, Sklep iPhone, Akcesoria do iPhone i iPad

Co z ogromna masa ludzi, ktorzy ostrzegaja innych o tymczasowych kontrolach?
Co z pokazywaniem przeplywnosci drog w PL?

Z ta jakoscia danych i bez ludzi – fajny bajer do darmowej aktualizacji danych dla producenta map…
Jedyna zaleta – to praca w tle.

Jak na razie – nie jest konkurencja dla YANOSIKA.

#304 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 27 lipca 2011 - 18:14

Mam takie pytanie. Kupilem ostatnio sygica na europe, uzywalem go na symbianie i spisywal sie ok, ale tutaj na ip to jak dla mnie porazka, trasy wyznacza nienormalnie, a o wyznaczeniu nowej trasy nie wspomne. Ktora navi teraz wybrac navigon czy tomtom, czy moze jakas inna, ktora nie bedzie posiadac takich wad.

#305 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipca 2011 - 18:52

@ciekawski: Navigon jest bez wad, ale jest w moim osobistym przekonaniu bardzo prostacki. CoPilot Live jest natomiast przyjemny, ciekawy i konfigurowalny (i dobrze wyznacza trasy) ale ma kilka błędów i niedociągnięć, które zwykle nie przeszkadzają, ale sporadycznie mogą lekko wkurzyć. Jest jednak całkiem tani. Ja używam CoPilota codziennie, choć mam zainstalowanego też Navigona, TomToma i Sygica. Jeśli nie zależy Ci na wyglądzie, personalizacji, dodatkowych funkcjach, to koniecznie Navigon. Jeśli jednak tak jak ja lubisz wszystko dokonfigurować się pod Twoje upodobania, to nigdzie nie znajdziesz większej konfigurowalności niż w CoPilot Live. Jedna i druga ze wspomnianych aplikacji ma bardzo aktualne mapy dla Polski. Sygica,TomToma, MapaMap - odradzam.

#306 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 27 lipca 2011 - 20:25

po ostatniej aktualizacji map tomtom ma w końcu aktualne mapy PL plus swietne prowadzenie nawigacja nr 1 brac nie zastanawiać się navigon mial od dawna swietne mapy ale prowadzenie kiepskie potrafi pociagnac przez pola na wiochach juz lepsza automapa ktora od ostatniej aktualizacji daje radę , mapamap daje rade ale tom tom lepszy

#307 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 03:37

po ostatniej aktualizacji map [...] daje rade ale [...] tom tom lepszy

Ja myslalem, ze jak ktos pyta sie o nawigacje - to pyta o aplikacje, interfejs, a nie o jakosc map.
Ta sie moze zmieniac z miesiaca na miesiac to raz.

A dwa - myslalem, ze juz dawno nadszedl moment, ze wszystkie sa na akceptowalnym poziomie...
Wydawalo mi sie, ze juz dawno za nami czasy pokrycia 70%...

Jeszcze pare mies. temu uzywalem TomTom'a i nie narzekalem juz wtedy na mapy.

Nie rozumiem, jak np. ludzie w komentarzach oceniajac aplikacje - oceniaja jakosc map.

Z tego co pamietam - kiedys to zglebialem dokladnie, w pewnym momencie stwierdzilem wlasnie, ze nie ma juz po co - jest dwoch glownych dostawcow map. Plus czasem cos lokalnego sie trafi. I wszyscy oferuja podobny poziom. Owszem - jeden dostawca ma ciut lepiej dopracowany jakis teren, ale za to slabiej inny. Porownywalem znane sobie rozne miejsca w Polsce na ich mapach internetowych. Byly roznice, zaden dostawca nie byl wyraznie lepszy.

Przypomnialem sobie - jeden dostarczal mapy Garminowi, drugi TomTomowi. A lokalny dostawca iGO.

---------- Wpis dodano o 04:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 04:34 ----------

PS: to co ewentualnie moze miec dla kogos znaczenie:
- to jak czesto sa aktualizowane mapy
- czy za darmo
- jesli tak, to przez jak dlugo
- jaka jest mozliwosc dania informacji zwrotnej (najwygodniej MapShare, wolniej przez formularz Internetowy)

Ale powtorze - tu obracamy sie w obszarze map, a nie programu sluzacego do nawigacji.
Argument o jakosci map mial znaczenie w czasach, kiedy AutoMapa miala 30% wiecej informacji niz TT, ale dzis???

