Ranking programów do nawigacji 2010
Posted 16 April 2011 - 21:30
Posted 16 April 2011 - 21:34
Posted 17 April 2011 - 10:03
Która w takim układzie brać pod uwagę nawigację , na teren Polski , nie korzystającą z netu ? I czy względnie będzie różnica w działaniu między 3GS a 4 ? Mało jeżdzę kilka-kilkanaście wyjazdów poza miasto w trakcie roku i jakoś nie bardzo widzę sens zakupu Navigona za blisko 250 zł
Sygic aura niedawno kupilem za 9.99 euro z polska az po turcje
Internet mozna wylaczyc jest zakladka polaczenie i mozna wylaczyc
Posted 17 April 2011 - 10:51
Posted 17 April 2011 - 12:10
Posted 17 April 2011 - 13:45
Posted 17 April 2011 - 13:52

Posted 22 April 2011 - 09:34

Posted 22 April 2011 - 09:40
Posted 22 April 2011 - 10:46

Posted 25 April 2011 - 21:38
Posted 01 May 2011 - 17:36

Posted 02 May 2011 - 13:35
Posted 03 May 2011 - 05:29

Posted 04 May 2011 - 16:36
Ja po przejechaniu kilku tysięcy km z ipadem chyba polecilbym jednak navigona. ...
Ciekaw jestem Pioorkis, jakim sposobem zamocowałeś swego iPada w samochodzie, i czy istnieje jakaś opcja by iPad w samochodzie był nie przy szybie a niżej np. koło zapalniczki.
Ciekaw jestem też czy istnieje może jakaś antenka która by łapać satelitę, była by przy szybie a iPad w dowolnym miejscu.
Co do iPhona to w samochodzie mam uchwyt Tomtom-a, i fajnie było by gdyby jakiś równie profesjonalny uchwyt, wymyślili również na iPada.
Posted 05 May 2011 - 10:19

A tak na szybko - kupiłem ten uchwyt. Jako że jestem maniakiem gps i wszystkiego co z nim związane
mam w samochodzie rozwiązanie "na stałe" - takie mocowanie brodit do którego mam zamocowane na stałe złącze HR,
do którego przypinam coraz to nowsze urządzenia z gps

to moim zdaniem jest optymalna - nawet w trybie portretu nie zasłania mi nawet kawałka jezdni. Oczywiście radio jest zasłonięte,
ale akurat to mi nie przeszkadza, tak samo jak zasłonięcie nawiewu pasażera też nie jest problemem, bo żona i tak z niego nie korzysta,
a ipad ma chłodzenie ;D Są takie uchwyty jak piszesz - mocujące niżej ipada, ale ... po pierwsze są cholernie drogie, a po drugie
to nie wiem, czy jest to ergonomiczne - zerkanie w dół ... no i pasażer może nie być szczęśliwy - bo w większości mają mocowanie
od śrub mocujących siedzenie pasażera, więc są bardziej po stronie pasażera. Ale generalnie to wszystko zależy od typu samochodu
i ilości miejsca w nim. Co do sygnału to nie wydaje mi się, żeby to było konieczne - ipad ma bardzo czułą antenę - łapie sygnał
u mnie w domu, daleko od okna, więc tym bardziej, przez cienki dach samochodu powinien dać sobie radę. Kiedyś idąc na zakupy schowałem go do pod siedzenie i jak wróciłem to skubaniec spod siedzenia informował mnie o tym, że mam "skręcić w lewo" ;D
Posted 09 May 2011 - 09:14
Wieczorem postaram się umieścić zdjęcia jak to u mnie wygląda
![]()
A tak na szybko - kupiłem ten uchwyt. Jako że jestem maniakiem gps i wszystkiego co z nim związane
mam w samochodzie rozwiązanie "na stałe" - takie mocowanie brodit do którego mam zamocowane na stałe złącze HR,
do którego przypinam coraz to nowsze urządzenia z gpsTen uchwyt który kupiłem też do niego pasuje. Co do wysokości
to moim zdaniem jest optymalna - nawet w trybie portretu nie zasłania mi nawet kawałka jezdni. Oczywiście radio jest zasłonięte,
ale akurat to mi nie przeszkadza, tak samo jak zasłonięcie nawiewu pasażera też nie jest problemem, bo żona i tak z niego nie korzysta,
a ipad ma chłodzenie ;D Są takie uchwyty jak piszesz - mocujące niżej ipada, ale ... po pierwsze są cholernie drogie, a po drugie
to nie wiem, czy jest to ergonomiczne - zerkanie w dół ... no i pasażer może nie być szczęśliwy - bo w większości mają mocowanie
od śrub mocujących siedzenie pasażera, więc są bardziej po stronie pasażera. Ale generalnie to wszystko zależy od typu samochodu
i ilości miejsca w nim. Co do sygnału to nie wydaje mi się, żeby to było konieczne - ipad ma bardzo czułą antenę - łapie sygnał
u mnie w domu, daleko od okna, więc tym bardziej, przez cienki dach samochodu powinien dać sobie radę. Kiedyś idąc na zakupy schowałem go do pod siedzenie i jak wróciłem to skubaniec spod siedzenia informował mnie o tym, że mam "skręcić w lewo" ;D
Jestem pod wrażeniem Pioorkis. Twój opis zachęcił mnie do początkowych myśli zakupu iPada2 z nawigacją, ale ja mimo wszystko chciałbym mocniej go zaczepić w samochodzie bo skoro czasem nawet mała nawigacja spada mi zaczepiona do szyby, to cięższy iPad znacznie bardziej byłby narażony na niebezpieczne odpięcia.
Jeśli chodzi o nawigację w iPhon-ie to stale poluję na promocyjną cenę nawigon-a by zamiast 70 funtów zapłacić tylko 40 f

