Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Please log in to reply
386 replies to this topic

Poll: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 member(s) have cast votes)

1. Navigon (82 votes [46.59%] - View)

Percentage of vote: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 votes [6.82%] - View)

Percentage of vote: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 votes [2.84%] - View)

Percentage of vote: 2.84%

4. iGO My Way (5 votes [2.84%] - View)

Percentage of vote: 2.84%

5. TomTom (35 votes [19.89%] - View)

Percentage of vote: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 votes [2.27%] - View)

Percentage of vote: 2.27%

7. Falk (1 votes [0.57%] - View)

Percentage of vote: 0.57%

8. Nav4D (0 votes [0.00%])

Percentage of vote: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 votes [1.70%] - View)

Percentage of vote: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 votes [16.48%] - View)

Percentage of vote: 16.48%

Vote Guests cannot vote

#276 peper

peper
  • 105 posts

Posted 19 May 2011 - 07:01

Czy do MapaMap na iPhone 4 można importować własne POI, w szczególności fotoradary z plików CSV na przykład z tąd?

#277 daro77

daro77
  • 11 posts

Posted 19 May 2011 - 09:05

Witam Jestem użytkownikiem 3GS. Poszukuję nawigacji głównie do orientowania się w terenie podczas wypraw rowerowych. W samochodzie mam iGo więc nie zamierzam używać iPhone. Najfajniej by było wgrać google maps na stałe, ale chyba bez jakiś jailbraków czy czegoś tam (jestem laikiem w temacie) się nie da. Proszę o pomoc, w sobotę jadę w ostępy leśne o 3G mowy tam nie ma. Z jakimi kosztami muszę się liczyć. Dzięki.

#278 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 May 2011 - 21:27

@daro77:

Oczywiście MotionX GPS -> http://itunes.apple....d299949744?mt=8
Nawiguje rowerowo, zapisuje ścieżki, pobiera offline mapy (w tym rowerowe!).
Opisom na MyApple nie ufaj, bo są do starych wersji.
Screenshotom w AppStore też ufać nie polecam, bo absolutnie nie pokazują tych najfajniejszych spraw.

Program potężny, często aktualizowany, bogaty w ciekawe funkcje.

Nie potrzeba absolutnie jailbreaku, by korzystać ze wszystkich dobrodziejstw tej aplikacji.

#279 mygumas

mygumas
  • 338 posts
  • SkądBDG

Posted 23 May 2011 - 19:47

Okey trochę się naczytałem wertując cały wątek:) i szczerze.. ciągle nie wiem co wybrać. standardowo navigon vs. tomtom vc CoPilot.. :confused::confused::confused::confused::confused::confused: Pytanie.. która nawigacja ma mapy (jesli wszystkie to która najlepsze) odnośnie wysp Gran Canaria, Teneryfa, Fuertaventura?

#280 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 posts
  • SkądGermany

Posted 25 May 2011 - 21:52

navigowalem Navigonem z powodzeniem Gran Canarii, Majorce...- tam nie ma wielkiej filozofii- kilka drog na krzyz :)

#281 mygumas

mygumas
  • 338 posts
  • SkądBDG

Posted 27 May 2011 - 21:44

aha to już coś wiem :) dzieki Bad_Boy :]

#282 bkusmier

bkusmier
  • 1 posts

Posted 10 June 2011 - 07:01

dzis navigon europe za 59.99 ojro (wczoraj 89.99 - prawie kupilem ale postanowilem zrobic to dzis z pracy - szybsze lacze - i prosze jaka niespodzianka :))))

#283 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 posts

Posted 10 June 2011 - 12:42

dzis navigon europe za 59.99 ojro

To dobra wiadomosc. Wczesniej uzywalem TomTom'a jako osobne urzadzenie, ale teraz nastawilem sie na SYGIC EU - kiedy wyjdzie, na razie maja podzial na west east. EU ma wyjsc ponoc niedlugo. Koszt - pewnie cos kolo 50 EUR. Wykorzystuje rowniez wiekszy ekran iPad'a.

Navigon rowniez jak widze. Jak wyglada aktualizacja map w Navigonie? Sygic pisze, ze jest darmowa w danej wersji programu...

#284 Buldi

Buldi
  • 66 posts

Posted 21 June 2011 - 10:28

Czy MobileNavigator Europe są mapy wysp kanaryjskich? Wiem, że w navigonie select era edition są (po wykupieniu pakietu Europe 20). i czy są jakieś większe różnice miedzy tymi dwoma wersjami?