#308 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 lipca 2011 - 08:24

w nawigacji jesli chodzi o mapy Polski to jakość map to podstawa , aktualność, dokładność i prowadzenie kategoryzacja dróg na dzien dzisiejszy ma najlepsze wg mnie:
1. tomtom (dostawca map teleatlas) po ostatniej aktualizacji bo przez ostatnie dwa lata było kiepsko z aktualnością i nikomu bym nie polecił ,
2. automapa (dla polski dostarcza geosystems Polska ) bardzo dobre mapy i kategoryzacje niestety ta na wm bo ta na iphonie jest dwie aktualizacje do tyłu,
3. mapamap (dostawca imagis) trochę mniej dokladne od poprzednich ale dobra kategoryzacja
4 navigon (dostawca navteq) mapy bardzo dokladne od dawna ale kategoryzacja kiepska potrafi puscić drogą jak leci piersza w prawo albo w lewo pomimo ze nastepna bedzie duzo lepsza
reszta nawigacji przewaznie korzysta z map navteq albo teleatlasu , te z navteq podobna lipa z prowadzeniem te z teleatlasem prawdopodobnie nie mają jeszcze aktualizacji

myslę że kolejnym argumentem wyboru nawigacji od przyszłego roku będzie livetraffic i tu najwieksze pole do popisu ma automapa mTraffic.pl - korki na żywo w każdej komórce , google tez nie źle wystartowalo Google Maps , navigon cos kiepsko

#309 Solos

Solos
  • 227 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 lipca 2011 - 17:30

A czy ktoś mógłby tak podsumować jak to jest z tomtomem? Czy wersje TomTom Poland, TomTom Europe i TomTom Eastern Europe mają dokładnie taką samą mapę Polski? Chodzi mi o wersję mapy (jej aktualność), bazę POI, funkcjonalność itd.? Bo czytam różne wątki i się pogubiłem :(

#310 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 lipca 2011 - 17:51

mam wschodnią europę z traffikiem app v1.8 wersja aplikacji 8.300(711171) mapa v870.3414 jak ktos ma inne niech poda porownamy

#311 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 21:57

A czy ktoś mógłby tak podsumować jak to jest z tomtomem? Czy wersje TomTom Poland, TomTom Europe i TomTom Eastern Europe mają dokładnie taką samą mapę Polski? Chodzi mi o wersję mapy (jej aktualność), bazę POI, funkcjonalność itd.? Bo czytam różne wątki i się pogubiłem :(

Nie lepiej u zrodla, niz na forach? Mozesz sam sprawdzic:
Poland v8.70
Eastern Europe v8.70
Europe v8.70

Maps - TomTom
wybierajac np. GO 950 jako model.

Wtedy zobaczysz najnowsze wersje wszystkich map na dedykowane urzadzenia TomTom.

Jesli wybierzesz "Mobile Phone" i "iPhone" zobaczysz: "For the iPhone or iPod touch the TomTom app can be purchased with the latest and most up-to-date maps, ready to navigate. For more information visit, tomtom.com/iphone".

Dla mnie Twoje pytanie jest bez sensu. Oczywistym jest, ze TomTom regularnie wypuszcza nowsze wersje map na wspierane urzadzenia.
Moze sie zdarzyc, ze jedne wyjda wczesniej, drugie tydzien pozniej.

Jakie to ma znaczenie? Rozumiesz co mam na mysli? Cokolwiek przeczytasz na forach - jest to tylko chwilowa migawka w danej sytuacji. Za chwile nieaktualna. Nic dziwnego, ze nie mozesz sie polapac. Dla mnie - strata czasu.

PS:
nie byloby straty, gdyby TT np. olewal urzadzenia mobilne i np. wypuszczal pol roku pozniej, niz na swoje urzadzenia dedykowane.

#312 Solos

Solos
  • 227 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 lipca 2011 - 05:09

Nie lepiej u zrodla, niz na forach? Mozesz sam sprawdzic:
Poland v8.70
Eastern Europe v8.70
Europe v8.70

Maps - TomTom
wybierajac np. GO 950 jako model.