Ciekaw jestem też dlaczego garmin nie ma żadnej aplikacji na iPhona. Niedawno zakupiłem garmina nüvi® 3790, i urzekł mnie swą wysoką rozdzielczością. Jakość ekranu jest tak wyrazista że znokautowała inne nawigacje. Boję się że tom tom czy navigon w iPhonie będzie gorszej jakości a przecież iPhon jest wstanie wyświetlić jakość obrazu najwyższej klasy.
Posted 09 May 2011 - 21:45

Posted 10 May 2011 - 08:31
Boję się że tom tom czy navigon w iPhonie będzie gorszej jakości a przecież iPhon jest wstanie wyświetlić jakość obrazu najwyższej klasy.
Słuszne obawy co do TomToma - w moim iPadzie tomtom niestety po pierwsze nie jest na pełnym ekranie, a po drugie jest pixeloza :cry: Navigon natomiast wygląda b. ładnie i zdecydowanie został specjalnie przystosowany do takiej rozdzielczości ... podobnie jak igo Primo i Aura. Nawet nasza Automapa dość ładnie się prezentuje na ipadzie ... poza tym, że nie ma trybu landscape :evil:
Co do mocowania - ani razu nie zdarzyło mi się ryzyko odpadnięcia nawigacji z uchwytu. ipad siedzi bardzo mocno, a skoro myślisz o iphonie to tym bardziej nie ma takiego ryzyka - kup tylko dobry uchwyt (najlepiej brodit lub HR) i nie ma się co obawiać.
Posted 12 May 2011 - 16:47

Masz dobry gust

a skoro myślisz o iphonie to tym bardziej nie ma takiego ryzyka - kup tylko dobry uchwyt (najlepiej brodit lub HR) i nie ma się co obawiać.
Ja już za 100 funtów, zakupiłem sobie uchwyt do iPhona4, nazywa się TomTom Car Kit i wydaje mi się on bardzo solidnie wykonany
oto on:
TomTom Car Kit dostępny w Apple Store | Aktualizacja | Blog - iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 - informacje ...
Jako że jestem maniakiem gps i wszystkiego co z nim związane
do którego przypinam coraz to nowsze urządzenia z gps
Domyślam się jak to wygląda, tzn, mocuje się podobnie jak do szyby samochodowej, ale dla upewnienia zapytam czy chodzi o system wyglądający w sposób że końcówka uchwytu do której zaczepiasz iPada, to coś w rodzaju okrągłej płaszczyzny do której przysysa sie iPad, czy może zupełnie inny system mi nie znany np. jakieś śruby za pomocą których mocujesz iPad ?
ten stały uchwyt sam sobie zrobiłeś czy mechanicy w swych serwisach dysponują odpowiednim sprzętem.
Co do kabelka do zasilania prądu, to też jest ukryty i go nie widać ?
Dla upewnienia zapytam też Pioorkis, czy nawigację w iPadzie masz na całym ekranie czy na jego części. Wiem że tego typu oprogramowania na iPhonach wyglądają super ale w iPadzie gdy się je powiększy tracą bardzo rozdzielczość a to psuje ich czytelność i urodę

Dziękuje.
Posted 12 May 2011 - 17:43

Brodit robi coś w stylu nakładki, którą montuje się w szczelinach pomiędzy nawiewem. W ten sposób, że później może to się poruszać w lewo lub w prawo jak po szynach

Co do całego ekranu to tak jak pisałem wcześniej na całym ekranie jest navigon, automapa, aura, na części ale w dobrej jakości jest igo primo, pixeloza jest w wypadku tomtoma i trochę też mapamapy ... no tylko automapa jest w trybie portretu niestety ... a szkoda, bo po ostatnim upgradzie chodzi bardzo płynnie ... nawet płynniej niż na windowsie mi chodziła. No i przestała się wysypywać. Jeśli tylko dołączą do niej traffica i zrobią ją w trybie landscape to będzie najlepszym programem na Polskę.
Posted 18 May 2011 - 22:13
Posted 18 May 2011 - 22:18
Nie jest wymagany, aczkolwiek bywa przydatny....Czy nawigacja np. navigon potrzebuje internetu? na jakiej to zasadzie dziala?...
Posted 18 May 2011 - 22:21
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users