#285 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 posts

Posted 21 June 2011 - 11:05

Czekalem ostatnio na Sygic EU, nie wyszedl do tej pory, wiec przejechalem ostatnio 1000 km po PL z Google Maps. Dalo sie. System sam przesuwal mape, trzymajac moja pozycje w centrum ekranu. Oczywiscie nie bylo tak jak z typowa nawigacja. Ponoc jest wersja Google Maps Navigation na Androida, nie ma jeszcze oficjalnej na iOS. Yanosik na iPhone, Google Maps na iPadzie, nie jest zle. Jeszcze jakby tylko informowal o skretach i wyliczal ponownie trase. A Navigon'a kupil Garmin, wiec pewnie aktualizacje beda platne, jak w TomTom'ie (np. co dwa lata). Sygic twierdzi, ze daje aktualizacje w ramach cyklu zycia wersji programu (o ile zrozumialem), tyle nie pisze ile to trwa... Ktos wie ile?

#286 Malienus

Malienus
  • 4 posts
  • SkądPL

Posted 26 June 2011 - 21:56

a wyjaśnijcie mi taką rzecz proszę: Dlaczego Navigon z ERY - przepraszam T-Mobile - zajmuje ponad 1,5 gb, podczas gdy TomTom Eastern Europe zajmuje zaledwie 300+ MB. Czy dobrze wnioskuję, że Navigon ma mapy z całej Europy, ale trzeba je "unlocknąć" wykupując pakiet? I właśnie trudno mi wybrać między TomTomem a Navigonem. Garmin pls:)

#287 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 posts

Posted 11 July 2011 - 15:59

Pojawil sie w koncu Sygic EU:
Sygic Europe: GPS Navigation for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store

Ktos uzywa? Jakies opinie?

#288 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 11 July 2011 - 16:02

a wyjaśnijcie mi taką rzecz proszę:
Dlaczego Navigon z ERY - przepraszam T-Mobile - zajmuje ponad 1,5 gb, podczas gdy TomTom Eastern Europe zajmuje zaledwie 300+ MB. Czy dobrze wnioskuję, że Navigon ma mapy z całej Europy, ale trzeba je "unlocknąć" wykupując pakiet?

I właśnie trudno mi wybrać między TomTomem a Navigonem. Garmin pls:)

dokładnie tak jest tzeba zakupić mapy na eu

#289 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 July 2011 - 23:39

Pojawil sie w koncu Sygic EU:
Sygic Europe: GPS Navigation for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store

Ktos uzywa? Jakies opinie?

Ja zainstalowałem i poużywałem z ciekawości.
Mogę zarzucić filmik/screeny.

Otóż nawigacja ciekawa i zawierająca sporo opcji, których inne nie mają, lecz te wszystkie ficzery są po prostu niepotrzebne.
Nawigacja korzysta mocno z kompasu, więc prezentacja pozycji jest prezentowana dynamicznie i ciekawie, lecz to mocno zwiększa użycie baterii, bo ciągły redrawing siedzi na procku, a kompas też bierze swoje.
Jest sporo funkcji socialowych, udostępnianie pozycji, facebook, ale trzeba mieć znajomych z tą nawigacją, a ciągły dostęp do sieci także zwiększa zużycie, które i tak jest fatalnie wielkie podczas nawigowania.
Funkcja piesza jest także bardzo fajna i miła, lecz nigdy nie będę jej używać, bo co 5 kroków 1% baterii odlatuje w niepamięć.

Unikalną i najbardziej przyjemną dla oka funkcją jest OpenGLowy rendering mapy.
Nie widziałem tego w żadnej nawigacji.
Co w tym fajnego? Otóż mapa zoomuje się rewelacyjnie płynnie. Dynamiczne powiększenia są przy manewrach, przy szczypnięciach i zwrotach w piechocie. Dynamiczny zoom jest także w innych nawigacjach, ale tutaj jest zrobiony tak, jak tego oczekujemy!
Lecz to kolejny cios dla baterii...

Wyznaczanie tras niestety leży. Trasę 150km, którą pokonuję wiele razy do roku i wiem, że jadę najlepszą trasą, bo i szybką i krótką, Sygic proponuje objechać szybką trasą ekspresową, lecz trasa wynosi wtedy 280km!! A ja moje 150km wcale nie toczę się jednopasmówką...
Można dawać wygodnie punkty orientacyjnie (co z kolei leży w TT i Navigon), ale to działa, gdy znamy trasę, a nie o to chodzi.

Mini dodatki fajne - auto pogoda na trasie, ładnie prezentowane nazwy ulic.