Wtedy zobaczysz najnowsze wersje wszystkich map na dedykowane urzadzenia TomTom.

Jesli wybierzesz "Mobile Phone" i "iPhone" zobaczysz: "For the iPhone or iPod touch the TomTom app can be purchased with the latest and most up-to-date maps, ready to navigate. For more information visit, tomtom.com/iphone".

Dla mnie Twoje pytanie jest bez sensu. Oczywistym jest, ze TomTom regularnie wypuszcza nowsze wersje map na wspierane urzadzenia.
Moze sie zdarzyc, ze jedne wyjda wczesniej, drugie tydzien pozniej.

Jakie to ma znaczenie? Rozumiesz co mam na mysli? Cokolwiek przeczytasz na forach - jest to tylko chwilowa migawka w danej sytuacji. Za chwile nieaktualna. Nic dziwnego, ze nie mozesz sie polapac. Dla mnie - strata czasu.

PS:
nie byloby straty, gdyby TT np. olewal urzadzenia mobilne i np. wypuszczal pol roku pozniej, niz na swoje urzadzenia dedykowane.

Powinno być jak mówisz, ale w komentarzach do aplikacji TomTom Poland w iTunes jest informacja, że jednak wersja TomTom Poland różni się od mapy Polski w TomTom Europe - przykładowo nie ma polskich znaków w nazwach miejscowości. W wersji Europe z kolei nie działają fotoradary, które w TomTom Poland działają. Poza tym przykładowy post świadczący o tym, że wcale nie jest oczywiste, że mapy Polski w TomTom Poland i Europe są takie same: http://myapple.pl/ap...tml#post1634281

Co do Twojego PS, to dlaczego uważasz, że nie byłoby straty? Płacisz za mapę grube pieniądze, dlaczego więc miałaby być opóźniona pół roku w stosunku do urządzeń dotykowych TomToma?

Tak z innej beczki - dziś w nocy została zamknięta na dwa miesiące ulica Dźwigowa w Warszawie. Targeo (Automapa) mają już odpowiednie oznaczenie w swoim trafficu. TomTom niestety nie.

I jeszcze jedno pytanie - czy jeśli zakupię TomTom Poland, to później mogę ją rozszerzyć przez In-App Purchase do wersji Europe? Jeśli tak, to jaka jest cena?

#313 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 29 lipca 2011 - 13:50

w app store mozesz kupic tylko traffic. co z tego ze w targeo jest ulica zablokowana jak automapa na ios nie ma traffica do tego automapa na ios jest dwie aktualizacje map do tyłu w stosunku do wm

#314 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 postów

Napisano 29 lipca 2011 - 19:44

Co do Twojego PS, to dlaczego uważasz, że nie byłoby straty?

Chodzilo o strate czasu :)
(kontekst poprzedniego zdania)

Oj, z tego co piszecie, wynika, ze jednak wystepuja wieksze roznice.
Pamietam, jak kiedys byly wlasnie takie miedzy urzadzeniami TT, a TT na Windows Mobile...

Wydawalo sie, ze przez takie zachowanie TT zacheca jak najwieksza liczbe uzytkownikow do kupowania dedykowanych urzadzen... Ludzie wgrywali lamane mapy...

Myslalem, ze czasy takiego traktowania przez producenta minely...

#315 Solos

Solos
  • 227 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 lipca 2011 - 21:32

A czy wersja TomTom Poland była w przeszłości w jakiejkolwiek promocji?

#316 simonszop

simonszop
  • 29 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 20:02

A co z Sygic Polska wersja 11? Bo jest w dość atrakcyjnej cenie - 9.99E. Warto?

#317 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 sierpnia 2011 - 20:11

Pojawiaja sie Garminy w appstorze. Jakies doswiadczenia ktos?

#318 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2011 - 05:27

Chodzi o Garmin StreetPilot? Nie widzę nic innego Garmina co mogłoby pretendować do miana wartościowej nawigacji.