Generalnie wciąż wolę CoPilota, którego o dziwo nikt nie docenia.
Sygic polecam tylko, gdy zawsze mamy ładowarkę i gdy ręcznie weryfikujemy wyznaczoną trasę.

#290 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 posts

Posted 12 July 2011 - 00:49

Dzieki, troche rozjasniles, ale pozostaje znak zapytania z tym planowaniem trasy... Zalezy mi, zeby nie przeplacac, zawodowo nie jezdze, ladowarke zawsze mam. W sumie to nawet bardziej mysle o uzyciu tego na iPadzie, niz iPhonie. Zastanawiam sie jeszcze jak z dokladnoscia map oraz czy jest mozliwosc dawania informacji zwrotnej o bledach, cos jak bodajze "Map Share" w TT. I pytanie, jak dlugo beda obowiazywac darmowe aktualizacje map. Dzieki raz jeszcze!

#291 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 July 2011 - 14:12

Sygic korzysta z tych samych map co TT. Ale nie ma MapShare'a, który i tak moim zdaniem wielką rzeczą w Polsce nie jest, bo za mało mamy użytkowników. Aktualizacje map darmowe aż do momentu, kiedy znowu dadzą nowy program, a ten porzucą. Czyli nie wiadomo ile, ale na pewno 1 rok bym obstawiał. W tej chwili z tego co patrzę po mojej Warszawie, najbardziej aktualne mapy są w CoPilot. Ale to może się szybko zmienić. CoPilot nie jest drogi, a aktualizacje są co 3-5 miesięcy.

#292 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 posts

Posted 12 July 2011 - 15:10

Dzieki, CoPilot wypuscil wlasnie tansza wersje EU:
CoPilot Live Premium Europe for iPhone, iPod touch and iPad on the iTunes App Store

#293 cooper69

cooper69
  • 1035 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 July 2011 - 12:38

Niestety problem z każdą navi na iP jest jeden i dość poważny. IP nie cierpi letnich wysokich temperatur. Mi wczoraj przy ponad 30 stopniach w cieniu nawigacja działała może 5 minut - ekran się sciemnił że nie dało się go używać. Jedynym wyjściem z sytuacji jest uchwyt na kratkę nawiewu i włączona klima.

#294 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 14 July 2011 - 20:42

ktora nawigacja tak naprawde daje pelne infomacje o korkach itd.?

#295 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 July 2011 - 20:44

Dla Polski nie ma jeszcze takiej.
Ale zainstaluj darmowego yanosika z AppStore.
Tam masz możliwość wyświetlenia mapki z aktualną sytuacją i korkami.

Oprócz tego odpal w Safari: mtraffic.pl

To jedyne rozwiązanie aktualnie. Niestety bardzo ręczne... ale już niedługo!
Dziś pierwszy raz na mapach Google'a zawitała aktualna informacja o ruchu na polskich drogach :)

#296 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 14 July 2011 - 21:01

aha, to dzieki za info, a ktora app polecasz do radarow, bo mam sygica, ale jakas uboga ta ich baza jest :D

#297 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 July 2011 - 21:03

yanosik i SpeedAlarm oba darmowe z AppStore. Są super, bo bazują na aktualnych danych dostarczanych przez użytkowników. To co ma Sygic i inne nawigacje to tylko wpisane fotoradary, które i tak są oznakowane przy drodze, więc dla mnie to bez sensu. Natomiast yanosik i SpeedAlarm ostrzegą Cię przed wypadkami, suszarkami, kontrolami i fotoradarami. Wymagany jednak jest dostęp do internetu podczas jazdy. Programy te pobierają jednak znikomą ilość danych, więc nie ma żadnego strachu o pakiet itp.

#298 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 14 July 2011 - 21:07

dzieki wielkie kolego, o takie wlasnie programy mi chodzilo, jutro bede testowal :D

#299 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 posts

Posted 14 July 2011 - 21:24

Wlasnie dzis sie zdziwilem tym ruchem na Google Maps. Pokazywal zupelnie inne predkosci, niz Yanosik - ktory polecam. Jego zaleta wzgledem SpeedAlarm (kiedy uzywalem na HTC) jest taka, ze na mapie jak nie widac "predkosci" - najczesciej znaczy, ze nie ma w danym obszarze kierowcow aktualnie uzywajacych aplikacji, czyli trzeba byc czujnym. Czy Google Maps nie pokazuje ruchu z jakichs statystyk? Bo Yanosik jak rozumiem - "na zywo".

#300 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 July 2011 - 21:25

Google Maps pokazuje dane sprzed 5-10 minut zebrane przez klienty Latitude i aplikacje map uruchamiane na Androidach :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users