#319 MacieIKS

MacieIKS
  • 88 postów
  • SkądPL

Napisano 06 sierpnia 2011 - 14:03

GARMIN byłby najlepszym rozwiązaniem, do tego City Navigator Europe i nawigacja perfect. Ja teraz jestem na etapie wyboru programu nawigacyjnego do moich sprzętów. Navigon i CoPilot z tego co wyczytałem to mają mapy z NAVTEQ więc najlepsze źródło. Chciałbym się dowiedzieć czy CoPilot Live Premium European Edition ma napisy i komunikaty głosowe po Polsku? Czy któryś z obenych tutaj użytkowników, może udzielić mi takiej informacji? Czy ta funkcja z "pasami skrętu" działa w Polsce? w Garminie to się nazywa Junction View tutaj nie wiem więc się pytam, czy to chodzi o "Clear Turn"? Ma niestety małą popularność tutaj na forum ale tym napewno się nie kieruje, chciałbym mieć najbardziej funkcjonalny. Pozdrawiam

#320 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2011 - 18:58

Tak, CoPilot ma komunikaty po polsku (żeńskie) i moim zdaniem najprzyjemniejsze.
Jedynym mankamentem jest słówko "Blisko" gdy skręt już za chwilę - ja jednak dzięki jailbreakowi usuwam sobie po prostu ten dźwięk.
Komunikaty są proste i rzeczowe. Mogę ich kilka tutaj nawet wrzucić, jeśli sobie życzysz. Zresztą możesz usłyszeć Katarzynę na filmie nagranym przeze mnie: ‪CoPilot Backgrounding at iPhone call‬‏ - YouTube
Dlaczego uważam, że najlepsze?
Navigon -> wolne i za każdym razem jest 'proszę', np. 'Proszę teraz skręcić w prawo' Moim zdaniem idiotyzm.
TomTom -> głos jest po prostu nienaturalny
iGO -> głosy fajne i aż 3 (w tym Tomasz Knapik) lecz źle poakcentowane. Słychać zmianę akcentu przy każdym samplu. "Za. 500. Metrów. Skręc w prawo."
Sygic -> kompletnie się nie nadaje do długiego słuchania
Katarzyna w CoPilocie czyta manewry naturalnie, z odpowiednią interpunkcją. Dlaczego? Bo w innych nawigacjach oddzielnie nagrany jest dźwięk "za", "500" i "metrów". W CoPilocie każdy sample zawiera już pewną zbitkę słów, więc mamy: "Za 500 metrów" + "skręć w prawo" zamiast "Za"+"500"+"metrów"+"skręc"+"w prawo".

Pasy skrętu działają w Warszawie i wielu innych miastach. Działają bardzo fajnie.
Clear View to coś innego. Też działa, jak w każdej innej iPhone'owej nawigacji.

Najbardziej funkcjonalny spośród wszystkich nawigacji jest CoPilot.
Żaden inny program nie ma tak bogatej konfigurowalności.
Prawdę mówiąc, jeśli bardzo chcesz, mogę nawet je wszystkie wymienić.

Innym programom (Navigon, TomTom) zazdroszczę już tylko jednego: Wyszukiwania miejsc w Google.
Ale wydaje mi się, że w nadchodzącej nowej wersji 'Premium' już taka opcja istnieje.

#321 bartek001b

bartek001b
  • 1 104 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 09 sierpnia 2011 - 18:39

Mam pytanie. mam ipada 2 wi-fi i teraz pytanie czy dałoby się zainstalować nawigację bez konieczności korzystania z sieci? Chodzi o pobieranie mam itd

#322 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 09 sierpnia 2011 - 20:49

Mam pytanie. mam ipada 2 wi-fi i teraz pytanie czy dałoby się zainstalować nawigację bez konieczności korzystania z sieci? Chodzi o pobieranie mam itd

Napisz jak człowiek swój post. Odpowiedź na twoje pytanie jest na forum, ewentualnie na Google.

#323 bartek001b

bartek001b
  • 1 104 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 09 sierpnia 2011 - 22:25

Chodzi mi oto czy iPad 2 bez 3G może spełniać rolę nawigacji samochodowej

#324 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 sierpnia 2011 - 22:26

Bez GPS? Niby jak.

#325 pioorkis

pioorkis
  • 48 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 sierpnia 2011 - 04:57

No na przykład używając odbiornika GPS po BT.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych